Przepis na jesienny torcik dyniowo-karmelowy

torcik toffee

Torcik dyniowo-karmelowy, to jak dla mnie kwintesencja jesieni :)

Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowe przekładane kremem karmelowym, zwieńczone masą orzechów i spływającym karmelem – po prostu mniam.

Do tego jeszcze cieplutki, gruby sweter i kubek gorącej herbaty z cytryną ….

Tak można ze spokojem przeżyć jesień – szczególnie gdy za oknem zamiast pięknej złotej jesieni, deszcz, deszcz, deszcz ….

Tak więc kupujcie dynię i bierzcie się za robotę (a dynię możecie sobie włożyć w słoiczki i wyciągać, gdy tylko najdzie Was ochota na dyniowe wypieki). A musicie koniecznie wypróbować również inne przepisy z dynią :D)

Sos karmelowy możecie użyć kupny, albo zrobić sami ekspresowo w mikrofalówce według mojego przepisu :)

Sam torcik dyniowy nie jest jakiś specjalnie wielki – ciasta piekłam w dwóch foremkach o średnicy 16 cm – jest za to wysokie i na prawdę robi wrażenie.

Mi zostaje już tylko życzyć Wam smacznego, a sama idę po herbatkę :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

tort z karmelem

tort z orzechami

pumpkin cake

ciasto dyniowe

tort z kremem i karmelem

tort z kremem

tort dyniowy

torcik dyniowy

Torcik dyniowo-karmelowy przepis do druku

torcik z orzechami i karmelem

Torcik dyniowo-karmelowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny jesienny torcik dyniowy przekładany kremem karmelowym i polany sosem karmelowym.
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

  • 300 g mąki 2 szklanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 szczypta mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • ok 450 g pure z dyni
  • 200 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka rozmiar L

krem:

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki - poza cukrem.
  • W drugiej misce zmieszaj pure z dyni, olej, cukier oraz jajka.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm (maksymalnie 18 cm) i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem:

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone.
  • Dodaj sos karmelowy do smaku.

wykończenie:

  • Z ciast dyniowych odetnij wypukłe czubki i je zjedz :)
  • Ciasta przekrój wzdłuż na pół.
  • Blaty ciasta przekładaj kremem karmelowym.
  • Wierzch udekoruj orzechami oraz polej sosem karmelowym.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspirowałam się tym przepisem – zmieniłam krem, bo nie przepadam za kremami maślanymi.