Faworki z mascarpone
Przepis na chrupiące faworki z mascarpone
Przepis na faworki z mascarpone to nowa odsłona tradycyjnego smakołyku. Te lekkie i chrupiące faworki, wzbogacone kremowym mascarpone, to niezapomniane doświadczenie smakowe. Prosty w wykonaniu przepis łączy tradycję z nowoczesnością, tworząc delikatne i rozpływające się w ustach faworki. Odkryj wyjątkowy smak karnawału dzięki temu przepisowi na faworki z mascarpone!
Spis treści
Faworki z mascarpone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz faworki i jednocześnie lubisz testować nowe przepisy, to w tym roku przygotuj faworki z tego przepisu!
Faworki z mascarpone przepis
Składniki
składniki na faworki z mascarpone
- 250 g serka mascarpone
- 5 żółtek (z jajek rozmiar L (jeśli używasz M, to 6))
- 1 łyżka cukru pudru (lub cukru waniliowego)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka wódki (lub octu spirytusowego)
- 300-350 g mąki pszennej (plus do posypywania – 2 – 2 1/3 szklanki)
- olej ( do smażenia – około litr)
Instrukcja
Jak zrobić faworki z mascarpone
- Zmiksuj razem mascarpone, żółtka, cukier i sól.250 g serka mascarpone, 5 żółtek, 1 łyżka cukru pudru, 1 szczypta soli
- Dodaj wódkę/ocet oraz porcjami mąkę.1 łyżka wódki, 300-350 g mąki pszennej
- Zagnieć ciasto na blacie – ma być ładnie elastyczne.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt, złóż jak list – najpierw jeden z boków złóż do środka, a następnie przykryj drugim bokiem.
- Powtórz czynność kilka – kilkanaście razy (ja wałkowałam i składałam ciasto 10 razy).
- Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
- Podziel ciasto na 4 części.
- Każdą z nich rozwałkuj cienko, a następnie pokrój w paski o szerokości około 2 cm (jeśli paski są długie, to możesz je dodatkowo przekroić na dwa).
- Na środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie (wzdłuż paska) długie na około 2 cm.
- Przewlecz jeden z końców faworka przez nacięcie i odłóż na lekko posypany mąką blat.
- Po przygotowaniu 3 porcji faworków rozgrzej tłuszcz w rondelku – najlepiej aby miał temperaturę około 180 stopni (możesz wrzucić na próbę kawałek ciasta – jeśli szybko wypływa na wierzch i się rumieni, to temperatura jest odpowiednia).
- Smaż faworki na rumiano z obydwu stron – zajmuje to około 1 minuty na stronę.
- Po usmażeniu odsącz na ręczniki papierowym.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Prywatne
Faworki z serkiem mascarpone – uwagi
Karnawał i Tłusty Czwartek dają nam rozgrzeszenie do jedzenia różnych smażonych pyszności. Z chęcią więc sięgamy po pączki i faworki. Szczególnie faworki jemy głównie w tym okresie – ja ich chyba jeszcze nigdy nie robiłam w innym czasie. Za to w karnawale uwielbiam się nimi zajadać i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów. Na blogu są już różne przepisy na faworki, czy też na chrust jak je nazywają niektórzy. Tym razem zrobiłam faworki z mascarpone, które wypatrzyłam na blogu Zjem to. Jeśli wolicie tradycyjne faworki, to przepis jest na blogu, a dla odchudzających się są również faworki pieczone :)
Przygotowanie faworków z mascarpone
Te nowe faworki są proste i dość szybkie do przygotowania. Nie wymagają „zbijania” wałkiem, za to ciasto jest wielokrotnie wałkowane i składane – podobnie jak składamy list. To wielokrotne wałkowanie i składanie powoduje, że ciasto się ładnie listkuje i napowietrza, dzięki temu faworki ładnie rosną podczas smażenia. Samo smażenie faworków przebiega wręcz ekspresowo, więc jeśli nie macie pod ręką pomocnika do ich smażenia, to najpierw przygotujcie sobie wszystkie faworki, a dopiero potem je smażcie. Najlepiej rondelek z tłuszczem włączyć przed przygotowywaniem ostatniej porcji faworków – ja gotowe ciasto podzieliłam na 4 części każdą wałkowałam i kroiłam oddzielnie.
Polecane przepisy na Tłusty Czwartek
Na Tłusty Czwartek i nie tylko polecam również inne pyszne przepisy – na blogu znajdziesz zarówno pączki, jak i faworki, czy też oponki, a także inne mniej oczywiste przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
1 komenarz
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Nasza babcia robi typowo drożdżowe ale takich też byśmy chętnie spróbowały :D