Przepis na najlepsze muffinki czekoladowe


muffinki czekoladowe


Upiekłam wczoraj swoje ulubione muffinki czekoladowe czy też babeczki – z pysznej gorzkiej czekolady.

Już samo ich robienie jest przyjemnością, a jedzenie to istna poezja :)

Te babeczki czekoladowe są uzależniające :)

Duża ilość czekolady i masła nadaje im nieziemsko aksamitną konsystencję, te babeczki się po prostu rozpuszczają w buzi.

Masa czekoladowa jest bardzo podatna na aromatyzowanie – ja osobiście najbardziej lubię je z dodatkiem aromatu pomarańczowego, świetnie sprawdzi się aromat migdałowy lub mielone migdały. Możecie dodać skórkę startą z cytryny lub limonki, albo wsypać chili w proszku (wypróbowałam i babeczki są bombowe :)).

Przepis powędrował już do wielu moich znajomych i wszyscy je uwielbiają.

Nie wierzysz mi? Sam spróbuj :)

Z podanej porcji wychodzi około 16 babeczek.

Aha – i jeszcze jedno, zamiast mąki możesz użyć mielone migdały – wtedy otrzymasz babeczki bezglutenowe :)

Zajrzyjcie również na inne czekoladowe babeczki – np. babeczki czekoladowe z powidłami, albo babeczki brownie z solonym karmelem.

bardzo czekoladowe babeczki babeczki bardzo czekoladowe


Poniżej wcześniejsze zdjęcia tych pysznych babeczek – muszę przestać je w końcu fotografować, bo niezła galeria się tu uzbiera ;)


babeczka czekoladowa muffinka czekoladowa babeczka mufinka

babeczka czekoladowa muffinki czekoladowe przepyszna babeczka czekoladowa muffin

Ponieważ przepis ten był pierwszym który pojawił się na blogu mam do niego specjalny sentyment.

Zdjęcia powyżej zostały zrobione przy okazji powtarzania wypieków.

Chcąc pamiętać jak kiedyś wyglądały moje zdjęcia i móc cieszyć się z postępów, zostawiam również pierwsze zdjęcie które tutaj trafiło :)

czekoladowe muffinki

Muffinki czekoladowe – przepis do druku

muffinki czekoladowe

Muffinki mocno czekoladowe :)

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne aksamitne babeczki czekoladowe.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Babeczki, Desery
Kuchnia Kuchnia amerykańska
Porcje 16 sztuk
Kalorie 151 kcal

Składniki
  

  • 4 jajka rozmiar L
  • 100 g cukru
  • 150 g czekolady gorzkiej dobrej jakości
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki lekko czubate, możesz też użyć mielone migdały
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie

Instrukcja
 

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuścić razem z masłem.
  • Możesz to zrobić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce - ja ustawiam mikrofalówkę na około 1,5 minuty – mieszam i jeśli trzeba, to dodaję jeszcze ze 30 sekund.
  • Rozpuszczoną czekoladę lekko ostudź.
  • W tym czasie jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj przestudzoną czekoladę – krótko zmiksuj.
  • Wsyp mąkę i zmiksuj..
  • Jeśli masz ochotę, to możesz dodać jakiś aromat - osobiście uwielbiam pomarańczowy, albo przyprawę – polecam chili :)
  • Masę nałóż do przygotowanych foremek/papilotek i piecz około 10-13 minut w 220 stopniach (ja wolę piec na termoobiegu i wtedy ustawiam temperaturę 200 stopni).
  • Po upieczeniu babeczki ostudź.
  • Przed podaniem możesz polać je dodatkowo rozpuszczoną czekoladą.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 151kcalWeglowodany: 13gBiałko: 2.6gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!