Przepisy na faworki dla każdego!
Poza pączkami w Tłusty Czwartek bardzo chętnie sięgamy po faworki.
W moim rodzinnym domu faworki robiliśmy nieźle się do nich przykładając. A dokładnie nieźle je okładając wałkiem :)
Na chrupkość i ilość bąbelków w faworkach wpływ ma jak dobrze są wyrobione i jak dużo wtłoczono w nie powietrza.
Okładając ciasto na faworki wałkiem i wielokrotnie je składając wtłaczamy w nie w powietrze i tworzymy mnóstwo mikrowarstw. Potem przy smażeniu ciasto mocno rośnie i staje się chrupiące!
Wtedy wystarczy je już tylko posypać cukrem pudrem i można zajadać.
Na blogu znajdziecie również przepis na super faworki na serku mascarpone, a także przepis na chrust lany.
Tutaj ciasto jest lejące, więc go nie wałkujemy. Wylewamy ciasto na rozgrzany tłuszcz tworząc zakręcone chruściki.
Faworki możecie również upiec – wtedy będą miały trochę mniej kalarii.
A jaki jest wasz ulubiony przepis na faworki?