Truskawkowe scones

Zaktualizowany: 2023 15 czerwca
truskawkowe scones

Przepis na ciastka scones z truskawkami

Przygotujcie dziś ze mną pyszne truskawkowe scones, czyli amerykańskie grube ciastka krojone przed pieczeniem. Amerykańskie scones najczęściej formowane są w kształt dysku i krojone jeszcze przed pieczeniem na trójkąty. Anglicy swoje scones lubią wycinać okrągłą foremką i piec bardziej w formie bułeczek. Te ciastka scones z truskawkami będą doskonałym pomysłem zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser albo słodką przekąskę.

truskawkowe scones

Truskawkowe scones przepis krok po kroku

Jeśli macie w domu pysze truskawki, to zróbcie dla siebie i rodziny rewelacyjne scones z kawałkami truskawek.

truskawkowe scones 6

Truskawkowe scones przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciastka scones z truskawkami i makiem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na truskawkowe scones

  • 115 g masła (lekko zmrożonego (schłodzonego przez około 30 minut w zamrażalniku))
  • 2 szklanki mąki pszennej (- 300 g)
  • 8 łyżek cukru (- 80 g)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki maku (suchego, niemielonego )
  • skórka (starta z jednej cytryny)
  • 120 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g truskawek (pokrojonych )
Instrukcja
 

Jak zrobić truskawkowe scones

  • Zmieszaj w misce suche składniki.
    2 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek cukru, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki maku, skórka
  • Masło zetrzyj na grubej tarce, albo pokrój w kostkę.
    115 g masła
  • Dodaj masło do mąki i połącz tworząc sypką kruszonkę.
  • Zmieszaj razem jajko i śmietanę kremówkę.
    1 jajko, 120 ml śmietany kremówki
  • Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką – krótko – tylko do połączenia składników.
  • Wmieszaj delikatnie truskawki.
    150 g truskawek
  • Dno dużej blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto formując okrągły placek.
  • Ostrym nożem, albo radełkiem pokrój placek na osiem trójkątów.
  • Upiecz scones w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Możesz dodatkowo posmarować scones lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Prywatne
Słowa kluczowe scones z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
truskawkowe scones

Scones z truskawkami – uwagi

Mam dziś dla Was przepis na truskawkowe scones.

Nie będą to jednak typowe dla Anglii okrągłe bułeczki.

Przygotowałam scones w wydaniu amerykańskim – nie piekłam oddzielnych bułeczek, ale jeden duży placek, który pokroiłam radełkiem na trójkąty.

Do ciasta dodałam mak oraz pokrojone truskawki, a po upieczeniu posmarowałam scones lukrem.

Same ciastka mają rustykalny wygląd, są z wierzchu chrupiące i miękkie w środku (to zasługa masła).

Mimo niepozornego wyglądu smakują wyśmienicie :)

Przepis pochodzi od Sally (na stronie autorka bardzo ładnie opisuje sposób przygotowania i co zrobić aby ciasto w środku było mięciutkie – postaram się wszystko przekazać :)).

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na kruche babeczki z truskawkami oraz na bezglutenowe babeczki z truskawkami.

truskawkowe scones

Polecane przepisy na scones

Zobaczcie również inne moje przepisy na słodkie scones. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2015 3 czerwca

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na scones z truskawkami

Scones to takie trochę połączenie ciastek i ciasta. Na typowe ciasto scones są zbyt gęste i zbite, za to jak na ciastka są trochę zbyt grube i duże. Ale mimo wszystko amerykańskim scones bliżej jest do ciastek niż ciasta. Ja zrobiłam truskawkowe scones, czyli można powiedzieć, że to ciastka z truskawkami i makiem. Takie scones są prostsze i szybsze do zrobienia niż ciasteczka. Nie wymagają schładzania ciasta, ani formowania. Gotowe ciasto na scones wystarczy zagnieść i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy okrągły placek i tniemy go na trójkąty - jak pizzę. Tak przygotowane  truskawkowe scones pieczemy w piekarniku.

Truskawkowe scones

Gotowe scones z truskawkami studzimy lekko - możecie je jeść już na ciepło. Takie ciepłe scones, to świetne śniadanie na słodko. Możecie też scones posmarować lukrem. Jak zrobić lukier do scones? Do miseczki wsypcie mniej więcej szklankę cukru pudru i dodajcie do niego po łyżce soku z cytryny lub mleka - tak mniej więcej 2-3 łyżki. Cukier mieszamy i gdy się rozpuści smarujemy nim scones. Polecam wam również scones dyniowe albo mini scones waniliowe.