Babka migdałowa
Przepis na babkę migdałową z białą czekoladą
Babka migdałowa z białą czekoladą to wyjątkowa babka, która zachwyca swoim delikatnym smakiem i aromatem. Babka ta wykonana jest z mielonych migdałów, co nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Dodatek rozpuszczonej białej czekolady sprawia, że to ciasto staje się jeszcze bardziej apetyczne i eleganckie – dlatego świetnie się sprawdzi na święta, czy też rodzinne okazje. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego. Gorąco polecam!
Spis treści
Gotowana babka migdałowa z białą czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz babki, a do tego lubisz gdy są lekkie i puszyste to koniecznie zrób tą babkę migdałową. A jeśli masz formę do gotowania babki, to koniecznie ją ugotuj zamiast piec tradycyjnie w piekarniku – będzie jeszcze bardziej lekka.
Babka migdałowa przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babki z kominkiem, albo podłużna foremka o długości około 25 cm.
Składniki
składniki na migdałową babkę z białą czekoladą
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 100 g mąki migdałowej (mielonych migdałów – 1 szklanka)
składniki na lukier do babki
- 100-150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 3-4 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić migdałową babkę z białą czekoladą
- Masło rozpuść razem z połamaną czekoladą i odstaw do wystudzenia.100 g białej czekolady, 100 g masła
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.50 g cukru, 4 jajka
- Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.150 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g mąki migdałowej
- Do ubitych jajek dodaj masło z czekoladą i krótko zmiksuj.
- Wsyp porcjami mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
- Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
- Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 45-50 minut – do suchego patyczka. Jeśli babkę gotujesz, to gotuj ją przez około 80 minut.
- Po upieczeniu babkę wystudź.
- Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem – mleko dodawaj po łyżce do uzyskania gęstej i lekko płynnej konsystencji.100-150 g cukru pudru, 3-4 łyżki mleka
- Oblej babkę lukrem. Możesz ją dodatkowo posypać cukrową posypką.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszysta babka migdałowa – uwagi
Co powiecie na taką migdałową babkę z białą czekoladą?
Lekką, wilgotną i mimo wszystko nie za słodką :)
Muszę przyznać, że miałam z nią trochę „przebojów”.
Mój mąż wymyślił, że dawno nie robiłam babki gotowanej i chciałby właśnie taką zjeść.
Przyznaję, że nie robię ich za często, bo ciągle mam problemy natury technicznej z tym gotowaniem babki.
Mam formę – i owszem – ale ona mi pływa i ciężko ją utrzymać w pionie.
Skoro mąż zażyczył sobie migdałową babkę gotowaną, to zrzuciłam na niego wymyślenie, jak opanować formę przed pływaniem.
Główkował, główkował i wymyślił. a ja w tym czasie zrobiłam ciasto.
Jak zrobić gotowaną babkę migdałową?
Przygotowałam ciasto na babkę i przełożyłam ciasto do foremki, wstawiłam ją go wielkiego garnka z gorącą wodą, mąż dodatkowo dociążył ją dodatkowym rantem i tak to zostawiliśmy.
Po ponad godzinie zaglądam do niej, a ta sobie pływa na boku jak śnięta ryba …
Myślę sobie, może nie będzie źle, może niedawno się „wykopyrtnęła”. Otwieram, a tam woda – echhh.
Musiałam zrobić drugą babkę, a mąż się doedukował w internetach.
Przy drugiej próbie był dodatkowy rant, a do tego miska na wierzch żeby dociążyć i dopiero wtedy udało się nam powstrzymać formę przed tańczeniem ;)
Łatwo nie było, ale to ona w całej okazałości – gotowana babka migdałowa.
Nie jest za wielka – wystarczy wam mniejsza forma do babki – albo nawet keksówka.
Możecie oczywiście upiec ją tradycyjnie w piekarniku i nie męczyć się jak ja ;)
Po co gotuje się babkę?
Myślę, że do przede wszystkim sposób na ciasto jak piekarnik nie działa, albo się go nie ma.
Ale fakt, że takie ciasto jest delikatniejsze niż z piekarnika, bo mniej wysycha w trakcie przygotowania.
Formę do babki się zamyka z góry, więc w środku tworzy się para, która nawilża ciasto.
Ja wam polecam tą babkę migdałową, bo jest bardzo prosta, a jednocześnie pysznie smakuje.
Ją ją przed podaniem polałam lukrem, który lekko popsikałam spożywczą farbą w sprayu i posypałam cukrową posypką.
A jak wam się podoba ta babka migdałowa?
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babki.
Polecane przepisy na babki
Jeśli szukacie pomysłu na fajną babkę, to na blogu znajdziecie ich niezły wybór. Koniecznie sprawdźcie co Wam przygotowałam i znajdźcie swoją idealną babkę. Tutaj polecam Wam trzy z nich:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na gotowaną babkę migdałową
Gotowana migdałowa babka z białą czekoladą to przede wszystkim pyszny i oryginalny wypiek, który można przygotować bez użycia piekarnika. Dzięki temu gotowanie pozwala zaoszczędzić czas i energię, a także uniknąć wysokich temperatur, które często towarzyszą pieczeniu w piekarniku.
Gotowanie babki migdałowej ma również wiele innych zalet. Po pierwsze, proces ten umożliwia uzyskanie miękkiego i wilgotnego wnętrza, co sprawia, że deser ten rozpływa się w ustach i zachwyca intensywnym smakiem. Po drugie, gotowanie pozwala przygotować ciasto nawet jeśli się nie posiada piekarnika, albo jest on akurat zepsuty.
Ostatnią zaletą gotowanej babki migdałowej jest to, że jej przygotowanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności ani drogiego sprzętu. Wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników, forma do gotowania babki i standardowy garnek do gotowania. Dzięki temu, każdy może spróbować swoich sił w kuchni i przygotować wspaniałą, domową babkę migdałową z białą czekoladą. Jeśli masz w domu taką formę do gotowania babki i do tej pory jej nie użyłaś/eś, to wypróbuj ten przepis na babkę gotowaną z białą czekoladą :)