cinnamon bun cookies

Przepis na kruche ciasteczka cynamonowe świderki

Przepis na kruche ciastka cynamonowe świderki to kulinarna magia, która łączy w sobie delikatność kruchego ciasta z intensywnym aromatem cynamonu. Te urocze, świderkowate ciasteczka nie tylko rozpływają się w ustach, ale również kuszą swoim charakterystycznym, korzennym smakiem. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych cynamonowych ciasteczek jest łatwe i przyjemne, idealne na słodki deser o każdej porze roku.

cinnamon bun cookies

Ciastka cynamonowe świderki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche smakowite ciasteczka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

cinnamon bun cookies

Ciastka cynamonowe świderki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka z masą cynamonową.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 45 minut
Porcje 40
Składniki

składniki na ciasteczka

  • 230 g masła (miękkiego )
  • 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • skórka ( starta z jednej niedużej pomarańczy)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 300-350 g mąki pszennej ((plus trochę do podsypywania) 2- 2i 1/3 szklanki)

składniki na masę cynamonową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka z masą cynamonową

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy.
    230 g masła, 100 g cukru pudru, skórka
  • Dodaj jajko oraz mąkę z solą.
    1 jajko, 300-350 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
  • Gotowe ciasto schłodź w lodówce w trakcie przygotowywania masy cynamonowej.
  • W misce zmieszaj razem wszystkie składniki masy cynamonowej.
    80 g masła, 4 czubate łyżki cukru trzcinowego, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżka cynamonu, 0,5 łyżeczki soli
  • Blat wysyp mąką wyjmij masę ciasteczkową i rozwałkuj na cienki placek – około 5 mm grubości (ja to zrobiłam pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia – myślę, że to znacznie ułatwiło pracę).
  • Wierzch placka posmaruj masą cynamonową i zwiń w długi rulon – przy tym też pomaga papier do pieczenia.
  • Utocz wałek z ciasta – możesz go dodatkowo obtoczyć w cukrze z cynamonem, zawiń w papier do pieczenia i schłodź przez około pół godziny.
  • Po schłodzeniu pokrój na cienkie plasterki – około 5 mm.
  • Ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (ciasteczka się lekko rozleją).
  • Piecz cynamonowe ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do180 stopni przez około 15-20 minut.
  • Po upieczeniu przestudź i jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować z lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z odrobiną mleka.
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka z cynamonem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cinnamon bun cookies

Kruche ciastka z masą cynamonową – uwagi

Jeśli lubicie drożdżowe ślimaczki, to pokochacie również te kruche ciasteczka z cynamonem. Bo te ciasteczka są właśnie inspirowane takimi cynamonowymi bułeczkami. Połączyłam w nich kruche, maślane ciasteczka i masę cynamonową – zwinęłam razem i tak powstały te śliczne ciasteczka. Możecie je dodatkowo przed krojeniem obtoczyć w cukrze trzcinowym z cynamonem, a po upieczeniu oblać lukrem. Z tej porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek.

cynamonowe świderki 6
cinnamon bun cookies

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na kruche ciasteczka

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne kruche ciasteczka. Tutaj polecam takie trzy przepisy: