Muffinki czekoladowe

babeczki podwójnie czekoladowe

Upiekłam wczoraj swoje ulubione muffinki czekoladowe czy też babeczki – z pysznej gorzkiej czekolady.

Już samo ich robienie jest przyjemnością, a jedzenie to istna poezja 🙂

Te babeczki są uzależniające 🙂

Duża ilość czekolady i masła nadaje im nieziemsko aksamitną konsystencję, te babeczki się po prostu rozpuszczają w buzi.

Ta masa czekoladowa jest bardzo podatna na aromatyzowanie – ja osobiście najbardziej lubię je z dodatkiem aromatu pomarańczowego, świetnie sprawdzi się aromat migdałowy lub mielone migdały, możecie dodać skórkę startą z cytryny lub limonki, albo wsypać chili w proszku (wypróbowałam i babeczki są bombowe :)).

Przepis powędrował już do wielu moich znajomych i wszyscy je uwielbiają.

Nie wierzysz mi? Sam spróbuj 🙂

Z podanej porcji wychodzi około 16 babeczek.

Aha – i jeszcze jedno, zamiast mąki możesz użyć mielone migdały – wtedy otrzymasz babeczki bezglutenowe 🙂

Zajrzyjcie również na inne czekoladowe babeczki – np. babeczki czekoladowe z powidłami, albo babeczki brownie z solonym karmelem.

 

bardzo czekoladowe babeczki babeczki bardzo czekoladowe
Poniżej wcześniejsze zdjęcia tych pysznych babeczek – muszę przestać je w końcu fotografować, bo niezła galeria się tu uzbiera 😉


babeczka czekoladowa muffinka czekoladowa babeczka mufinka
 

babeczka czekoladowa muffinki czekoladowe przepyszna babeczka czekoladowa muffin
 

Ponieważ przepis ten był pierwszym który pojawił się na blogu mam do niego specjalny sentyment.

Zdjęcia powyżej zostały zrobione przy okazji powtarzania wypieków.

Chcąc pamiętać jak kiedyś wyglądały moje zdjęcia i móc cieszyć się z postępów, zostawiam również pierwsze zdjęcie które tutaj trafiło 🙂

 

czekoladowe muffinki

Muffinki czekoladowe – przepis do druku

Muffinki mocno czekoladowe 🙂

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14-16 babeczek.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: ok 16 sztuk
Składniki
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g gorzkiej dobrej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • opcjonalnie - pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuścić razem z masłem.
  2. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce - ja ustawiam mikrofalówkę na około 1,5 minuty – mieszam i jeśli trzeba, to dodaję jeszcze ze 30 sekund.
  3. Rozpuszczoną czekoladę lekko ostudź.
  4. W tym czasie jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodaj przestudzoną czekoladę – krótko zmiksuj.
  6. Wsyp mąkę i zmiksuj..
  7. Jeśli masz ochotę, to możesz dodać jakiś aromat - osobiście uwielbiam pomarańczowy, albo przyprawę – polecam chili 🙂
  8. Masę nałóż do przygotowanych foremek/papilotek i piecz około 10-13 minut w 220 stopniach (ja wolę piec na termoobiegu i wtedy ustawiam temperaturę 200 stopni).
  9. Po upieczeniu babeczki ostudź.
  10. Przed podaniem możesz polać je dodatkowo rozpuszczoną czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 babeczka Kalorie: 151 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 13 g Błonnik: 0,2 g Białka: 2,6 g