Cynamonowe zawijasy z rodzynkami

Zaktualizowany: 2024 18 kwietnia
cynamonowe zawijasy z rodzynkami

Przepis na drożdżowe cynamonowe ślimaczki z rodzynkami

Drożdżowe ciasto z rodzynkami i cynamonem, czyli bułeczki cynamonowe zawijasy z rodzynkami. Ciasto drożdżowe jest delikatne i puszyste, a cynamon dodaje mu przyjemnego smaku i zapachu. Wewnątrz bułeczek znajdują się słodkie i soczyste rodzynki, które dodają im dodatkowej słodyczy i chrupkości. To idealna przekąska na podwieczorek lub do popołudniowej kawy. Spróbujcie koniecznie!

drożdżówki z cynamonem i rodzynkami

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami – przepis krok po kroku

Przygotuj dziś ze mną pyszne i aromatyczne bułeczki cynamonowe z rodzynkami. Takie drożdżowe ślimaczki będą super zarówno na śniadanie jak i na słodki deser do kawy, czy herbaty :)

cynamonowe zawijasy z rodzynkami

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i przepyszne bułeczki drożdżowe zawijane z cynamonem i rodzynkami.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Składniki

składniki na drożdżowe bułeczki:

składniki na nadzienie do bułeczek cynamonowych

  • 50 g masła (miękkiego )
  • 1 -2 łyżki cynamonu (mielonego )
  • 50 g cukru trzcinowego ((1/4 szklanki) – (można wziąć biały))
  • 50 g rodzynek
Instrukcja
 

Jak zrobić bułeczki cynamonowe z rodzynkami

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
    300 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 3 łyżki cukru
  • Świeże drożdże rozpuść je w letnim mleku z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
    20 g drożdży, 125 ml mleka, 3 łyżki cukru
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj masło i jajko, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    25 g masła, 1 jajko
  • Odstaw ciasto na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie utrzyj masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę.
    50 g masła, 1 -2 łyżki cynamonu, 50 g cukru trzcinowego
  • Wyjmij ciasto na stolnicę, zagnieć chwilę i rozwałkuj na placek o wymiarach 30 na 20 cm.
  • Rozsmaruj masło na placku, pozostawiając brzeg o szerokości około 2 cm.
  • Posyp rodzynkami.
    50 g rodzynek
    zawijasy cynamonowe1
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i zaciśnij na końcach.
    zawijasy cynamonowe2
  • Pokrój na około 8-12 kawałków (mniej więcej 2-3 centymetrowe kawałki).
    zawijasy cynamonowe3
  • Ułóż bułeczki na wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszce (lub w większej foremce).
  • Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20-30 minut.
  • Po upieczeniu możesz posmarować syropem klonowym, lukrem albo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe bułeczki cynamonki, bułeczki cynamonowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cynamonowe bułeczki z rodzynkami

Drożdżowe ciasto z rodzynkami i cynamonem – uwagi

Dziś u mnie od rana w całym domu pachnie cynamonem :) Wczoraj wieczorem okazało się, że przyjadą dziś do nas nasi teściowie, więc wstałam wcześniej i szybko upiekłam cynamonowe zawijasy z rodzynkami. Pachną obłędnie i tak samo smakują :), a pracy z nimi jest niewiele. Uwielbiam takie pyszne drożdżowe bułeczki i wiem, że wielu z was również. Zachęcam wiec was do wypróbowania tego przepisu.

cynamonowe drożdżówki z rodzynkami

Jak zrobić cynamonowe bułeczki drożdżowe z rodzynkami – wskazówki

Najpierw przygotujcie puszyste ciasto drożdżowe i odstawcie go do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto będzie rosnąć przygotujcie sobie resztę składników. Masło wyjmijcie z lodówki, aby było bardziej miękkie. Przygotujcie cukier cynamon i rodzynki. 50 g miękkiego masła zmieszajcie z 50 g cukru (polecam trzcinowy) i cynamonem – potrzeba 1-2 łyżki cynamonu – zależy jak bardzo lubicie cynamonowy smak i aromat. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie, posmarujcie masą maślaną, a na koniec posypcie ok 50 g rodzynek – można też użyć więcej rodzynek, jeśli je lubicie. Zwińcie ciasto w rulon i pokrójcie na bułeczki, które upieczcie w piekarniku. Na koniec jeszcze odrobina lukru – jeśli lubicie – i już można zajadać cynamonowe bułeczki :)

Mam nadzieję, że przepis się wam spodoba i z niego skorzystacie.

A potem koniecznie upieczcie sobie jeszcze inne drożdżóweczki – gorąco polecam wam kokosowe bułeczki Pani Popo, bułeczki z marcepanem, szwedzkie bułeczki z cynamonem, jagodzianki na maślance czy też bułeczki z żurawiną – wszystkie są przepyszne :D

cynamonowe zawijasy z rodzynkami

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tych pysznych cynamonowych bułeczek :)

cynamonowe zawijasy
bułeczki cynamonowe z rodzynkami
cynamonowe drożdżówki z rodzynkami
bułeczki z cynamonem i rodzynkami

Polecane przepisy na drożdżówki

Jeśli lubisz słodkie, pachnące i mięciutkie domowe drożdżówki, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe. Ja tu na szybko mogę polecić kilka pysznych przepisów – koniecznie je zobaczcie :)

Opublikowano: 2012 24 czerwca

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. 41bd389ef007bc9f83d979b6b7a17847?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2023 19 lutego w 14:31- Odpowiedz

    Nie wiem ale przy wyrabianiu strasznie sie kleiolo do rak. Mam nadzieje ze beda smaczne.

  2. b59fa3102fa540154771753fe40cdd13?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2017 15 maja w 08:53- Odpowiedz

    …wczoraj w przypływie natchnienia wypiekowego zrobiłam te zawijańce:) zamiast rodzynek były jabłka pokrojone w kostkę. Efektowne i pyszne, a szybkie w wykonaniu:) kolejny fajny przepis od Pani :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 15 maja w 09:51- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę Anna, że lubisz i korzystasz z moich przepisów :) dla takich fajnych czytelniczek, warto robić te wszystkie przepisy :) pozdrawiam serdecznie, Beata

  3. Ciastka cynamonowe świderki - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 8 lutego w 06:36- Odpowiedz

    […] lubicie drożdżowe ślimaczki, to pokochacie również te cynamonowe […]

  4. Drożdżowy wieniec « Wypieki Beaty 2012 3 sierpnia w 08:21- Odpowiedz

    […] Do wieńca użyłam marmolady różanej (przynajmniej z nazwy) i ciasto wyszło mi tak słodkie, że nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy połączenie bazyli w słodkim cieście się sprawdza ale pomijając to, ciasto wygląda fantastycznie. Koniecznie musicie go wypróbować. Jeśli lubicie słodkie ciasta, to może być upieczony z marmoladą, ale jeśli wolicie mniej słodkie, to polecam wam farsz z cynamonowych ślimaczków. […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy