tęczowa babka

Przepis na puszystą babkę tęczową

Ta niezwykle puszysta i lekka tęczowa babka kryje w swoim środku przepiękną kolorową tęczę. Z zewnątrz nic nie zdradza, co kryje się w środku, więc taka babka może być cudownym prezentem niespodzianką dla kogoś na kim Wam bardzo zależy :) Spróbujcie koniecznie ten przepis i umilcie komuś dzień tym wyjątkowym ciastem.

puszysta babka na wielkanoc

Tęczowa babka przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalne i jednocześnie pyszne ciasto, to koniecznie upiecz tą babkę!

puszysta babka tęczowa

Tęczowa babka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą babkę z kolorową tęczą w środku.
3.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 12
Kalorie 340 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki

składniki na babkę z tęczą w środku

  • 350 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki)
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 białka (z jajek rozmiar L – opcjonalnie 3 całe jajka)
  • 240 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • barwniki spożywcze

składniki na lukier do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić tęczową babkę krok po kroku

  • Formę do pieczenia babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  • Masło utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę – ja lubię tu użyć cukier puder – wtedy masa szybciej się robi – ja zwykle miksuję kilka minut.
    200 g masła, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia.
    350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj mąkę do masy maślanej na zmianę z maślanką – miksuj krótko – już tylko do połączenia.
    240 ml maślanki
  • Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta – delikatnie wymieszaj.
    4 białka
  • Przygotuj 5 mniejszych misek – do jednej odłóż 4-5 łyżek ciasta. Do drugiej 3 łyżki i po 2 łyżki do pozostałych misek.
  • Miseczkę z największą ilością ciasta zabarw na czerwono, kolejną na żółto, następne na zielono, niebiesko i fioletowo.
    barwniki spożywcze
  • Do formy przełóż mniej więcej 2/3 pozostałego ciasta.
  • Wyłóż na środek czerwony kolor i dokładnie rozprowadź.
  • Na czerwony nałóż żółty – tak aby brzegi czerwonego były widoczne.
  • Na żółty nałóż zielony, na niego niebieski i na koniec fioletowy.
  • Na kolorowe ciasto wyłóż resztę białego ciasta.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę delikatnie wyjmij z formy i ostudź.
  • Przygotuj lukier – do cukru pudru dodaj po łyżce mleka i mieszaj – nie rób lukru zbyt luźnego, bo spłynie cały z babki.
    100 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Na koniec możesz jeszcze ciasto posypać kolorową posypką.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 340kcalWeglowodany: 44gBiałko: 6gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe kolorowa babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pyszna babka na wielkanoc

Tęczowa babka – uwagi

tęczową babkę przygotowałam na specjalną dla mnie okazję. Oto właśnie minęło 9 lat, gdy zaczęłam tworzyć tego bloga! Czas leci tak szybko, że te 9 lat minęło mi jak mgnienie. Sama byłam ostatnio zaskoczona, że to już tyle czasu minęło. Moje dzieci wyrosły i teraz same próbują swoich sił w kuchni, a blog jako moje trzecie dziecko nieźle się rozwinął. Z roku na rok coraz częściej mnie odwiedzacie, pieczecie i gotujecie, zostawiacie komentarze.

Bardzo Wam za to dziękuję! Super jest wiedzieć, że moja praca ma takie duże grono odbiorców. Liczę, że będziecie ze mną przez kolejne lata, bo nie zamierzam Was opuszczać!

A teraz troszkę na temat tej nieziemskiej kolorowej babki :) Tęczowa babka wyszła mi bardzo puszysta i delikatna. Idealnie maślana i nie za słodka. Wybrałam kolory tęczy, bo tęcza zawsze kojarzy się mi z czymś bardzo pozytywnym i zawsze wywołuje mój uśmiech. Możecie oczywiście użyć inne kolory – takie jakie macie dostępne w domu.

puszysta babka tęczowa

Jak zrobić babkę z tęczą w środku – wskazówki

Podstawą tej babki jest lekkie i puszyste ucierane ciasto maślane. Aby ciasto po upieczeniu było super miękkie, puszyste i lekkie to musicie bardzo dobrze utrzeć masło z cukrem. W tym celu miękkie masło miksujecie z cukrem (polecam cukier puder) na wysokich obrotach przez kilka minut – do nawet 10 minut. Mąkę przesiewacie przez sito – to zapewnia jej lepsze napowietrzenie i dodatkowo wpływa na puszystość ciasta. I ostatnia sprawa – białka, a dokładnie piana z białek – do ciasta dodajemy na koniec pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Ja tu użyłam same białka, bo chciałam otrzymać ładne kolory – dlatego jeśli macie akurat niewykorzystane białka, to zróbcie taką babkę z samych białek. Możecie też użyć całe jajka – wtedy weźcie 3 sztuki w rozmiarze L.

puszysta kolorowa babka

Pamiętajcie jeszcze o jednej podstawowej sprawie przy ciastach ucieranych – długo miksujemy tylko masło z cukrem! Potem po dodaniu mąki ciasto miksujemy krótko i na niskich obrotach. Zbyt długie miksowanie ciasta z mąką może spowodować, że ciasto utraci swoją puszystość i będzie twardawe! Do barwienia ciasta używałam barwniki spożywcze w żelu i w proszku (żółty i fioletowy kolor) i obydwa rodzaje spisały się znakomicie!

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babki.

puszysta babka kolorowa
tęczowa babka

Polecane przepisy na babki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babki o różnych smakach. Takie babki sprawdzą się zarówno na co dzień jak i od święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: