Przepis na pyszne rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
Już od bardzo dawna nie piekłam w domu rogalików i miałam na nie straszną ochotę :)
Kupiłam, więc marmoladę owocową, zrobiłam ciasto i oto są – rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą.
Nie za duże, fajnie puchate, a jednocześnie kruche.
Z lekko listkującym się ciastem.
Bardzo smakowite – spróbujcie koniecznie :D
Jak zrobić takie kruche rogaliki drożdżowe?
Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Drożdże rozpuszczamy tutaj nie w mleku, a w letnim jogurcie lub śmietanie (muszą być letnie, nie zimne i nie gorące).
Gdy rozczyn drożdżowy zgęstnieje i się napuszy, to dodajemy go do mąki i miękkiego masła i wyrabiamy ciasto.
Ciasto schładzamy, a następnie robimy rogaliki.
Ja swoje rogaliki posmarowałam marmoladą, ale możecie również wykorzystać krem czekoladowy typu nutella.
Rogaliki krucho-drożdżowe po upieczeniu posypcie odrobiną cukru pudru.
Zapraszam was również na rogaliki drożdżowe z makiem, proste rogaliki twarogowe albo na maślane rogaliki idealne na śniadanie.
Ps. Z przepisu otrzymacie 16 rogalików (o wielkości około 10 cm). Szybko znikają, więc możecie od razu zrobić je z podwójnej porcji :D
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą – przepis do druku

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
Składniki
- 250 g mąki pszennej tortowej (1 i 2/3 szklanki)
- 100 g masła miękkiego
- 90 g jogurtu greckiego lub śmietany 18% (1/3 szklanki)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g marmolady mniej więcej
Instrukcja
- Jogurt grecki musi być ciepły - ja go włożyłam do miseczki, wstawiłam ją do większej miski i wlałam do niej gorącej wody.
- Gdy jogurt się ociepli dodaj do niego drożdże i cukier puder - dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- W misie umieść mąkę i miękkie masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
- Uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i krótko zagnieć.
- Podziel na dwie równe części.
- Rozwałkuj jedną część na blacie lekko posypanym mąką.
- Ciasto rozwałkuj na okręg, podziel ciasto na 8 trójkątów - przetnij ciasto na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
- Rozdziel kawałki ciasta i jeszcze każdy z nich oddzielnie lekko rozwałkuj tak aby były cieńsze (rogaliki rosną w piekarniku i robią się grubsze).
- Na szerszym kawałku trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady i zwiń rogalik od szerokiej podstawy do wierzchołka.
- Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotuj rogaliki z drugiego kawałka ciasta.
- Piecz rogaliki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-17 minut.
- Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Inspiracja – Ania gotuje