Przepis na pyszne i proste karnawałowe róże z marmoladą

 

karnawałowe róże

 

 

Karnawał i Tłusty Czwartek to okazja do zajadania się smażonymi słodkościami.

Wtedy żaden pączek i faworek nie tuczą 😁🤣

Ja też uwielbiam w tym okresie podjadać chrupiące faworki pokryte cukrem pudrem.

W tym roku przygotowałam rodzince karnawałowe róże z marmoladą i cukrem pudrem – zdecydowanie zrobiłam ich za mało, bo szybko znikły.

Jak zrobić takie karnawałowe róże?

 

Potrzebujecie do tego dobre, elastyczne ciasto jak na faworki, wałek, tłuszcz i trochę siły 😁

Aby ciasto było chrupiące po smażeniu należy je dobrze wyrobić. Wybić wałkiem, albo wielokrotnie wałkować i składać. W ten sposób, co ciasta wtłoczycie powietrze.

Dzięki temu ciasto podczas pieczenia urośnie.

Musicie mieć do tego mocno rozgrzany tłuszcz, tak aby róże smażyły się szybko i nie chłonęły oleju.

Najlepiej sprawdzić termometrem spożywczym temperaturę oleju – powinien mieć około 170 stopni.

Różyczki smażymy do ich zrumienia i odsączamy na ręczniku papierowym.

Na koniec wystarczy na środek nałożyć małą łyżeczkę marmolady lub dżemu i posypać cukrem pudrem.

I róże z ciasta gotowe!

Smacznego!

 

 

szybkie róże z ciasta na tłusty czwartek
karnawałowe róże na tłusty czwartek
karnawałowe róże z dżemem
róże karnawałowe z marmoladą
smażone róże karnawałowe
smażone karnawałowe róże

Przepis na róże karnawałowe

 

karnawałowe róże

Karnawałowe róże

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne róże karnawałowe z ciasta na faworki.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 1 godz
30 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Deser
Porcje 30 sztuk
Kalorie 70 kcal

Składniki
  

  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 4 żółtka z jaj rozmiar L
  • 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
  • 130 g kwaśnej śmietany około 5 czubatych łyżek
  • 100 g marmolady truskawkowej Stovit
  • cukier puder do posypania

Instrukcja
 

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, ocet lub wódkę oraz śmietanę.
  • Zagnieć elastyczne ciasto.
  • Jeśli ciasto nie będzie chciało się zlepić, to możesz dodać trochę więcej śmietany.
  • Gotowe ciasto przez kilkanaście minut wybijaj wałkiem – uderzaj wałkiem i jak się rozpłaszczy, to składaj i ponownie uderzaj. Jak się zmęczysz, to możesz ciasto wałować na placek, składać na trzy jak kartkę papieru i znowu wałkować.
  • Owiń ciasto folią spożywczą i odłóż na pół godziny (nie musisz chować do lodówki).
  • Odkrój kawałek ciasta i rozwałkuj na bardzo cienki placek – używaj jak najmniej mąki do podsypywania (ja jej w ogóle nie używałam).
  • W cieście wycinaj koła o trzech średnicach – ja miałam takie około 5 cm, 4 cm i 2 cm.
  • Każde koło natnij nożem po obwodzie kilka razy.
  • Zlepiaj razem koła, na dole największe, potem średnie i na środku najmniejsze, a następnie mocno sklej na środku – ja dociskałam je trzonkiem noża.
  • Gotowe kwiatki odkładaj na bok – aby nie wysychały przykryj je ściereczką.
  • Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij koła.
  • Do szerokiego rondla wlej olej albo włóż smalec – podgrzej do temperatury około 170 stopni.
  • Wkładaj na raz po kilka kwiatków – małym kółkiem do dołu i smaż aż się zrumienią, wtedy przewróć je i smaż jeszcze z minutę.
  • Róże wyciągaj za pomocą dwóch widelców, każdą delikatnie otrzep z nadmiaru oleju i połóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął się pozostały olej.
  • Na środek kwiatka nałóż trochę marmolady, a potem posyp całość cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 70kcalWeglowodany: 8gBiałko: 2gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe marmolada, smażone róże, Tłusty Czwartek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit