Przepis na chrupiące faworki z mascarpone

faworki z mascarpone


Karnawał i Tłusty Czwartek dają nam rozgrzeszenie do jedzenia różnych smażonych pyszności.

Z chęcią więc sięgamy po pączki i faworki :)

Szczególnie faworki jemy głównie w tym okresie – ja ich chyba jeszcze nigdy nie robiłam w innym czasie.

Za to w karnawale uwielbiam się nimi zajadać i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów.

Na blogu są już różne przepisy na faworki, czy też na chrust jak je nazywają niektórzy.

Tym razem zrobiłam faworki z mascarpone, które wypatrzyłam na blogu Zjem to.

Jeśli wolicie tradycyjne faworki, to przepis jest na blogu, a dla odchudzających się są również faworki pieczone :)

Te nowe faworki są proste i dość szybkie do przygotowania.

Nie wymagają „zbijania” wałkiem, za to ciasto jest wielokrotnie wałkowane i składane – podobnie jak składamy list.

To wielokrotne wałkowanie i składanie powoduje, że ciasto się ładnie listkuje i napowietrza, dzięki temu faworki ładnie rosną podczas smażenia.

Samo smażenie faworków przebiega wręcz ekspresowo, więc jeśli nie macie pod ręką pomocnika do ich smażenia, to najpierw przygotujcie sobie wszystkie faworki, a dopiero potem je smażcie.

Najlepiej rondelek z tłuszczem włączyć przed przygotowywaniem ostatniej porcji faworków – ja gotowe ciasto podzieliłam na 4 części każdą wałkowałam i kroiłam oddzielnie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.78 z 9 ocen
Postaw mi kawę

chrupiące faworki

chrust na tłusty czwartek

faworki z mascarpone

faworki na tłusty czwartek

chrust z mascarpone

proste faworki

faworki

Faworki z mascarpone przepis do druku

faworki

Faworki z mascarpone

Wypieki Beaty
Przepis na proste chrupiące faworki z mascarpone w cieście.
3.78 z 9 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 4

Składniki

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem mascarpone, żółtka, cukier i sól.
    250 g serka mascarpone, 5 żółtek, 1 łyżka cukru pudru, szczypta soli
  • Dodaj wódkę/ocet oraz porcjami mąkę.
    1 łyżka wódki, 300-350 g mąki
  • Zagnieć ciasto na blacie - ma być ładnie elastyczne.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt, złóż jak list - najpierw jeden z boków złóż do środka, a następnie przykryj drugim bokiem.
  • Powtórz czynność kilka - kilkanaście razy (ja wałkowałam i składałam ciasto 10 razy).
  • Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  • Podziel ciasto na 4 części.
  • Każdą z nich rozwałkuj cienko, a następnie pokrój w paski o szerokości około 2 cm (jeśli paski są długie, to możesz je dodatkowo przekroić na dwa).
  • Na środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie (wzdłuż paska) długie na około 2 cm.
  • Przewlecz jeden z końców faworka przez nacięcie i odłóż na lekko posypany mąką blat.
  • Po przygotowaniu 3 porcji faworków rozgrzej tłuszcz w rondelku - najlepiej aby miał temperaturę około 180 stopni (możesz wrzucić na próbę kawałek ciasta - jeśli szybko wypływa na wierzch i się rumieni, to temperatura jest odpowiednia).
  • Smaż faworki na rumiano z obydwu stron - zajmuje to około 1 minuty na stronę.
  • Po usmażeniu odsącz na ręczniki papierowym.
  • Podawaj posypane cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!