Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Bułeczki marcepanowo-piernikowe

By | 2018-01-01T14:57:37+00:00 2018 Styczeń 5th|Boże Narodzenie, Ciasta drożdżowe, Karnawałowe przepisy|

Bułeczki marcepanowo-piernikowe

 

bułeczki piernikowe

 

Ja jeszcze pozostaję w klimacie świątecznym (w końcu mamy karnawał i trzeba się rozpieszczać).

Przygotowałam rodzince takie pyszne i słodziutkie bułeczki marcepanowo-piernikowe.

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe (z dodatkiem przyprawy do piernika) posmarowałam masą marcepanową, posypałam przyprawą do piernika i pocięłam na bułeczki.

Do tego zrobiłam przepyszny lukier z dodatkiem twarożku mascarpone.

Drożdżóweczki wyszły mega pyszne – delikatne i aromatyczne – z nutką piernikową.

Idealne do kubka gorącej herbaty, albo kakao.

Takie bułeczki możecie zrobić również na śniadanie – ciasto można przygotować wieczorem – przechować je w lodówce, a rano upiec bułeczki.

Rodzina będzie na pewno zachwycona 😀

Zapraszam was również na bułeczki cynamonowe, albo bułeczki z chałwą – przeeepyszne!

 

bułeczki piernikowe

 

zawijańce z marcepanem

 

ślimaczki z marcepanem

 

bułeczki z marcepanem

 

drożdżówki z marcepanem

 

Bułeczki marcepanowo-piernikowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 8 bułeczek drożdżowych.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru - do drożdży
  • 250 g mąki
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 50 g oleju
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
masa:
  • 200 g masy marcepanowej
  • kilka łyżek mleka
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
lukier:
  • 2 lekko czubate łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • 150 g cukru pudru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i przyprawę do piernika, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra.
  5. Masę marcepanową zetrzyj na tarce o grubych oczkach - dodaj około 5-6 łyżek ciepłego mleka i rozmieszaj dokładnie.
  6. Masą marcepanową posmaruj wierzch ciasta, posyp przyprawą do piernika.
  7. Zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
  8. Potnij ciasto na 8 kawałków.
  9. Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) - przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
  10. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  11. Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  12. Po upieczeniu przestudź.
  13. W rondelku rozpuść masło razem z serkiem, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  14. Lukrem posmaruj bułeczki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 szztuka Kalorie: 430 Tłuszcze: 18,6 g Węglowodany: 58,4 g Błonnik: 0,8 g Białka: 7,4 g

 

 

ślimaczki drożdżowe z lukrem

Reklama

7 komentarzy

  1. Marika 2018/01/08 at 10:55 - Reply

    Zrobiłam, pychotka. Od razu zjedliśmy we trójkę do kawy…

    • wypiekibeaty 2018/01/08 at 12:49 - Reply

      To ich cecha charakterystyczna – szybko znikają 🙂

  2. Candy Pandas 2018/01/06 at 16:50 - Reply

    W takim świątecznym, słodkim klimacie to my możemy być do lata <3

  3. Marika 2018/01/06 at 04:14 - Reply

    Po prostu nie nadążam piec tych wszystkich smakowitości, które Pani zamieszcza. Gratuluję super pomysłów na przepisy i godnego pozazdroszczenia talentu! A bułeczki robię w niedzielę! Pozdrawiam!

  4. Paulina Garnicka 2018/01/05 at 14:17 - Reply

    Takie bułeczki to absolutnie smak mojego dzieciństwa 🙂 Muszę je wypróbować znowu i to jak najszybciej!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: