Przepis na puszystą babkę herbacianą

Babka herbaciana to fajna, bardzo puszysta i lekka babka przygotowana na herbacie zaparzanej w mleku.
Tak, tak – herbacie w mleku.
Ja zagotowałam mleko razem z czarną herbatą w torebkach.
Dzięki niej mleko nabrało fajnego smaku, a dodatkowo zyskało karmelowy kolor.
Po dodaniu mleka do ciasta ono też nabrało fajnego koloru i smaku.
Ciasto herbaciane po upieczeniu jest mięciutkie, puszyste i sprężyste. Idealne jako dodatek do herbaty albo kawy.
Tak sobie myślę, że może ciekawie smakować z innymi rodzajami herbaty.
Może następnym razem upiekę moją babkę herbacianą z dodatkiem owocowej herbaty malinowej.
Powinna być lekko różowa i owocowa w smaku :)
Jeśli zrobicie taką herbacianą babkę na herbacie owocowej, to dajcie mi znać jak wyszła.
Ciasto po upieczeniu możecie posypać cukrem pudrem, albo przygotować lukier herbaciany.
Ja dodałam do niego trochę mleka z herbatą odlanego z tego od babki.
Jak się wam podoba taka babka herbaciana? Skusicie się na jej upieczenie?
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na babki.
Na blogu znajdziecie między innymi babkę tęczową, babkę na mleku skondensowanym, babkę trójkolorową albo pijaną babkę czekoladową. Wszystkie są przepyszne!






Babka herbaciana przepis do druku

Babka herbaciana
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości 30 cm.
Składniki
ciasto na babkę
lukier
- 100 g cukru pudru 2/3 szklanki
- 3-4 łyżki mleka odlałam z mleka z herbatą
Instrukcja
- Mleko wlej do rondelka, dodaj herbatę i zagotuj.180 ml mleka, 4 torebki herbaty
- W tym czasie zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.3 jajka, 200 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wyjmij herbatę z mleka (jeśli używasz liściastej herbaty, to przelej mleko przez sitko). Odlej 3 łyżki mleka na lukier.
- Wlej powoli gorące mleko do jajek i miksuj na niskich obrotach.
- Wlej olej i zmiksuj.60 ml oleju
- Wsyp porcjami mąkę i miksuj na niskich obrotach – tak aby ciasto nie straciło puszystości.
- Przelej ciasto do długiej foremki keksowej.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z odlanym mlekiem herbacianym i polej tak przygotowanym lukrem ciasto.100 g cukru pudru, 3-4 łyżki mleka