Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone

faworki z mascarpone

 

Karnawał i Tłusty Czwartek dają nam rozgrzeszenie do jedzenia różnych smażonych pyszności.

Z chęcią więc sięgamy po pączki i faworki 🙂

Szczególnie faworki jemy głównie w tym okresie – ja ich chyba jeszcze nigdy nie robiłam w innym czasie.

Za to w karnawale uwielbiam się nimi zajadać i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów.

Na blogu są już różne przepisy na faworki, czy też na chrust jak je nazywają niektórzy.

Tym razem zrobiłam faworki z mascarpone, które wypatrzyłam na blogu Zjem to.

Jeśli wolicie tradycyjne faworki, to przepis jest na blogu, a dla odchudzających się są również faworki pieczone 🙂

Te nowe faworki są proste i dość szybkie do przygotowania. Nie wymagają „zbijania” wałkiem, za to ciasto jest wielokrotnie wałkowane i składane – podobnie jak składamy list.

To wielokrotne wałkowanie i składanie powoduje, że ciasto się ładnie listkuje i napowietrza, dzięki temu faworki ładnie rosną podczas smażenia.

Samo smażenie faworków przebiega wręcz ekspresowo, więc jeśli nie macie pod ręką pomocnika do ich smażenia, to najpierw przygotujcie sobie wszystkie faworki, a dopiero potem je smażcie.

Najlepiej rondelek z tłuszczem włączyć przed przygotowywaniem ostatniej porcji faworków – ja gotowe ciasto podzieliłam na 4 części każdą wałkowałam i kroiłam oddzielnie.

chrupiące faworki

 

chrust na tłusty czwartek

 

faworki z mascarpone

 

faworki na tłusty czwartek

 

chrust z mascarpone

 

proste faworki

 

faworki

 

Faworki z mascarpone
 
Autor:
Składniki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 żółtek z jajek rozmiar L (jeśli używasz M, to 6)
  • 1 łyżka cukru pudru lub cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
  • 300-350 g mąki plus do posypywania
  • olej do smażenia - około litr
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem mascarpone, jajka, cukier i sól.
  2. Dodaj wódkę/ocet oraz porcjami mąkę.
  3. Zagnieć ciasto na blacie - ma być ładnie elastyczne.
  4. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, złóż jak list - najpierw jeden z boków złóż do środka, a następnie przykryj drugim bokiem.
  5. Powtórz czynność kilka - kilkanaście razy (ja wałkowałam i składałam ciasto 10 razy).
  6. Zawiń ciasto w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  7. Podziel ciasto na 4 części.
  8. Każdą z nich rozwałkuj cienko, a następnie pokrój w paski o szerokości około 2 cm (jeśli paski są długie, to możesz je dodatkowo przekroić na dwa).
  9. Na środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie (wzdłuż paska) długie na około 2 cm.
  10. Przewlecz jeden z końców faworka przez nacięcie i odłóż na lekko posypany mąką blat.
  11. Po przygotowaniu 3 porcji faworków rozgrzej tłuszcz w rondelku - najlepiej aby miał temperaturę około 180 stopni (możesz wrzucić na próbę kawałek ciasta - jeśli szybko wypływa na wierzch i się rumieni, to temperatura jest odpowiednia).
  12. Smaż faworki na rumiano z obydwu stron - zajmuje to około 1 minuty na stronę.
  13. Po usmażeniu odsącz na ręczniki papierowym.
  14. Podawaj posypane cukrem pudrem.
 

 

Related Post

Reklama

One Comment

  1. Nasza babcia robi typowo drożdżowe ale takich też byśmy chętnie spróbowały 😀

Dodaj komentarz

%d bloggers like this:
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux