Torcik dyniowo-karmelowy
Torcik dyniowo-karmelowy, to jak dla mnie kwintesencja jesieni :)
Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowe przekładane kremem karmelowym, zwieńczone masą orzechów i spływającym karmelem – po prostu mniam.
Do tego jeszcze cieplutki, gruby sweter i kubek gorącej herbaty z cytryną ….
Tak można ze spokojem przeżyć jesień – szczególnie gdy za oknem zamiast pięknej złotej jesieni, deszcz, deszcz, deszcz ….
Tak więc kupujcie dynię i bierzcie się za robotę (a dynię możecie sobie włożyć w słoiczki i wyciągać, gdy tylko najdzie Was ochota na dyniowe wypieki – a musicie koniecznie wypróbować również inne przepisy :D)
Sos karmelowy możecie użyć kupny, albo zrobić sami ekspresowo w mikrofalówce według mojego przepisu :)
Sam torcik nie jest jakiś specjalnie wielki – ciasta piekłam w dwóch foremkach o średnicy 16 cm – jest za to wysokie i na prawdę robi wrażenie.
Mi zostaje już tylko życzyć Wam smacznego, a sama idę po herbatkę :)
Torcik dyniowo-karmelowy
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta mielonych goździków
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- około 450 g pure z dyni
- 200 g cukru
- ¾ szklanki oleju
- 4 jajka
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- sos karmelowy - do smaku
- orzechy - np. pekan lub włoskie
- sos karmelowy
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki - poza cukrem.
- W drugiej misce zmieszaj pure z dyni, olej, cukier oraz jajka.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
- Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm (maksymalnie 18 cm) i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone.
- Dodaj sos karmelowy do smaku.
- Z ciast dyniowych odetnij wypukłe czubki i je zjedz :)
- Ciasta przekrój wzdłuż na pół.
- Blaty ciasta przekładaj kremem karmelowym.
- Wierzch udekoruj orzechami oraz polej sosem karmelowym.
Inspirowałam się tym przepisem – zmieniłam krem, bo nie przepadam za kremami maślanymi.
Pani Beato,
DZIĘKUJĘ BARDZO za wskazówki!:)
Chciałam dopytać czy zamiast ksylitolu jest jeszcze jakiś inny zamiennik cukru, z ktorym uda sie zrobic to ciasto i krem?
Ma to byc tort dla 2-latki…podobno ksylitol można powyżej 3-ego roku zycia…
Używam syropu klonowego, melasy, miodu do pieczenia…ale czasami te plynne slodzikir jie sprawdzają się…dlatego wole dopytac nim zaczne robic Pani tort…
Pozdrawiam serdecznie!
Możesz spróbować cukier trzcinowy – jeśli możecie go używać, albo cukier kokosowy.
Dzień dobry Pani Beato :) jestem wraz 2 letnia corka na diecie bezcukrowej i beznabialowej…
Czy da sie zrobic Pani tort używając jakichś zamiennikow?
Czy zamiast proszku moge użyć w sumie 2 lyzeczki sody?
Czy moge zastąpić czyms cukier ? (Ksylitol tez nie )
Czy da sie zrobic dobry krem bez serka, śmietany i cukru?
Pozdrawiam serdecznie:)
Alicjo – soda jest dużo mocniejsza niż proszek do pieczenia, więc daj jej po prostu lekko czubatą łyżeczkę – zrezygnuj wtedy z proszku do pieczenia. Cukier możesz zastąpić ksylitolem. Co do kremu, to możesz zrobić krem ze śmietanki kokosowej – tylko najlepiej kupić śmietankę (coconut cream) a nie mleczko kokosowe. Śmietanka jest dużo gęstsza i nie ma wody. Taką śmietankę trzeba porządnie schłodzić – najlepiej przez całą noc i ubić potem jak kremówkę :)
Czym można zastąpić, albo jak zrobić ten sos karmelowy jeśli nie mam mikrofalówki?
Zrób ten sos – https://wypiekibeaty.com.pl/solony-karmel/ tylko nie musisz do niego dodawać soli :)
[…] Z innych nietypowych, ale pysznych torcików polecam Wam również torcik dyniowo-karmelowy oraz torcik daktylowy […]
Ależ ten torcik cudowny! :)
Dziękuję bardzo :)
Po prostu fantastyczny :)
Dziękuję bardzo :)