faworki z mascarpone

Przepis na chrupiące faworki z mascarpone

Przepis na faworki z mascarpone to nowa odsłona tradycyjnego smakołyku. Te lekkie i chrupiące faworki, wzbogacone kremowym mascarpone, to niezapomniane doświadczenie smakowe. Prosty w wykonaniu przepis łączy tradycję z nowoczesnością, tworząc delikatne i rozpływające się w ustach faworki. Odkryj wyjątkowy smak karnawału dzięki temu przepisowi na faworki z mascarpone!

chrupiące faworki

Faworki z mascarpone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz faworki i jednocześnie lubisz testować nowe przepisy, to w tym roku przygotuj faworki z tego przepisu!

faworki

Faworki z mascarpone przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste chrupiące faworki z mascarpone w cieście.
3.92 z 12 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na faworki z mascarpone

Instrukcja
 

Jak zrobić faworki z mascarpone

  • Zmiksuj razem mascarpone, żółtka, cukier i sól.
    250 g serka mascarpone, 5 żółtek, 1 łyżka cukru pudru, 1 szczypta soli
  • Dodaj wódkę/ocet oraz porcjami mąkę.
    1 łyżka wódki, 300-350 g mąki pszennej
  • Zagnieć ciasto na blacie – ma być ładnie elastyczne.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt, złóż jak list – najpierw jeden z boków złóż do środka, a następnie przykryj drugim bokiem.
  • Powtórz czynność kilka – kilkanaście razy (ja wałkowałam i składałam ciasto 10 razy).
  • Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  • Podziel ciasto na 4 części.
  • Każdą z nich rozwałkuj cienko, a następnie pokrój w paski o szerokości około 2 cm (jeśli paski są długie, to możesz je dodatkowo przekroić na dwa).
  • Na środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie (wzdłuż paska) długie na około 2 cm.
  • Przewlecz jeden z końców faworka przez nacięcie i odłóż na lekko posypany mąką blat.
  • Po przygotowaniu 3 porcji faworków rozgrzej tłuszcz w rondelku – najlepiej aby miał temperaturę około 180 stopni (możesz wrzucić na próbę kawałek ciasta – jeśli szybko wypływa na wierzch i się rumieni, to temperatura jest odpowiednia).
  • Smaż faworki na rumiano z obydwu stron – zajmuje to około 1 minuty na stronę.
  • Po usmażeniu odsącz na ręczniki papierowym.
  • Podawaj posypane cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe kruche faworki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chrust na tłusty czwartek

Faworki z serkiem mascarpone – uwagi

Karnawał i Tłusty Czwartek dają nam rozgrzeszenie do jedzenia różnych smażonych pyszności. Z chęcią więc sięgamy po pączki i faworki. Szczególnie faworki jemy głównie w tym okresie – ja ich chyba jeszcze nigdy nie robiłam w innym czasie. Za to w karnawale uwielbiam się nimi zajadać i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów. Na blogu są już różne przepisy na faworki, czy też na chrust jak je nazywają niektórzy. Tym razem zrobiłam faworki z mascarpone, które wypatrzyłam na blogu Zjem to. Jeśli wolicie tradycyjne faworki, to przepis jest na blogu, a dla odchudzających się są również faworki pieczone :)

faworki z mascarpone

Przygotowanie faworków z mascarpone

Te nowe faworki są proste i dość szybkie do przygotowania. Nie wymagają „zbijania” wałkiem, za to ciasto jest wielokrotnie wałkowane i składane – podobnie jak składamy list. To wielokrotne wałkowanie i składanie powoduje, że ciasto się ładnie listkuje i napowietrza, dzięki temu faworki ładnie rosną podczas smażenia. Samo smażenie faworków przebiega wręcz ekspresowo, więc jeśli nie macie pod ręką pomocnika do ich smażenia, to najpierw przygotujcie sobie wszystkie faworki, a dopiero potem je smażcie. Najlepiej rondelek z tłuszczem włączyć przed przygotowywaniem ostatniej porcji faworków – ja gotowe ciasto podzieliłam na 4 części każdą wałkowałam i kroiłam oddzielnie.

faworki na tłusty czwartek
chrust z mascarpone
proste faworki
faworki

Polecane przepisy na Tłusty Czwartek

Na Tłusty Czwartek i nie tylko polecam również inne pyszne przepisy – na blogu znajdziesz zarówno pączki, jak i faworki, czy też oponki, a także inne mniej oczywiste przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: