Tort z kajmakiem i czekoladą
Przepis na urodzinowy tort z kajmakiem i czekoladą i dekoracją z izomaltu
Zapraszam Was dziś na mój urodzinowy tort z masą krówkową i mascarpone oraz z czekoladą udekorowany dekoracją zrobioną z izomaltu. Delikatne ciasto biszkoptowe przełożyłam tu lekkim kremem śmietankowym, który przeplata się z warstwą pysznego kajmaku z orzechami i gęstą warstwą czekolady. Dodatkowo, piękna dekoracja zrobiona z izomaltu, która przypomina zastygnięty w ruchu rozprysk mleka, sprawia, że tort jest nie tylko smakowity, ale również przepięknie wygląda. Jeśli chcecie się dowiedzieć jak zrobić taki splash z izomaltu, to przeczytajcie moje wskazówki pod przepisem :)
Spis treści
Tort z kajmakiem i czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli szukacie wyjątkowego tortu na specjalną okazję, to przygotujcie ten tort z masą z kajmaku z orzechami i masą czekoladową. Jestem przekonana, że taki tort zasmakuje każdemu!
Tort z kajmakiem i czekoladą przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 16 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do tortu
- 3 białka (- z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
- 75 g mąki pszennej (- pół szklanki)
- 25 g mąki ziemniaczanej (- 1 czubata łyżka)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
składniki na poncz do nasączenia tortu
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
składniki na krem śmietankowy do tortu
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 200 g serka mascarpone (zimnego)
- 50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
składniki na warstwę czekoladową do tortu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
składniki na warstwę kajmaku z orzechami
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietany kremówki
- 50 g orzechów (użyłam solone orzeszki ziemne )
składniki na krem do obłożenia tortu
- 125 g masła (miękkiego)
- 125 g mleka skondensowanego (słodzonego – w temperaturze pokojowej)
- 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu czekoladowo-kajmakowego
- Białka ubij z cukrem na gęstą, mocno puszystą i białą masę.3 białka, 100 g cukru
- W tym czasie przesiej przez sitko obydwie mąki.75 g mąki pszennej, 25 g mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.3 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o średnicy 16 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki zostaw czyste.
- Przełóż ciasto, wyrównaj.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
- Przekrój biszkopt na 4 blaty.
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.250 ml śmietany kremówki, 50 g cukru pudru
- Dodawaj po łyżce serek mascarpone nie przerywając miksowania – miksuj aż krem będzie gęsty i gładki.200 g serka mascarpone
Jak zrobić warstwę czekoladową do tortu
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.100 ml śmietany kremówki
- Do gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę – wymieszaj do rozpuszczenia.100 g gorzkiej czekolady
- Odstaw czekoladę do zupełnego ostudzenia.
Jak zrobić kajmak z orzechami do tortu
- Przygotuj sobie wcześniej wszystkie niezbędne składniki – odmierzone. Orzechy posiekaj.50 g orzechów
- Na dno patelni lub rondelka wsyp cukier i dodaj łyżkę wody.100 g cukru
- Podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
- Dodaj masło i delikatnie mieszaj aż się rozpuści – uważaj bo całość jest gorąca.50 g masła
- Wlej cienkim strumieniem kremówkę – uważaj, bo karmel może się wzburzyć!100 ml śmietany kremówki
- Gotuj całość aż kajmak będzie gładki.
- Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.
Tort kajmakowo-czekoladowy złożenie
- Na paterze ułóż jeden blat biszkoptu, zapnij na nim rant tortownicy.
- Nasącz ciasto ponczem z wody zmieszanej z cukrem i sokiem z cytryny.250 ml wody, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny
- Część kremu śmietankowego przełóż do woreczka i odetnij w nim róg.
- Nałóż na ciasto trochę kremu śmietankowego i równo rozprowadź.
- Kremem przełożonym do woreczka zrób rant tuż przy ściance foremki.
- W środek powstałego zagłębienia wyłóż połowę kajmaku z orzechami.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu i delikatnie dociśnij.
- Ciasto nasącz, nałóż trochę kremu śmietankowego, wyrównaj i zrób rant z kremu w woreczku. Na środek nałóż ostudzoną czekoladę.
- Połóż trzeci blat ciasta – nasącz go, połóż resztę kremu śmietankowego i zrób rant z kremu w woreczku.
- Wyłóż na środek kajmak z orzechami.
- Ostatni blat nasącz delikatnie i połóż na wierzchu tortu – delikatnie dociśnij.
- Schowaj tort do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
- W tym czasie możesz przygotować krem do obłożenia tortu.
Jak zrobić krem do obłożenia tortu
- Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera – miksuj przez mniej więcej 10 minut.125 g masła
- Gdy masło zrobi się puszyste i prawie białe dodaj do niego na zmianę słodzone mleko skondensowane oraz serek mascarpone (pamiętaj aby wszystko było w temperaturze pokojowej).125 g mleka skondensowanego, 250 g serka mascarpone
- Jeśli krem ci się zwarzy możesz spróbować go uratować – miskę z kremem postaw na garnku z gotującą się wodą i mieszaj łyżką, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Schłodzony tort wyjmij z lodówki i ostrożnie zdejmij rant.
