Przepis na pyszne bułeczki z marcepanem
Ja jeszcze pozostaję w klimacie świątecznym (w końcu mamy karnawał i trzeba się rozpieszczać).
Przygotowałam rodzince takie pyszne i słodziutkie bułeczki marcepanowo-piernikowe.
Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe (z dodatkiem przyprawy do piernika) posmarowałam masą marcepanową, posypałam przyprawą do piernika i pocięłam na bułeczki.
Do tego zrobiłam przepyszny lukier z dodatkiem twarożku mascarpone.
Drożdżóweczki wyszły mega pyszne – delikatne i aromatyczne – z nutką piernikową.
Idealne do kubka gorącej herbaty, albo kakao.
Takie bułeczki możecie zrobić również na śniadanie – ciasto można przygotować wieczorem – przechować je w lodówce, a rano upiec bułeczki.
Rodzina będzie na pewno zachwycona :D
Zapraszam was również na bułeczki cynamonowe, albo bułeczki z chałwą – przeeepyszne!
Bułeczki marcepanowo-piernikowe – przepis do druku

Bułeczki marcepanowo-piernikowe
Składniki
ciasto:
masa:
- 200 g masy marcepanowej
- kilka łyżek mleka
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
lukier:
- 2 łyżki serka mascarpone lekko czubate
- 2 łyżki masła
- 150 g cukru pudru
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.15 g drożdży, łyżeczka cukru, 70 ml mleka
- W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i przyprawę do piernika, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).250 g mąki, 1 jajko, 50 g oleju, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra.
- Masę marcepanową zetrzyj na tarce o grubych oczkach - dodaj około 5-6 łyżek ciepłego mleka i rozmieszaj dokładnie.200 g masy marcepanowej, kilka łyżek mleka
- Masą marcepanową posmaruj wierzch ciasta, posyp przyprawą do piernika.1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
- Potnij ciasto na 8 kawałków.
- Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) - przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
- Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
- W rondelku rozpuść masło razem z serkiem, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.2 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki masła, 150 g cukru pudru
- Lukrem posmaruj bułeczki.