lany chrust

Przepis na pyszny i prosty chrust lany

Dziś mam pyszną i bardzo prostą przekąskę idealną na Tłusty Czwartek i okres karnawału. Ten chrust przygotowany jest z lejącego się ciasta, które wylewane jest w fantazyjnych kształtach na rozgrzany olej. Tak powstają takie smakowite lane chruściki. Koniecznie je usmaż i posyp dużą ilością cukru pudru.

fennel cake

Chrust lany przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na smakowitą słodką przekąskę na Tłusty Czwartek, która nie wymaga za dużo pracy, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

trochę inne faworki

Chrust lany przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prosty chrust lany przez woreczek na gorący tłuszcz.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na lany chrust

  • 3 żółtka ( – z jajek rozmiar L)
  • 3 białka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (ok 16 g albo łyżka domowego cukru waniliowego)
  • 200 g mąki pszennej (przesianej przez sitko – 1 i 1/3 szklanki)
  • 150 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka wódki ( lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet))
  • cukier puder (do oprószenia)
Instrukcja
 

Jak zrobić chrust lany krok po kroku

  • Żółtka utrzyj z cukrem i solą na puszystą masę.
    3 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szczypta soli
  • Dodaj do nich mąkę na zmianę z mlekiem, na koniec dodaj alkohol.
    200 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 1 łyżka wódki
  • Białka ubij aż będą sztywne.
    3 białka
  • Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do woreczka, odetnij końcówkę rogu (nie rób zbyt dużego otworu).
  • Olej rozgrzej w szerokim rondlu (jeśli masz termometr, to podgrzej do temperatury około 180 stopni).
  • Za pomocą woreczka wyciskaj na gorący tłuszcz fantazyjne kształty (pamiętaj, że delikatnie urosną).
  • Smaż na rumiano z obydwu stron.
  • Po usmażeniu odsącz na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem.
    cukier puder
Prywatne
Słowa kluczowe chrust, ciasto lejkowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chrust lany 3

Prosty chrust z lanego ciasta – uwagi

Tłusty czwartek już w przyszłym tygodniu ( tak, tak – karnawał już się powoli kończy), więc dziś przepis na chrust lany. Chociaż wg mnie nazwa „chrust” jest trochę na wyrost, bo te maleństwa wcale nie chrupią. Są za to świetną alternatywą dla tradycyjnych faworków, bo bardzo szybko się je przygotowuje.

fennel cake

Jak zrobić lany chrust – wskazówki

W przeciwieństwie do faworków te chrusty nie wymagają długiego wyrabiania i „walenia” wałkiem, aby je napowietrzyć. Nie trzeba, ba … nawet nie należy ich wałkować i ciąć – jednym słowem – same plusy! Ciasto przygotujecie w maksymalnie 10 minut i od razu możecie je smażyć – będzie potrzebować do tego woreczek cukierniczy, lub duży, mocny woreczek (taki do mrożonek sprawdzi się idealnie). W woreczku odcinacie róg – tylko nie za mocno – i lejecie przez dziurkę ciasto prosto na gorący tłuszcz.

Po usmażeniu chrust lany musicie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. A z tej porcji otrzymacie spory talerz smakowitości.

Jeśli poszukujecie przepisu na tradycyjne faworki to zapraszam do wypróbowania moich przepisów na faworki.

Ps. Ciasto możecie też nalewać za pomocą zwykłego lejka – podobnie jak w przepisie na funnel cake :)

fennel cake
fennel cake

Polecane przepisy na Tłusty Czwartek

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na słodkości idealne na Tłusty Czwartek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: