babka herbaciana

Przepis na puszystą babkę herbacianą

Babka herbaciana to klasyka, która zachwyca lekkością i delikatnym aromatem. Ta puszysta babka wyróżnia się smakiem herbaty i idealnie sprawdza się jako towarzysz popołudniowej herbatki. Z aromatem herbaty i subtelnym smakiem, ta babka z pewnością zaspokoi Twoje podniebienie. Idealna na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjemne chwile relaksu. Przygotuj się na doznania kulinarne i podaruj sobie i bliskim wyjątkowy smak tej tradycyjnej babki herbacianej.

babka na herbacie

Babka herbaciana przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babkę.

babka herbaciana

Babka herbaciana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prostą puszystą i wilgotną babkę na zaparzanej mlekiem herbacie.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 12
Kalorie 356 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia o długości 30 cm.
Składniki

składniki na babkę herbacianą

  • 180 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 4 torebki herbaty (użyłam czarną)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 60 ml oleju (1/4 szklanki)
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na lukier do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić babkę herbacianą

  • Mleko wlej do rondelka, dodaj herbatę i zagotuj.
    180 ml mleka, 4 torebki herbaty
    babka herbaciana przygotowania 1
  • W tym czasie zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    3 jajka, 200 g cukru
    miksowanie jajek
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    przesiewanie mąki do ciasta
  • Wyjmij herbatę z mleka (jeśli używasz liściastej herbaty, to przelej mleko przez sitko). Odlej 3 łyżki mleka na lukier.
  • Wlej powoli gorące mleko do jajek i miksuj na niskich obrotach.
    miksowanie ciasta na babkę
  • Wlej olej i zmiksuj.
    60 ml oleju
  • Wsyp porcjami mąkę i miksuj na niskich obrotach – tak aby ciasto nie straciło puszystości.
    przygotowanie babki
  • Przelej ciasto do długiej foremki keksowej.
    jak upiec babkę
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z odlanym mlekiem herbacianym i polej tak przygotowanym lukrem ciasto.
    100 g cukru pudru, 3-4 łyżki mleka
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 356kcalWeglowodany: 56gBiałko: 7gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe babka na herbacie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
lekkie i puszyste ciasto z lukrem

Babka na herbacie – uwagi

Babka herbaciana to fajna, bardzo puszysta i lekka babka przygotowana na herbacie zaparzanej w mleku. Tak, tak – herbacie w mleku. Ja zagotowałam mleko razem z czarną herbatą w torebkach. Dzięki niej mleko nabrało fajnego smaku, a dodatkowo zyskało karmelowy kolor. Po dodaniu mleka do ciasta ono też nabrało fajnego koloru i smaku. Ciasto herbaciane po upieczeniu jest mięciutkie, puszyste i sprężyste. Idealne jako dodatek do herbaty albo kawy. Tak sobie myślę, że może ciekawie smakować z innymi rodzajami herbaty.

Może następnym razem upiekę moją babkę herbacianą z dodatkiem owocowej herbaty malinowej. Powinna być lekko różowa i owocowa w smaku. Jeśli zrobicie taką herbacianą babkę na herbacie owocowej, to dajcie mi znać jak wyszła.

Ciasto po upieczeniu możecie posypać cukrem pudrem, albo przygotować lukier herbaciany. Ja dodałam do niego trochę mleka z herbatą odlanego z tego od babki.

Jak się wam podoba taka babka herbaciana? Skusicie się na jej upieczenie?

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na babki.

Na blogu znajdziecie między innymi babkę tęczową, babkę na mleku skondensowanym, babkę trójkolorową albo pijaną babkę czekoladową. Wszystkie są przepyszne!

lekka i puszysta babka z lukrem
puszyste ciasto na herbaciane
puszyste ciasto herbaciane
puszysta babka herbaciana

Polecane przepisy na babki

Koniecznie wypróbuj inne przepisy na pyszne babki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy a dużo więcej na blogu: