ciasto z orzechami

Przepis na ciasto orzechowiec z orzechami włoskimi

Zapraszam dziś na pyszne ciasto warstwowe z kremem budyniowym i orzechami włoskimi w karmelu. Ten przepis pochodzi z mojego młodzieńczego zeszytu z przepisami i długo czekał na pojawienie się na blogu. Samo ciasto to lekko miodowe ciasto zrobione na sodzie, do tego warstwa zapieczonych orzechów w masie karmelowej i prosty krem budyniowy zrobiony od zera. Gorąco polecam!

ciasto orzechowiec

Ciasto orzechowiec przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z kremem i orzechami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto z orzechami

Ciasto orzechowiec przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto z orzechami w karmelu przekładane kremem budyniowym.
4.08 z 13 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Ciasta
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki

składniki na masę orzechową do ciasta

składniki na ciasto:

składniki na masa budyniowa:

Instrukcja
 

Jak zrobić masę orzechową do ciasta orzechowiec

  • Masło rozpuść w rondelku z cukrem i miodem, dodaj orzechy włoskie (część z nich posiekaj).
    120 g masła, 2 łyżki miodu, 100 g cukru, 200 g orzechów włoskich
  • Gotuj aż masa zgęstnieje, a następnie lekko ostudź.

Jak zrobić ciasto do ciasta orzechowca

  • Masło utrzyj z cukrem i miodem na puszystą masę.
    200 g masła, 100 g cukru, 2 łyżki miodu
  • Dodaj do masła pojedynczo jajka, a następnie mąkę.
    2 jajka, 450 g mąki pszennej
  • Sodę zmieszaj z octem i dodaj do masy – zmieszaj.
    2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki octu winnego
  • Ciasto podziel na dwie części.
  • Wylep ciastem foremkę o wielkości około 24/24 cm (foremkę wyłóż papierem do pieczenia) – najwygodniej ciasto wylepić dłońmi – mniej się lepi – w razie konieczności ciasto możesz lekko posypać mąką.
  • Na pierwszą część ciasta wyłóż masę orzechową.
  • Piecz całość w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasto razem z papierem do pieczenia i zostaw do przestudzenia.
  • Foremkę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż drugą część ciasta.
  • Piecz ją około 12 minut, a następnie przestudź.

Jak zrobić krem budyniowy do ciasta

  • Z mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj.
    0,5 litra mleka
  • Do odlanego mleka dodaj cukier, wanilię oraz obydwie mąki – dokładnie wymieszaj i dodaj do gotującego się mleka.
    50 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 30 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej
  • Mieszaj całość, aż zgęstnieje i utworzy się budyń.
  • Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i mieszaj aż się rozpuści.
    200 g masła
  • Na dno formy od pieczenia połóż ciasto bez orzechów, wyłóż na nie gorący budyń, a na nim połóż ciasto z orzechami (jeśli będziesz mieć z tym problemy, to możesz podzielić ciasto na pół i przenieść w częściach.
  • Odstaw ciasto na kilka godzin do zmięknięcia – ciasto najlepsze jest następnego dnia.
  • Przed podaniem możesz ciasto polać dodatkowo sosem karmelowym :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z kremem i orzechami, ciasto z orzechami włoskimi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto snickers

Warstwowe ciasto orzechowiec z kremem – uwagi

Ciasto orzechowiec, to jeden z moich starszych przepisów.

Wzięłam się ostatnio za przeglądanie mojego „nastoletniego” zeszytu z przepisami i muszę przyznać, że to był błąd …. ;)

Okazało się, że mam zdecydowanie za mało czasu, bo po przejrzeniu zeszytu wybrałam kilkanaście przepisów koniecznie do zrobienia.

Normalnie sama sobie kopię grób ;)

A mój mąż ma już przerażenie w oczach, bo on to wszystko potem musi upłynniać – niedługo będzie wystawał po skrzyżowaniach i oferował „towar” ;)

Dzięki Bogu jeszcze się u niego w pracy nie zaczęli odchudzać (nie wiem czemu, ale pod koniec pracy w poprzedniej firmie wszyscy się już właściwie odchudzali – zupełnie nie wiem dlaczego ;)).

orzechowiec

Wracając do tematu – orzechowiec, to jeden z tych starych przepisów, który przeleżał lata, nim znowu wpadł mi w oko.

Powiem, tak – musiałam przy nim ćwiczyć swoją silną wolę, bo po odstaniu miałam duże problemy aby nie wziąć kolejnego kawałka.

Zresztą co mi się tu dziwić – pyszne ciasto, krem budyniowy i ta masa orzechów włoskich w karmelu ….. bajka.

Powiem Wam tylko jedną najważniejszą wskazówkę – ciasto przechowujcie w temperaturze pokojowej – wtedy będzie idealnie miękkie – trzymane w chłodzie będzie twardawe, a przez część z orzechami w karmelu łyżeczką się nie przebijecie ;)

To tyle, a teraz do pracy :D

Ps.

Przy okazji polecam moje przepisy na ciasta z kremem – na blogu jest ich spory wybór i na pewno każdy znajdzie przepis idealny dla siebie.

orzechowa kostka
ciasto z orzechami

Polecane przepisy na ciasta z orzechami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z orzechami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: