Przepis na kremówkę w holenderskim wydaniu :)

tompoucen duńska kremówka

Mój mąż pracuje w międzynarodowym środowisku i jeden z jego kolegów jest Holendrem.

Gdy dowiedział się, że prowadzę blog z wypiekami, to powiedział, że koniecznie muszę zrobić ich bardzo popularne ciasto Tompoucen.

„Obadałam” sprawę, przetłumaczyłam googlem przepis na kremówkę Holendrów i przygotowałam ciasto.

Samo ciasto nie jest mocno trudne do zrobienia, chociaż wymaga przynajmniej podstawowych umiejętności.

Warto pracę rozłożyć sobie na etapy, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej.

Jak zrobić kremówkę?

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jeśli powątpiewacie w swoje umiejętności, to możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie.

Ja tu zrobiłam jego uproszczoną nieco wersję, czyli ciasto duńskie.

Główna różnica między ciastem duńskim i ciastem francuskim polega na sposobie dodawania masła do ciasta.

Przy cieście francuskim masło kształtuje się na płaski placek i wałkuje następnie z ciastem.

Przy cieście duńskim masło kroi się na drobne kawałki (albo ściera na tarce) i tak dodaje do ciasta.

Ciasto duńskie jest szybsze do przygotowania niż ciasto francuskie, a swobodnie można je zamiennie używać.

Na blogu znajdziecie przepis na cronuty zrobione na cieście duńskim (z dodatkiem odrobiny drożdży).

Gdy macie gotowe ciasto, to musicie przygotować kremy.

Najpierw zróbcie budyń na krem budyniowy i go porządnie ostudźcie – możecie go nawet ostudzić w lodówce.

Potem już tylko zostaje ubicie śmietany kremówki i złożenie ciasta Tompoucen.

Na stronie, z której polecono mi przepis jest również film z przygotowania ciasta. Mówią tam po holendersku, ale możecie zobaczyć sam sposób wykonania ciasta.

Jak podać kremówkę?

Muszę przyznać, że tutaj się można troszkę spocić :)

Ciasto duńskie po pobycie w lodówce mocno twardnieje – nie ma się co dziwić, w końcu ma w sobie mnóstwo masła. Przez to ładne ukrojenie kawałków ciasta może być problematyczne.

Dlatego ja proponuję przekroić górny blat ciasta na kawałki przed schowaniem ciasta do lodówki. Najlepiej zrobić to ostrym nożem z ząbkami tnąc jak piłą.

W oryginalnym przepisie na tompoucen żelatynę dodaje się jedynie do kremu budyniowego. Uważam, że dodanie jej również do śmietany kremówki może pomóc przy krojeniu ciasta. Wtedy bita śmietana będzie miała bardziej zwartą konsystencję i nie będzie wypływała podczas krojenia.

Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest w temperaturze pokojowej. Wtedy ciasto duńskie jest chrupiące, ale nie twarde i daje się ładnie jeść.

Duńczycy przed jedzeniem najczęściej zdejmują górne ciasto i zjadają krem z dolnym ciastem, a potem dopiero tą zdjętą górę.

Tompoucen smakuje rewelacyjnie i pięknie się prezentuje i mimo, że się tego obawiałam, to nie jest za słodkie.

Myślę, że to fajna propozycja zarówno na święta wielkanocne jak i na różne rodzinne okazje.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Tompoucen duńska kremówka przepis

tompoucen duńska kremówka

Tompoucen – duńska kremówka

Wypieki Beaty
Przepis na kremówkę na cieście duńskim z kremem budyniowym i bitą śmietaną.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
3 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 17
Kalorie 302 kcal

Składniki

ciasto duńskie

  • 200 g mąki 1 i 1/3 szklanki
  • 200 g masła zimnego
  • 100 ml wody bardzo zimnej
  • 0,5 łyżeczki soli

krem budyniowy

bita śmietana

dodatkowo

  • kilka łyżek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 150 g cukru pudru 1 szklanka
  • 2 łyżeczki soku malinowego
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki lub do konsystencji

