Faworki zwane chrustem

Zaktualizowany: 2025 12 lutego
domowe faworki smażone

Przepis na najlepsze faworki zwane chrustem

Uwielbiasz chrupiące faworki z cukrem pudrem, ale do tej pory bałaś/eś się zrobić je samodzielnie, bo nie wiesz jak zrobić faworki takie jak robiła babcia, czy też mama? Powiem Ci tak, to nic strasznego! Z moim przepisem na chrusty zrobisz je wręcz idealne! Nadchodzi nasze najbardziej słodkie narodowe święto, czyli Tłusty Czwartek – to świetna okazja, aby wziąć się za ich przygotowanie :) W ten dzień nie wypada wręcz nie zjeść chociaż jednego pączka, albo kilku faworków. Ja co roku robię chrusty dla swojej rodziny, bo wszyscy je uwielbiamy. Wam również polecam mój przepis krok po kroku – zobaczcie jak zrobić chrusty w swojej własnej kuchni :)

Jak zrobić chrust – film

Zobacz mój krótki filmik z przygotowania tradycyjnych faworków. Zobacz jakie to proste!

Domowe tradycyjne faworki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz tradycyjne, polskie przepisy i nie wyobrażasz sobie Tłustego Czwartku bez chrupiących faworków, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

domowe faworki smażone

Faworki zwane chrustem przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne chrupiące faworki smażone na tłuszczu.
4.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 5
Kalorie 356 kcal
Składniki

składniki na faworki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (- około 225 g)
  • 4 żółtka ( z jajek rozmiar L)
  • 2 łyżki śmietany (- 18% lub 12%, może też być gęsty grecki jogurt)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (- ja daję, ale niektórzy nie)
  • 1 łyżka spirytusu ( lub octu)
  • tłuszcz (do smażenia (najlepiej smalcu – około pół kilograma))
  • cukier puder ( do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić faworki krok po kroku

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, dokładnie je wyrób, aby było gładkie.
    1,5 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżka spirytusu
    zagniatanie ciasta na faworki
  • Teraz najfajniejsza część – uderzaj w ciasto wałkiem, składaj i znowu uderzaj – aby napowietrzyć ciasto, a przy okazji można się trochę wyżyć :).
    wałkowanie ciasta na faworki
  • Odstaw ciasto pod przykryciem na około pół godziny.
  • Podziel ciasto na mniejsze części i po kolei każdą z nich cieniutko rozwałkuj, a następnie potnij na paski o wielkości mniej więcej 3/12 cm.
    krojenie ciasta na faworki
  • Każdy paseczek natnij wzdłuż po środku na długości około 2 cm.
    krojenie faworków
  • Jeden z końców faworka przeciągnij przez otwór.
    jak zrobić faworki przekładanie faworków
  • Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
    tłuszcz
    jak smażyć faworki
  • Osącz na ręczniku papierowym, a następnie oprósz cukrem pudrem.
    cukier puder
    faworki posypywane cukrem pudrem
Film
Uwagi
Przepis na około 5 osób – kaloryczność dla porcji podaję przybliżoną, bo trudno mi stwierdzić, ile dokładnie faworki wchłonęły tłuszczu.
Prywatne
Wartości Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 356kcalWeglowodany: 44gBiałko: 8gTłuszcz: 17gBłonnik: 1g
Słowo kluczowe chrust
Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
faworki zwane chrustem

Tradycyjne chrusty – uwagi

Nie wyobrażam sobie Tłustego Czwartku bez faworków (podobnie jak i pączków – zobaczcie koniecznie mój przepis na najlepsze na świecie pączki). Taki faworek – mimo tego, że jest smażony w głębokim tłuszczu, to jest lekki i delikatny – nie będziecie mogli poprzestać na jednym – gwarantuję to wam.

Z tego przepisu korzystam od lat (wcześniej korzystała z niego również moja mama). Zawsze wychodzą mi one świetnie (a do tego jest ich bardzo dużo).

