Przepis na urodzinowy tort z kajmakiem i czekoladą

a do tego dekoracja z izomaltu – izomalt splash

tort z kajmakiem i czekoladą

Kolejny rok minął, a z nim kolejne urodziny, które wymagały torciku.

Żeby nie było, że szewc bez butów chodzi, to tort zrobiłam sobie sama!

Tym razem przygotowałam tort z kajmakiem i czekoladą oraz z orzeszkami.

Tort pokazałam na facebooku i instagramie i tak się spodobał, że przygotowałam dla was dokładny przepis.

Zresztą torcik wart jest zapamiętania, bo jest przepyszny.

Biały biszkopt przełożony prostym kremem śmietankowym na bazie śmietany kremówki i mascarpone.

A do tego warstwa kajmaku z solonymi orzeszkami ziemnymi oraz warstwa czekolady z kremówką.

Tort dodatkowo jest z wierzchu posmarowany tzw. kremem 3M – czyli kremem z masła, mleka skondensowanego i mascarpone.

Taki krem jest zdecydowanie mniej słodki niż tradycyjny krem maślany, a także dużo mniej tłusty, bo część masła zastąpiona jest serkiem mascarpone.

Jako dekorację wykorzystałam cukrowe groszki, markizy (posmarowane z wierzchu odrobiną złotego barwnika w proszku), złocone czekoladowe kulki oraz splash z izomaltu.

Co to jest izomalt?

Izomalt to niskokaloryczny środek słodzący o niskiej higroskopijności, łatwo krystalizujący. Daje dobrą klarowność, zapobiega lepieniu się cukierków oraz umożliwia długi okres przechowywania. Jest to syntetyczna substancja słodząca. Do tego izomalt jest o połowę mniej słodki niż cukier. Łatwo się roztapia i szybko stygnie.

Jak przygotować taki izomalt splash?

Będziecie potrzebować około 100 g izomaltu – pół szklanki. Wsypujecie go do rondelka i podgrzewacie – uwaga, bo mocno się nagrzewa.

Po rozpuszczeniu izomalt jest przezroczysty i jak zastygnie zostanie przezroczysty.

Możecie nadać mu kolor przez dodanie barwnika spożywczego – ja użyłam trochę białego.

Gdy izomalt zacznie gęstnieć wylejcie go na silikonową matę (robiłam też na papierze do pieczenia i dał radę, ale był mniej wygodny).

Ułóżcie matę na wysokiej szklance i uformujcie matę, tak aby izomalt spłynął „malowniczo”.

Zostawcie do zupełnego wystudzenia, a następnie bardzo ostrożniej zdejmijcie splash – uwaga, bo łatwo pęka.

Taką dekorację najlepiej przechowywać w suchym szczelnym pojemniku, bo chłonie wilgoć.

Ja dla testów włożyłam go na jeden cały dzień do lodówki i wszystko było z nim ok, więc w razie konieczności gotowy tort z taką ozdobą da radę leżeć w lodówce :)

Mam nadzieję, że moje wskazówki wam pomogą i sami przygotujcie taką dekorację na swoje torty.

A ja wam gorąco polecam ten tort z kajmakiem i czekoladą – jest przepyszny i pięknie się prezentuje.

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na torty oraz przepisy na urodziny.

torcik z czekoladą i karmelem
tort urodzinowy z czekoladą
tort snickers z czekoladą i orzechami
torcik snickers z czekoladą
torcik z kajmakiem i orzechami
tort z karmelem i orzechami
tort na urodziny z czekoladą
tort urodzinowy z czekoladą

Urodzinowy tort z kajmakiem i czekoladą

tort z karmelem i orzechami

Tort z kajmakiem i czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort z kremem śmietankowym, orzechami w karmelu i czekoladową warstwą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 3 godz
Czas wykonania 40 minut
4 godz
Czas całkowity 7 godz 40 minut
Porcje 12
Kalorie 383 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 16 cm.

Składniki
  

biszkopt

poncz

krem śmietankowy

kajmak z orzechami

krem na wierzch

Instrukcja
 

biszkopt

  • Białka ubij z cukrem na gęstą, mocno puszystą i białą masę.
  • W tym czasie przesiej przez sitko obydwie mąki.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o średnicy 16 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki zostaw czyste.
  • Przełóż ciasto, wyrównaj.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź.
  • Przekrój biszkopt na 4 blaty.

krem śmietankowy

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Dodawaj po łyżce serek mascarpone nie przerywając miksowania – miksuj aż krem będzie gęsty i gładki.

czekolada

  • W rondelku pogrzej śmietanę kremówkę.
  • Do gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę – wymieszaj do rozpuszczenia.
  • Odstaw czekoladę do zupełnego ostudzenia.

kajmak z orzechami

  • Przygotuj sobie wcześniej wszystkie niezbędne składniki – odmierzone. Orzechy posiekaj.
  • Na dno patelni lub rondelka wsyp cukier i dodaj łyżkę wody.
  • Podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
  • Dodaj masło i delikatnie mieszaj aż się rozpuści – uważaj bo całość jest gorąca.
  • Wlej cienkim strumieniem kremówkę – uważaj, bo karmel może się wzburzyć!
  • Gotuj całość aż kajmak będzie gładki.
  • Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.

złożenie

  • Na paterze ułóż jeden blat biszkoptu, zapnij na nim rant tortownicy.
  • Nasącz ciasto ponczem z wody zmieszanej z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Część kremu śmietankowego przełóż do woreczka i odetnij w nim róg.
  • Nałóż na ciasto trochę kremu śmietankowego i równo rozprowadź.
  • Kremem przełożonym do woreczka zrób rant tuż przy ściance foremki.
  • W środek powstałego zagłębienia wyłóż połowę kajmaku z orzechami.
  • Przykryj drugim blatem biszkoptu i delikatnie dociśnij.
  • Ciasto nasącz, nałóż trochę kremu śmietankowego, wyrównaj i zrób rant z kremu w woreczku. Na środek nałóż ostudzoną czekoladę.
  • Połóż trzeci blat ciasta – nasącz go, połóż resztę kremu śmietankowego i zrób rant z kremu w woreczku.
  • Wyłóż na środek kajmak z orzechami.
  • Ostatni blat nasącz delikatnie i połóż na wierzchu tortu – delikatnie dociśnij.
  • Schowaj tort do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
  • W tym czasie możesz przygotować krem do obłożenia tortu.

krem na wierzch

  • Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera – miksuj przez mniej więcej 10 minut.
  • Gdy masło zrobi się puszyste i prawie białe dodaj do niego na zmianę słodzone mleko skondensowane oraz serek mascarpone (pamiętaj aby wszystko było w temperaturze pokojowej).
  • Jeśli krem ci się zwarzy możesz spróbować go uratować – miskę z kremem postaw na garnku z gotującą się wodą i mieszaj łyżką, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.
  • Schłodzony tort wyjmij z lodówki i ostrożnie zdejmij rant.
  • Posmaruj boki i wierzch tortu kremem maślanym (ja część kremu zabarwiłam odrobiną barwnika spożywczego i zrobiłam dwukolorowe obłożenie).
  • Tort schowaj ponownie do lodówki na około 2 godziny.
  • Przed podaniem udekoruj tort według uznania.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 383kcalWeglowodany: 26gBiałko: 5gTłuszcz: 29g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!