Mleko zagrzej w rondelku, tak aby było gorące, ale nie mocno zagotowane.
300 ml mleka
W tym czasie żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliową na gęstą białą masę, dodaj do żółtek obydwie mąki dokładnie połącz.
1 łyżka cukru waniliowego, 3 żółtka, 15 g mąki pszennej, 35 g cukru, 15 g mąki ziemniaczanej
Gorące mleko wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej i w trakcie delikatnie mieszaj całość.
Przelej masę ponownie do rondelka, ustaw na gazie i mieszając od czasu do czasu gotuj aż krem zgęstnieje.
Gotowy krem przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić ciasto drożdżowe na pączki
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie rozmieszaj.
20 g drożdży
Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W misie miksera umieść mąkę, żółtka, jajko, resztę cukru oraz cukier z wanilią, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
W trakcie dodaj roztopione i ostudzone masło.
50 g masła
Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć i wyłóż na posypany odrobiną mąki blat - nie dodawaj za wiele mąki, bo pączki będą potem twardawe.
Lekko rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm i dużą szklanką wycinaj koła - ciasto po wycięciu pączków, ponownie lekko zagnieć, rozwałkuj i wytnij następne pączki
Ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na około 30 minut.
W dość szerokim garnku lub rondlu podgrzej tłuszcz - musi być go tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać i nie dotykać dna - tłuszcz musi być nagrzany do temperatury około 180 stopni - przy niżej temperaturze pączki będą się długo smażyć i mocno nasiąkną tłuszczem, przy dużo wyższej zaczną się palić.
Wkładaj po 3-4 pączki do tłuszczu i smaż aż będą ładnie brązowe - po wbiciu wykałaczki w środek pączka wykałaczka powinna być czysta - wtedy będziesz wiedzieć, że pączek jest dobrze usmażony.
Gotowe pączki wyjmuj na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak zrobić pączki
Krem patissiere przełóż do szprycy i nadziewaj nim pączki - jeśli nie masz szprycy, to możesz zrobić nieduże nacięcie nożem i nałożyć nadzienie do środka małą łyżeczką.
Cukier puder zmieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj pączki, a wierzch posyp skórką pomarańczową.
300 g cukru pudru, 60 ml mleka
Uwagi
Jeśli chcesz to krem możesz dodać do pączków jeszcze przed ich usmażeniem. Wtedy po wykrojeniu pączka szklanką, lekko rozciągnij go w dłoniach, na środek nałóż czubatą łyżeczkę kremu i dokładnie sklej ciasto, tak aby nadzienie było całe w środku. Tak przygotowane pączki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.