Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Pączki z kremem patissiere


Pączki z kremem patissiere

 

pyszne pączki z lukrem i skórką pomarańczową

 

Jest Tłusty Czwartek, to muszą być i pączki.

Najlepsze takie domowe, jeszcze cieplutkie, świeżo usmażone 🙂

W tym roku pokusiłam się przygotowanie pączków z kremem patissiere.

Może nazwa bardzo wyszukana, ale ten krem to krem  budyniowy.

Creme patissiere to popularny krem do wyrobów cukierniczych wywodzący się z Francji.

Na ogół jest w waniliowym smaku, ale można przygotować jego różne wariacje aromatyzowane np. skórkami z cytrusów, kawą, czy też czekoladą.

Nie bójcie się tego kremu, bo jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie o niebo lepszy od budyniu – szczególnie takiego z torebki.

Jeśli się jednak nie czujecie się na siłach, aby samodzielnie zrobić ten krem, albo nie macie czasu, to możecie pączki nadziać budyniem przygotowanym w mniejszej ilości mleka.

Przy okazji zapraszam was również na pyszne pączki z malinowym curdem, pączki orzechowe albo czekoladowe pączki z kremem pomarańczowym.

 

najlepsze pączki z kremem

 

pączki z kremem patisssiere

 

pyszne domowe pączki

 

domowe pączki z budyniem

 

pączki z kremem patissiere

 

Pączki z kremem patissiere
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 15 pączków.
Autor:
Typ przepisu: Pączki
Ilość: 15
Składniki
pączki:
  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
krem patissiere:
  • 3 żółtka
  • 15 g (1 łyżka) mąki pszennej
  • 15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
  • 35 g (2 łyżki) cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 300 ml mleka
lukier:
  • około 300 g cukru pudru
  • około 60 ml mleka
dodatkowo:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie
  1. Najpierw przygotuj krem do pączków - mleko zagrzej w rondelku, tak aby było gorące, ale nie mocno zagotowane.
  2. W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliową na gęstą białą masę, dodaj do żółtek obydwie mąki dokładnie połącz.
  3. Gorące mleko wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej i w trakcie delikatnie mieszaj całość.
  4. Przelej masę ponownie do rondelka, ustaw na gazie i mieszając od czasu do czasu gotuj aż krem zgęstnieje.
  5. Gotowy krem przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
  6. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie rozmieszaj.
  7. Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  8. W misie miksera umieść mąkę, żółtka, jajko, resztę cukru oraz cukier z wanilią, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
  9. W trakcie dodaj roztopione i ostudzone masło.
  10. Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
  11. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  12. Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć i wyłóż na posypany odrobiną mąki blat - nie dodawaj za wiele mąki, bo pączki będą potem twardawe.
  13. Lekko rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm i dużą szklanką wycinaj koła - ciasto po wycięciu pączków, ponownie lekko zagnieć, rozwałkuj i wytnij następne pączki
  14. Ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na około 30 minut.
  15. W dość szerokim garnku lub rondlu podgrzej tłuszcz - musi być go tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać i nie dotykać dna - tłuszcz musi być nagrzany do temperatury około 180 stopni - przy niżej temperaturze pączki będą się długo smażyć i mocno nasiąkną tłuszczem, przy dużo wyższej zaczną się palić.
  16. Wkładaj po 3-4 pączki do tłuszczu i smaż aż będą ładnie brązowe - po wbiciu wykałaczki w środek pączka wykałaczka powinna być czysta - wtedy będziesz wiedzieć, że pączek jest dobrze usmażony.
  17. Gotowe pączki wyjmuj na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  18. Krem patissiere przełóż do szprycy i nadziewaj nim pączki - jeśli nie masz szprycy, to możesz zrobić nieduże nacięcie nożem i nałożyć nadzienie do środka małą łyżeczką.
  19. Cukier puder zmieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj pączki, a wierzch posyp skórką pomarańczową.
Notatki
Jeśli chcesz to krem możesz dodać do pączków jeszcze przed ich usmażeniem. Wtedy po wykrojeniu pączka szklanką, lekko rozciągnij go w dłoniach, na środek nałóż czubatą łyżeczkę kremu i dokładnie sklej ciasto, tak aby nadzienie było całe w środku. Tak przygotowane pączki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 343 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 55 g Błonnik: 1 g Białka: 7 g

 

Przepis własny.

Reklama

8 komentarzy

  1. Canette 2018/02/10 at 10:19 - Reply

    Krem patissiere robiłam do tarty z owocami, wiem jaki jest pyszny, więc do pączków idealnie ^_^

  2. Magda 2018/02/08 at 08:32 - Reply

    Ile cukru zwykłego trzeba dodac do paczków? W skladnikach go nie ma a w wykonaniu jest ☺ a właśnie zabieram sie za prace

    • wypiekibeaty 2018/02/08 at 08:40 - Reply

      Dzięki za informację. Już dodałam do przepisu – 50g cukru 🙂
      smacznego

  3. Candy Pandas 2018/02/07 at 10:45 - Reply

    Kupnych pączków nie lubimy ale domowe, świeże to co innego <3

  4. issa 2018/02/07 at 08:07 - Reply

    idealne pączusie

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: