Przepis na waniliowe scones

w wersji mini :)

waniliowe scones


Waniliowe scones, czyli kruche, grube ciastka w waniliowym wydaniu.

Oryginalnie te ciastka wywodzą się z Wielkiej Brytanii, ale są również bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.

Samo ciasto jest bardzo gęste i najczęściej krojone przed pieczeniem w trójkąty, albo wycinane okrągłą foremką.

Już wcześniej piekłam w domu różne scones, ale zawsze robiłam je w dużym rozmiarze – także po jednym ciachu człowiek był fest najedzony ;)

Teraz upiekłam je w wersji mini i muszę przyznać, że takie mi bardziej odpowiadają.

Można się nimi lepiej podzielić z innymi, a do tego zjada się jednego, dwa i też ma się dość :)

Te kruche ciastka  przygotowałam z dodatkiem wanilii, a do tego jeszcze po upieczeniu zanurzyłam je w lukrze z wanilią.

Lukier zrobiłam gęsty, więc ciacha wyglądają jakby miały czapę ze śniegu 😊

Jak zrobić takie waniliowe scones?

Ich przygotowanie jest bardzo proste – robi się je podobnie jak kruche ciasto.

Najpierw zagniatamy suche składniki z masłem, a następnie powoli dodajemy śmietankę kremówkę.

Ciasto dzielimy na porcje, lekko rozpłaszczamy i kroimy na trójkąty.

Tak przygotowane waniliowe scones pieczemy, studzimy i smarujemy lukrem.

Całość wychodzi słodziutka – i z wyglądu i ze smaku – spróbujcie koniecznie!

Może spodobają się wam również te przepisy:

Bananowe scones

Scones z brzoskwiniami

Truskawkowe scones


kruche ciasteczka z lukrem waniliowe scones z lukrem waniliowym

ciastka waniliowe z lukrem ciasteczka waniliowe z lukrem

kruche ciastka waniliowe kruche ciasteczka waniliowe

waniliowe scones waniliowe ciasteczka

Waniliowe scones – przepis do druku

waniliowe scones

Waniliowe scones

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne waniliowe mini scones, czyli waniliowe ciasteczka.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 18
Kalorie 177 kcal

Składniki
  

scones:

  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - możesz użyć cukier waniliowy - wtedy daj mniej zwykłego cukru

lukier:

  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • mleko lub śmietana kremówka

Instrukcja
 

  • Zmiksuj lub zagnieć razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilię i masło.
  • Dodaj śmietanę kremówkę i zagnieć ciasto.
  • Podziel ciasto na 3 mniej więcej równe części.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ułóż w odstępach ciasto i ugnieć je na placki o grubości około 2 cm.
  • Każdy krążek przetnij na 6 trójkątów - rozsuń trochę ciastka, bo będą rosnąć podczas pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - aż będą lekko rumiane.
  • Przygotuj lukier - cukier puder wsyp do miseczki, dodaj ekstrakt z wanilii oraz po łyżeczce mleko lub śmietanę kremówkę - tyle aby lukier był lekko płynny.
  • Upieczone scones zanurzaj w lukrze - albo za pomocą łyżeczki posmaruj wierzchy ciasteczek.
  • Poczekaj aż lukier zastygnie :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 177kcalWeglowodany: 23gBiałko: 2.3gTłuszcz: 8.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.