Przepis na puszystą babkę herbacianą

babka herbaciana

Babka herbaciana to fajna, bardzo puszysta i lekka babka przygotowana na herbacie zaparzanej w mleku.

Tak, tak – herbacie w mleku.

Ja zagotowałam mleko razem z czarną herbatą w torebkach.

Dzięki niej mleko nabrało fajnego smaku, a dodatkowo zyskało karmelowy kolor.

Po dodaniu mleka do ciasta ono też nabrało fajnego koloru i smaku.

Ciasto herbaciane po upieczeniu jest mięciutkie, puszyste i sprężyste. Idealne jako dodatek do herbaty albo kawy.

Tak sobie myślę, że może ciekawie smakować z innymi rodzajami herbaty.

Może następnym razem upiekę moją babkę herbacianą z dodatkiem owocowej herbaty malinowej.

Powinna być lekko różowa i owocowa w smaku :)

Jeśli zrobicie taką herbacianą babkę na herbacie owocowej, to dajcie mi znać jak wyszła.

Ciasto po upieczeniu możecie posypać cukrem pudrem, albo przygotować lukier herbaciany.

Ja dodałam do niego trochę mleka z herbatą odlanego z tego od babki.

Jak się wam podoba taka babka herbaciana? Skusicie się na jej upieczenie?

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na babki.

Na blogu znajdziecie między innymi babkę tęczową, babkę na mleku skondensowanym, babkę trójkolorową albo pijaną babkę czekoladową. Wszystkie są przepyszne!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę
babka na herbacie
lekkie i puszyste ciasto z lukrem
lekka i puszysta babka z lukrem
puszyste ciasto na herbaciane
puszyste ciasto herbaciane
puszysta babka herbaciana

Babka herbaciana przepis do druku

babka herbaciana

Babka herbaciana

Wypieki Beaty
Przepis na prostą puszystą i wilgotną babkę na zaparzanej mlekiem herbacie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 12
Kalorie 356 kcal

Wyposażenie

  • Podłużna forma do pieczenia o długości 30 cm.

Składniki

ciasto na babkę

  • 180 ml mleka 3/4 szklanki
  • 4 torebki herbaty użyłam czarną
  • 3 jajka rozmiar L
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 60 ml oleju 1/4 szklanki
  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier

Instrukcja
 

  • Mleko wlej do rondelka, dodaj herbatę i zagotuj.
    180 ml mleka, 4 torebki herbaty
    babka herbaciana przygotowania 1
  • W tym czasie zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    3 jajka, 200 g cukru
    miksowanie jajek
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    przesiewanie mąki do ciasta
  • Wyjmij herbatę z mleka (jeśli używasz liściastej herbaty, to przelej mleko przez sitko). Odlej 3 łyżki mleka na lukier.
  • Wlej powoli gorące mleko do jajek i miksuj na niskich obrotach.
    miksowanie ciasta na babkę
  • Wlej olej i zmiksuj.
    60 ml oleju
  • Wsyp porcjami mąkę i miksuj na niskich obrotach – tak aby ciasto nie straciło puszystości.
    przygotowanie babki
  • Przelej ciasto do długiej foremki keksowej.
    jak upiec babkę
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z odlanym mlekiem herbacianym i polej tak przygotowanym lukrem ciasto.
    100 g cukru pudru, 3-4 łyżki mleka

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 356kcalWeglowodany: 56gBiałko: 7gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!