Ciasto murzynek

Zaktualizowany: 2023 21 czerwca
czekoladowy murzynek

Przepis na proste i wilgotne czekoladowe ciasto murzynek jak za dawnych lat

Ciasto murzynek to chyba najbardziej popularne ciasto czekoladowe z czasów mojego dzieciństwa. Takie ciasto piekła moja mama – czasami nawet co tydzień, a to głównie dlatego, że ten przepis na murzynka jest bardzo prosty do zrobienia i ciasto z niego zawsze wychodzi. Zobaczcie więc najlepszy przepis na ciasto murzynek i upieczcie go na weekend do kawy czy też herbaty.

ciasto murzynek

PRZEPIS na czekoladowe ciasto murzynek krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z dzieciństwa takie jak piekła babcia lub mama, to murzynek jest właśnie takim ciastem, które warto piec i pamiętać. Spróbujcie koniecznie!

murzynek2

Ciasto murzynek przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjnego murzynka z gorzkim kakao i margaryną. To pyszne czekoladowe ciasto na sporą blachę będzie smakować każdemu. Spróbujcie koniecznie!
4.84 z 12 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24 porcje
Kalorie 333 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo tortownicę o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na murzynka

  • 1 kostka margaryny ((250 g) możesz użyć też masło)
  • 0,5 szklanki mleka (- 120 ml)
  • 1,5 szklanki cukru (- 300 g)
  • 4 białka (z jajek rozmiar L)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kakao ((jeśli lubisz bardziej intensywne ciasta, możesz dać więcej))
  • 2 szklanki mąki pszennej (- 300 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaskowatego dżemu (- opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto murzynek krok po kroku

  • W dużym garnku rozpuść razem margarynę, mleko, cukier i kakao.
    1 kostka margaryny, 0,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki kakao
  • Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
  • Odlej 2/3 szklanki masy czekoladowej (będzie zużyta jako polewa), a resztę masy ostudź.
  • Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
    2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj żółtka pojedynczo do masy czekoladowej i krótko zmiksuj.
    4 żółtka
  • Dodaj porcjami mąkę i miksuj – pod koniec masa zrobi się gęsta.
  • Moja mama często też w tym momencie lubi dodać kwaskowaty dżem – np. z czarnej porzeczki – 2-3 czubate łyżki.
    2-3 łyżki kwaskowatego dżemu
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    4 białka
  • Dodaj pianę do ciasta w dwóch partiach – mieszaj delikatnie łyżką, aż piana się dobrze połączy z ciastem.
  • Wylej ciasto do przygotowanej foremki (ja piekłam w foremce 30/20) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Odłożoną część masy czekoladowej ponownie podgrzej, a następnie posmaruj nią wierzch ciasta.
Notatki
Ciasto możesz upiec również w dużej keksówce lub w tortownicy – wtedy ciasto piecz dłużej – nawet do 50 minut.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 333kcalWeglowodany: 40gBiałko: 6gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciasto czekoladowe, murzynek ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ciasto murzynek – uwagi

To kakaowe ciasto to smak mojego dzieciństwa i zapewne wielu z Was również :)

Murzynek, czyli ciasto czekoladowe z czasów PRL – więc nie uświadczy się w nim masła, czy czekolady.

Za to koniecznie musi być margaryna (najlepiej „Palma”) i gorzkie kakao.

Jeśli to ciasto również u Was wzbudza sentyment, to zapraszam :)

W końcu tradycję trzeba przekazywać dalej ;)

Jak zrobić murzynka?

Aby zrobić to proste ciasto z kakao musicie najpierw rozpuścić w dużym garnku margarynę razem z gorzkim kakao (nie może to być słodkie kakao do napoju), cukrem i mlekiem. Dzięki temu otrzymacie dość gęstą czekoladową polewę – część niej odlewacie i potem użyjecie właśnie do polania wierzchu murzynka – mniam.

Polewę kakaową studzicie i wtedy dodajecie do garnka z nią pozostałe składniki – żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Możecie także dodać trochę kwaskowatego dżemu – np. z czarnej porzeczki albo powideł śliwkowych. Dzięki nim ciasto nabierze bogatszego smaku. Na koniec ubijacie pianę z białek i delikatnie mieszacie ją z ciastem. 

