Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Już od bardzo dawna nie piekłam w domu rogalików i miałam na nie straszną ochotę :)

Kupiłam, więc marmoladę owocową, zrobiłam ciasto i oto są – rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą.

Nie za duże, fajnie puchate, a jednocześnie kruche.

Z lekko listkującym się ciastem.

Bardzo smakowite – spróbujcie koniecznie :D

Zapraszam was również na rogaliki drożdżowe z makiem, proste rogaliki twarogowe albo na maślane rogaliki idealne na śniadanie.

Ps. Z przepisu otrzymacie 16 rogalików (o wielkości około 10 cm). Szybko znikają, więc możecie od razu zrobić je z podwójnej porcji :D

rogaliki krucho-drożdżowe drożdżowe rogaliki z marmoladą owocową

kruche rogaliki na drożdżach drożdżowe rogaliki z marmoladą

kruche rogaliki z marmoladą rogaliki z marmoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą – przepis do druku

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 16 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Rogaliki
Ilość: 16
Składniki
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej tortowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 90 g (1/3 szklanki) jogurtu greckiego lub śmietany 18%
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 100 g marmolady
Wykonanie
  1. Jogurt grecki musi być ciepły - ja go włożyłam do miseczki, wstawiłam ją do większej miski i wlałam do niej gorącej wody.
  2. Gdy jogurt się ociepli dodaj do niego drożdże i cukier puder - dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  3. W misie umieść mąkę i miękkie masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
  4. Uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  5. Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i krótko zagnieć.
  6. Podziel na dwie równe części.
  7. Rozwałkuj jedną część na blacie lekko posypanym mąką.
  8. Ciasto rozwałkuj na okręg, podziel ciasto na 8 trójkątów - przetnij ciasto na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
  9. Rozdziel kawałki ciasta i jeszcze każdy z nich oddzielnie lekko rozwałkuj tak aby były cieńsze (rogaliki rosną w piekarniku i robią się grubsze).
  10. Na szerszym kawałku trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady i zwiń rogalik od szerokiej podstawy do wierzchołka.
  11. Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Przygotuj rogaliki z drugiego kawałka ciasta.
  13. Piecz rogaliki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-17 minut.
  14. Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 126 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 15 g Białka: 2 g

Inspiracja – Ania gotuje