Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Zaktualizowany: 2023 16 sierpnia
rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Przepis na kruche rogaliki z marmoladą albo innym nadzieniem

Mój przepis na dziś dla Was to pyszne i chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą. Dlaczego te rogaliki są kruche? Otóż dlatego, że pomimo użycia drożdży ciasto się schładza – podobnie jak ciasto kruche i dopiero po schłodzeniu robi się z niego rogaliki. To zapewnia im fajną chrupkość, a drożdże powodują, że rogaliki podczas pieczenia fajnie wyrastają. Spróbujcie koniecznie!

kruche rogaliki na drożdżach

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne słodkie rogaliki z nadzieniem, to zrób dziś takie kruche słodkości!

rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche rogaliki nadziane marmoladą.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 17 minut
Czas całkowity 1 hour 47 minut
Danie Deser
Porcje 16
Kalorie 126 kcal
Składniki

składniki na rogaliki krucho-drożdżowe

Instrukcja
 

Jak zrobić rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego

  • Jogurt grecki musi być ciepły – ja go włożyłam do miseczki, wstawiłam ją do większej miski i wlałam do niej gorącej wody.
    90 g jogurtu greckiego
  • Gdy jogurt się ociepli dodaj do niego drożdże i cukier puder – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru pudru
  • W misie umieść mąkę i miękkie masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie gęste.
    250 g mąki pszennej, 100 g masła
  • Uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka foliowego i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i krótko zagnieć.
  • Podziel na dwie równe części.
  • Rozwałkuj jedną część na blacie lekko posypanym mąką.
  • Ciasto rozwałkuj na okręg, podziel ciasto na 8 trójkątów – przetnij ciasto na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
  • Rozdziel kawałki ciasta i jeszcze każdy z nich oddzielnie lekko rozwałkuj tak aby były cieńsze (rogaliki rosną w piekarniku i robią się grubsze).
  • Na szerszym kawałku trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady i zwiń rogalik od szerokiej podstawy do wierzchołka.
    100 g marmolady
  • Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przygotuj rogaliki z drugiego kawałka ciasta.
  • Piecz rogaliki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-17 minut.
  • Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 126kcalWeglowodany: 15gBiałko: 2gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe kruche rogaliki, rogaliki z marmoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche rogaliki z marmoladą

Rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego – uwagi

Już od bardzo dawna nie piekłam w domu rogalików i miałam na nie straszną ochotę :)

Kupiłam, więc marmoladę owocową, zrobiłam ciasto i oto są – rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą.

Nie za duże, fajnie puchate, a jednocześnie kruche.

Z lekko listkującym się ciastem.

Bardzo smakowite – spróbujcie koniecznie :D

rogaliki z marmoladą

Jak zrobić takie kruche rogaliki drożdżowe?

Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy.

Drożdże rozpuszczamy tutaj nie w mleku, a w letnim jogurcie lub śmietanie (muszą być letnie, nie zimne i nie gorące).

Gdy rozczyn drożdżowy zgęstnieje i się napuszy, to dodajemy go do mąki i miękkiego masła i wyrabiamy ciasto.

Ciasto schładzamy, a następnie robimy rogaliki.

Ja swoje rogaliki posmarowałam marmoladą, ale możecie również wykorzystać krem czekoladowy typu nutella.

Rogaliki krucho-drożdżowe po upieczeniu posypcie odrobiną cukru pudru.

Zapraszam was również na rogaliki drożdżowe z makiem, proste rogaliki twarogowe albo na maślane rogaliki idealne na śniadanie.

Ps. Z przepisu otrzymacie 16 rogalików (o wielkości około 10 cm). Szybko znikają, więc możecie od razu zrobić je z podwójnej porcji :D

drożdżowe rogaliki z marmoladą
rogaliki krucho-drożdżowe drożdżowe rogaliki z marmoladą owocową

Inspiracja – Ania gotuje

Polecane przepisy na rogaliki

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne rogaliki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 28 września

Podziel się przepisem

4.60 from 5 votes (5 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na kruche rogali z marmoladą

Zapraszam was na pyszne i proste rogaliki z nadzieniem z marmolady. Możecie również wykorzystać tu inne nadzienie - nie polecam tylko dżemów, bo większość z nich wypłynie w trakcie pieczenia. Za to możecie użyć konfiturę bez żelatyny i środków żelujących, masło orzechowe czy chociażby nutellę. Ciasto na rogaliki możecie przygotować dzień wcześniej i schłodzić go przez noc w lodówce. Wtedy rano praca pójdzie wam szybciej i sprawniej.

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą przepis

Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić rogaliki drożdżowe idealne na deser. Te rogaliki podczas pieczenia delikatnie rosną i stają się puszyste. Jednocześnie są fajnie chrupiące. To idealny pomysł na deser do kawy czy herbaty. Rogaliki możecie również spakować dzieciom do szkoły, albo zabrać do pracy. Rogaliki z ciasta kruchego na drożdżach nie przysporzą wam problemów, jeśli dokładnie przeczytacie moje instrukcje. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Polecam wam również moje przepisy na pyszne ciasteczka i ciastka.