Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Faworki zwane chrustem :)

By |2018-02-01T19:41:11+00:002013 Luty 1st|Desery, Karnawałowe przepisy, Smażone, Tłusty Czwartek|

Faworki zwane chrustem – najlepsze 🙂

 

domowe faworki smażone

 

Nie wyobrażam sobie Tłustego Czwartku bez faworków (podobnie jak i pączków – przepis na najlepsze na świecie pączki znajdziecie tutaj).

Faworki – mimo tego, że są smażone w głębokim tłuszczu, to są lekkie i delikatne – nie będziecie mogli się od nich oderwać – gwarantuję to wam.

Z tego przepisu korzystam od lat (wcześniej korzystała z niego również moja mama).

Zawsze wychodzą mi one świetnie (a do tego jest ich bardzo dużo).

Tajemnicą sukcesu jest ciasto – najpierw trzeba go porządnie wybić wałkiem do i wielokrotnie składać – zupełnie tak jak kartkę papieru. Następnie ciasto trzeba  cieniutko rozwałkować (z tylko minimalną ilością podsypanej mąki), a przygotowane faworki przykryć ściereczką, aby nie obsychały. Ciasteczka smażymy potem na mocno rozgrzanym tłuszczu – jeśli macie termometr, to tak około 160-170 stopni. Jeśli nie macie termometru, to przeprowadźcie test na jednym małym faworku – wrzućcie go do tłuszczu, jeśli szybko wypłynie do góry, zacznie puchnąć i będą się na nim tworzyć bąbelki, to temperatura jest ok. Jeśli zacznie szybko się przypalać, to trzeba zmniejszyć ogień, aby tłuszcz delikatnie ostygł. Jeśli faworek robi się długo i powoli, to tłuszcz jest za zimny – w takim tłuszczu nie smażymy, bo faworki mocno wchłoną tłuszcz i będą niesmaczne.

Gdy tłuszcz jest idealnie gorący, to smażenie faworków na jedną stronę trwa niespełna minutę, szybko je przewracamy na drugą stronę, znowu minutka i wyciągamy na papier, aby obciekły z tłuszczu.

Jeśli chcecie, aby faworki były jeszcze bardziej chrupiące, to możecie położyć je na kratce z piekarnika, tak aby mogły spokojnie przestygnąć. Na koniec posypujecie je cukrem pudrem i można zajadać 😀

Dobrze jest od razu przygotować wszystkie faworki, a dopiero potem zabrać się za smażenie, bo samo smażenie, jest tak szybkie, że nie dacie rady jednocześnie wałkować i smażyć.

Spróbujcie również faworków z mascarpone, a osoby na diecie zapraszam na odchudzone faworki pieczone 🙂

 

faworki zwane chrustem

 

pyszne faworki

 

Poniżej moje stare zdjęcia faworków – ach ten oszałamiający balans bieli 😉

 

faworki2

faworki1

 

 

Faworki zwane chrustem 🙂
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 5 osób - kaloryczność dla porcji podaję przybliżoną, bo trudno mi stwierdzić, ile dokładnie faworki wchłonęły tłuszczu.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 5
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki - około 225 g
  • 4 żółka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalcu - około pół kilograma)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, dokładnie je wyrób, aby było gładkie.
  2. Teraz najfajniejsza część - uderzaj w ciasto wałkiem, składaj i znowu uderzaj - aby napowietrzyć ciasto, a przy okazji można się trochę wyżyć :).
  3. Odstaw ciasto pod przykryciem na około pół godziny.
  4. Podziel ciasto na mniejsze części i po kolei każdą z nich cieniutko rozwałkuj, a następnie potnij na paski o wielkości mniej więcej 3/12 cm.
  5. Każdy paseczek natnij wzdłuż po środku na długości około 2 cm.
  6. Jeden z końców faworka przeciągnij przez otwór.
  7. Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
  8. Osącz na ręczniku papierowym, a następnie oprósz cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 356 Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 44 g Błonnik: 1 g Białka: 8 g
Reklama

3 komentarze

  1. […] wolicie tradycyjne faworki, to przepis jest na blogu, a dla odchudzających się są również faworki pieczone […]

  2. […] Jeśli bardziej interesuje Was tradycyjna forma, to zapraszam po przepis tutaj. […]

  3. Amber 2013/02/01 at 08:49 - Reply

    śliczne!
    Można jeden chruścik…

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: