Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Truskawkowe scones

By |2018-05-28T21:44:22+00:002015 Czerwiec 3rd|Ciasta owocowe, Ciasta z makiem, Śniadania, Truskawki w roli głównej|

Truskawkowe scones

Mam dziś dla Was przepis na truskawkowe scones.

Nie będą to jednak typowe dla Anglii okrągłe bułeczki.

Przygotowałam scones w wydaniu amerykańskim – nie piekłam oddzielnych bułeczek, ale jeden duży placek, który pokroiłam radełkiem na trójkąty.

Do ciasta dodałam mak oraz pokrojone truskawki, a po upieczeniu posmarowałam scones lukrem.

Same ciastka mają rustykalny wygląd, są z wierzchu chrupiące i miękkie w środku (to zasługa masła).

Mimo niepozornego wyglądu smakują wyśmienicie 🙂

Przepis pochodzi od Sally (na stronie autorka bardzo ładnie opisuje sposób przygotowania i co zrobić aby ciasto w środku było mięciutkie – postaram się wszystko przekazać :)).

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na kruche babeczki z truskawkami oraz na bezglutenowe babeczki z truskawkami.

 

truskawkowe scones

truskawkowe scones

truskawkowe scones

truskawkowe scones

Truskawkowe scones
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 8 scones/
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 8
Składniki
  • 115 g zmrożonego masła (schłodzonego przez około 30 minut w zamrażalniku)
  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru (80 g)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchego, niemielonego maku
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 120 ml kremówki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g pokrojonych truskawek
Wykonanie
  1. Zmieszaj w misce suche składniki.
  2. Masło zetrzyj na grubej tarce, albo pokrój w kostkę.
  3. Dodaj masło do mąki i połącz tworząc sypką kruszonkę.
  4. Zmieszaj razem jajko i śmietanę kremówkę.
  5. Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką - krótko - tylko do połączenia składników.
  6. Wmieszaj delikatnie truskawki.
  7. Dno dużej blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto formując okrągły placek.
  8. Ostrym nożem, albo radełkiem pokrój placek na osiem trójkątów.
  9. Upiecz scones w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  10. Po upieczeniu lekko ostudź.
  11. Możesz dodatkowo posmarować scones lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.

 

Reklama

2 komentarze

  1. gin 2015/06/06 at 19:28 - Reply

    Mmm, no to dopiero musiało być pyszne 🙂

  2. Ewa 2015/06/03 at 15:19 - Reply

    Wygląda pysznie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: