Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Faworki zwane chrustem przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne chrupiące faworki smażone na tłuszczu.
4.86
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Deser
,
Tłusty Czwartek
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
5
Kalorie
356
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na faworki
1,5
szklanki
mąki pszennej
(- około 225 g)
4
żółtka
( z jajek rozmiar L)
2
łyżki
śmietany
(- 18% lub 12%, może też być gęsty grecki jogurt)
2
czubate łyżki
cukru pudru
(- ja daję, ale niektórzy nie)
1
łyżka
spirytusu
( lub octu)
tłuszcz
(do smażenia (najlepiej smalcu - około pół kilograma))
cukier puder
( do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić faworki krok po kroku
Z podanych składników zagnieć ciasto, dokładnie je wyrób, aby było gładkie.
1,5 szklanki mąki pszennej,
4 żółtka,
2 łyżki śmietany,
2 czubate łyżki cukru pudru,
1 łyżka spirytusu
Teraz najfajniejsza część - uderzaj w ciasto wałkiem, składaj i znowu uderzaj - aby napowietrzyć ciasto, a przy okazji można się trochę wyżyć :).
Odstaw ciasto pod przykryciem na około pół godziny.
Podziel ciasto na mniejsze części i po kolei każdą z nich cieniutko rozwałkuj, a następnie potnij na paski o wielkości mniej więcej 3/12 cm.
Każdy paseczek natnij wzdłuż po środku na długości około 2 cm.
Jeden z końców faworka przeciągnij przez otwór.
Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
tłuszcz
Osącz na ręczniku papierowym, a następnie oprósz cukrem pudrem.
cukier puder
Film
Uwagi
Przepis na około 5 osób - kaloryczność dla porcji podaję przybliżoną, bo trudno mi stwierdzić, ile dokładnie faworki wchłonęły tłuszczu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
356
kcal
Weglowodany:
44
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
17
g
Błonnik:
1
g
Słowo kluczowe
chrust
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!