pączki z kremem patissiere

Przepis na pyszne domowe pączki z kremem patissiere

Przygotuj razem ze mną rewelacyjne puszyste pączki z waniliowym kremem budyniowym. Te domowe pączki z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową na wierzchu smakują lepiej niż z piekarni! Jeszcze ciepłe, lepiące od lukru, z obłędnym waniliowym kremem patissiere w środku to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Koniecznie musisz ich spróbować! Zobacz mój przepis na pączki i sprawdź jak zrobić pączki z kremem waniliowym.

najlepsze pączki z kremem

Pączki z kremem patissiere przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pączki i lubisz je w różnych smakach, to koniecznie przygotuj je z takim pysznym kremem z tego przepisu.

pączki z kremem

Pączki z kremem patissiere przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne i puszyste pączki nadziane kremem budyniowym i oblane lukrem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 15
Kalorie 343 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe na pączki:

składniki na waniliowy krem patissiere:

składniki na lukier do pączków

dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Instrukcja
 

Jak zrobić waniliowy krem do pączków

  • Mleko zagrzej w rondelku, tak aby było gorące, ale nie mocno zagotowane.
    300 ml mleka
  • W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliową na gęstą białą masę, dodaj do żółtek obydwie mąki dokładnie połącz.
    1 łyżka cukru waniliowego, 3 żółtka, 15 g mąki pszennej, 35 g cukru, 15 g mąki ziemniaczanej
  • Gorące mleko wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej i w trakcie delikatnie mieszaj całość.
  • Przelej masę ponownie do rondelka, ustaw na gazie i mieszając od czasu do czasu gotuj aż krem zgęstnieje.
  • Gotowy krem przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić ciasto drożdżowe na pączki

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie rozmieszaj.
    20 g drożdży
  • Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, żółtka, jajko, resztę cukru oraz cukier z wanilią, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
    500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
  • W trakcie dodaj roztopione i ostudzone masło.
    50 g masła
  • Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć i wyłóż na posypany odrobiną mąki blat – nie dodawaj za wiele mąki, bo pączki będą potem twardawe.
  • Lekko rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm i dużą szklanką wycinaj koła – ciasto po wycięciu pączków, ponownie lekko zagnieć, rozwałkuj i wytnij następne pączki
  • Ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na około 30 minut.
  • W dość szerokim garnku lub rondlu podgrzej tłuszcz – musi być go tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać i nie dotykać dna – tłuszcz musi być nagrzany do temperatury około 180 stopni – przy niżej temperaturze pączki będą się długo smażyć i mocno nasiąkną tłuszczem, przy dużo wyższej zaczną się palić.
  • Wkładaj po 3-4 pączki do tłuszczu i smaż aż będą ładnie brązowe – po wbiciu wykałaczki w środek pączka wykałaczka powinna być czysta – wtedy będziesz wiedzieć, że pączek jest dobrze usmażony.
  • Gotowe pączki wyjmuj na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Jak zrobić pączki

  • Krem patissiere przełóż do szprycy i nadziewaj nim pączki – jeśli nie masz szprycy, to możesz zrobić nieduże nacięcie nożem i nałożyć nadzienie do środka małą łyżeczką.
  • Cukier puder zmieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj pączki, a wierzch posyp skórką pomarańczową.
    300 g cukru pudru, 60 ml mleka
Notatki
Jeśli chcesz to krem możesz dodać do pączków jeszcze przed ich usmażeniem. Wtedy po wykrojeniu pączka szklanką, lekko rozciągnij go w dłoniach, na środek nałóż czubatą łyżeczkę kremu i dokładnie sklej ciasto, tak aby nadzienie było całe w środku. Tak przygotowane pączki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 343kcalWeglowodany: 55gBiałko: 7gTłuszcz: 11gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe pączki z kremem waniliowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pączki z kremem patisssiere

Pączki z kremem budyniowym – uwagi

Jest Tłusty Czwartek, to muszą być i pączki. Najlepsze takie domowe, jeszcze cieplutkie, świeżo usmażone. W tym roku pokusiłam się przygotowanie pączków z kremem patissiere. Może nazwa bardzo wyszukana, ale ten krem to krem  budyniowy.

pyszne domowe pączki

Co to jest krem patissiere?

Creme patissiere to popularny krem do wyrobów cukierniczych wywodzący się z Francji. Na ogół jest w waniliowym smaku, ale można przygotować jego różne wariacje aromatyzowane np. skórkami z cytrusów, kawą, czy też czekoladą. Nie bójcie się tego kremu, bo jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie o niebo lepszy od budyniu – szczególnie takiego z torebki.Jeśli się jednak nie czujecie się na siłach, aby samodzielnie zrobić ten krem, albo nie macie czasu, to możecie pączki nadziać budyniem przygotowanym w mniejszej ilości mleka.

domowe pączki z budyniem

Jak zrobić pączki z kremem budyniowym – wskazówki

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego – tutaj najlepiej wspomóc się mikserem. W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy krem patissiere. Z puszystego wyrośniętego ciasta drożdżowego robimy pączki i potem je smażymy. Ja osobiście wolę smażyć pączki z samego ciasta i dopiero po upieczeniu nadziewam je kremem. W ten sposób pączki smażą się dużo szybciej, więc chłoną mniej tłuszczu.

pączki z kremem patissiere

Jak nadziać pączki kremem?

Do nadziewania pączków kremem używam taką długą i wąską tylkę włożoną do grubego woreczka. Możecie też użyć szprycę cukierniczą. Jeśli nie macie nic, czy moglibyście nadziać pączki po upieczeniu, to możecie je smażyć już z kremem w środku. Wtedy wycięte kółka z ciasta drożdżowego trzeba jeszcze lekko rozciągnąć, na środek nałożyć trochę kremu i ciasto bardzo dokładnie skleić. Żeby się w trakcie smażenia nie rozkleiły.

Gotowe pączki z kremem waniliowym osuszamy na ręczniku papierowym, a jak trochę ostygną polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Zobaczcie w moim przepisie jak zrobić lukier na pączki.

Zapraszam was również na pyszne pączki z malinowym curdem, pączki orzechowe albo czekoladowe pączki z kremem pomarańczowym.

Ps. Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie moje przepisy na proste ciasta, babeczki, ciasteczka i torty idealne na różne okazje. Książkę możecie kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.

Przepis własny.

Polecane przepisy na pączki

Wypróbuj również inne moje przepisy na pączki. Na blogu znajdziesz przepisy zarówno na bardziej tradycyjne pączki, jak i na takie w wersji mini na jeden czy też dwa kęsy. Ja tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: