Ciasto orzechowiec z orzechami włoskimi

 

ciasto z orzechami

 

Ciasto orzechowiec, to jeden z moich starszych przepisów.

Wzięłam się ostatnio za przeglądanie mojego „nastoletniego” zeszytu z przepisami i muszę przyznać, że to był błąd …. ;)

Okazało się, że mam zdecydowanie za mało czasu, bo po przejrzeniu zeszytu wybrałam kilkanaście przepisów koniecznie do zrobienia.

Normalnie sama sobie kopię grób ;)

A mój mąż ma już przerażenie w oczach, bo on to wszystko potem musi upłynniać – niedługo będzie wystawał po skrzyżowaniach i oferował „towar” ;)

Dzięki Bogu jeszcze się u niego w pracy nie zaczęli odchudzać (nie wiem czemu, ale pod koniec pracy w poprzedniej firmie wszyscy się już właściwie odchudzali – zupełnie nie wiem dlaczego ;)).

Wracając do tematu – orzechowiec, to jeden z tych starych przepisów, który przeleżał lata, nim znowu wpadł mi w oko.

Powiem, tak – musiałam przy nim ćwiczyć swoją silną wolę, bo po odstaniu miałam duże problemy aby nie wziąć kolejnego kawałka.

Zresztą co mi się tu dziwić – pyszne ciasto, krem budyniowy i ta masa orzechów włoskich w karmelu ….. bajka.

Powiem Wam tylko jedną najważniejszą wskazówkę – ciasto przechowujcie w temperaturze pokojowej – wtedy będzie idealnie miękkie – trzymane w chłodzie będzie twardawe, a przez część z orzechami w karmelu łyżeczką się nie przebijecie ;)

To tyle, a teraz do pracy :D

orzechowiec

 

ciasto snickers

 

orzechowiec

 

orzechowa kostka

 

ciasto z orzechami

 

ciasto z orzechami

Ciasto orzechowiec

Wypieki Beaty
4.23 z 9 ocen

Składniki
  

masa orzechowa:

  • 200 g łuskanych orzechów włoskich
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru

ciasto:

masa budyniowa:

Instrukcja
 

masa orzechowa:

  • Masło rozpuść w rondelku z cukrem i miodem, dodaj orzechy włoskie (część z nich posiekaj).
  • Gotuj aż masa zgęstnieje, a następnie lekko ostudź.

ciasto:

  • Masło utrzyj z cukrem i miodem na puszystą masę.
  • Dodaj do masła pojedynczo jajka, a następnie mąkę.
  • Sodę zmieszaj z octem i dodaj do masy - zmieszaj.
  • Ciasto podziel na dwie części.
  • Wylep ciastem foremkę o wielkości około 24/24 cm (foremkę wyłóż papierem do pieczenia) - najwygodniej ciasto wylepić dłońmi - mniej się lepi - w razie konieczności ciasto możesz lekko posypać mąką.
  • Na pierwszą część ciasta wyłóż masę orzechową.
  • Piecz całość w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasto razem z papierem do pieczenia i zostaw do przestudzenia.
  • Foremkę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż drugą część ciasta.
  • Piecz ją około 12 minut, a następnie przestudź.

krem:

  • Z mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj.
  • Do odlanego mleka dodaj cukier, wanilię oraz obydwie mąki - dokładnie wymieszaj i dodaj do gotującego się mleka.
  • Mieszaj całość, aż zgęstnieje i utworzy się budyń.
  • Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i mieszaj aż się rozpuści.
  • Na dno formy od pieczenia połóż ciasto bez orzechów, wyłóż na nie gorący budyń, a na nim połóż ciasto z orzechami (jeśli będziesz mieć z tym problemy, to możesz podzielić ciasto na pół i przenieść w częściach.
  • Odstaw ciasto na kilka godzin do zmięknięcia - ciasto najlepsze jest następnego dnia.
  • Przed podaniem możesz ciasto polać dodatkowo sosem karmelowym :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!