To jest taki właśnie tradycyjny murzynek na kakao.

murzynek

Co można dodać do murzynka, aby był jeszcze smaczniejszy?

Możecie dodać do niego – do rozpuszczanej margaryny – trochę kawy rozpuszczalnej (jeśli jest w proszku, to wsypcie sam proszek, jeśli macie granulowaną, to ją wcześniej rozpuście w niewielkiej ilości wody), fajnie sprawdza się również cynamon. Cynamon i czekolada bardzo się lubią, więc ciasto murzynek z cynamonem będzie smakował znakomicie :) 

Prawdziwi wielbiciele czekolady mogą również wmieszać do ciasta posiekaną czekoladę – wtedy murzynek będzie podwójnie czekoladowy. 

Jak długo piec murzynka?

Ja swoje ciasto upiekłam w dużej foremce (takiej 30/20), bo chciałam uzyskać niższe ciasto i piekłam je około 40 minut – do suchego patyczka. Możecie je upiec również w dużej keksówce lub w tortownicy (wtedy odpowiednio wydłużcie czas pieczenia) – tak bardziej do około godziny.

Murzynka po upieczeniu studzicie i przed podaniem polewacie odlaną polewą z kakao. Jeśli upiekliście wysokiego murzynka, to możecie go dodatkowo przekroić na dwa blaty i posmarować powidłami lub dżemem porzeczkowym. Tak właśnie lubiła przygotowywać go moja mama :)

Ciasto murzynek kcal

Jeśli się zastanawiacie ile kalorii ma to ciasto to razem z polewą czekoladową oraz doliczonym dżemem porzeczkowym 100 g ciasta ma około 330 kalorii – całkiem przyjemnie :) Myślę, że można zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia.

Dlatego już dziś zaopatrzcie się w niezbędne składniki i upieczcie to ciasto czekoladowe z PRL i poznajcie smak dzieciństwa mojego pokolenia :)

Ps.

A ze smaków dzieciństwa gorąco polecam wam także przepis na domowy blok czekoladowy 😍

Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe.

 

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe, które bez problemu zrobicie w swoim własnym domu. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 9 czerwca

Podziel się przepisem

4.84 from 12 votes (12 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

7 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Murzynek przepis

W moim domu rodzinnym w czasach mojej młodości murzynka moja mama piekła bardzo często. A to dlatego, że bardzo je lubiliśmy. W tamtych czasach robiło się go margarynie do pieczenia - najczęściej była to Palma i na gorzkim kakao. Wtedy nikt nie dodawał do ciasta czekolady, bo to był taki rarytas, że szkoda było ją tak wykorzystywać. Za to robiło się murzynka z kakao, a moja mama często robiła też murzynka z dżemem z czarnej porzeczki. Dżem dodawała już do samego ciasta, a potem jeszcze często po upieczeniu murzynka przekrajała go na pół i smarowała dodatkowo dżemem.

Przepis murzynek

Przepis na murzynka jest w mojej rodzinie od lat i tak jak go robiła moja mama, tak teraz ja go piekę. Zawsze oblany jest tą niezwykłą polewą czekoladową, którą się odlewa w trakcie gdy przygotowuje się ciasto murzynka. Jak zrobić murzynka? Musicie najpierw rozpuścić w garnku margarynę, cukier, mleko i kakao. Z tego odlewacie część na polewę, a do reszty dodajecie jajka i mąkę. Wszystko możecie przygotować w tym samym garnku. Nie potrzeba używania innych, dodatkowych misek.

Przepis na murzynka

Zobaczcie mój przepis na murzynka i sprawdźcie jak zrobić proste ciasto kakaowe. Możecie też dodać do niego trochę kwaskowatego dżemu. Podkreśli on dodatkowo wyjątkowy smak tego czekoladowego murzynka. Jeśli lubicie takie stare przepisy z czasów młodości to koniecznie wypróbujcie również mój przepis na szyszki z ryżu preparowanego albo przepis na ciasto metrowca.