Instrukcja
 

ciasto duńskie

  • Połącz mąkę z solą i zimną wodą tworząc kruszonkę.
    200 g mąki, 0,5 łyżeczki soli, 100 ml wody
    jak zrobić ciasto do kremówki
  • Zimne masło pokrój w niedużą kostkę.
    200 g masła
    jak przygotować masło do ciasta
  • Dodaj masło do mąki i szybko zagnieć ciasto – tylko do momentu połączenia się składników – dalej mają być widoczne w cieście kawałki masła.
    jak zrobić kruche ciasto
  • Blat kuchenny posyp mąką, rozwałkuj ciasto na cienki placek.
  • Złóż do środka jeden koniec ciasta.
    jak zrobić ciasto francuskie
  • Na wierzch nałóż drugi koniec ciasta.
    jak zrobić ciasto duńskie
  • Obróć ciasto i ponownie rozwałkuj. Złóż jak poprzednio.
  • Rozwałkuj i złóż jak poprzednio.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.
    jak zrobić ciasto francuskie
  • Po tym czasie ciasto odwiń, rozwałkuj i złóż tak jak wcześniej. Powtórz wałkowanie i składnie 3 razy. Zawiń w folię i schłodź przez 20 minut.
  • Znowu rozwałkuj i złóż ciasto 3 krotnie.
  • Schowaj do lodówki na 20 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 185 stopni (góra/dół).
  • Rozwałkuj ciasto mniej więcej na szerokość około 25 cm i długość około 35-40 cm – u mnie to prawie cała wielkość dużej blachy z piekarnika.
  • Ułóż ciasto na papierze do pieczenia i mocno podziurkuj całą powierzchnię.
    jak przygotować ciasto francuskie
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut – aż będzie rumiane (mi podczas pieczenia ciasto sporo urosło).
  • Gotowe ciasto ostudź, a następnie obkrój boki, tak aby wszystkie krawędzie były proste. Przetnij ciasto wzdłuż na dwa wąskie paski.
    jak zrobić ciasto duńskie

krem suisse

  • Odlej część mleka – około 50 ml i rozpuść w nim budyń waniliowy.
    350 ml mleka, 1 opakowanie budyniu
    jak zrobić budyń
  • Do reszty mleka dodaj cukier waniliowy lub zwykły cukier i pół laski wanilii i wstaw do gotowania.
    35 g cukru waniliowego
  • Dodaj do gorącego mleka rozmieszany budyń i gotuj całość aż budyń zgęstnieje.
  • Jeśli używasz laski wanilii, to ją wyjmij z budyniu.
  • Przykryj z wierzchu budyń folią spożywczą i odstaw do zupełnego ostudzenia – dobrze jest go schłodzić dodatkowo w lodówce.
    jak zrobić budyń do kremu
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
    200 ml śmietany kremówki, 20 g cukru pudru
  • Żelatynę zalej zimną wodą – tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw na 5 minut.
    6 g żelatyny
  • Po tym czasie żelatynę podgrzej krótko – nie przegrzej żelatyny, bo straci swoje żelujące właściwości. Dodaj do żelatyny łyżkę bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do schłodzonego budyniu i zmiksuj dokładnie.
  • Dodaj bitą śmietanę i dokładnie wymieszaj łopatką. Schowaj do lodówki na około 15 minut do schłodzenia.
    jak zrobić krem do kremówki
  • Nałóż krem budyniowy na jeden z pasków ciasta – ja go przełożyłam do woreczka i wycisnęłam na całą powierzchnię. Na koniec wyrównałam powierzchnię łopatką.
    jak zrobić napoleonkę
  • Schowaj ciasto z kremem do lodówki.

bita śmietana

  • Zmiksuj zimną kremówkę z cukrem pudrem aż będzie bardzo gęsta.
    300 ml śmietany kremówki, 35 g cukru pudru
  • Proponuję również do niej dodać żelatynę, aby ciasto było bardziej stabilne.
    1 łyżeczka żelatyny
  • Żelatynę przygotuj podobnie jak przy kremie budyniowym.
  • Do płynnej żelatyny dodaj trochę śmietany kremówki i wymieszaj, a następnie dodaj do reszty kremówki i krótko zmiksuj.
  • Schowaj bitą śmietanę na chwilę – ok 10-15 minut do lodówki, tak aby lekko stężała.
  • Wyjmij ciasto z kremem budyniowym z lodówki.
  • Na krem nałóż schłodzoną bitą śmietanę i wyrównaj powierzchnię (ja ją również przełożyłam do woreczka i wycisnęłam).
    jak zrobić kremówkę
  • Nałóż drugi kawałek ciasta – spodem do góry.
  • Dżem morelowy lub brzoskwiniowy przełóż do rondelka i podgrzej – do momentu aż stanie się płynny.
    kilka łyżek dżemu morelowego
    jak podgrzać konfiturę do ciasta
  • Za pomocą pędzelka posmaruj gorącym dżemem wierzch ciasta.
  • Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj sok malinowy oraz trochę śmietany kremówki – wymieszaj.
    150 g cukru pudru, 2 łyżeczki soku malinowego, 2-3 łyżki śmietany kremówki
    jak zrobić lukier do ciasta
  • Jeśli trzeba to dodaj więcej kremówki – pamiętaj, że lukier ma być gęsty, aby nie spłynął z ciasta.
  • Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
  • Ciasto możesz podać od razu, jeśli nie i chcesz go schować do lodówki, to najpierw ostrym ząbkowanym nożem podziel ciasto na kawałki – albo przynajmniej przetnij górne ciasto na odpowiednie kawałki.
  • Ciasto przed podaniem wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby się ogrzało ciasto – po pobycie w lodówce ciasto będzie mocno twarde ze względu na dużą ilość masła.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 302kcalWeglowodany: 27gBiałko: 3gTłuszcz: 20g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!