Przepis na drożdżowe cynamonowe ślimaczki z rodzynkami

cynamonowe zawijasy z rodzynkami


Dziś u mnie od rana w całym domu pachnie cynamonem :)

Wczoraj wieczorem okazało się, że przyjadą dziś do nas nasi teściowie, więc wstałam wcześniej i szybko upiekłam cynamonowe zawijasy z rodzynkami.

Pachną obłędnie i tak samo smakują :), a pracy z nimi jest niewiele.

Uwielbiam takie pyszne drożdżowe bułeczki i wiem, że wielu z was również.

Zachęcam wiec was do wypróbowania tego przepisu.

Jak zrobić takie cynamonowe zawijasy z rodzynkami?

Najpierw przygotujcie puszyste ciasto drożdżowe i odstawcie go do wyrośnięcia.

W czasie gdy ciasto będzie rosnąć przygotujcie sobie resztę składników.

Masło wyjmijcie z lodówki, aby było bardziej miękkie.

Przygotujcie cukier cynamon i rodzynki.

Miękkie masło zmiksujcie z cukrem i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie, posmarujcie masą maślaną, a na koniec rodzynkami.

Zwińcie ciasto w rulon i pokrójcie na bułeczki, które upieczcie w piekarniku.

Na koniec jeszcze odrobina lukru – jeśli lubicie – i już można zajadać cynamonowe bułeczki :)

Mam nadzieję, że przepis się wam spodoba i z niego skorzystacie.

A potem koniecznie upieczcie sobie jeszcze inne drożdżóweczki – gorąco polecam wam kokosowe bułeczki Pani Popo, bułeczki z marcepanem, szwedzkie bułeczki z cynamonem, jagodzianki na maślance czy też bułeczki z żurawiną – wszystkie są przepyszne :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

drożdżówki z cynamonem i rodzynkami cynamonowe drożdżówki z rodzynkami

cynamonowe bułeczki z rodzynkami cynamonowe zawijasy z rodzynkami

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tych pysznych cynamonowych bułeczek :)

cynamonowe zawijasy

bułeczki cynamonowe z rodzynkami

cynamonowe drożdżówki z rodzynkami

bułeczki z cynamonem i rodzynkami

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami – przepis do druku

cynamonowe zawijasy z rodzynkami

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i przepyszne bułeczki drożdżowe zawijane z cynamonem i rodzynkami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 godz 30 minut

Składniki

bułeczki:

  • 300 g mąki (2 szklanki) - plus mąka do podsypywania
  • 1 szczypta soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 25 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko rozmiar L
  • 125 ml mleka ciepłego

farsz:

  • 50 g masła miękkiego
  • 1 -2 łyżki cynamonu mielonego
  • 50 g cukru trzcinowego (1/4 szklanki) - (można wziąć biały)
  • 50 g rodzynek

Instrukcja
 

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
    300 g mąki, 1 szczypta soli, 3 łyżki cukru
  • Świeże drożdże rozpuść je w letnim mleku z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
    20 g drożdży, 125 ml mleka, 3 łyżki cukru
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj masło i jajko, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    25 g masła, 1 jajko
  • Odstaw ciasto na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie utrzyj masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę.
    50 g masła, 1 -2 łyżki cynamonu, 50 g cukru trzcinowego
  • Wyjmij ciasto na stolnicę, zagnieć chwilę i rozwałkuj na placek o wymiarach 30 na 20 cm.
  • Rozsmaruj masło na placku, pozostawiając brzeg o szerokości około 2 cm.
  • Posyp rodzynkami.
    50 g rodzynek
    zawijasy cynamonowe1
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i zaciśnij na końcach.
    zawijasy cynamonowe2
  • Pokrój na około 8-12 kawałków (mniej więcej 2-3 centymetrowe kawałki).
    zawijasy cynamonowe3
  • Ułóż bułeczki na wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszce (lub w większej foremce).
  • Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20-30 minut.
  • Po upieczeniu możesz posmarować syropem klonowym, lukrem albo posypać cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

<

p style=”text-align: left;”>