Wskazówki do przygotowania faworków

Tajemnicą sukcesu jest ciasto na chrust – najpierw trzeba go porządnie wybić wałkiem do i wielokrotnie składać – zupełnie tak jak kartkę papieru. Następnie ciasto trzeba  cieniutko rozwałkować (z tylko minimalną ilością podsypanej mąki), a przygotowane faworki przykryć ściereczką, aby nie obsychały.

faworki czy też chrust

Smażenie faworków – porady

Chrust smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu – jeśli macie termometr, to tak około 160-170 stopni. Temperatura musi być wysoka, aby ciastka smażyły się szybko bez nasiąkania tłuszczem. Jeśli nie macie termometru, to przeprowadźcie test na jednym małym faworku – wrzućcie go do tłuszczu, jeśli szybko wypłynie do góry, zacznie puchnąć i będą się na nim tworzyć bąbelki, to temperatura jest ok.

Jeśli zacznie szybko się przypalać, to trzeba zmniejszyć ogień, aby tłuszcz delikatnie ostygł. Jeśli faworek robi się długo i powoli, to tłuszcz jest za zimny – w takim tłuszczu nie smażymy, bo faworki mocno wchłoną tłuszcz i będą niesmaczne. Gdy tłuszcz jest idealnie gorący, to smażenie faworków na jedną stronę trwa niespełna minutę, szybko je przewracamy na drugą stronę, znowu minutka i wyciągamy na papier, aby obciekły z tłuszczu.

Dobrze jest od razu przygotować cały chrust, a dopiero potem zabrać się za smażenie, bo samo smażenie, jest tak szybkie, że nie dacie rady jednocześnie wałkować i smażyć. Jeśli chcecie, aby wasz chrust był jeszcze bardziej chrupiący, to możecie położyć go na kratce z piekarnika, tak aby mógł spokojnie przestygnąć.

Na koniec posypujecie go cukrem pudrem i można zajadać :D Możecie dodatkowo dodać do faworków trochę domowej konfitury – będą smakować doskonale :)

pyszne faworki

Spróbujcie również faworków z mascarpone, a osoby na diecie zapraszam na odchudzone faworki pieczone :)

Poniżej moje stare zdjęcia faworków – ach ten oszałamiający balans bieli ;)

Polecane przepisy na Tłusty Czwartek

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko. Na blogu znajdziecie przepisy na pyszne pączki, rożne oponki i inne słodkości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 1 lutego

Podziel się przepisem

4.86 from 7 votes (7 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na faworki

Przepis na tradycyjny chrupiący chrust idealny na Tłusty Czwartek. Taki smażony chrust pod postacią wstążek z chrupiącego ciasta posypanego cukrem pudrem, to tradycyjny produkt na Tłusty Czwartek. Pewnie nie raz widzieliście i jedliście w tym dniu pączki albo właśnie chrupiące faworki. A nie wiem, czy wiecie, że możecie je zrobić sami w domu! Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i usmażcie górę chrupiących faworków dla swojej rodziny.

Ciasto na chrust przepis

Jeśli jesteście wielbicielami faworków, to koniecznie wypróbujcie przepis na faworki z mojego bloga. Taki domowy chrust z cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a jego przygotowanie nie jest trudne. Przeczytajcie moje wskazówki jak zrobić faworki w domu. Koniecznie przygotujcie na Tłusty Czwartek domowe pączki, najlepszy przepis na pączki znajdziecie u mnie na blogu! A poza pączkami polecam wam również pączki pieczone, chrust lany, róże karnawałowe oraz smażone rozetki.

Przepisy faworki

Zobacz również moje zbiorcze przepisy na faworki - tu w jednym miejscu masz wszystko, co potrzebujesz aby zrobić ciasto na faworki i zrobić najlepsze chrusty. Zobacz więc, co przygotowałam dla ciebie i zachwyć swoją rodzinę tą tradycyjną słodką przekąską na Tłusty Czwartek, ale nie tylko. Polecam przygotować je w całym okresie karnawału - wszyscy na pewno chętnie zjedzą chrupiące oprószone cukrem pudrem słodkości. Pamiętajcie również o różnych pączkach i pączusiach, które przygotowane w domu smakują znakomicie :)