Przepis na najlepsze muffinki czekoladowe
Upiekłam wczoraj swoje ulubione muffinki czekoladowe czy też babeczki – z pysznej gorzkiej czekolady.
Już samo ich robienie jest przyjemnością, a jedzenie to istna poezja :)
Te babeczki czekoladowe są uzależniające :)
Duża ilość czekolady i masła nadaje im nieziemsko aksamitną konsystencję, te babeczki się po prostu rozpuszczają w buzi.
Jak zrobić takie muffinki czekoladowe?
Najpierw musicie rozpuścić czekoladę razem z masłem – ja to robię w mikrofalówce. Możecie też rozpuścić całość w kąpieli wodnej.
Gdy czekolada stygnie miksuję jajka z cukrem aż będę bardzo puszyste i gęste.
Wtedy dodaję do nich czekoladę z masłem i miksuję już na niskich obrotach.
Teraz wystarczy dodać odrobinę mąki (mogą też być mielone migdały, to wtedy muffinki będą bezglutenowe) oraz ewentualnie aromaty.
Masa czekoladowa jest bardzo podatna na aromatyzowanie – ja osobiście najbardziej lubię je z dodatkiem aromatu pomarańczowego, świetnie sprawdzi się aromat migdałowy lub mielone migdały. Możecie dodać skórkę startą z cytryny lub limonki, albo wsypać chili w proszku (wypróbowałam i babeczki są bombowe :)).
Przepis powędrował już do wielu moich znajomych i wszyscy je uwielbiają.
Nie wierzysz mi? Sam spróbuj :)
Z podanej porcji wychodzi około 16 czekoladowych babeczek.
Popatrzcie również na inne czekoladowe babeczki – np. babeczki czekoladowe z powidłami, albo babeczki brownie z solonym karmelem.
Poniżej wcześniejsze zdjęcia tych pysznych babeczek – muszę przestać je w końcu fotografować, bo niezła galeria się tu uzbiera ;)
Ponieważ przepis ten był pierwszym który pojawił się na blogu mam do niego specjalny sentyment.
Zdjęcia powyżej zostały zrobione przy okazji powtarzania wypieków.
Chcąc pamiętać jak kiedyś wyglądały moje zdjęcia i móc cieszyć się z postępów, zostawiam również pierwsze zdjęcie które tutaj trafiło :)
Muffinki czekoladowe – przepis do druku

Muffinki mocno czekoladowe :)
Składniki
Instrukcja
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuścić razem z masłem.150 g czekolady, 100 g masła
- Możesz to zrobić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce - ja ustawiam mikrofalówkę na około 1,5 minuty – mieszam i jeśli trzeba, to dodaję jeszcze ze 30 sekund.
- Rozpuszczoną czekoladę lekko ostudź.
- W tym czasie jajka ubij z cukrem na puszystą masę.4 jajka, 100 g cukru
- Dodaj przestudzoną czekoladę – krótko zmiksuj.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.2 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jeśli masz ochotę, to możesz dodać jakiś aromat - osobiście uwielbiam pomarańczowy, albo przyprawę – polecam chili :)
- Masę nałóż do przygotowanych foremek/papilotek i piecz około 10-13 minut w 220 stopniach (ja wolę piec na termoobiegu i wtedy ustawiam temperaturę 200 stopni).
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
- Przed podaniem możesz polać je dodatkowo rozpuszczoną czekoladą.