- Posmaruj boki i wierzch tortu kremem maślanym (ja część kremu zabarwiłam odrobiną barwnika spożywczego i zrobiłam dwukolorowe obłożenie).
- Tort schowaj ponownie do lodówki na około 2 godziny.
- Przed podaniem udekoruj tort według uznania.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną – uwagi
Kolejny rok minął, a z nim kolejne urodziny, które wymagały torciku. Żeby nie było, że szewc bez butów chodzi, to tort zrobiłam sobie sama! Tym razem przygotowałam tort z kajmakiem i czekoladą oraz z orzeszkami. Tort pokazałam na facebooku i instagramie i tak się spodobał, że przygotowałam dla was dokładny przepis. Zresztą torcik wart jest zapamiętania, bo jest przepyszny. Biały biszkopt przełożony prostym kremem śmietankowym na bazie śmietany kremówki i mascarpone. A do tego warstwa kajmaku z solonymi orzeszkami ziemnymi oraz warstwa czekolady z kremówką. Tort dodatkowo jest z wierzchu posmarowany tzw. kremem 3M – czyli kremem z masła, mleka skondensowanego i mascarpone. Taki krem jest zdecydowanie mniej słodki niż tradycyjny krem maślany, a także dużo mniej tłusty, bo część masła zastąpiona jest serkiem mascarpone. Jako dekorację wykorzystałam cukrowe groszki, markizy (posmarowane z wierzchu odrobiną złotego barwnika w proszku), złocone czekoladowe kulki oraz splash z izomaltu.
Co to jest izomalt?
Izomalt to niskokaloryczny środek słodzący o niskiej higroskopijności, łatwo krystalizujący. Daje dobrą klarowność, zapobiega lepieniu się cukierków oraz umożliwia długi okres przechowywania. Jest to syntetyczna substancja słodząca. Do tego izomalt jest o połowę mniej słodki niż cukier. Łatwo się roztapia i szybko stygnie.
Jak przygotować izomalt splash do tortu?
Będziecie potrzebować około 100 g izomaltu – pół szklanki. Wsypujecie go do rondelka i podgrzewacie – uwaga, bo mocno się nagrzewa. Po rozpuszczeniu izomalt jest przezroczysty i jak zastygnie zostanie przezroczysty. Możecie nadać mu kolor przez dodanie barwnika spożywczego – ja użyłam trochę białego. Gdy izomalt zacznie gęstnieć wylejcie go na silikonową matę (robiłam też na papierze do pieczenia i dał radę, ale był mniej wygodny). Ułóżcie matę na wysokiej szklance i uformujcie matę, tak aby izomalt spłynął „malowniczo”. Zostawcie do zupełnego wystudzenia, a następnie bardzo ostrożniej zdejmijcie splash – uwaga, bo łatwo pęka. Taką dekorację najlepiej przechowywać w suchym szczelnym pojemniku, bo chłonie wilgoć. Ja dla testów włożyłam go na jeden cały dzień do lodówki i wszystko było z nim ok, więc w razie konieczności gotowy tort z taką ozdobą da radę leżeć w lodówce. Mam nadzieję, że moje wskazówki wam pomogą i sami przygotujcie taką dekorację na swoje torty.
A ja wam gorąco polecam ten tort z kajmakiem i czekoladą – jest przepyszny i pięknie się prezentuje.
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na torty oraz przepisy na urodziny.
Gorąco zapraszam również do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na torty
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe torty o niezwykłych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie torty:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tort z kajmakiem i czekoladą przepis
Zapraszam was dziś na bardzo smaczny i jednocześnie efektowy tort z kremem czekoladowym i kajmakowym przełożeniem. Podstawą tego tortu jest lekki i puszysty tradycyjny biały biszkopt. Do tego lekki i prosty krem śmietankowy zrobiony ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Za to dodatki do tego tortu "robią całą robotę". Mój tort dodatkowo przełożyłam ganache czekoladowym oraz domowym karmelem z posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi. W ten sposób otrzymałam fajny, lekko chrupiący sos słony karmel. Przygotowanie takiego sosu w domu nie jest trudne! Przeczytajcie tylko dokładnie moje instrukcje opisane w przepisie tuż powyżej i sami się przekonajcie.
Przepis na tort ze słonym karmelem
Jeśli lubicie słony karmel, to pokochacie również ten tort ze słonym karmelem. Te smaki są idealnie dobrane, dzięki temu tort nie jest za słodki i mdły. Torcik idealnie się sprawdzi na urodziny i różne rodzinne okazje. Możecie również przygotować na niego taką prostą dekorację z izomaltu. W poście nad zdjęciami opisałam jak zrobić taką dekorację z izomaltu, więc zapraszam do jego przeczytania. Torty splash, to ostatnio hit i się nie dziwię! Stosunkowo proste przygotowanie, za to efekt WOW gwarantowany :) Na pewno zaskoczycie wszystkich takim tortem z dekoracją splash. Gorąco polecam! Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na torty idealne na wszelkie okazje :D