Cynamonowe zawijasy z rodzynkami

 

cynamonowe zawijasy z rodzynkami

 

 

Dziś u mnie od rana w całym domu pachnie cynamonem 🙂

Wczoraj wieczorem okazało się, że przyjadą dziś do nas nasi teściowie, więc wstałam wcześniej i szybko upiekłam cynamonowe zawijasy z rodzynkami.

Pachną obłędnie i tak samo smakują :), a pracy z nimi jest niewiele.

Uwielbiam takie pyszne drożdżowe bułeczki i wiem, że wielu z was również.

Zachęcam wiec was do wypróbowania tego przepisu.

A potem koniecznie upieczcie sobie jeszcze inne drożdżóweczki – gorąco polecam wam kokosowe bułeczki Pani Popo, bułeczki z marcepanem, szwedzkie bułeczki z cynamonem, jagodzianki na maślance czy też bułeczki z żurawiną – wszystkie są przepyszne 😀

 

drożdżówki z cynamonem i rodzynkami cynamonowe drożdżówki z rodzynkami
 

cynamonowe bułeczki z rodzynkami cynamonowe zawijasy z rodzynkami
 

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tych pysznych cynamonowych bułeczek 🙂

 

 cynamonowe zawijasy

 bułeczki cynamonowe z rodzynkami

 cynamonowe drożdżówki z rodzynkami

 bułeczki z cynamonem i rodzynkami

 

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami – przepis do druku

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużych bułeczek lub 12 mniejszych.
Autor:
Typ przepisu: Bułeczki
Ilość: 8
Składniki
bułeczki:
  • około 300 g (2 szklanki) mąki (plus mąka do podsypywania)
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 16-20 g świeżych)
  • 25 g pokrojonego w kostkę masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłego mleka
farsz:
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 -2 łyżki mielonego cynamonu
  • 50 g (1/4 szklanki) brązowego cukru (można wziąć biały)
  • 50 g rodzynek
Wykonanie
  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
  2. Jeśli używasz świeże drożdże, to rozpuść je w mleku z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia).
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj masło i jajko, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Odstaw ciasto na około 40 minut do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie utrzyj masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę.
  6. Wyjmij ciasto na stolnicę, zagnieć chwilę i rozwałkuj na placek o wymiarach 30 na 20 cm.
  7. Rozsmaruj masło na placku, pozostawiając brzeg o szerokości około 2 cm.
  8. Posyp rodzynkami.
  9. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i zaciśnij na końcach.
  10. Pokrój na około 8-12 kawałków (mniej więcej 2-3 centymetrowe kawałki).
  11. Ułóż bułeczki na wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszce (lub w większej foremce).
  12. Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  13. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
  14. Po upieczeniu możesz posmarować syropem klonowym, lukrem albo posypać cukrem pudrem.

 

A tu możecie zobaczyć jak przygotować bułeczki 🙂