Przepis na proste i wilgotne czekoladowe ciasto jak za dawnych lat
To ciasto to smak mojego dzieciństwa i zapewne wielu z Was również :)
Murzynek, czyli ciasto czekoladowe z czasów PRL – więc nie uświadczy się w nim masła, czy czekolady.
Za to koniecznie musi być margaryna (najlepiej „Palma”) i gorzkie kakao.
Jeśli to ciasto również u Was wzbudza sentyment, to zapraszam :)
W końcu tradycję trzeba przekazywać dalej ;)
Ja swoje ciasto upiekłam w dużej foremce (takiej 30/19), bo chciałam uzyskać niższe ciasto, możecie je upiec również w dużej keksówce lub w tortownicy (wtedy odpowiednio wydłużcie czas pieczenia).
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
W moim domu rodzinnym w czasach mojej młodości murzynka moja mama piekła bardzo często. A to dlatego, że bardzo je lubiliśmy. W tamtych czasach robiło się go margarynie do pieczenia - najczęściej była to Palma i na gorzkim kakao. Wtedy nikt nie dodawał do ciasta czekolady, bo to był taki rarytas, że szkoda było ją tak wykorzystywać. Za to robiło się murzynka z kakao, a moja mama często robiła też murzynka z dżemem z czarnej porzeczki. Dżem dodawała już do samego ciasta, a potem jeszcze często po upieczeniu murzynka przekrajała go na pół i smarowała dodatkowo dżemem.
Przepis murzynek
Przepis na murzynka jest w mojej rodzinie od lat i tak jak go robiła moja mama, tak teraz ja go piekę. Zawsze oblany jest tą niezwykłą polewą czekoladową, którą się odlewa w trakcie gdy przygotowuje się ciasto murzynka. Jak zrobić murzynka? Musicie najpierw rozpuścić w garnku margarynę, cukier, mleko i kakao. Z tego odlewacie część na polewę, a do reszty dodajecie jajka i mąkę. Wszystko możecie przygotować w tym samym garnku. Nie potrzeba używania innych, dodatkowych misek.
Przepis na murzynka
Zobaczcie mój przepis na murzynka i sprawdźcie jak zrobić proste ciasto kakaowe. Możecie też dodać do niego trochę kwaskowatego dżemu. Podkreśli on dodatkowo wyjątkowy smak tego czekoladowego murzynka. Jeśli lubicie takie stare przepisy z czasów młodości to koniecznie wypróbujcie również mój przepis na szyszki z ryżu preparowanego albo przepis na ciasto metrowca.