Truskawkowe scones

Mam dziś dla Was przepis na truskawkowe scones.

Nie będą to jednak typowe dla Anglii okrągłe bułeczki.

Przygotowałam scones w wydaniu amerykańskim – nie piekłam oddzielnych bułeczek, ale jeden duży placek, który pokroiłam radełkiem na trójkąty.

Do ciasta dodałam mak oraz pokrojone truskawki, a po upieczeniu posmarowałam scones lukrem.

Same ciastka mają rustykalny wygląd, są z wierzchu chrupiące i miękkie w środku (to zasługa masła).

Mimo niepozornego wyglądu smakują wyśmienicie :)

Przepis pochodzi od Sally (na stronie autorka bardzo ładnie opisuje sposób przygotowania i co zrobić aby ciasto w środku było mięciutkie – postaram się wszystko przekazać :)).

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na kruche babeczki z truskawkami oraz na bezglutenowe babeczki z truskawkami.

 

truskawkowe scones

truskawkowe scones

truskawkowe scones

truskawkowe scones

Truskawkowe scones

Wypieki Beaty
Przepis na około 8 scones/
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 8

Składniki
  

  • 115 g zmrożonego masła (schłodzonego przez około 30 minut w zamrażalniku)
  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru (80 g)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchego , niemielonego maku
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 120 ml kremówki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g pokrojonych truskawek

Instrukcja
 

  • Zmieszaj w misce suche składniki.
  • Masło zetrzyj na grubej tarce, albo pokrój w kostkę.
  • Dodaj masło do mąki i połącz tworząc sypką kruszonkę.
  • Zmieszaj razem jajko i śmietanę kremówkę.
  • Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką - krótko - tylko do połączenia składników.
  • Wmieszaj delikatnie truskawki.
  • Dno dużej blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto formując okrągły placek.
  • Ostrym nożem, albo radełkiem pokrój placek na osiem trójkątów.
  • Upiecz scones w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Możesz dodatkowo posmarować scones lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!