Przepis na szyszki z ryżu preparowanego

szyszki z ryżu


Te szyszki z ryżu preparowanego to jeden ze smaków dzieciństwa – szczególnie mój mąż je uwielbia i to on nalegał, aby je zrobić.

Moja mama robiła je czasami w domu, ale mama mojego męża jeszcze częściej :D

Teraz to przysmak również moich dzieci (mam nawet pakować je synkowi do szkoły :)).

Jak zrobić szyszki z ryżu?

Sam przepis jest prosty i efektowny, więc nawet „dwie lewe ręce” powinny dać sobie z nimi radę.

Wystarczy rozpuścić krówki z masłem, a potem wymieszać z ryżem preparowanym – tak w skrócie :)

Te słodkie kuleczki będą się świetnie prezentować na świątecznym stole – i nie tylko.

Koniecznie zróbcie je sobie i swoim dzieciom.

A jeśli szukacie również inne smaki z dzieciństwa, to przypominam przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku – przeeeepyszny :D

Ps. Jeśli użyjecie miękkie krówki, to szybciej się rozpuszczą.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


szyszki z ryżu

szyszki z ryżu i cukierków  szyszki z ryżu i krówek

A tu pierwsze zdjęcia moich szyszek z 2013 roku.

szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

Karmelowe szyszki z ryżu preparowanego

szyszki z ryżu

Szyszki z ryżu preparowanego

Wypieki Beaty
Przepis na przysmak dzieciństwa - karmelowe szyszki z ryżu.
3.86 z 107 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Deser
Porcje 20
Kalorie 445 kcal

Składniki
  

  • 80 g ryżu preparowanego
  • 300 g krówek (takie miękkie szybciej się rozpuszczą)
  • 100 g masła
  • opcjonalnie łyżka gorzkiego kakao

Instrukcja
 

  • Rozpuść krówki razem z masłem - mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
  • Możesz dodać trochę gorzkiego kakao - wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru.
  • Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj.
  • Odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
  • Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach kule - ich rozmiar zależy od ciebie, ale najwygodniej się je taki o średnicy około 4 cm.
  • Smacznego :)

Notatki

Jeśli masz mało czasu, albo nie wierzysz w swoje umiejętności - możesz krówki zastąpić gotową masą kajmakową, którą lekko pogrzej, aby była bardziej płynna i do niej dodaj ryż.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 445kcalWeglowodany: 63gBiałko: 3gTłuszcz: 21gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe kajmak, krówki, ryż, ryż preparowany
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!