Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
Już od bardzo dawna nie piekłam w domu rogalików i miałam na nie straszną ochotę :)
Kupiłam, więc marmoladę owocową, zrobiłam ciasto i oto są – rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą.
Nie za duże, fajnie puchate, a jednocześnie kruche.
Z lekko listkującym się ciastem.
Bardzo smakowite – spróbujcie koniecznie :D
Zapraszam was również na rogaliki drożdżowe z makiem, proste rogaliki twarogowe albo na maślane rogaliki idealne na śniadanie.
Ps. Z przepisu otrzymacie 16 rogalików (o wielkości około 10 cm). Szybko znikają, więc możecie od razu zrobić je z podwójnej porcji :D






Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą – przepis do druku
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
- 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej tortowej
- 100 g miękkiego masła
- 90 g (1/3 szklanki) jogurtu greckiego lub śmietany 18%
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- około 100 g marmolady
- Jogurt grecki musi być ciepły - ja go włożyłam do miseczki, wstawiłam ją do większej miski i wlałam do niej gorącej wody.
- Gdy jogurt się ociepli dodaj do niego drożdże i cukier puder - dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- W misie umieść mąkę i miękkie masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
- Uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i krótko zagnieć.
- Podziel na dwie równe części.
- Rozwałkuj jedną część na blacie lekko posypanym mąką.
- Ciasto rozwałkuj na okręg, podziel ciasto na 8 trójkątów - przetnij ciasto na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
- Rozdziel kawałki ciasta i jeszcze każdy z nich oddzielnie lekko rozwałkuj tak aby były cieńsze (rogaliki rosną w piekarniku i robią się grubsze).
- Na szerszym kawałku trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady i zwiń rogalik od szerokiej podstawy do wierzchołka.
- Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotuj rogaliki z drugiego kawałka ciasta.
- Piecz rogaliki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-17 minut.
- Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
Inspiracja – Ania gotuje
Uwielbiam takie rogaliki do niedzielnej kawy. Moim zdaniem gorzka kawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju słodkości. Ja lubię kawę, która nie jest kwaśna.