Przepis na babkę drożdżową na budyniu

Dziś mam dla was przepis na prostą babkę drożdżową z budyniem.
Taka babka budyniowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale nie tylko! Możecie ją przygotować na weekend do kawy.
Moja drożdżowa babka budyniowa została zrobiona z kokosowym budyniem i fajnie czuć było ten kokosowy smak po upieczeniu.
Możecie oczywiście wykorzystać dowolny inny smak budyniu (ogólnie polecam te bez cukru) – może to być budyń waniliowy albo śmietankowy.
Ciekawa może być babka z budyniem malinowym – może następnym razem zrobię wlaśnie taką.
Jak zrobić babkę budyniową?
Taka babka drożdżowa nie jest trudna i sami się o tym przekonacie.
Specjalnie dla was nagrałam krótki filmik z przygotowań, więc zobaczycie, że nie ma w tym nic skomplikowanego.
Ja, jak zwykle, ciasto drożdżowe zrobiłam w mikserze – po co się męczyć jeśli maszyna zrobi to za nas lepiej i szybciej.
Potem już tylko czekanie aż ciasto wyrośnie i można piec babkę.
Drożdżowa babka budyniowa zaraz po upieczeniu jest niesamowicie puszysta, aż trudno się od niej oderwać podczas jedzenia.
Gdy postoi, to jak większość ciast drożdżowych, lekko podsycha.
Dlatego warto trzymać ją pod kloszem, albo w szczelnym pojemniku.
Jeśli babka za mocno się wysuszy, to polecam podgrzanie jej krótko w mikrofalówce, albo wstawienie do nagrzanego piekarnika.
Pod wypływem ciepła drożdżowa babka budyniowa znowu stanie się miękka i puszysta.
I jeszcze jedno, babka jest nieduża, taka dla małych łasuchów.
Jeśli zwykle robicie duże ciasta, to zróbcie ją z podwójnej porcji – tylko pamiętajcie o wydłużeniu czasu pieczenia!
Ps.
Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe, polecam wam między innymi ponczowe babeczki drożdżowe albo drożdżową babkę cytrusową.






Drożdżowa babka budyniowa przepis do druku

Drożdżowa babka budyniowa
Wyposażenie
- Forma z kominkiem do pieczenia babki.
Składniki
ciasto drożdżowe
- 50 ml mleka ciepłego – nie gorącego!
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 150 g mąki pszennej 1 szklanka
- 1 opakowanie budyniu bez cukru, o dowolnym smaku
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 2 jajka rozmiar L
- 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
lukier
- 100 g cukru pudru 2/3 szklanki
- 2-3 łyżki mleka do konsystencji
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier i letnie mleko – wymieszaj aż się rozpuszczą.25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50 ml mleka
- Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – aż urosną i mocno zgęstnieją.
- W misie miksera umieść mąkę, dodaj cukier, budyń, jajka oraz masło.150 g mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g masła
- Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
- Wyrób ciasto – będzie dość luźne.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszaj łopatką i przełóż do formy na babkę (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
- Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30 minut, tak aby babka podrosła.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
- Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut – aż będzie ładnie rumiana.
- Upieczoną babkę odstaw na około 15 minut, a następnie obkrój nożem dookoła i ostrożnie wyjmij.
- Ostudź ciasto na kratce.
- Aby przygotować lukier do cukru pudru dodaj po łyżce mleka – dokładnie wymieszaj.100 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Polej lukrem ostudzoną babkę.
- Możesz ją dodatkowo posypać po wierzchu np. posiekaną czekoladą, albo kandyzowaną skórką pomarańczową.