Przepis na proste i pyszne babeczki czekoladowe z wiśniami

wpis sponsorowany

babeczki wiśniowo-czekoladowe

Przepis na takie szybkie i proste babeczki wiśniowo-czekoladowe przyda się każdemu!

A dlaczego?

Bo to fajny, awaryjny przepis.

Te babeczki czekoladowe z wiśniami przygotujecie bez użycia miksera.

Wystarczy do nich jeden garnek i łyżka.

W garnku rozpuszczacie masło i czekoladę, a potem dodajecie kolejne składniki.

Jajka najlepiej dodać na końcu, aby masa czekoladowa nie była dla nich za gorąca.

Do babeczek dodałam cały słoik konfitury wiśniowej Stovit dlatego samego cukru użyłam już niewiele.

Przy mlecznej polewie czekoladowej babeczki były dla mnie idealnie słodkie.

Koniecznie wypróbujcie przepis na te babeczki czekoladowe!

Zachęcam również do zapoznania się z innymi przepisami na babeczki oraz na ciasta czekoladowe.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
babeczki czekoladowo-wiśniowe
czekoladowe babeczki z konfiturą wiśniową
babeczki czekoladowe z konfiturą wiśniową
babeczki czekoladowe z wiśniami
czekoladowe babeczki z wiśniami
babeczki wiśniowo-czekoladowe

Babeczki wiśniowo-czekoladowe przepis do druku

chocolate and cherry cupcakes

Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, proste i puszyste babeczki czekoladowe z wiśniami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 16
Kalorie 236 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki na babeczki.

Składniki
  

babeczki czekoladowo-wiśniowe

Instrukcja
 

  • Do rondelka włóż masło i rozpuść je.
  • Do gorącego masła dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
  • Dodaj konfiturę wiśniową (może też być dżem wiśniowy) i wymieszaj łyżką.
  • Wsyp cukier do czekolady i wymieszaj.
  • Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
  • Wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek i piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 25 minut – do suchego patyczka.
  • Babeczki po upieczeniu ostudź.
  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
  • Gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia.
  • Odstaw polewę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Posmaruj czekoladą wierzch babeczek.
  • Możesz też dodatkowo nałożyć na nie trochę konfitury wiśniowej.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 236kcalWeglowodany: 26gBiałko: 3gTłuszcz: 13g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze Stovit