Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami

By |2018-05-15T14:11:44+00:002012 Czerwiec 24th|Ciasta drożdżowe|

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami

Dziś u mnie od rana w całym domu pachnie cynamonem 🙂

Wczoraj wieczorem okazało się, że przyjadą dziś do nas nasi teściowie, więc wstałam wcześniej i szybko upiekłam cynamonowe zawijasy z rodzynkami.

Pachną obłędnie i tak samo smakują :), a pracy z nimi jest niewiele.

Uwielbiam takie pyszne drożdżowe bułeczki i wiem, że wielu z was również.

Zachęcam wiec was do wypróbowania tego przepisu.

A potem koniecznie upieczcie sobie jeszcze inne drożdżóweczki – gorąco polecam wam kokosowe bułeczki Pani Popo, bułeczki z marcepanem, szwedzkie bułeczki z cynamonem, jagodzianki na maślance czy też bułeczki z żurawiną – wszystkie są przepyszne 😀

 

 cynamonowe zawijasy

 bułeczki cynamonowe z rodzynkami

 cynamonowe drożdżówki z rodzynkami

 bułeczki z cynamonem i rodzynkami

 

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami
 
Autor:
Składniki
składniki na 12-15 bułeczek:
  • około 300g mąki (plus mąka do podsypywania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 16-20g świeżych)
  • 25g pokrojonego w kostkę masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłego mleka
farsz:
  • 50g miękkiego masła
  • 1 -2 łyżki mielonego cynamonu
  • 50g brązowego cukru (można wziąć biały)
  • 50g rodzynek
Wykonanie
  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki (jeśli używasz świeże drożdże, to rozpuść je w mleku z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia), dodaj masło i rozcieraj, aż składniki zaczną przypomniać zacierki, dodaj mleko (rozczyn drożdżowy) i jajko, wyrób ciasto - jeśli jest to konieczne, to dodaj więcej mąki. Odstaw ciasto na 40 minut do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie utrzyj masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę.
  3. Wyjmij ciasto na stolnicę, zagnieć chwilę i rozwałkuj na placek o wymiarach 30 na 20 cm.
  4. Rozsmaruj masło na placku, pozostawiając brzeg o szerokości około 2 cm. Posyp rodzynkami. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i zaciśnij na końcach. Pokrój na około 12 kawałków (mniej wiecej 2-3 centymetrowe kawałki).
  5. Ułóż bułeczki na wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszce.
  6. Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut. Po upieczeniu możesz posmarować syropem klonowym, lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Reklama

4 komentarze

  1. Anna 2017/05/15 at 08:53 - Reply

    …wczoraj w przypływie natchnienia wypiekowego zrobiłam te zawijańce:) zamiast rodzynek były jabłka pokrojone w kostkę. Efektowne i pyszne, a szybkie w wykonaniu:) kolejny fajny przepis od Pani 😀

    • wypiekibeaty 2017/05/15 at 09:51 - Reply

      Bardzo się cieszę Anna, że lubisz i korzystasz z moich przepisów 🙂 dla takich fajnych czytelniczek, warto robić te wszystkie przepisy 🙂 pozdrawiam serdecznie, Beata

  2. […] lubicie drożdżowe ślimaczki, to pokochacie również te cynamonowe […]

  3. […] Do wieńca użyłam marmolady różanej (przynajmniej z nazwy) i ciasto wyszło mi tak słodkie, że nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy połączenie bazyli w słodkim cieście się sprawdza ale pomijając to, ciasto wygląda fantastycznie. Koniecznie musicie go wypróbować. Jeśli lubicie słodkie ciasta, to może być upieczony z marmoladą, ale jeśli wolicie mniej słodkie, to polecam wam farsz z cynamonowych ślimaczków. […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: