Przepis na pyszną babkę z kawałkami czekolady i mascarpone

babka straciatella

Widać po moim blogu, że nadchodzi Wielkanoc :)

Ostatnio to jakby same babki się pojawiają i dziś jest nie inaczej.

Zapraszam na przepyszną babkę straciatella z kawałkami czekolady.

Ta babka straciatella wyszła tak smaczna, że mąż chwalił się nią kolegom ze zdalnej pracy :)

Co się kryje za tym cukierniczym sukcesem?

Otóż ciasto zrobione jest nie na maśle, ale na serku mascarpone.

Ten serek po zmiksowaniu z jajkami i cukrem dodał mu nie tylko ciekawego smaku, ale również aksamitności.

Do tego nie jest sucha i może długo poleżeć (w szczelnym pojemniku), chociaż sądzę, że u nikogo nie poleży długo ;)

Aby ciasto było ciastem straciatella, to na koniec dodałam do ciasta kropelki czekoladowe – u mnie deserowe.

Zamiast kropelek możecie użyć zwykłą czekoladę – posiekajcie ją wtedy nożem.

Pamiętajcie aby ciasta po dodaniu mąki nie miksować już za długo – tylko do połączenia składników!

Po upieczeniu babkę z czekoladą możecie posypać jak ja cukrem pudrem, albo polać polewą czekoladową.

Babka straciatella będzie doskonale smakowała zarówno z cukrem pudrem jak i z czekoladą na wierzchu.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na Wielkanoc. Znajdziecie tam wiele inspirujących pomysłów na słodkie wypieki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.84 z 6 ocen
Postaw mi kawę
babka straciatella z mascarpone
babka straciatella z czekoladą
przepis na babkę wielkanocną
babka wielkanocna z czekoladą
ciasto z mascarpone i czekoladą
babka z mascarpone i czekoladą

Babka straciatella przepis do druku

babka straciatella

Babka straciatella

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą babkę z kawałkami czekolady i mascarpone.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia babki z kominkiem.

Składniki

Instrukcja
 

  • Zmiksuj jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    3 jajka, 200 g cukru
    miksowanie jajek z cukrem
  • W tym czasie zmiksuj krótko serek mascarpone z maślanką.
    250 g serka mascarpone, 150 g maślanki
    miksowanie mascarpone
  • Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    przesiewanie mąki na ciasto
  • Do masy maślanej dodaj mascarpone z maślanką i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Dodaj w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj na niskich obrotach – nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
    miksowanie ciasta na babkę
  • Wlej olej i krótko zmiksuj.
    50 ml oleju
  • Wsyp czekoladę i wymieszaj łyżką.
    ok 50 g czekolady
    jak zrobić babkę z czekoladą
  • Przelej ciasto do formy na babkę (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odstaw foremkę na około 15 minut, a potem delikatnie odetnij ciasto od boków foremki i wyjmij ostrożnie babkę na kratkę.
  • Pozostaw do ostygnięcia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!