Przepis na pyszne rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą


Już od bardzo dawna nie piekłam w domu rogalików i miałam na nie straszną ochotę :)

Kupiłam, więc marmoladę owocową, zrobiłam ciasto i oto są – rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą.

Nie za duże, fajnie puchate, a jednocześnie kruche.

Z lekko listkującym się ciastem.

Bardzo smakowite – spróbujcie koniecznie :D

Jak zrobić takie kruche rogaliki drożdżowe?

Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy.

Drożdże rozpuszczamy tutaj nie w mleku, a w letnim jogurcie lub śmietanie (muszą być letnie, nie zimne i nie gorące).

Gdy rozczyn drożdżowy zgęstnieje i się napuszy, to dodajemy go do mąki i miękkiego masła i wyrabiamy ciasto.

Ciasto schładzamy, a następnie robimy rogaliki.

Ja swoje rogaliki posmarowałam marmoladą, ale możecie również wykorzystać krem czekoladowy typu nutella.

Rogaliki krucho-drożdżowe po upieczeniu posypcie odrobiną cukru pudru.

Zapraszam was również na rogaliki drożdżowe z makiem, proste rogaliki twarogowe albo na maślane rogaliki idealne na śniadanie.

Ps. Z przepisu otrzymacie 16 rogalików (o wielkości około 10 cm). Szybko znikają, więc możecie od razu zrobić je z podwójnej porcji :D

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


rogaliki krucho-drożdżowe drożdżowe rogaliki z marmoladą owocową

kruche rogaliki na drożdżach drożdżowe rogaliki z marmoladą

kruche rogaliki z marmoladą rogaliki z marmoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą – przepis do druku

rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche rogaliki nadziane marmoladą.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 17 minut
Czas całkowity 1 godz 47 minut
Danie Deser
Porcje 16
Kalorie 126 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jogurt grecki musi być ciepły - ja go włożyłam do miseczki, wstawiłam ją do większej miski i wlałam do niej gorącej wody.
  • Gdy jogurt się ociepli dodaj do niego drożdże i cukier puder - dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • W misie umieść mąkę i miękkie masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
  • Uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i krótko zagnieć.
  • Podziel na dwie równe części.
  • Rozwałkuj jedną część na blacie lekko posypanym mąką.
  • Ciasto rozwałkuj na okręg, podziel ciasto na 8 trójkątów - przetnij ciasto na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
  • Rozdziel kawałki ciasta i jeszcze każdy z nich oddzielnie lekko rozwałkuj tak aby były cieńsze (rogaliki rosną w piekarniku i robią się grubsze).
  • Na szerszym kawałku trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady i zwiń rogalik od szerokiej podstawy do wierzchołka.
  • Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przygotuj rogaliki z drugiego kawałka ciasta.
  • Piecz rogaliki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-17 minut.
  • Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 126kcalWeglowodany: 15gBiałko: 2gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja – Ania gotuje