Przepis na lany chrust
Tłusty czwartek już w przyszłym tygodniu ( tak, tak – karnawał już się powoli kończy), więc dziś przepis na chrust lany.
Chociaż wg mnie nazwa „chrust” jest trochę na wyrost, bo te maleństwa wcale nie chrupią ;)
Są za to świetną alternatywą dla tradycyjnych faworków, bo bardzo szybko się je przygotowuje.
Jak zrobić lany chrust?
W przeciwieństwie do faworków te chrusty nie wymagają długiego wyrabiania i „walenia” wałkiem, aby je napowietrzyć.
Nie trzeba, ba … nawet nie należy ich wałkować i ciąć – jednym słowem – same plusy :D
Ciasto przygotujecie w maksymalnie 10 minut i od razu możecie je smażyć – będzie potrzebować do tego woreczek cukierniczy, lub duży, mocny woreczek (taki do mrożonek sprawdzi się idealnie).
W woreczku odcinacie róg – tylko nie za mocno – i lejecie przez dziurkę ciasto prosto na gorący tłuszcz.
Po usmażeniu chrust lany musicie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
A z tej porcji otrzymacie spory talerz smakowitości :)
Jeśli poszukujecie przepisu na tradycyjne faworki to zapraszam do wypróbowania moich przepisów na faworki.
Ps. Ciasto możecie też nalewać za pomocą zwykłego lejka – podobnie jak w przepisie na funnel cake :)
Chrust lany przepis do druku

Chrust lany
Składniki
- 3 jajka - żółtka i białka oddzielnie
- 1 opakowanie cukru waniliowego albo łyżka domowego cukru waniliowego
- 200 g mąki przesianej przez sitko
- 150 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet)
- cukier puder do oprószenia
Instrukcja
- Żółtka utrzyj z cukrem i solą na puszystą masę.
- Dodaj do nich mąkę na zmianę z mlekiem, na koniec dodaj alkohol.
- Białka ubij aż będą sztywne.
- Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do woreczka, odetnij końcówkę rogu (nie rób zbyt dużego otworu).
- Olej rozgrzej w szerokim rondlu (jeśli masz termometr, to podgrzej do temperatury około 180 stopni).
- Za pomocą woreczka wyciskaj na gorący tłuszcz fantazyjne kształty (pamiętaj, że delikatnie urosną).
- Smaż na rumiano z obydwu stron.
- Po usmażeniu odsącz na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem.