najlepsze przepisy na faworki

Najlepsze przepisy na faworki jak od babci

Zobacz najlepsze przepisy na faworki idealne w okresie karnawału oraz na Tłusty Czwartek. Znajdziecie tu kilka najlepszych przepisów na chrust, czy też faworki w różnych odmianach. Są tu faworki przygotowane w piekarniku, albo rewelacyjne faworki z serkiem mascarpone. Zobaczcie moje przepisy na faworki i wybierzcie te idealne dla Was!

Muszę przyznać, że faworki robię tylko w okresie karnawałowym, a szczególnie na Tłusty Czwartek.

W sumie nie wiem czemu, bo bardzo je lubię.

A jakie są najlepsze faworki? Najlepsze faworki to te wybijane wałkiem. Nieźle się można na nich wyżyć! Dzięki temu „tłuczeniu” ciasto wychodzi chrupiące, a faworki są obłędne.

Gdy mam ochotę na odmianę, to robię faworki z serkiem mascarpone albo faworki pieczone. Faworki pieczone mają tę przewagę, że mają sporo mniej kalorii, ale też według mnie smakują jednak gorzej niż te usmażone na tłuszczyku. Ja wam mogę jeszcze dołożyć do tej trójcy chrust lany – nie trzeba ciasta wałkować i kroić. Zamiast tego leje się je bezpośrednio na gorący tłuszcz.

Przepis na tradycyjne faworki

Jakie są tradycyjne faworki? Dla mnie muszą być cienkie, chrupiące, z pęcherzykami powietrza i posypane cukrem pudrem. Takie faworki smażone są na głębokim tłuszczu aż są ładnie napuszone i złote w kolorze. Zaraz po usmażeniu najlepiej je odsączyć na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Takie chrupiące faworki z cukrem pudrem to idealna słodka przekąska w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jeśli chcesz przygotować takie faworki, to kliknij na link pod zdjęciem.

Faworki z mascarpone

Faworki z serkiem mascarpone to takie połączenie tradycji i nowoczesności. Do naszego tradycyjnego ciasta na faworki dodałam włoski serek mascarpone. Sprawił on, że faworki nabrały nowego smaku i stały się takie jakby bardziej wykwintne. Ciasto podczas smażenia na głębokim tłuszczu ładnie się puszy i powstają duże pęcherzyki. Takie faworki z mascarpone doskonale smakują posypane jedynie cukrem pudrem i zjedzone w towarzystwie kubka kawy albo herbaty. Link to przepisu znajdziesz pod zdjęciem – gorąco zachęcam do jego wypróbowania!

Przepis na pieczone faworki

Faworki pieczone to taki ukłon w stronę osób, które się odchudzają, albo nie mogą spożywać produktów głęboko smażonych. Te faworki zamiast smażenia na głębokim tłuszczu układa się na blaszce z piekarnika i piecze. One również rosną i tworzą się w faworkach pęcherze powietrza, ale są cieńsze niż ich tradycyjne odpowiedniki. Takie faworki też szybciej obsychają warto je więc przechowywać w szczelnym pojemniku, aby były dłużej smaczne. Link do przepisu na takie faworki pieczone w piekarniku z najdziesz pod zdjęciem.

Przepis na chrust lany

Chrust lany to taki „kuzyn” tradycyjnych faworków. Tutaj ciasto jest bardzo luźne i lejące, a to dlatego, że leje się je na rozgrzany olej. Tak powstają fantazyjne i zaplątane kształty. Lany chrust wygląda niezwykle ciekawie i świetnie smakuje. Po usmażeniu chrust lany odsącz koniecznie na ręczniku papierowym, a przed podaniem posyp obwicie cukrem pudrem. Jeśli nie masz czasu na wyrabianie tradycyjnych faworków, na ich wałowanie, wycinanie i przekładanie, to taki chrust lany będzie doskonałym pomysłem! Zobacz link pod zdjęciem i przygotuj taki lany chrust dla całej rodziny!