Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche rogaliki nadziane marmoladą.
4.60
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Czas gotowania
17
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
47
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
16
Calories
126
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na rogaliki krucho-drożdżowe
250
g
mąki pszennej
(tortowej (1 i 2/3 szklanki) )
100
g
masła
(miękkiego )
90
g
jogurtu greckiego
( lub śmietany 18% (1/3 szklanki))
20
g
świeżych drożdży
1
łyżka
cukru pudru
100
g
marmolady
(mniej więcej)
Instrukcja
Jak zrobić rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego
Jogurt grecki musi być ciepły - ja go włożyłam do miseczki, wstawiłam ją do większej miski i wlałam do niej gorącej wody.
90 g jogurtu greckiego
Gdy jogurt się ociepli dodaj do niego drożdże i cukier puder - dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
20 g świeżych drożdży,
1 łyżka cukru pudru
W misie umieść mąkę i miękkie masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
250 g mąki pszennej,
100 g masła
Uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka foliowego i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i krótko zagnieć.
Podziel na dwie równe części.
Rozwałkuj jedną część na blacie lekko posypanym mąką.
Ciasto rozwałkuj na okręg, podziel ciasto na 8 trójkątów - przetnij ciasto na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
Rozdziel kawałki ciasta i jeszcze każdy z nich oddzielnie lekko rozwałkuj tak aby były cieńsze (rogaliki rosną w piekarniku i robią się grubsze).
Na szerszym kawałku trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady i zwiń rogalik od szerokiej podstawy do wierzchołka.
100 g marmolady
Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj rogaliki z drugiego kawałka ciasta.
Piecz rogaliki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-17 minut.
Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
126
kcal
Weglowodany:
15
g
Protein:
2
g
Tłuszcz:
6
g
Słowo kluczowe
kruche rogaliki, rogaliki z marmoladą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!