Jeśli lubicie drożdżowe ślimaczki, to pokochacie również te cynamonowe świderki :)
Bo te ciasteczka są właśnie inspirowane takimi cynamonowymi bułeczkami :)
Połączyłam w nich kruche, maślane ciasteczka i masę cynamonową – zwinęłam razem i tak powstały te śliczne ciasteczka.
Możecie je dodatkowo przed krojeniem obturlać w cukrze trzcinowym z cynamonem, a po upieczeniu oblać lukrem.
Z tej porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek.
Ciastka cynamonowe świderki
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 40
Składniki
masa ciasteczkowa:
- 230 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- pół łyżeczki soli
- skórka starta z jednej niedużej pomarańczy
- 1 duże jajko
- 300-350 g mąki pszennej (plus trochę do podsypywania)
masa cynamonowa:
- 80 g miękkiego masła
- 4 czubate łyżki cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki syropu klonowego (lub płynnego miodu)
- 1 łyżka cynamonu
- pół łyżeczki soli
Wykonanie
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy.
- Dodaj jajko oraz mąkę z solą.
- Gotowe ciasto schłódź w lodówce w trakcie przygotowywania masy cynamonowej.
- W misce zmieszaj razem wszystkie składniki masy cynamonowej.
- Blat wysyp mąką wyjmij masę ciasteczkową i rozwałkuj na cienki placek - około 5 mm grubości (ja to zrobiłam pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia - myślę, że to znacznie ułatwiło pracę).
- Wierzch placka posmaruj masą cynamonową i zwiń w długi rulon - przy tym też pomaga papier do pieczenia.
- Utocz wałek z ciasta - możesz go dodatkowo obtoczyć w cukrze z cynamonem, zawiń w papier do pieczenia i schłódź przez około pół godziny.
- Po schłodzeniu pokrój na cienkie plasterki - około 5 mm.
- Ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (ciasteczka się lekko rozleją).
- Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
- Po upieczeniu przestudź i jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować z lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z odrobiną mleka.
Przepis znalazłam tutaj.
Zostaw komentarz