Przepis na pączki z kremem patissiere

 

pączki z kremem patissiere

 

Jest Tłusty Czwartek, to muszą być i pączki.

Najlepsze takie domowe, jeszcze cieplutkie, świeżo usmażone :)

W tym roku pokusiłam się przygotowanie pączków z kremem patissiere.

Może nazwa bardzo wyszukana, ale ten krem to krem  budyniowy.

Creme patissiere to popularny krem do wyrobów cukierniczych wywodzący się z Francji.

Na ogół jest w waniliowym smaku, ale można przygotować jego różne wariacje aromatyzowane np. skórkami z cytrusów, kawą, czy też czekoladą.

Nie bójcie się tego kremu, bo jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie o niebo lepszy od budyniu – szczególnie takiego z torebki.

Jeśli się jednak nie czujecie się na siłach, aby samodzielnie zrobić ten krem, albo nie macie czasu, to możecie pączki nadziać budyniem przygotowanym w mniejszej ilości mleka.

 

Jak zrobić pączki z kremem budyniowym?

 

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego – tutaj najlepiej wspomóc się mikserem.

W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy krem patissiere.

Potem smażymy pączki.

Ja osobiście wolę smażyć pączki z samego ciasta i dopiero po upieczeniu nadziewam je kremem. W ten sposób pączki smażą się dużo szybciej, więc chłoną mniej tłuszczu.

Do nadziewania pączków kremem używam taką długą i wąską tylkę włożoną do grubego woreczka.

Możecie też użyć szprycę.

Jeśli nie macie nic, czy moglibyście nadziać pączki po upieczeniu, to możecie je smażyć już z kremem w środku.

Wtedy wycięte kółka z ciasta drożdżowego trzeba jeszcze lekko rozciągnąć, na środek nałożyć trochę kremu i ciasto bardzo dokładnie skleić. Żeby się w trakcie smażenia nie rozkleiły.

Gotowe pączki osuszamy na ręczniku papierowym, a jak trochę ostygną polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

 

Przy okazji zapraszam was również na pyszne pączki z malinowym curdem, pączki orzechowe albo czekoladowe pączki z kremem pomarańczowym.

 

najlepsze pączki z kremem

 

pączki z kremem patisssiere

 

pyszne domowe pączki

 

domowe pączki z budyniem

 

pączki z kremem patissiere

Przepis na pączki z kremem patissiere do druku

pączki z kremem

Pączki z kremem patissiere

Wypieki Beaty
Przepis na około 15 pączków.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Porcje 15
Kalorie 343 kcal

Składniki
  

pączki:

krem patissiere:

  • 3 żółtka
  • 15 g (1 łyżka) mąki pszennej
  • 15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
  • 35 g (2 łyżki) cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 300 ml mleka

lukier:

dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Instrukcja
 

  • Najpierw przygotuj krem do pączków - mleko zagrzej w rondelku, tak aby było gorące, ale nie mocno zagotowane.
  • W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliową na gęstą białą masę, dodaj do żółtek obydwie mąki dokładnie połącz.
  • Gorące mleko wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej i w trakcie delikatnie mieszaj całość.
  • Przelej masę ponownie do rondelka, ustaw na gazie i mieszając od czasu do czasu gotuj aż krem zgęstnieje.
  • Gotowy krem przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie rozmieszaj.
  • Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, żółtka, jajko, resztę cukru oraz cukier z wanilią, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
  • W trakcie dodaj roztopione i ostudzone masło.
  • Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć i wyłóż na posypany odrobiną mąki blat - nie dodawaj za wiele mąki, bo pączki będą potem twardawe.
  • Lekko rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm i dużą szklanką wycinaj koła - ciasto po wycięciu pączków, ponownie lekko zagnieć, rozwałkuj i wytnij następne pączki
  • Ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na około 30 minut.
  • W dość szerokim garnku lub rondlu podgrzej tłuszcz - musi być go tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać i nie dotykać dna - tłuszcz musi być nagrzany do temperatury około 180 stopni - przy niżej temperaturze pączki będą się długo smażyć i mocno nasiąkną tłuszczem, przy dużo wyższej zaczną się palić.
  • Wkładaj po 3-4 pączki do tłuszczu i smaż aż będą ładnie brązowe - po wbiciu wykałaczki w środek pączka wykałaczka powinna być czysta - wtedy będziesz wiedzieć, że pączek jest dobrze usmażony.
  • Gotowe pączki wyjmuj na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Krem patissiere przełóż do szprycy i nadziewaj nim pączki - jeśli nie masz szprycy, to możesz zrobić nieduże nacięcie nożem i nałożyć nadzienie do środka małą łyżeczką.
  • Cukier puder zmieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj pączki, a wierzch posyp skórką pomarańczową.

Notatki

Jeśli chcesz to krem możesz dodać do pączków jeszcze przed ich usmażeniem. Wtedy po wykrojeniu pączka szklanką, lekko rozciągnij go w dłoniach, na środek nałóż czubatą łyżeczkę kremu i dokładnie sklej ciasto, tak aby nadzienie było całe w środku. Tak przygotowane pączki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 343kcalWeglowodany: 55gBiałko: 7gTłuszcz: 11gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe budyń, drożdże, żółtka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.