Babka herbaciana
Przepis na puszystą babkę herbacianą
Babka herbaciana to klasyka, która zachwyca lekkością i delikatnym aromatem. Ta puszysta babka wyróżnia się smakiem herbaty i idealnie sprawdza się jako towarzysz popołudniowej herbatki. Z aromatem herbaty i subtelnym smakiem, ta babka z pewnością zaspokoi Twoje podniebienie. Idealna na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjemne chwile relaksu. Przygotuj się na doznania kulinarne i podaruj sobie i bliskim wyjątkowy smak tej tradycyjnej babki herbacianej.
Spis treści
Babka herbaciana przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babkę.
Babka herbaciana przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości 30 cm.
Składniki
składniki na babkę herbacianą
- 180 ml mleka (3/4 szklanki)
- 4 torebki herbaty (użyłam czarną)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 60 ml oleju (1/4 szklanki)
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na lukier do babki
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 3-4 łyżki mleka (odlałam z mleka z herbatą)
Instrukcja
Jak zrobić babkę herbacianą
- Mleko wlej do rondelka, dodaj herbatę i zagotuj.180 ml mleka, 4 torebki herbaty
- W tym czasie zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.3 jajka, 200 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wyjmij herbatę z mleka (jeśli używasz liściastej herbaty, to przelej mleko przez sitko). Odlej 3 łyżki mleka na lukier.
- Wlej powoli gorące mleko do jajek i miksuj na niskich obrotach.
- Wlej olej i zmiksuj.60 ml oleju
- Wsyp porcjami mąkę i miksuj na niskich obrotach – tak aby ciasto nie straciło puszystości.
- Przelej ciasto do długiej foremki keksowej.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z odlanym mlekiem herbacianym i polej tak przygotowanym lukrem ciasto.100 g cukru pudru, 3-4 łyżki mleka
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babka na herbacie – uwagi
Babka herbaciana to fajna, bardzo puszysta i lekka babka przygotowana na herbacie zaparzanej w mleku. Tak, tak – herbacie w mleku. Ja zagotowałam mleko razem z czarną herbatą w torebkach. Dzięki niej mleko nabrało fajnego smaku, a dodatkowo zyskało karmelowy kolor. Po dodaniu mleka do ciasta ono też nabrało fajnego koloru i smaku. Ciasto herbaciane po upieczeniu jest mięciutkie, puszyste i sprężyste. Idealne jako dodatek do herbaty albo kawy. Tak sobie myślę, że może ciekawie smakować z innymi rodzajami herbaty.
Może następnym razem upiekę moją babkę herbacianą z dodatkiem owocowej herbaty malinowej. Powinna być lekko różowa i owocowa w smaku. Jeśli zrobicie taką herbacianą babkę na herbacie owocowej, to dajcie mi znać jak wyszła.
Ciasto po upieczeniu możecie posypać cukrem pudrem, albo przygotować lukier herbaciany. Ja dodałam do niego trochę mleka z herbatą odlanego z tego od babki.
Jak się wam podoba taka babka herbaciana? Skusicie się na jej upieczenie?
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na babki.
Na blogu znajdziecie między innymi babkę tęczową, babkę na mleku skondensowanym, babkę trójkolorową albo pijaną babkę czekoladową. Wszystkie są przepyszne!
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbuj inne przepisy na pyszne babki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy a dużo więcej na blogu:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka herbaciana przepis
Przepis na prostą babkę z herbatą to fajny przepis, gdy chce się wam ciasta, a nie macie za wiele czasu na kombinowanie. Taka herbaciana babka przygotowana jest z podstawowych składników, a do tego zrobicie ją w maksymalnie 30 minut - a nawet szybciej. Potem już tylko pieczenie i puszysta babka gotowa! Ta babka ma świetny karmelowy kolor, a zawdzięcza go herbacie. Otóż herbatę gotujemy w mleku i gdy naciągnie ono naparem wlewamy gorące go zmiksowanych jajek. Tak przygotowana herbaciana babka jest wilgotna, lekka i bardzo smaczna.
Herbaciana babka
Ja swoją babkę z herbatą zrobiłam na zwykłej czarnej herbacie. Możecie też wykorzystać herbatę earl grey - doda ona ciasto smaczku bergamotki. W ramach testowania możecie wypróbować inne herbaty, np. zieloną herbatę, albo owocową. Myślę, że babka herbaciana przygotowana np. z herbatą malinową może być bardzo ciekawa. Wybierzcie swoją herbatę i przygotujcie moją puszystą babkę. Z moim przepisem krok po kroku wszystko się uda doskonale. A babka na herbacie może być przygotowana na Wielkanoc albo po prostu na weekend do kawy. Gorąco polecam wam także inne moje przepisy na babki.