Bułeczki z białym makiem

Zaktualizowany: 2024 15 kwietnia
bułeczki z białym makiem

Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą z białego maku

Już niedługo dzień św. Marcina, a co za tym idzie – pyszne drożdżowe rogaliki z białym makiem. Możecie zrobić w domu takie rogaliki, a jeśli macie mniej czasu, to zamiast nich upieczcie drożdżowe bułeczki z białym makiem. Bułeczki są fajnie puszyste i smakowite, a jeśli wykorzystacie tu gotową masę z maku, to ich przygotowanie będzie proste i szybkie. Gorąco polecam!

drożdżówki z makiem i lukrem

Bułeczki z białym makiem przepis z filmem

Jeśli lubisz słodkie bułeczki drożdżowe z pysznym nadzieniem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

bułeczki z białym makiem

Bułeczki z białym makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na zawijane drożdżowe bułeczki z masą z białego maku.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 12
Kalorie 171 kcal
Składniki

składniki na drożdżowe bułeczki z białym makiem

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z białym makiem

    Krok 1 – przygotuj rozczyn drożdżowy

    • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
      15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka

    Krok 2 – przygotuj ciasto drożdżowe na bułeczki

    • Do większej miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier, olej i jajko. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
      300 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 ml oleju, 1 jajko
    • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – do wyrośnięcia.

    Krok 3 – przygotuj bułki z makiem

    • Po tym czasie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
    • Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5-1 cm.
    • Mniej więcej połowę ciasta posmaruj masą z białego maku.
      około 100 g masy z białego maku
    • Złóż ciasto tak aby częścią nieposmarowaną przykryć część posmarowaną (zobacz mój filmik), lekko dociśnij ciasto i pokrój na paski o szerokości około 2 cm.
    • Zwiń każdy pasek wzdłuż własnej osi – tworząc jakby śrubkę, a następnie zwiń w bułeczkę.
    • Zwinięte bułeczki ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na pół godziny, aby podrosły.

    Krok 4 – upiecz bułeczki z makiem

    • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
    • Wstaw podrośnięte bułeczki do piekarnika i piecz około 20-25 minut – aż będą rumiane.
    • Po upieczeniu bułeczki ostudź.
    • Możesz je na koniec polać lukrem – wystarczy do cukru pudru dodać trochę mleka lub śmietany kremówki.
    Film
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 171kcalWeglowodany: 22gBiałko: 5gTłuszcz: 7g
    Słowa kluczowe ciasto z białym makiem, drożdżówki z makiem
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    z białym makiem drożdżówki

    Drożdżówki z białym makiem – uwagi

    Nie mieszkam w Poznaniu, ani nawet w okolicach, ale tak jak i cała Polska pokochałam ich rogale z białym makiem pieczone głównie na Dzień św. Marcina. Teraz to są one bardziej ogólnie dostępne, ale jeszcze kilka lat temu były praktycznie nie do zdobycia, więc sama piekłam rogale świętomarcińskie.

    Już niedługo 11 listopada, a co za tym idzie ponownie będziemy się zajadać tymi pysznymi rogalikami.

    Jeśli macie ochotę, to w tym roku polecam wam dużo szybsze i zdecydowanie łatwiejsze bułki z makiem z puszki – u mnie właśnie z masą makową z białego maku.

    Rogale przygotowuje się dużo dłużej, a takie drożdżówki będziecie mieli gotowe w jakieś trzy godziny.

    Do tego – jeśli wykorzystacie gotową masę z białego maku, ich przygotowanie będzie proste jak bułka z masłem ;)

    Ja kupiłam gotową masę z białego maku w puszce – fajnie, że już jest dostępna również taka. Masa jest bardzo smaczna i ma dobrą konsystencję (ja kupiłam masę marki Bakalland).

    Nie zużyłam jej całej do bułeczek – poszło mi jakieś niecałe pół puszki.

    Możecie wiec zrobić od razu podwójną ilość bułeczek, albo resztę masy wykorzystać do innego wypieku.

    Mam nadzieję, że takie drożdżowe bułki z makiem z puszki wam zasmakują, a ja przy okazji mogę tu wam polecić rónież przygotowanie kruchych rogalików z makiem :)

    ciasto drożdżowe z białym makiem

    Jak zrobić masę z białego maku?

    Macie w domu biały mak i nie chcecie kupować gotowej masy?

    To możecie samodzielnie zrobić taką masę. Na blogu jest przepis na struclę z makiem, gdzie napisałam dokładnie jak przygotować masę z maku w ziarnach. Tam jest podana duża porcja, więc zróbcie ją z połowy, albo nawet z 1/3 – to w zupełności wystarczy. Możecie również przygotować typową masę makową jak do rogali świętomarcińskich. Jej też proponuję zrobić z 1/3 porcji – chyba że resztę masy spożytkujecie inaczej :)

    drożdżowe bułeczki z białym makiem

    Jak zrobić drożdżówki z białym makiem – wskazówki

    Samo ciasto drożdżowe możecie zrobić ze swojego ulubionego przepisu, albo wykorzystać ten, który podałam pod zdjęciami.

    Ja jak zwykle użyłam drożdże świeże, ale jeśli macie tylko instant, to użyjcie jedno opakowanie (około 7 g). Nie musicie przygotowywać rozczynu drożdżowego, wystarczy drożdże wsypać do mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Jeśli w domu macie raczej chłodnawo, to polecam wstawić ciasto drożdżowe do piekarnika i tam zostawić je do wyrośnięcia. Ja bardzo często włączam piekarnik i ustawiam temperaturę 30 stopni – wtedy ciasto wyrasta jeszcze szybciej.

    Aby moje bułeczki drożdżowe z makiem wyglądały bardziej atrakcyjnie zwinęłam je i dodatkowo zakręciłam. Nagrałam wam krótki filmik, to zobaczycie jak możecie zrobić podobne bułeczki :)

    Drożdżówki z masą z białego maku wychodzą bardzo smakowite i znikają migusiem.

    Mój mąż sam jeden zjadł wieczorem pięć! sztuk.

    Bułeczki możecie dodatkowo polać lukrem. Wystarczy do miseczki wsypać mniej więcej szklankę cukru pudru i dodać do niego po łyżce mleko – tak około 3 łyżki. Wymieszajcie dokładnie i posmarujcie nim bułeczki. Lukier dodaje drożdżówkom nie tylko słodyczy – sprawia również, że mniej obsychają.

    Bułeczki przechowujcie w szczelnym pojemniku, to dłużej zachowają świeżość.

    Ps.

    Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie również znajdziecie przepisy na ciasta drożdżowe, a poza nimi mnóstwo innych apetycznych i prostych przepisów na domowe słodkości.

    zawijane drożdżówki z makiem
    drożdżówki z makiem

    Polecane przepisy na ciasto drożdżowe z makiem

    Zobacz również inne moje przepisy na pyszne słodkie drożdżowe wypieki z aromatycznym makiem. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2022 24 października

    Podziel się przepisem

    Zostaw komentarz

    Ocena Przepisu




    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polecane przepisy