Ciasto orzechowiec z orzechami włoskimi
Ciasto orzechowiec, to jeden z moich starszych przepisów.
Wzięłam się ostatnio za przeglądanie mojego „nastoletniego” zeszytu z przepisami i muszę przyznać, że to był błąd …. ;)
Okazało się, że mam zdecydowanie za mało czasu, bo po przejrzeniu zeszytu wybrałam kilkanaście przepisów koniecznie do zrobienia.
Normalnie sama sobie kopię grób ;)
A mój mąż ma już przerażenie w oczach, bo on to wszystko potem musi upłynniać – niedługo będzie wystawał po skrzyżowaniach i oferował „towar” ;)
Dzięki Bogu jeszcze się u niego w pracy nie zaczęli odchudzać (nie wiem czemu, ale pod koniec pracy w poprzedniej firmie wszyscy się już właściwie odchudzali – zupełnie nie wiem dlaczego ;)).
Wracając do tematu – orzechowiec, to jeden z tych starych przepisów, który przeleżał lata, nim znowu wpadł mi w oko.
Powiem, tak – musiałam przy nim ćwiczyć swoją silną wolę, bo po odstaniu miałam duże problemy aby nie wziąć kolejnego kawałka.
Zresztą co mi się tu dziwić – pyszne ciasto, krem budyniowy i ta masa orzechów włoskich w karmelu ….. bajka.
Powiem Wam tylko jedną najważniejszą wskazówkę – ciasto przechowujcie w temperaturze pokojowej – wtedy będzie idealnie miękkie – trzymane w chłodzie będzie twardawe, a przez część z orzechami w karmelu łyżeczką się nie przebijecie ;)
To tyle, a teraz do pracy :D

Ciasto orzechowiec
Składniki
ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki octu winnego
masa budyniowa:
- pół litra mleka
- 50 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu waniliowego
- 30 g mąki ziemniaczanej (2 bardziej czubate łyżki)
- 30 g mąki pszennej (2 bardziej czubate łyżki)
- 200 g miękkiego masła
Instrukcja
masa orzechowa:
- Masło rozpuść w rondelku z cukrem i miodem, dodaj orzechy włoskie (część z nich posiekaj).
- Gotuj aż masa zgęstnieje, a następnie lekko ostudź.
ciasto:
- Masło utrzyj z cukrem i miodem na puszystą masę.
- Dodaj do masła pojedynczo jajka, a następnie mąkę.
- Sodę zmieszaj z octem i dodaj do masy - zmieszaj.
- Ciasto podziel na dwie części.
- Wylep ciastem foremkę o wielkości około 24/24 cm (foremkę wyłóż papierem do pieczenia) - najwygodniej ciasto wylepić dłońmi - mniej się lepi - w razie konieczności ciasto możesz lekko posypać mąką.
- Na pierwszą część ciasta wyłóż masę orzechową.
- Piecz całość w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasto razem z papierem do pieczenia i zostaw do przestudzenia.
- Foremkę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż drugą część ciasta.
- Piecz ją około 12 minut, a następnie przestudź.
krem:
- Z mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj.
- Do odlanego mleka dodaj cukier, wanilię oraz obydwie mąki - dokładnie wymieszaj i dodaj do gotującego się mleka.
- Mieszaj całość, aż zgęstnieje i utworzy się budyń.
- Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i mieszaj aż się rozpuści.
- Na dno formy od pieczenia połóż ciasto bez orzechów, wyłóż na nie gorący budyń, a na nim połóż ciasto z orzechami (jeśli będziesz mieć z tym problemy, to możesz podzielić ciasto na pół i przenieść w częściach.
- Odstaw ciasto na kilka godzin do zmięknięcia - ciasto najlepsze jest następnego dnia.
- Przed podaniem możesz ciasto polać dodatkowo sosem karmelowym :)
Zrobiłam, rewelacyjne ciasto i robi się go błyskawicznie. Piekłam obydwa blaty naraz, a do kremu budyniowego dodałam kieliszek koniaku. Polecam.
Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało, pozdrawiam serdecznie, Beata
Jadłyśmy kiedyś bardzo podobne ciasto na Komunii u kuzynki! Jakie ono było dobre <3 Szczególnie, że my każde orzechy wręcz kochamy :D Pamiętamy, że wyjadłyśmy to ciasto ze wszystkich stołów :D
Ja tak miałam ostatnio na komunii u szwagierki – wyjadłam ciasto z chałwą :)