Babka dyniowo-czekoladowa
Przepis na marmurkową babkę z dynią i gorzkim kakao
Domowa babka dyniowo-czekoladowa to pyszne i aromatyczne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom dyni i czekolady. Ciasto jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi puree z dyni, a intensywny smak czekolady nadaje mu wyjątkowego charakteru. To idealny wybór na podwieczorek lub deser na specjalną okazję. Spróbuj samodzielnie upiec tę pyszną babkę i delektuj się jej wspaniałym smakiem!
Spis treści
Babka dyniowo-czekoladowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciekawe jesienne ciasta z dodatkiem dyni, to taka babka z dynią i czekoladą na pewno Ci zasmakuje. Spróbuj koniecznie i podziel się wrażeniami w komentarzu :)
Babka dyniowo-czekoladowa przepis z filmem
Wyposażenie
- Duża forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki
składniki na babkę dyniową z czekoladą
- 250 g puree z dyni (- 1 szklanka)
- 250 ml maślanki
- 120 ml oleju
- 3 jajka (- rozmiar L)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2-3 łyżki maślanki
Instrukcja
Jak zrobić babkę dyniowo-czekoladową
- W misce zmieszaj razem puree z dyni, maślankę i olej.250 g puree z dyni, 250 ml maślanki, 120 ml oleju
- W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu
- Jajka zmiksuj z cukrem aż będą puszyste.3 jajka, 200 g cukru
- Dodaj do jajek mokre składniki i zmiksuj do połączenia.
- Dodaj porcjami mąkę i mieszaj na niższych obrotach.
- Odlej do mniejszej miseczki mniej więcej 1/3 ciasta.
- Dodaj do odlanego ciasta kakao i maślankę – wymieszaj łyżką.2 łyżki gorzkiego kakao, 2-3 łyżki maślanki
- Do foremki nałóż na dno większą część ciasta dyniowego.
- Na wierzch wyłóż ciasto z kakao i na koniec wyłóż resztę ciasta dyniowego.
- Lekko przemieszaj ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo oblej babkę polewą czekoladową.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babka dyniowo-czekoladowa – uwagi
Wraz z wrześniem zaczyna się sezon na dynie, a u mnie sezon na dyniowe wypieki :)
Uwielbiam dodawać to warzywo do moich ciast, babeczek i ciasteczek. Dynia dodaje wypiekom pięknego – lekko pomarańczowego koloru, wilgotności oraz ciekawego smaku.
Ja lubię łączyć ją z cynamonem i innymi rozgrzewającymi przyprawami – jak np. gałką muszkatołową, goździkami czy imbierem.
Dlatego jesienią i zimą ciasta z dynią smakują najlepiej! Pachną cudownie i smakują rewelacyjnie, to idealny jesienny comfort food.
Upieczcie babkę dyniowo-czekoladową i rozkoszujcie się jej smakiem przy kubku gorącej herbaty albo kawy. Do tego jeszcze ciepły koczyk, wygodny fotel lub kanapa i ulubiona książka lub serial w zestawie. Miłe chwile gwarantowane :)
Jak zrobić babkę dyniową z kakao – wskazówki
Aby ułatwić wam przygotowanie ciasta zrobiłam w trakcie zdjęcia, więc możecie sami zobaczyć jakie to proste.
Jeśli macie już gotowe puree z dyni, to przygotowanie ciasta dyniowego zajmie wam maksymalnie kilkanaście minut.
Jeśli macie jedynie surową dynię, to najpierw przygotujcie z niej puree. Możecie to zrobić na dwa sposoby – przez gotowanie lub przez pieczenie.
Ja osobiście wolę dynię piec, bo nie muszę jej pilnować. Dynię wystarczy przekroić, usunąć środek z pestkami i ułożyć skórką do góry na blaszce do pieczenia.
Dynię pieczmy w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 40 minut – możecie sprawdzić widelcem, czy jest już miękka. Po upieczeniu dynię studzicie, obieracie ze skórki i rozgniatacie. Możecie upieczoną dynię rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, albo zmiksować blenderem.
Jeśli macie jeszcze jakieś wątpliwości dotyczące przygotowania dyni, to zobaczcie mój przepis na puree z dyni – znajdziecie tam również filmik obrazujący cały proces.
Ja, jak zwykle przy słodkich wypiekach, najbardziej polecam dynię hokkaido. Ma bardzo ładny, mocno pomarańczowy miąższ i nie jest mocno wodnista. Puree z dyni hokkaoido wychodzi więc zwarte i nie trzeba go dodatkowo odsączać.
Moja babka to babka z dynią i kakao, więc będziecie tu także potrzebować gorzkie kakao, a po za tym maślankę i olej. Reszta to podstawowe składniki jak mąka, cukier czy jajka.
Moje ciasto dyniowe nie wyszło mocno słodkie, bo jak wiecie nie lubię zbyt słodkich ciast. Dlatego jeśli wolicie słodsze ciasta, to po upieczeniu możecie ją polać polewą z rozpuszczonej mlecznej czekolady.
Jak zrobić prostą polewę czekoladową na babkę?
Ja podgrzewam w rondelku trochę śmietany kremówki – przy mlecznej czekoladzie wystarczy 50-75 ml śmietany na 100 g czekolady. Gdy śmietana jest podgrzana dodaję do niej połamaną czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Polewę lekko studzę i na koniec polewam nią ciasto.
Babka dyniowo-czekoladowa może też być zrobiona z większą ilością cukru – możecie dodać 100 g (czyli pół szklanki) cukru więcej – tylko pamiętajcie, że wtedy zmieni się jej kaloryczność.
Tą babkę mój mąż zabrał na jeden ze swoich biegów – Bison Ultra-Trail i zajadali się nią z kolegami przed startem. Myślę, że dała im dużo energii na tym wyczerpującym biegu.
Jeśli też biegacie, albo uprawiacie inny sport, to dostarczcie sobie taką dawkę pysznych kalorii pod postacią mojej babki :)
Gorąco polecam wam również inne moje wypieki z dynią – znajdziecie tu mnóstwo pysznych i ciekawych pomysłów.
Ps.
Zapraszam również do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto przepisów na pyszne ciasta, babeczki, ciasteczka i torty idealne na różne okazje.
Polecane przepisy na ciasta z dynią
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z dynią. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka dyniowo-czekoladowa przepis
Dziś u mnie babka z dynią i kakao, czyli pyszna jesienna babka z aromatycznym cynamonem i puree z dyni. To ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a z moim dokładnym przepisem opisanym krok po kroku każdy poradzi sobie z tym zadaniem. Jeśli macie jakieś wątpliwości po przeczytaniu instrukcji, to możecie obejrzeć mój krótki filmik z przygotowań umieszczony pod przepisem.
Przepis na marmurkową babkę z dynią
Przygotujcie razem ze mną idealne jesienne ciasto dyniowe i zjedzcie je do herbaty albo kawy. Takie ciasto długo zachowuje świeżość i mniej obsycha niż tradycyjna babka. Łatwo ją spakować i zabrać do pracy, albo dać dziecku do szkoły. Spróbujcie koniecznie w sezonie na dynię. Wtedy ciasta z dynią smakują najlepiej! Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na babki oraz przepisy na ciasta z warzywami.