Cynamonowe zawijasy z rodzynkami
Dziś u mnie od rana w całym domu pachnie cynamonem 🙂
Wczoraj wieczorem okazało się, że przyjadą dziś do nas nasi teściowie, więc wstałam wcześniej i szybko upiekłam cynamonowe zawijasy z rodzynkami.
Pachną obłędnie i tak samo smakują :), a pracy z nimi jest niewiele.
Uwielbiam takie pyszne drożdżowe bułeczki i wiem, że wielu z was również.
Zachęcam wiec was do wypróbowania tego przepisu.
A potem koniecznie upieczcie sobie jeszcze inne drożdżóweczki – gorąco polecam wam kokosowe bułeczki Pani Popo, bułeczki z marcepanem, szwedzkie bułeczki z cynamonem, jagodzianki na maślance czy też bułeczki z żurawiną – wszystkie są przepyszne 😀
Cynamonowe zawijasy z rodzynkami
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
składniki na 12-15 bułeczek:
- około 300g mąki (plus mąka do podsypywania)
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 16-20g świeżych)
- 25g pokrojonego w kostkę masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 125 ml ciepłego mleka
farsz:
- 50g miękkiego masła
- 1 -2 łyżki mielonego cynamonu
- 50g brązowego cukru (można wziąć biały)
- 50g rodzynek
Wykonanie
- W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki (jeśli używasz świeże drożdże, to rozpuść je w mleku z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia), dodaj masło i rozcieraj, aż składniki zaczną przypomniać zacierki, dodaj mleko (rozczyn drożdżowy) i jajko, wyrób ciasto - jeśli jest to konieczne, to dodaj więcej mąki. Odstaw ciasto na 40 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie utrzyj masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę.
- Wyjmij ciasto na stolnicę, zagnieć chwilę i rozwałkuj na placek o wymiarach 30 na 20 cm.
- Rozsmaruj masło na placku, pozostawiając brzeg o szerokości około 2 cm. Posyp rodzynkami. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i zaciśnij na końcach. Pokrój na około 12 kawałków (mniej wiecej 2-3 centymetrowe kawałki).
- Ułóż bułeczki na wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszce.
- Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut. Po upieczeniu możesz posmarować syropem klonowym, lukrem albo posypać cukrem pudrem.
…wczoraj w przypływie natchnienia wypiekowego zrobiłam te zawijańce:) zamiast rodzynek były jabłka pokrojone w kostkę. Efektowne i pyszne, a szybkie w wykonaniu:) kolejny fajny przepis od Pani 😀
Bardzo się cieszę Anna, że lubisz i korzystasz z moich przepisów 🙂 dla takich fajnych czytelniczek, warto robić te wszystkie przepisy 🙂 pozdrawiam serdecznie, Beata
[…] lubicie drożdżowe ślimaczki, to pokochacie również te cynamonowe […]
[…] Do wieńca użyłam marmolady różanej (przynajmniej z nazwy) i ciasto wyszło mi tak słodkie, że nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy połączenie bazyli w słodkim cieście się sprawdza ale pomijając to, ciasto wygląda fantastycznie. Koniecznie musicie go wypróbować. Jeśli lubicie słodkie ciasta, to może być upieczony z marmoladą, ale jeśli wolicie mniej słodkie, to polecam wam farsz z cynamonowych ślimaczków. […]