Babka straciatella

Zaktualizowany: 2024 2 marca
babka straciatella

Przepis na pyszną babkę z kawałkami czekolady i mascarpone

Dziś u mnie smakowita babka straciatella. Ten przepis to połączenie klasycznego smaku babki z intensywnym aromatem czekolady. W tym przepisie kawałki czekolady dodają wyjątkowej tekstury i smaku, podczas gdy mascarpone nadaje wilgotności i delikatności ciastu. To idealna propozycja na słodki deser lub przekąskę do popołudniowej herbaty. Gorąco polecam!

babka straciatella z mascarpone

Babka straciatella przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste i lekkie babki i uwielbiasz ciasta z czekoladą, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

babka straciatella

Babka straciatella przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą babkę z kawałkami czekolady i mascarpone.
4.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 327 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki

składniki na babkę straciatella

  • 250 g serka mascarpone (dobrze aby był w temp. pokojowej)
  • 150 g maślanki (trochę ponad pół szklanki – najlepiej w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju (niecała 1/4 szklanki)
  • ok 50 g czekolady (posiekanej – można użyć więcej)
Instrukcja
 

Jak zrobić babkę straciatella

  • Zmiksuj jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    3 jajka, 200 g cukru
    miksowanie jajek z cukrem
  • W tym czasie zmiksuj krótko serek mascarpone z maślanką.
    250 g serka mascarpone, 150 g maślanki
    miksowanie mascarpone
  • Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    przesiewanie mąki na ciasto
  • Do masy maślanej dodaj mascarpone z maślanką i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Dodaj w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj na niskich obrotach – nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
    miksowanie ciasta na babkę
  • Wlej olej i krótko zmiksuj.
    50 ml oleju
  • Wsyp czekoladę i wymieszaj łyżką.
    ok 50 g czekolady
    jak zrobić babkę z czekoladą
  • Przelej ciasto do formy na babkę (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  • Piecz babkę straciatella w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odstaw foremkę na około 15 minut, a potem delikatnie odetnij ciasto od boków foremki i wyjmij ostrożnie babkę na kratkę.
  • Pozostaw do ostygnięcia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 327kcalWeglowodany: 35gBiałko: 6gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe babka mascarpone, babka z kawałkami czekolady
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka straciatella z czekoladą

Babka z kawałkami czekolady – uwagi

Widać po moim blogu, że nadchodzi Wielkanoc. Ostatnio to jakby same babki się pojawiają i dziś jest nie inaczej. Zapraszam na przepyszną babkę straciatella z kawałkami czekolady. Ta babka straciatella wyszła tak smaczna, że mąż chwalił się nią kolegom ze zdalnej pracy.

przepis na babkę wielkanocną

Niezbędne składniki do przygotowania babki straciatella

Co się kryje za tym cukierniczym sukcesem? Otóż ciasto zrobione jest nie na maśle, ale na serku mascarpone. Ten serek po zmiksowaniu z jajkami i cukrem dodał mu nie tylko ciekawego smaku, ale również aksamitności. Do tego nie jest sucha i może długo poleżeć (w szczelnym pojemniku), chociaż sądzę, że u nikogo nie poleży długo! Aby ciasto było ciastem straciatella, to na koniec dodałam do ciasta kropelki czekoladowe – u mnie deserowe. Zamiast kropelek możecie użyć zwykłą czekoladę – posiekajcie ją wtedy nożem.

babka wielkanocna z czekoladą

Wskazówki dotyczące przygotowania babki z czekoladą

Pamiętajcie aby ciasta po dodaniu mąki nie miksować już za długo – tylko do połączenia składników! Jeśli będziecie ciasto miksować zbyt długo, to babka straci swoją puszystość i może wyjść zakalec, albo może być twardawa po upieczeniu. Po upieczeniu babkę z czekoladą możecie posypać jak ja cukrem pudrem, albo polać polewą czekoladową. Babka straciatella będzie doskonale smakowała zarówno z cukrem pudrem jak i z czekoladą na wierzchu.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na Wielkanoc. Znajdziecie tam wiele inspirujących pomysłów na słodkie wypieki.

ciasto z mascarpone i czekoladą
babka z mascarpone i czekoladą

Polecane przepisy na babki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Opublikowano: 2022 1 kwietnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Babka straciatella

Przepis na wielkanocną babkę z kawałkami czekolady w środku to idealny przepis na święta i nie tylko. Ta babka jest przepyszna! Aksamitna w teksturze i idealnie słodka. Ta aksamitność bierze się z dodanego do ciasta serka mascarpone, a maślanka zapewnia mu wilgotność. Kawałki czekolady - u mnie czekoladowe kropelki - to dodatkowa niespodzianka. Ja użyłam deserowe kropelki czekoladowe, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie użyć mleczną czekoladę. Jeśli używacie czekoladę w tabliczce, to ją posiekajcie nożem i dodajcie na koniec do ciasta.

Przepis na babkę straciatella z czekoladą

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na wielkanocną babkę i zobaczcie jak zrobić babkę straciatella z tartą czekoladą. Babka straciatella jest prosta i szybka do zrobienia, a smakuje tak rewelacyjnie, że ciężko się od niej oderwać. Jak udekorować babkę straciatella? Ja posypałam ją zwykłym cukrem pudrem. To na prawdę wystarczy! Ale możecie oczywiście polać ją również polewą czekoladową. To już zależy zupełnie od was. Jeśli lubicie babki to zajrzyjcie do innych moich przepisów na babki, ja wam mogę polecić między innymi babkę zaparzaną mlekiem, albo majonezową babkę łaciatą.