Waniliowe scones
w wersji mini :)
Waniliowe scones, czyli kruche, grube ciastka w waniliowym wydaniu.
Oryginalnie te ciastka wywodzą się z Wielkiej Brytanii, ale są również bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.
Samo ciasto jest bardzo gęste i najczęściej krojone przed pieczeniem w trójkąty, albo wycinane okrągłą foremką.
Już wcześniej piekłam w domu różne scones, ale zawsze robiłam je w dużym rozmiarze – także po jednym ciachu człowiek był fest najedzony ;)
Teraz upiekłam je w wersji mini i muszę przyznać, że takie mi bardziej odpowiadają. Można się nimi lepiej podzielić z innymi, a do tego zjada się jednego, dwa i też ma się dość :)
Te kruche ciastka przygotowałam z dodatkiem wanilii, a do tego jeszcze po upieczeniu zanurzyłam je w lukrze z wanilią.
Lukier zrobiłam gęsty, więc ciacha wyglądają jakby miały czapę ze śniegu 😊
Całość słodziutka – i z wyglądu i ze smaku – spróbujcie koniecznie!
Może spodobają się wam również te przepisy:








Waniliowe scones – przepis do druku

Waniliowe scones
Składniki
scones:
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 70 g (1/3 szklanki) cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 110 g masła
- pół szklanki śmietany kremówki - użyłam 30%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - możesz użyć cukier waniliowy - wtedy daj mniej zwykłego cukru
lukier:
- 150 g (1 szklanka) cukru pudru
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- mleko lub śmietana kremówka
Instrukcja
- Zmiksuj lub zagnieć razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilię i masło.
- Dodaj śmietanę kremówkę i zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na 3 mniej więcej równe części.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż w odstępach ciasto i ugnieć je na placki o grubości około 2 cm.
- Każdy krążek przetnij na 6 trójkątów - rozsuń trochę ciastka, bo będą rosnąć podczas pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - aż będą lekko rumiane.
- Przygotuj lukier - cukier puder wsyp do miseczki, dodaj ekstrakt z wanilii oraz po łyżeczce mleko lub śmietanę kremówkę - tyle aby lukier był lekko płynny.
- Upieczone scones zanurzaj w lukrze - albo za pomocą łyżeczki posmaruj wierzchy ciasteczek.
- Poczekaj aż lukier zastygnie :)
Składniki Odżywcze
Kolejny sprawdzony przepis od Pani. Pysze. Wszyscy byli zachwyceni. Ciasteczka przeeeeepyszne.
Super, bardzo się cieszę :)
Mąż stwierdził, iż jeszcze tak nie miał że nie mógł przestać je jeść. Iście uzależniające. Ja śmietanę kremówkę zastąpiłam śmietanką kokosową.
Najlepsza reklama – brak silnej woli, aby się odessać od ciasteczek :)
Wyglądają pysznie !
Pyszności! Do popołudniowej kawki jak znalazł. Ciekawe czy teściowej by posmakowały :P
Oj, na pewno :)
Wyglądają obłędnie! Właśnie tego typu smak za mną chodził! Chyba muszę coś takiego w końcu przygotować :)
Koniecznie :) zasmakują ci :)