Przepis na pyszną babkę z kawałkami czekolady i mascarpone

Widać po moim blogu, że nadchodzi Wielkanoc :)
Ostatnio to jakby same babki się pojawiają i dziś jest nie inaczej.
Zapraszam na przepyszną babkę straciatella z kawałkami czekolady.
Ta babka straciatella wyszła tak smaczna, że mąż chwalił się nią kolegom ze zdalnej pracy :)
Co się kryje za tym cukierniczym sukcesem?
Otóż ciasto zrobione jest nie na maśle, ale na serku mascarpone.
Ten serek po zmiksowaniu z jajkami i cukrem dodał mu nie tylko ciekawego smaku, ale również aksamitności.
Do tego nie jest sucha i może długo poleżeć (w szczelnym pojemniku), chociaż sądzę, że u nikogo nie poleży długo ;)
Aby ciasto było ciastem straciatella, to na koniec dodałam do ciasta kropelki czekoladowe – u mnie deserowe.
Zamiast kropelek możecie użyć zwykłą czekoladę – posiekajcie ją wtedy nożem.
Pamiętajcie aby ciasta po dodaniu mąki nie miksować już za długo – tylko do połączenia składników!
Po upieczeniu babkę z czekoladą możecie posypać jak ja cukrem pudrem, albo polać polewą czekoladową.
Babka straciatella będzie doskonale smakowała zarówno z cukrem pudrem jak i z czekoladą na wierzchu.
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na Wielkanoc. Znajdziecie tam wiele inspirujących pomysłów na słodkie wypieki.






Babka straciatella przepis do druku

Babka straciatella
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 150 g maślanki trochę ponad pół szklanki
- 3 jajka rozmiar L
- 200 g cukru 1 szklanka
- 225 g mąki pszennej 1,5 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju niecała 1/4 szklanki
- ok 50 g czekolady posiekanej – można użyć więcej
Instrukcja
- Zmiksuj jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę.3 jajka, 200 g cukru
- W tym czasie zmiksuj krótko serek mascarpone z maślanką.250 g serka mascarpone, 150 g maślanki
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj mascarpone z maślanką i zmiksuj na niskich obrotach.
- Dodaj w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj na niskich obrotach – nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Wlej olej i krótko zmiksuj.50 ml oleju
- Wsyp czekoladę i wymieszaj łyżką.ok 50 g czekolady
- Przelej ciasto do formy na babkę (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstaw foremkę na około 15 minut, a potem delikatnie odetnij ciasto od boków foremki i wyjmij ostrożnie babkę na kratkę.
- Pozostaw do ostygnięcia.