Drożdżowa babka budyniowa

Zaktualizowany: 2024 2 marca
drożdżowa babka budyniowa

Przepis na babkę drożdżową na budyniu

Drożdżowa babka budyniowa to połączenie delikatnego drożdżowego ciasta przygotowanego z dodatkiem proszku budyniowego. Ta wspaniała babka, podczas pieczenia, rozprowadza w powietrzu zapach nut wanilii i świeżych drożdży. Każdy kęs to harmonia miękkości i słodkiego smaku. Babka budyniowa to doskonały wybór na rodzinne śniadanie, popołudniową herbatę lub jako eleganckie danie na specjalne okazje. Ciesz się wyjątkowym smakiem tej tradycyjnej i aromatycznej babki!

ciasto budyniowe

Drożdżowa babka budyniowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste ciasta drożdżowe, to w tym roku upiecz taką smakowitą babkę z budyniem.

drożdżowa babka budyniowa

Drożdżowa babka budyniowa przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą niedużą drożdżową babkę na budyniu.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 280 kcal
Wyposażenie
  • Forma z kominkiem do pieczenia babki.
Składniki

składniki na babkę budyniową

  • 50 ml mleka (ciepłego – nie gorącego! – ja tu użyłam mleko 1,5%)
  • 25 g świeżych drożdży (możesz je zastąpić opakowaniem drożdży instant)
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka – najlepsza będzie mąka typ 550 lub 500, ale możesz również użyć mąkę typ 450)
  • 1 opakowanie budyniu (bez cukru, o dowolnym smaku – polecam budyń waniliowy lub śmietankowy)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki – zwykły cukier biały)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)

składniki na lukier do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżową babkę budyniową

  • Drożdże rozkrusz do miseczki lub wyższej szklanki, dodaj do nich cukier i letnie mleko – wymieszaj dokładnie aż się rozpuszczą.
    25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50 ml mleka
    jak zrobić drożdże
  • Przykryj miseczkę lub szklankę z rozczynem drożdżowym ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – aż urosną i mocno zgęstnieją. Dobrze, żeby to miejsce nie miało przeciągów. Wskazówka – ja lubię schować rozczyn drożdżowy do mikrofalówki, albo piekarnika (nie włączam ich) – zamknięta przestrzeń zapewnia stałe warunki i stałą temperaturę i przyspiesza reakcję i wyrastanie drożdży.
  • W czasie wyrastania rozczynu drożdżowego przygotuj pozostałe składniki na ciasto drożdżowe. W misie miksera umieść mąkę pszenną i dodaj pozostały cukier. Wsyp proszek budyniowy, wbij jajka oraz wlej rozpuszczone i ostudzone masło.
    150 g mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g masła
    dodawanie składników do ciasta
  • Wlej do miski wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
    mieszenie składników na ciasto
  • Za pomocą miksera z końcówką hakiem (albo ręcznie) wyrób ciasto. Ja je wyrabiam przez przez kilka minut – aż składniki połączą się w jednolite ciasto, które w tym przypadku będzie dość luźne. Jeśli dłużej powyrabiasz ciasto, to będzie ono delikatniejsze i ładniej urośnie.
    drozdzowa babka budyniowa przygotowania 4
  • Miskę z ciastem drożdżowym na babkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę do wyrośnięcia. Ja bardzo często wstawiam miskę z ciastem do piekarnika i ustawiam w nim temperaturę na 30 stopni. W tych warunkach ciasto bardzo szybko i ładnie wyrasta. Szczególnie przydatna jest ta metoda gdy w domu jest chłodniej, albo są przeciągi.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszaj łopatką i przełóż do formy na babkę (posmarowanej masłem i wysypanej mąką – pod przepisem znajdziesz również krótki film video, gdzie pokazuję jak zrobić łatwe i szybkie smarowidło do foremek, dzięki któremu wyjęcie babki z formy z kominkiem jest niezwykle proste i szybkie – gorąco polecam! ).
    jak zrobić babkę drożdżową
  • Przykryj formę z babką ściereczką i odstaw na około 30 minut, tak aby babka podrosła i się ładnie napuszyła.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie pieczenia – góra-dół).
  • Wstaw babkę budyniową do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut – aż będzie ładnie rumiana – możesz dodatkowo pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy babka jest dobrze upieczona. Jeśli patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu jest suchy, to babka jest dobrze upieczona. Jeśli jest oblepiony mokrym ciastem, to musisz trochę wydłużyć czas pieczenia.
  • Upieczoną babkę odstaw na około 15 minut tak aby ostygła, a następnie obkrój nożem dookoła, przewróć do góry nogami i ostrożnie wyjmij z formy do pieczenia.
  • Ostudź babkę budyniową na kratce, albo drewnianej desce.
    babka budyniowa na drożdżach
  • Aby przygotować lukier do polania babki budyniowej przesyp cukier puder do miseczki i dodaj do niego po łyżce mleka – po każdej łyżce mleka wymieszaj razem i dopiero wtedy dodaj kolejną łyżkę. Lukier musi być lekko lejący, ale nie za rzadki, inaczej cały spłynie z babki. Mleko możesz zastąpić również przegotowaną wodą. Aby nadać lukrowi smak, to zamiast mleka możesz użyć sok z cytryny, albo sok pomarańczowy.
    100 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Polej lukrem ostudzoną babkę.
  • Możesz ją dodatkowo posypać po wierzchu np. posiekaną czekoladą, albo kandyzowaną skórką pomarańczową.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 280kcalWeglowodany: 42gBiałko: 5gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe babka z budyniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka drożdżowa z budyniem

