Przepis na babkę migdałową z białą czekoladą

babka migdałowa

Co powiecie na taką migdałową babkę z białą czekoladą?

Lekką, wilgotną i mimo wszystko nie za słodką :)

Muszę przyznać, że miałam z nią trochę „przebojów”.

Mój mąż wymyślił, że dawno nie robiłam babki gotowanej i chciałby właśnie taką zjeść.

Przyznaję, że nie robię ich za często, bo ciągle mam problemy natury technicznej z tym gotowaniem babki.

Mam formę – i owszem – ale ona mi pływa i ciężko ją utrzymać w pionie.

Skoro mąż zażyczył sobie migdałową babkę gotowaną, to zrzuciłam na niego wymyślenie, jak opanować formę przed pływaniem.

Główkował, główkował i wymyślił. a ja w tym czasie zrobiłam ciasto.

Przełożyłam ciasto do foremki, wstawiłam ją go wielkiego garnka z gorącą wodą, mąż dodatkowo dociążył ją dodatkowym rantem i tak to zostawiliśmy.

Po ponad godzinie zaglądam do niej, a ta sobie pływa na boku jak śnięta ryba …

Myślę sobie, może nie będzie źle, może niedawno się „wykopyrtnęła”. Otwieram, a tam woda – echhh.

Musiałam zrobić drugą babkę, a mąż się doedukował w internetach.

Przy drugiej próbie był dodatkowy rant, a do tego miska na wierzch żeby dociążyć i dopiero wtedy udało się nam powstrzymać formę przed tańczeniem ;)

Łatwo nie było, ale to ona w całej okazałości – babka migdałowa.

Nie jest za wielka – wystarczy wam mniejsza forma do babki – albo nawet keksówka.

Możecie oczywiście upiec ją tradycyjnie w piekarniku i nie męczyć się jak ja ;)

W sumie po co to całe gotowanie babki?

Myślę, że do przede wszystkim sposób na ciasto jak piekarnik nie działa, albo się go nie ma.

Ale fakt, że takie ciasto jest delikatniejsze niż z piekarnika, bo mniej wysycha w trakcie przygotowania.

Formę do babki się zamyka z góry, więc w środku tworzy się para, która nawilża ciasto.

Ja wam polecam tą babkę migdałową, bo jest bardzo prosta, a jednocześnie pysznie smakuje.

Ją ją przed podaniem polałam lukrem, który lekko popsikałam spożywczą farbą w sprayu i posypałam cukrową posypką.

A jak wam się podoba ta babka migdałowa?

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babki.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

babka czekoladowa z migdałami
babka czekoladowo-migdałowa
migdałowa babka z białą czekoladą
babka z migdałami i białą czekoladą
ciasto migdałowe z białą czekoladą
babka migdałowa

Babka migdałowa z białą czekoladą przepis do druku

babka migdałowa

Babka migdałowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną babką migdałową z mielonymi migdałami i białą czekoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 9
Kalorie 373 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia babki z kominkiem, albo podłużna foremka o długości około 25 cm.

Składniki
  

babka

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 50 g cukru 1/4 szklanki
  • 4 jajka rozmiar L
  • 150 g mąki 1 szklanka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
  • 100 g mąki migdałowej mielonych migdałów – 1 szklanka

lukier

Instrukcja
 

  • Masło rozpuść razem z połamaną czekoladą i odstaw do wystudzenia.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
  • Do ubitych jajek dodaj masło z czekoladą i krótko zmiksuj.
  • Wsyp porcjami mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
  • Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 45-50 minut – do suchego patyczka. Jeśli babkę gotujesz, to gotuj ją przez około 80 minut.
  • Po upieczeniu babkę wystudź.
  • Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem – mleko dodawaj po łyżce do uzyskania gęstej i lekko płynnej konsystencji.
  • Oblej babkę lukrem. Możesz ją dodatkowo posypać cukrową posypką.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 373kcalWeglowodany: 37gBiałko: 9gTłuszcz: 22g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!