Przepis na ciasteczka owsiane z czekoladą
Lubicie ciasteczka?
To polubicie te owsiane ciasteczka z czekoladą, zresztą nie tylko z czekoladą, ale również z orzechami :)
Mój mąż się nawet nie zorientował, że to ciasteczka z płatków owsianych :D
Ciacha są przepyszne, a do tego bardzo chrupiące.
Będą smakowały dzieciom, a Wy będziecie się cieszyć, że jedzą zdrowsze ciastka :)
Do tego te owsiane ciasteczka z czekoladą są bardzo proste do zrobienia – sami zobaczcie na filmie jak bardzo!
Wystarczy zmiksować miękkie masło z cukrem, dodać mąkę i płatki owsiane.
Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i czekoladę – mieszamy i nakładamy łyżką na blachę do pieczenia.
Po upieczeniu lekko studzimy i zajadamy!
Z podanej porcji otrzymałam dwie blachy – około 25 dużych ciach.
Polecam też ciasteczka z rodzynkami oraz lekko pikantne ciasteczka z imbirem.
Owsiane ciasteczka z czekoladą – przepis do druku

Owsiane ciasteczka z czekoladą
Składniki
- 125 g masła miękkiego
- 100 g cukru kryształu
- 100 g cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko rozmiar L
- 150 g mąki
- 110 g płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 175 g czekolady gorzkiej - posiekanej
- 150 g orzechów uprażonych (orzechy należy wrzucić na suchą patelnię i podsmażyć krótko, do zrumienienia)
Instrukcja
- Zmiksuj masło z cukrami i wanilią.125 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Mąkę połącz z sodą i proszkiem do pieczenia i solą.150 g mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj, dodaj płatki owsiane i wymieszaj.1 jajko, 110 g płatków owsianych
- Dodaj mąkę i wymieszaj
- Na koniec dodaj czekoladę i posiekane uprażone orzechy (użyłam orzechy włoskie i nerkowca).175 g czekolady, 150 g orzechów
- Wymieszaj całość łyżką.
- Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę zachowaj odstępy między ciastkami, bo się rozleją podczas pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach przez około 10-15 minut - aż będą rumiane - zaraz po upieczeniu ciasteczka będą lekko miękkie, ale po ostygnięciu będą chrupiące.
Film
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam na stronie Delicious.com