Drożdżowa babka z budyniem – uwagi

Dziś mam dla was przepis na prostą babkę drożdżową z budyniem. Taka babka budyniowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale nie tylko! Możecie ją przygotować na weekend do kawy. Moja drożdżowa babka budyniowa została zrobiona z kokosowym budyniem i fajnie czuć było ten kokosowy smak po upieczeniu. Możecie oczywiście wykorzystać dowolny inny smak budyniu (ogólnie polecam te bez cukru) – może to być budyń waniliowy albo śmietankowy. Ciekawa może być babka z budyniem malinowym – może następnym razem zrobię właśnie taką.

ciasto z budyniem

Jak zrobić babkę budyniową – wskazówki

Taka babka drożdżowa nie jest trudna i sami się o tym przekonacie. Specjalnie dla was nagrałam krótki filmik z przygotowań, więc zobaczycie, że nie ma w tym nic skomplikowanego. Ja, jak zwykle, ciasto drożdżowe zrobiłam w mikserze – po co się męczyć jeśli maszyna zrobi to za nas lepiej i szybciej. Potem już tylko czekanie aż ciasto wyrośnie i można piec babkę.

drożdżowka z budyniem

Jeśli nie wiecie jak przygotować dobrze formę z kominkiem do pieczenia babki, to najlepiej jest ją bardzo dokładnie wysmarować miękkim masłem – szczególnie jeśli ma dużo załamań i fantazyjny kształt. Po posmarowaniu masłem trzeba ją dodatkowo bardzo dokładnie wysypać mąką. Dzięki temu wyjęcie babki z takiej formy nie będzie stanowić problemu. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest specjalne smarowidło do foremek do pieczenia. Takie smarowidło nabiera się na pędzelek i smaruje nim foremkę. Dzięki lekko płynnej konsystencji posmarowanie dokładnie załamań formy do pieczenia jest bardzo proste. A potem wyjęcie babki z tak przygotowanej formy jest bardzo szybkie. Do tego ciasto na pewno nie przyklei się do formy i nie oberwie podczas wyciągania. Zobaczcie mój krótki film video gdzie pokazuję jak przygotować takie smarowidło do foremek.

Jak przechowywać babkę budyniową?

Drożdżowa babka budyniowa zaraz po upieczeniu jest niesamowicie puszysta, aż trudno się od niej oderwać podczas jedzenia. Gdy postoi, to jak większość ciast drożdżowych, lekko podsycha. Dlatego warto trzymać ją pod kloszem, albo w szczelnym pojemniku. Jeśli babka za mocno się wysuszy, to polecam podgrzanie jej krótko w mikrofalówce, albo wstawienie do nagrzanego piekarnika. Pod wypływem ciepła drożdżowa babka budyniowa znowu stanie się miękka i puszysta.

I jeszcze jedno, babka jest nieduża, taka dla małych łasuchów. Jeśli zwykle robicie duże ciasta, to zróbcie ją z podwójnej porcji – tylko pamiętajcie o wydłużeniu czasu pieczenia!

Ps.

Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe, polecam wam między innymi ponczowe babeczki drożdżowe albo drożdżową babkę cytrusową.

babka z budyniem
babka budyniowa

Polecane przepisy na babki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babki idealne nie tylko na Wielkanoc, ale również na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej przepisów znajdziesz na blogu:

Opublikowano: 2022 11 marca

Podziel się przepisem

4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Drożdżowa babka budyniowa

Przepis na babkę budyniową to świetne ciasto na Wielkanoc i nie tylko! Proste, puszyste ciasto drożdżowe nabiera fajnego smaku od dodanego do niego budyniu. Ja użyłam budyń kokosowy, bo taki mi wpadł w ręce i muszę przyznać, że smak kokosu był bardzo wyczuwalny. Muszę sobie zrobić ten budyń na deser i sprawdzić jak smakuje po przygotowaniu z mlekiem :) Wracając do babki budyniowej - koniecznie musicie sobie ją upiec! Przepis jest bardzo prosty, a babka drożdżowa na budyniu smakuje wybornie!

Przepis na babkę budyniową

Już od jakiegoś czasu myślałam o upieczeniu jakiegoś ciasta na budyniu i wymyśliłam sobie, że dodam proszek budyniowy do ciasta drożdżowego. Niby nic wielkiego, a jednak ciasto drożdżowe z budyniem smakuje faktycznie inaczej. Wybierzcie dobry, aromatyczny budyń i sami się przekonajcie. Ja nawet się zastanawiałam nad użyciem budyniu malinowego - byłam ciekawa jaki kolor miałoby ciasto po upieczeniu - niestety, nie miałam takiego budyniu w domu. Trudno, następnym razem! Zobaczcie jak zrobić babkę budyniową i upieczcie ją swojej rodzinie. Potestujcie różne smaki budyniu i dajcie znać, który wam najbardziej smakował.

Przy okazji zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasta drożdżowe oraz przepisów na babki.