Przepis na pyszne i proste karnawałowe róże z marmoladą

Karnawał i Tłusty Czwartek to okazja do zajadania się smażonymi słodkościami.
Wtedy żaden pączek i faworek nie tuczą 😁🤣
Ja też uwielbiam w tym okresie podjadać chrupiące faworki pokryte cukrem pudrem.
W tym roku przygotowałam rodzince karnawałowe róże z marmoladą i cukrem pudrem – zdecydowanie zrobiłam ich za mało, bo szybko znikły.
Jak zrobić takie karnawałowe róże?
Potrzebujecie do tego dobre, elastyczne ciasto jak na faworki, wałek, tłuszcz i trochę siły 😁
Aby ciasto było chrupiące po smażeniu należy je dobrze wyrobić. Wybić wałkiem, albo wielokrotnie wałkować i składać. W ten sposób, co ciasta wtłoczycie powietrze.
Dzięki temu ciasto podczas pieczenia urośnie.
Musicie mieć do tego mocno rozgrzany tłuszcz, tak aby róże smażyły się szybko i nie chłonęły oleju.
Najlepiej sprawdzić termometrem spożywczym temperaturę oleju – powinien mieć około 170 stopni.
Różyczki smażymy do ich zrumienia i odsączamy na ręczniku papierowym.
Na koniec wystarczy na środek nałożyć małą łyżeczkę marmolady lub dżemu i posypać cukrem pudrem.
I róże z ciasta gotowe!
Smacznego!






Przepis na róże karnawałowe

Karnawałowe róże
Składniki
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 4 żółtka z jaj rozmiar L
- 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
- 130 g kwaśnej śmietany około 5 czubatych łyżek
- 100 g marmolady truskawkowej Stovit
- cukier puder do posypania
Instrukcja
- Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, ocet lub wódkę oraz śmietanę.
- Zagnieć elastyczne ciasto.
- Jeśli ciasto nie będzie chciało się zlepić, to możesz dodać trochę więcej śmietany.
- Gotowe ciasto przez kilkanaście minut wybijaj wałkiem – uderzaj wałkiem i jak się rozpłaszczy, to składaj i ponownie uderzaj. Jak się zmęczysz, to możesz ciasto wałować na placek, składać na trzy jak kartkę papieru i znowu wałkować.
- Owiń ciasto folią spożywczą i odłóż na pół godziny (nie musisz chować do lodówki).
- Odkrój kawałek ciasta i rozwałkuj na bardzo cienki placek – używaj jak najmniej mąki do podsypywania (ja jej w ogóle nie używałam).
- W cieście wycinaj koła o trzech średnicach – ja miałam takie około 5 cm, 4 cm i 2 cm.
- Każde koło natnij nożem po obwodzie kilka razy.
- Zlepiaj razem koła, na dole największe, potem średnie i na środku najmniejsze, a następnie mocno sklej na środku – ja dociskałam je trzonkiem noża.
- Gotowe kwiatki odkładaj na bok – aby nie wysychały przykryj je ściereczką.
- Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij koła.
- Do szerokiego rondla wlej olej albo włóż smalec – podgrzej do temperatury około 170 stopni.
- Wkładaj na raz po kilka kwiatków – małym kółkiem do dołu i smaż aż się zrumienią, wtedy przewróć je i smaż jeszcze z minutę.
- Róże wyciągaj za pomocą dwóch widelców, każdą delikatnie otrzep z nadmiaru oleju i połóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął się pozostały olej.
- Na środek kwiatka nałóż trochę marmolady, a potem posyp całość cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

Awww… słodziutkie, w każdym tego słowa znaczeniu :)
Pozdrawiam,