Przepis na puszystą babkę tęczową

tęczowa babka

tęczową babkę przygotowałam na specjalną dla mnie okazję.

Oto właśnie minęło 9 lat, gdy zaczęłam tworzyć tego bloga!

Czas leci tak szybko, że te 9 lat minęło mi jak mgnienie. Sama byłam ostatnio zaskoczona, że to już tyle czasu minęło.

Moje dzieci wyrosły i teraz same próbują swoich sił w kuchni, a blog jako moje trzecie dziecko nieźle się rozwinął.

Z roku na rok coraz częściej mnie odwiedzacie, pieczecie i gotujecie, zostawiacie komentarze.

Bardzo Wam za to dziękuję!

Super jest wiedzieć, że moja praca ma takie duże grono odbiorców.

Liczę, że będziecie ze mną przez kolejne lata, bo nie zamierzam Was opuszczać!

A teraz troszkę na temat tej nieziemskiej kolorowej babki :)

Tęczowa babka wyszła mi bardzo puszysta i delikatna. Idealnie maślana i nie za słodka.

Wybrałam kolory tęczy, bo tęcza zawsze kojarzy się mi z czymś bardzo pozytywnym i zawsze wywołuje mój uśmiech.

Możecie oczywiście użyć inne kolory – takie jakie macie dostępne w domu.

Do barwienia ciasta używałam barwniki spożywcze w żelu i w proszku (żółty i fioletowy kolor) i obydwa rodzaje spisały się znakomicie!

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babki.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

pyszna babka na wielkanoc
puszysta babka na wielkanoc
puszysta babka tęczowa
puszysta kolorowa babka
puszysta babka kolorowa
tęczowa babka

Tęczowa babka przepis do druku

puszysta babka tęczowa

Tęczowa babka

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą babkę z kolorową tęczą w środku.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 12
Kalorie 340 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia babki z kominkiem.

Składniki
  

babka

  • 350 g mąki 2 i 1/3 szklanki
  • 200 g masła miękkiego
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 białka z jajek rozmiar L – opcjonalnie 3 całe jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • barwniki spożywcze

lukier

Instrukcja
 

  • Formę do pieczenia babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  • Masło utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę – ja lubię tu użyć cukier puder – wtedy masa szybciej się robi.
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj mąkę do masy maślanej na zmianę z maślanką.
  • Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta – delikatnie wymieszaj.
  • Przygotuj 5 mniejszych misek – do jednej odłóż 4-5 łyżek ciasta. Do drugiej 3 łyżki i po 2 łyżki do pozostałych misek.
  • Miseczkę z największą ilością ciasta zabarw na czerwono, kolejną, na żółto, następne na zielono, niebiesko i fioletowo.
  • Do formy przełóż mniej więcej 2/3 pozostałego ciasta.
  • Wyłóż na środek czerwony kolor i dokładnie rozprowadź.
  • Na czerwony nałóż żółty – tak aby brzegi czerwonego były widoczne.
  • Na żółty nałóż zielony, na niego niebieski i na koniec fioletowy.
  • Na kolorowe ciasto wyłóż resztę białego ciasta.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę delikatnie wyjmij z formy i ostudź.
  • Przygotuj lukier – do cukru pudru dodaj po łyżce mleka i mieszaj – nie rób lukru zbyt luźnego, bo spłynie cały z babki.
  • Na koniec możesz jeszcze ciasto posypać kolorową posypką.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 340kcalWeglowodany: 44gBiałko: 6gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!