Przepis na lany chrust

lany chrust


Tłusty czwartek już w przyszłym tygodniu ( tak, tak – karnawał już się powoli kończy), więc dziś przepis na chrust lany.

Chociaż wg mnie nazwa „chrust” jest trochę na wyrost, bo te maleństwa wcale nie chrupią ;)

Są za to świetną alternatywą dla tradycyjnych faworków, bo bardzo szybko się je przygotowuje.

Jak zrobić lany chrust?

W przeciwieństwie do faworków te chrusty nie wymagają długiego wyrabiania i „walenia” wałkiem, aby je napowietrzyć. Nie trzeba, ba … nawet nie należy ich wałkować i ciąć – jednym słowem – same plusy :D

Ciasto przygotujecie w maksymalnie 10 minut i od razu możecie je smażyć – będzie potrzebować do tego woreczek cukierniczy, lub duży, mocny woreczek (taki do mrożonek sprawdzi się idealnie).

W woreczku odcinacie róg – tylko nie za mocno – i lejecie przez dziurkę ciasto prosto na gorący tłuszcz.

Po usmażeniu chrust lany musicie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

A z tej porcji otrzymacie spory talerz smakowitości :)

Jeśli poszukujecie przepisu na tradycyjne faworki to zapraszam tutaj.

Ps. Ciasto możecie też nalewać za pomocą zwykłego lejka – podobnie jak w przepisie na funnel cake :)

fennel cake

chrust lany 3

fennel cake

fennel cake

fennel cake

Lany chrust przepis do druku

trochę inne faworki

Chrust lany

Wypieki Beaty
Przepis na prosty chrust lany przez woreczek na gorący tłuszcz.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4

Składniki
  

  • 3 jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • 1 opakowanie cukru waniliowego albo łyżka domowego cukru waniliowego
  • 200 g mąki przesianej przez sitko
  • 150 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet)
  • cukier puder do oprószenia

Instrukcja
 

  • Żółtka utrzyj z cukrem i solą na puszystą masę.
  • Dodaj do nich mąkę na zmianę z mlekiem, na koniec dodaj alkohol.
  • Białka ubij aż będą sztywne.
  • Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do woreczka, odetnij końcówkę rogu (nie rób zbyt dużego otworu).
  • Olej rozgrzej w szerokim rondlu (jeśli masz termometr, to podgrzej do temperatury około 180 stopni).
  • Za pomocą woreczka wyciskaj na gorący tłuszcz fantazyjne kształty (pamiętaj, że delikatnie urosną).
  • Smaż na rumiano z obydwu stron.
  • Po usmażeniu odsącz na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!