Bułeczki marcepanowo-piernikowe

 

bułeczki piernikowe

 

Ja jeszcze pozostaję w klimacie świątecznym (w końcu mamy karnawał i trzeba się rozpieszczać).

Przygotowałam rodzince takie pyszne i słodziutkie bułeczki marcepanowo-piernikowe.

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe (z dodatkiem przyprawy do piernika) posmarowałam masą marcepanową, posypałam przyprawą do piernika i pocięłam na bułeczki.

Do tego zrobiłam przepyszny lukier z dodatkiem twarożku mascarpone.

Drożdżóweczki wyszły mega pyszne – delikatne i aromatyczne – z nutką piernikową.

Idealne do kubka gorącej herbaty, albo kakao.

Takie bułeczki możecie zrobić również na śniadanie – ciasto można przygotować wieczorem – przechować je w lodówce, a rano upiec bułeczki.

Rodzina będzie na pewno zachwycona :D

Zapraszam was również na bułeczki cynamonowe, albo bułeczki z chałwą – przeeepyszne!

 

bułeczki piernikowe

 

zawijańce z marcepanem

 

ślimaczki z marcepanem

 

bułeczki z marcepanem

 

drożdżówki z marcepanem

 

bułeczki z marcepanem

Bułeczki marcepanowo-piernikowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 8 bułeczek drożdżowych.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 15 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 8
Kalorie 430 kcal

Składniki
  

masa:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i przyprawę do piernika, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra.
  • Masę marcepanową zetrzyj na tarce o grubych oczkach - dodaj około 5-6 łyżek ciepłego mleka i rozmieszaj dokładnie.
  • Masą marcepanową posmaruj wierzch ciasta, posyp przyprawą do piernika.
  • Zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
  • Potnij ciasto na 8 kawałków.
  • Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) - przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  • Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • W rondelku rozpuść masło razem z serkiem, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  • Lukrem posmaruj bułeczki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 430kcalWeglowodany: 58.4gBiałko: 7.4gTłuszcz: 18.6gBłonnik: 0.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ślimaczki drożdżowe z lukrem