Przepis na waniliowe scones w wersji mini :)
Waniliowe scones, czyli kruche, grube ciastka w waniliowym wydaniu.
Oryginalnie te ciastka wywodzą się z Wielkiej Brytanii, ale są również bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.
Samo ciasto jest bardzo gęste i najczęściej krojone przed pieczeniem w trójkąty, albo wycinane okrągłą foremką.
Już wcześniej piekłam w domu różne scones, ale zawsze robiłam je w dużym rozmiarze – także po jednym ciachu człowiek był fest najedzony ;)
Teraz upiekłam je w wersji mini i muszę przyznać, że takie mi bardziej odpowiadają.
Można się nimi lepiej podzielić z innymi, a do tego zjada się jednego, dwa i też ma się dość :)
Te kruche ciastka przygotowałam z dodatkiem wanilii, a do tego jeszcze po upieczeniu zanurzyłam je w lukrze z wanilią.
Lukier zrobiłam gęsty, więc ciacha wyglądają jakby miały czapę ze śniegu 😊
Jak zrobić takie waniliowe scones?
Ich przygotowanie jest bardzo proste – robi się je podobnie jak kruche ciasto.
Najpierw zagniatamy suche składniki z masłem, a następnie powoli dodajemy śmietankę kremówkę.
Ciasto dzielimy na porcje, lekko rozpłaszczamy i kroimy na trójkąty.
Tak przygotowane waniliowe scones pieczemy, studzimy i smarujemy lukrem.
Całość wychodzi słodziutka – i z wyglądu i ze smaku – spróbujcie koniecznie!
Może spodobają się wam również te przepisy:








Waniliowe scones – przepis do druku

Waniliowe scones
Składniki
scones:
- 300 g mąki (2 szklanki)
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 110 g masła
- 0,5 szklanki śmietany kremówki - użyłam 30%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - możesz użyć cukier waniliowy - wtedy daj mniej zwykłego cukru
lukier:
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- mleko lub śmietana kremówka
Instrukcja
- Zmiksuj lub zagnieć razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilię i masło.
- Dodaj śmietanę kremówkę i zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na 3 mniej więcej równe części.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż w odstępach ciasto i ugnieć je na placki o grubości około 2 cm.
- Każdy krążek przetnij na 6 trójkątów - rozsuń trochę ciastka, bo będą rosnąć podczas pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - aż będą lekko rumiane.
- Przygotuj lukier - cukier puder wsyp do miseczki, dodaj ekstrakt z wanilii oraz po łyżeczce mleko lub śmietanę kremówkę - tyle aby lukier był lekko płynny.
- Upieczone scones zanurzaj w lukrze - albo za pomocą łyżeczki posmaruj wierzchy ciasteczek.
- Poczekaj aż lukier zastygnie :)