pączki z malinami

Przepis na pączki z kremem malinowym

Domowe pączki z aksamitnym kremem malinowym to prawdziwa uczta smaku. Te świeże puszyste pączki są wypełnione kremem malinowym, który rozpływa się w ustach. To doskonała mieszanka słodkości i owocowego smaku, która zasmakuje każdemu. Spróbuj koniecznie!

proste pączki

Pączki z kremem malinowym przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz pączki i lubisz robić je samodzielnie w domu, to koniecznie w tym roku zrób takie z malinowym kremem.

pączki z nadzieniem

Pączki z kremem malinowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie drożdżowe pączki z nadzieniem z kremu malinowego.
4 z 4 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 3 hours
Danie Deser
Porcje 12 sztuk
Składniki

składniki na pączki:

składniki na krem malinowy do pączków

składniki na lukier do pączków

  • 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
  • odrobina wody (do konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe ciasto na pączki:

  • Świeże drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj – przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 240 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • Jeśli używasz drożdże suszone, to dodaj je bezpośrednio do mąki.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier z wanilią oraz zwykły cukier, dodaj wódkę lub ocet.
    500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka cukru z wanilią, 1 łyżka wódki
  • Wlej rozczyn drożdżowy lub ciepłe mleko (jeśli używasz drożdże suszone).
  • Zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło.
    50 g masła
  • Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze – ja to robię mikserem z końcówką hakiem.
  • Gotowe ciasto będzie lekko kleiste i raczej luźne.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj krem.

Jak zrobić krem malinowy do pączków

  • Do rondelka włóż masło, cukier, maliny oraz wlej sok z cytryny.
    200 g malin, 50 g masła, 50 g cukru, 1 łyżka soku z cytryny
  • Gotuj na małym ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą, a maliny rozpadną.
  • Dodaj pojedynczo żółtka i po każdym energicznie mieszaj masę, aby nie zrobiła się jajecznica ;)
    3 żółtka
  • Zdejmij z ognia rondelek i przetrzyj masę przez gęste sitko.
  • Miseczkę z kremem przykryj od razu kawałkiem folii – tak aby dotykała powierzchni kremu.
  • Schłodź krem w lodówce.

Jak zrobić pączki z kremem malinowym

  • Wyłóż ciasto na pączki na lekko posypany mąką blat i delikatnie zagnieć – staraj się dodawać jak najmniej mąki.
  • Rozwałkuj lekko ciasto na grubość około 1,5 cm.
  • Dużą szklanką wytnij krążki.
  • Ułóż je na posypanej lekko mąką blaszce.
  • Przykryj pączki ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • W tym czasie podgrzej w głębokim i szerokim rondlu tłuszcz – zależnie od wielkości może to być około 1 litra oleju.
  • Podgrzej tłuszcz do temperatury 180 stopni – jeśli będzie niższa, to pączki będą chłonąć dużo tłuszczu, jeśli będzie za wysoka, pączki się spalą.
  • Do gorącego tłuszczu włóż po 3-4 pączki, smaż na rumiano z dwóch stron.
  • Możesz sprawdzić wbitą w środek wykałaczką, czy pączki są gotowe – patyczek ma być suchy.
  • Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku.
  • Przestudzone pączki nadziej kremem malinowym.
  • Ze skrawków po wykrojeniu pączków możesz kieliszkiem wyciąć mniejsze kółka i je usmażyć jako mini pączki – te od razu po usmażeniu obtocz w cukrze krysztale.
  • Do cukru pudru dodaj po trochu wodę i mieszaj aż lukier będzie lekko płynny.
    150 g cukru pudru, odrobina wody
  • Polej lukrem pączki.
Prywatne
Słowa kluczowe pączki z kremem, pączki z malinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pączki z kremem

Domowe pączki z malinami – uwagi

Pączki z kremem malinowym – mmmm, ależ one były pyszne. Sama zjadłam 4 sztuki plus kilka mini pączusiów usmażonych przy okazji. Jak ja dawno nie jadłam tak dobrych pączków – te sklepowe mogą się schować. Leciutkie, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach drożdżowe ciasto, a do tego ten KREM. Ten krem malinowy to można sam łyżkami wyjadać. Wymyśliłam sobie, że zamiast marmolady czy dżemu zrobię malinowy curd (na podobnej zasadzie jak cytrynowy curd/lemon curd). I muszę przyznać, że to był strzał w 10. Ten krem jest przepyszny, nie za słodki, mocno malinowy i aksamitny. Nie smażyłam z nim pączków, bo obawiałam się, że masło, które dodałam do kremu by zaczęło wyciekać i całość by się przypaliła.

Dlatego najpierw usmażyłam pączki – gdy są smażone bez nadzienia, to się bardzo szybko robią – a potem gdy ostygły szprycą nadziałam je kremem malinowym. Całość obłędna w smaku i nieodparcie kusząca.

Z podanej porcji przygotowałam 12 dużych pączków, a z resztek usmażyłam mini pączki – moje dzieci je uwielbiają – takie mini pączki wystarczy już tylko obtoczyć w cukrze krysztale i słodka przekąska gotowa.

Wypróbujcie również przepisy na pączki Bożeny Dykiel, pączki orzechowe, pączki z makiem, albo czekoladowo-pomarańczowe :)

mini pączusie
pączki z malinami
domowe pączki
pączki z kremem malinowym[
pączki z kremem malinowym

Polecane przepisy na pączki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na przepyszne domowe pączki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: