cinnamon bun cookies

Jeśli lubicie drożdżowe ślimaczki, to pokochacie również te cynamonowe świderki :)

Bo te ciasteczka są właśnie inspirowane takimi cynamonowymi bułeczkami :)

Połączyłam w nich kruche, maślane ciasteczka i masę cynamonową – zwinęłam razem i tak powstały te śliczne ciasteczka.

Możecie je dodatkowo przed krojeniem obturlać w cukrze trzcinowym z cynamonem, a po upieczeniu oblać lukrem.

Z tej porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek.

cinnamon bun cookies

cinnamon bun cookies

cinnamon bun cookies

cynamonowe świderki 6

cinnamon bun cookies

Ciastka cynamonowe świderki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 40

Składniki
  

masa ciasteczkowa:

masa cynamonowa:

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy.
  • Dodaj jajko oraz mąkę z solą.
  • Gotowe ciasto schłódź w lodówce w trakcie przygotowywania masy cynamonowej.
  • W misce zmieszaj razem wszystkie składniki masy cynamonowej.
  • Blat wysyp mąką wyjmij masę ciasteczkową i rozwałkuj na cienki placek - około 5 mm grubości (ja to zrobiłam pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia - myślę, że to znacznie ułatwiło pracę).
  • Wierzch placka posmaruj masą cynamonową i zwiń w długi rulon - przy tym też pomaga papier do pieczenia.
  • Utocz wałek z ciasta - możesz go dodatkowo obtoczyć w cukrze z cynamonem, zawiń w papier do pieczenia i schłódź przez około pół godziny.
  • Po schłodzeniu pokrój na cienkie plasterki - około 5 mm.
  • Ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (ciasteczka się lekko rozleją).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
  • Po upieczeniu przestudź i jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować z lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z odrobiną mleka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.