Przepis na urodzinowy tort z kajmakiem i czekoladą
a do tego dekoracja z izomaltu – izomalt splash

Kolejny rok minął, a z nim kolejne urodziny, które wymagały torciku.
Żeby nie było, że szewc bez butów chodzi, to tort zrobiłam sobie sama!
Tym razem przygotowałam tort z kajmakiem i czekoladą oraz z orzeszkami.
Tort pokazałam na facebooku i instagramie i tak się spodobał, że przygotowałam dla was dokładny przepis.
Zresztą torcik wart jest zapamiętania, bo jest przepyszny.
Biały biszkopt przełożony prostym kremem śmietankowym na bazie śmietany kremówki i mascarpone.
A do tego warstwa kajmaku z solonymi orzeszkami ziemnymi oraz warstwa czekolady z kremówką.
Tort dodatkowo jest z wierzchu posmarowany tzw. kremem 3M – czyli kremem z masła, mleka skondensowanego i mascarpone.
Taki krem jest zdecydowanie mniej słodki niż tradycyjny krem maślany, a także dużo mniej tłusty, bo część masła zastąpiona jest serkiem mascarpone.
Jako dekorację wykorzystałam cukrowe groszki, markizy (posmarowane z wierzchu odrobiną złotego barwnika w proszku), złocone czekoladowe kulki oraz splash z izomaltu.
Co to jest izomalt?
Izomalt to niskokaloryczny środek słodzący o niskiej higroskopijności, łatwo krystalizujący. Daje dobrą klarowność, zapobiega lepieniu się cukierków oraz umożliwia długi okres przechowywania. Jest to syntetyczna substancja słodząca. Do tego izomalt jest o połowę mniej słodki niż cukier. Łatwo się roztapia i szybko stygnie.
Jak przygotować taki izomalt splash?
Będziecie potrzebować około 100 g izomaltu – pół szklanki. Wsypujecie go do rondelka i podgrzewacie – uwaga, bo mocno się nagrzewa.
Po rozpuszczeniu izomalt jest przezroczysty i jak zastygnie zostanie przezroczysty.
Możecie nadać mu kolor przez dodanie barwnika spożywczego – ja użyłam trochę białego.
Gdy izomalt zacznie gęstnieć wylejcie go na silikonową matę (robiłam też na papierze do pieczenia i dał radę, ale był mniej wygodny).
Ułóżcie matę na wysokiej szklance i uformujcie matę, tak aby izomalt spłynął „malowniczo”.
Zostawcie do zupełnego wystudzenia, a następnie bardzo ostrożniej zdejmijcie splash – uwaga, bo łatwo pęka.
Taką dekorację najlepiej przechowywać w suchym szczelnym pojemniku, bo chłonie wilgoć.
Ja dla testów włożyłam go na jeden cały dzień do lodówki i wszystko było z nim ok, więc w razie konieczności gotowy tort z taką ozdobą da radę leżeć w lodówce :)
Mam nadzieję, że moje wskazówki wam pomogą i sami przygotujcie taką dekorację na swoje torty.
A ja wam gorąco polecam ten tort z kajmakiem i czekoladą – jest przepyszny i pięknie się prezentuje.
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na torty oraz przepisy na urodziny.








Urodzinowy tort z kajmakiem i czekoladą

Tort z kajmakiem i czekoladą
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 16 cm.
Składniki
biszkopt
- 3 jajka rozmiar L – białka i żółtka oddzielnie
- 75 g mąki pół szklanki
- 25 g mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka
- 100 g cukru pół szklanki
poncz
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
krem śmietankowy
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 200 g serka mascarpone zimnego
- 50 g cukru pudru 1/3 szklanki
czekolada
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
kajmak z orzechami
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietany kremówki
- 5- g orzechów użyłam solone orzeszki ziemne
krem na wierzch
- 125 g masła miękkiego
- 125 g mleka skondensowanego słodzonego – w temperaturze pokojowej
- 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
Instrukcja
biszkopt
- Białka ubij z cukrem na gęstą, mocno puszystą i białą masę.
- W tym czasie przesiej przez sitko obydwie mąki.
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o średnicy 16 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki zostaw czyste.
- Przełóż ciasto, wyrównaj.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
- Przekrój biszkopt na 4 blaty.
krem śmietankowy
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
- Dodawaj po łyżce serek mascarpone nie przerywając miksowania – miksuj aż krem będzie gęsty i gładki.
czekolada
- W rondelku pogrzej śmietanę kremówkę.
- Do gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę – wymieszaj do rozpuszczenia.
- Odstaw czekoladę do zupełnego ostudzenia.
kajmak z orzechami
- Przygotuj sobie wcześniej wszystkie niezbędne składniki – odmierzone. Orzechy posiekaj.
- Na dno patelni lub rondelka wsyp cukier i dodaj łyżkę wody.
- Podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
- Dodaj masło i delikatnie mieszaj aż się rozpuści – uważaj bo całość jest gorąca.
- Wlej cienkim strumieniem kremówkę – uważaj, bo karmel może się wzburzyć!
- Gotuj całość aż kajmak będzie gładki.
- Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.
złożenie
- Na paterze ułóż jeden blat biszkoptu, zapnij na nim rant tortownicy.
- Nasącz ciasto ponczem z wody zmieszanej z cukrem i sokiem z cytryny.
- Część kremu śmietankowego przełóż do woreczka i odetnij w nim róg.
- Nałóż na ciasto trochę kremu śmietankowego i równo rozprowadź.
- Kremem przełożonym do woreczka zrób rant tuż przy ściance foremki.
- W środek powstałego zagłębienia wyłóż połowę kajmaku z orzechami.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu i delikatnie dociśnij.
- Ciasto nasącz, nałóż trochę kremu śmietankowego, wyrównaj i zrób rant z kremu w woreczku. Na środek nałóż ostudzoną czekoladę.
- Połóż trzeci blat ciasta – nasącz go, połóż resztę kremu śmietankowego i zrób rant z kremu w woreczku.
- Wyłóż na środek kajmak z orzechami.
- Ostatni blat nasącz delikatnie i połóż na wierzchu tortu – delikatnie dociśnij.
- Schowaj tort do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
- W tym czasie możesz przygotować krem do obłożenia tortu.
krem na wierzch
- Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera – miksuj przez mniej więcej 10 minut.
- Gdy masło zrobi się puszyste i prawie białe dodaj do niego na zmianę słodzone mleko skondensowane oraz serek mascarpone (pamiętaj aby wszystko było w temperaturze pokojowej).
- Jeśli krem ci się zwarzy możesz spróbować go uratować – miskę z kremem postaw na garnku z gotującą się wodą i mieszaj łyżką, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Schłodzony tort wyjmij z lodówki i ostrożnie zdejmij rant.
- Posmaruj boki i wierzch tortu kremem maślanym (ja część kremu zabarwiłam odrobiną barwnika spożywczego i zrobiłam dwukolorowe obłożenie).
- Tort schowaj ponownie do lodówki na około 2 godziny.
- Przed podaniem udekoruj tort według uznania.