Przepis na proste i wilgotne czekoladowe ciasto jak za dawnych lat

To ciasto to smak mojego dzieciństwa i zapewne wielu z Was również :)

Murzynek, czyli ciasto czekoladowe z czasów PRL – więc nie uświadczy się w nim masła, czy czekolady.

Za to koniecznie musi być margaryna (najlepiej „Palma”) i gorzkie kakao.

Jeśli to ciasto również u Was wzbudza sentyment, to zapraszam :)

W końcu tradycję trzeba przekazywać dalej ;)

Ja swoje ciasto upiekłam w dużej foremce (takiej 30/19), bo chciałam uzyskać niższe ciasto, możecie je upiec również w dużej keksówce lub w tortownicy (wtedy odpowiednio wydłużcie czas pieczenia).

A ze smaków dzieciństwa gorąco polecam wam także przepis na domowy blok czekoladowy 😍

Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.63 z 8 ocen
Postaw mi kawę

czekoladowy murzynek

ciasto murzynek

murzynek

Przepis na czekoladowe ciasto murzynek

murzynek2

Ciasto murzynek

Wypieki Beaty
Pyszne ciasto czekoladowe z czasów dzieciństwa.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24 porcje

Składniki

  • 1 kostka margaryny (250 g) możesz użyć też masło
  • 0,5 szklanki mleka 120 ml
  • 1,5 szklanki cukru 300 g
  • 4 białka z jajek rozmiar L
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kakao (jeśli lubisz bardziej intensywne ciasta, możesz dać więcej)
  • 2 szklanki mąki 300 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Instrukcja
 

  • W dużym garnku rozpuść razem margarynę, mleko, cukier i kakao.
    1 kostka margaryny, 0,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki kakao
  • Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
  • Odlej 2/3 szklanki masy czekoladowej (będzie zużyta jako polewa), a resztę masy ostudź.
  • Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
    2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj żółtka pojedynczo do masy czekoladowej i krótko zmiksuj.
    4 żółtka
  • Dodaj porcjami mąkę i miksuj - pod koniec masa zrobi się gęsta.
  • Moja mama często też w tym momencie lubi dodać kwaskowaty dżem - np. z czarnej porzeczki - 2-3 czubate łyżki.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    4 białka
  • Dodaj pianę do ciasta w dwóch partiach - mieszaj delikatnie łyżką, aż piana się dobrze połączy z ciastem.
  • Wylej ciasto do przygotowanej foremki (ja piekłam w foremce 30/20) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Odłożoną część masy czekoladowej ponownie podgrzej, a następnie posmaruj nią wierzch ciasta.

Notatki

Ciasto możesz upiec również w dużej keksówce lub w tortownicy - wtedy ciasto piecz dłużej - nawet do 50 minut.
Słowa kluczowe ciasto czekoladowe, kakao, margaryna
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!