Bułeczki marcepanowo-piernikowe
Przepis na pyszne bułeczki z marcepanem
Dziś u mnie słodkie bułeczki marcepanowo-piernikowe. To pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe w formie ślimaczków zawijanych z masą marcepanową i przyprawą do piernika. Takie drożdżówki będą idealne do kubka kawy, czy herbaty, a nawet świetnie się sprawdzą na słodkie śniadanie :) Jeśli lubicie ciasta drożdżowe i aromatyczne przyprawy, to takie drożdżówki z marcepanem na pewno Wam zasmakują!
Spis treści
Bułeczki marcepanowo-piernikowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne, ciepłe i puchate drożdżówki, to koniecznie upiecz takie z marcepanem i przyprawą do piernika.
Bułeczki marcepanowo-piernikowe przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe:
- 15 g drożdży (świeżych )
- 70 ml mleka (ciepłego – użyłam 1,5%)
- 1 łyżeczka cukru ( – do drożdży)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 50 g oleju
- 40 g cukru (- niepełna 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
składniki na masę marcepanową
- 200 g masy marcepanowej
- kilka łyżek mleka
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
składniki na lukier twarożkowy do drożdżówek
- 2 łyżki serka mascarpone (lekko czubate)
- 2 łyżki masła
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżówki z marcepanem
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 70 ml mleka
- W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i przyprawę do piernika, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g oleju, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra.
- Masę marcepanową zetrzyj na tarce o grubych oczkach – dodaj około 5-6 łyżek ciepłego mleka i rozmieszaj dokładnie.200 g masy marcepanowej, kilka łyżek mleka
- Masą marcepanową posmaruj wierzch ciasta, posyp przyprawą do piernika.1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Zwiń ciasto w rulon – wzdłuż dłuższego boku.
- Potnij ciasto na 8 kawałków.
- Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) – przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Piecz bułeczki przez około 25 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
- W rondelku rozpuść masło razem z serkiem, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.2 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki masła, 150 g cukru pudru
- Lukrem posmaruj bułeczki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Piernikowe drożdżówki z marcepanem – uwagi
Ja jeszcze pozostaję w klimacie świątecznym (w końcu mamy karnawał i trzeba się rozpieszczać). Przygotowałam rodzince takie pyszne i słodziutkie bułeczki marcepanowo-piernikowe. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe (z dodatkiem przyprawy do piernika) posmarowałam masą marcepanową, posypałam przyprawą do piernika i pocięłam na bułeczki. Do tego zrobiłam przepyszny lukier z dodatkiem twarożku mascarpone. Drożdżóweczki wyszły mega pyszne – delikatne i aromatyczne – z nutką piernikową. Idealne do kubka gorącej herbaty, albo kakao. Takie bułeczki możecie zrobić również na śniadanie – ciasto można przygotować wieczorem – przechować je w lodówce, a rano upiec bułeczki. Rodzina będzie na pewno zachwycona.
Jaka przyprawa do piernika do bułeczek?
Pamiętajcie o tym, żeby używać dobrą przyprawę do piernika. Jeśli macie kupioną w sklepie, to koniecznie najpierw sprawdźcie jej skład. Jeśli ma na pierwszym miejscu mąkę, albo cukier, to będzie mało aromatyczna! Nie polecam takich przypraw! Ja jak zwykle polecam przygotowanie takiej przyprawy samodzielnie w domu. Mój przepis na przyprawę do piernika to same przyprawy, więc już łyżeczka dodana do ciasta zapewnia mu duży aromat. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a już nigdy nie kupicie przyprawy w sklepie!
Zapraszam was również na bułeczki cynamonowe, albo bułeczki z chałwą – przepyszne!
Ps.
Przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie również przepisy na ciasta drożdżowe, ale również przepisy na proste ciasta, ciasteczka i babeczki. Zapraszam do sklepu :)
Polecane przepisy na drożdżowe wypieki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne drożdżówki i ciasta drożdżowe. Na blogu jest ich ogromny wybór więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bułeczki marcepanowe przepis
Zapraszam dziś na pyszne i słodkie bułeczki drożdżowe z marcepanem i przyprawą do piernika. Takie bułeczki pozostawiają nas jeszcze w klimacie świąt Bożego Narodzenia, a to za sprawą aromatycznej przyprawy piernikowej. Ja jak zwykle użyłam tu domową przyprawę do piernika, więc moje bułeczki drożdżowe pachniały wręcz obłędnie podczas pieczenia. W całym domu roznosił się wspaniały korzenny aromat, aż trudno było wyczekać do końca pieczenia :) A że ja uwielbiam ciasta drożdżowe, to tym było dla mnie trudniej :) Bułeczki z marcepanem po upieczeniu ostudziłam lekko, ale jeszcze ciepłe posmarowałam gęstym lukrem. Jak zrobić lukier do drożdżówek? Zobaczcie mój przepis zamieszczony tuż powyżej i zobaczcie, że to nie jest trudne! Mój lukier dzięki dodatkowi odrobiny serka mascarpone oraz masła nabrał super aksamitnej konsystencji i otulił bułeczki marcepanowe grubą warstwą słodyczy. Mówię Wam, temu smakowi trudno się oprzeć!
Przepis na drożdżówki z marcepanem
Zakupcie więc w sklepie gotowy marcepan, zaopatrzcie się w aromatyczną przyprawę do piernika - koniecznie zobaczcie najpierw jej skład i przygotujcie swojej rodzinie te słodkie i lepkie od lukru drożdżowe bułeczki z marcepanem. Przygotujcie puszyste i niezawodne ciasto drożdżowe do drożdżówek, posmarujcie go masą marcepanową i zwińcie w rulon. Tak przygotowane ciasto pokrójcie na grubsze plastry. Otrzymacie drożdżowe ślimaczki, które po podrośnięciu upieczcie w rozgrzanym piekarniku. Ile piec bułeczki drożdżowe? Ja je zwykle piekę na termoobiegu w temperaturze 170 stopni i wtedy bułeczki są zwykle gotowe po około 20-25 minutach.
Drożdżowe bułeczki z marcepanem przepis
Jak zwykle ciasta drożdżowe i bułeczki drożdżowe najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu. Jeśli jednak schowacie je do szczelnego pojemnika, to dłużej zachowają świeżość. Polecam również ich lekkie podgrzanie przed podaniem, wtedy wróci sprężystość i puszystość ciasta. Ja zwykle podgrzewam krótko bułeczkę w mikrofalówce - już nawet 30 sekund pozwala jej uzyskać walory smakowe jak po upieczeniu :) Koniecznie wypróbujcie mój przepis na drożdżowe bułeczki z marcepanem i dajcie mi znać w komentarzach jak Wam smakowały. A wszystkich wielbicieli ciast drożdżowych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na drożdżówki :) Na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.