Ciasteczka z truskawkami i białą czekoladą

 

ciasteczka czekoladowe

 

Ciasteczka z truskawkami i białą czekoladą dla dużych i małych łasuchów :)

Nie dość, że są pyszne, to do tego wyglądają wręcz uroczo z tymi kawałeczkami truskawek :D

I jak by tego było mało robi się je wręcz ekspresowo!

Wasze dzieci jak nic będą chciały przy nich pomagać, szczególnie że ciastka można lepić w rękach i robić z nich kuleczki – nie wiem jak wasze dzieci, ale moje uwielbiają ubabrać się w takim cieście :)

Jeśli wam się nie chce brudzić rączek, to wystarczy ciastka nałożyć łyżką na blaszkę i gotowe.

Z podanej porcji otrzymacie około 16 dużych ciasteczek – ze względu na świeże owoce ciasteczka nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale raczej nie grozi im, że nie zostaną zjedzone do ostatniego okruszka :)

Jeśli lubicie takie proste ciasteczka bez wycinania wykrawaczkami, to polecam wam także przepis na kokosowe ciasteczka z białą czekoladą, albo uwielbiane przez dzieci ciasteczka z kolorową posypką. Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na ciastka, więc czujcie się zaproszeni do buszowania :D

Ps. Przepis na te ciasteczka wypatrzyłam na jakimś amerykańskim lub angielskim blogu, ale nie zapisałam sobie strony :(

 

ciastka z czekoladą

 

ciasteczka z białą czekoladą

 

ciastka z truskawkami

 

ciasteczka z czekoladą

 

ciasteczka z truskawkami

 

blondies

Ciasteczka z truskawkami i czekoladą

Wypieki Beaty
Pyszne i proste ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 16
Kalorie 211 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z sodą i solą.
  • Do masła dodaj po jednym jajku i po każdy jajku dodaj łyżkę mąki.
  • Wsyp resztę mąki i krótko wymieszaj - tak żeby było widać jeszcze resztki mąki.
  • Do masy dodaj truskawki i czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  • Nabieraj łyżką masę i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami, bo się trochę rozleją w trakcie pieczenia.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 10 minut - aż będę ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź i zdejmij z blachy.
  • Możesz ciasteczka dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 211kcalWeglowodany: 22.6gBiałko: 3.5gTłuszcz: 12.2gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ciasteczka z truskawkami i białą czekoladą