Cynamonowe zawijasy z rodzynkami

 

cynamonowe zawijasy z rodzynkami

 

 

Dziś u mnie od rana w całym domu pachnie cynamonem :)

Wczoraj wieczorem okazało się, że przyjadą dziś do nas nasi teściowie, więc wstałam wcześniej i szybko upiekłam cynamonowe zawijasy z rodzynkami.

Pachną obłędnie i tak samo smakują :), a pracy z nimi jest niewiele.

Uwielbiam takie pyszne drożdżowe bułeczki i wiem, że wielu z was również.

Zachęcam wiec was do wypróbowania tego przepisu.

A potem koniecznie upieczcie sobie jeszcze inne drożdżóweczki – gorąco polecam wam kokosowe bułeczki Pani Popo, bułeczki z marcepanem, szwedzkie bułeczki z cynamonem, jagodzianki na maślance czy też bułeczki z żurawiną – wszystkie są przepyszne :D

 

drożdżówki z cynamonem i rodzynkami cynamonowe drożdżówki z rodzynkami
 

cynamonowe bułeczki z rodzynkami cynamonowe zawijasy z rodzynkami
 

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tych pysznych cynamonowych bułeczek :)

 

 cynamonowe zawijasy

 bułeczki cynamonowe z rodzynkami

 cynamonowe drożdżówki z rodzynkami

 bułeczki z cynamonem i rodzynkami

 

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami – przepis do druku

cynamonowe zawijasy z rodzynkami

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i przepyszne bułeczki drożdżowe zawijane z cynamonem i rodzynkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 godz 30 minut

Składniki
  

bułeczki:

  • 300 g mąki (2 szklanki) - plus mąka do podsypywania
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 16-20 g świeżych)
  • 25 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko rozmiar L
  • 125 ml mleka ciepłego

farsz:

  • 50 g masła miękkiego
  • 1 -2 łyżki cynamonu mielonego
  • 50 g brązowego cukru (1/4 szklanki) - (można wziąć biały)
  • 50 g rodzynek

Instrukcja
 

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
  • Jeśli używasz świeże drożdże, to rozpuść je w mleku z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia).
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj masło i jajko, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Odstaw ciasto na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie utrzyj masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę.
  • Wyjmij ciasto na stolnicę, zagnieć chwilę i rozwałkuj na placek o wymiarach 30 na 20 cm.
  • Rozsmaruj masło na placku, pozostawiając brzeg o szerokości około 2 cm.
  • Posyp rodzynkami.
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i zaciśnij na końcach.
  • Pokrój na około 8-12 kawałków (mniej więcej 2-3 centymetrowe kawałki).
  • Ułóż bułeczki na wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszce (lub w większej foremce).
  • Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
  • Po upieczeniu możesz posmarować syropem klonowym, lukrem albo posypać cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

A tu możecie zobaczyć jak przygotować bułeczki :)