Urodzinowy tort egipski

Zaktualizowany: 2024 10 stycznia
tort egipski

Przepis na kremowy tort orzechowy z kremem budyniowym i śmietankowym

Przepis na tort egipski to kulinarne odkrycie, które zachwyci cię smakiem. Ten orzechowy tort bezowy z kremem budyniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie chrupiące orzechy doskonale komponują się z aksamitnym kremem i słodkim karmelem. Przygotuj się na doświadczenie egzotyczne i przekrocz granice zwykłych deserów, sięgając po ten wyjątkowy tort egipski.

tort z kremem budyniowym i orzechami laskowymi

Orzechowy tort egipski przepis krok o kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

egipski tort z kremem budyniowym i śmietankowym

Bezowy tort egipski przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno kremowy tort orzechowy z kremem budyniowym i śmietankowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 45 minut
6 hours
Czas całkowity 8 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 325 kcal
Wyposażenie
  • 3 formy do pieczenia o średnicy 20-22 cm.
Składniki

składniki na orzechowe blaty bezowe

składniki na krem budyniowy do tortu

składniki na karmel

składniki na krem śmietankowy do tortu

dodatkowe składniki do tortu

Instrukcja
 

Jak zrobić blaty bezowe do tortu egipskiego

  • Białka zmiksuj lekko aby się spieniły, dodaj w trakcie cukier i miksuj razem aż białka będą białe i bardzo gęste.
    6 białek, 6 łyżek cukru
    ubijanie białek
  • Do ubitych białek dodaj zmielone orzechy laskowe wymieszane z mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
    1,5 łyżki mąki pszennej, 120 g orzechów laskowych
    beza z orzechami
  • Foremki wyłóż na dnie papierem do pieczenia, boki zostaw puste.
  • Podziel ciasto na trzy mniej więcej równe porcje i przełóż je do foremek, wyrównaj powierzchnię.
    pieczenie blatu
  • Piecz blaty w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez mniej więcej 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij foremki i ostudź ciasta.
  • Jeśli nie masz trzech foremek, to piecz blaty pojedynczo – na każdy blat ubij 2 białka z 2 łyżkami cukru, dodaj do nich pół łyżki mąki i 40 g orzechów.

Jak zrobić krem budyniowy do tortu

  • Żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę umieść w garnku, dodaj część mleka i rozmieszaj trzepaczką lub mikserem, tak aby nie było grudek z mąki.
    6 łyżek cukru, 150 g cukru, 30 g cukru waniliowego, 80 g mąki pszennej, 350 ml mleka
  • Dodaj resztę mleka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
    przygotowanie budyniu
  • Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
    przygotowanie budyniu na krem
  • Miękkie masło zmiksuj mikserem na wysokich obrotach – miksuj 5-10 minut – aż masło będzie bardzo jasne i puszyste.
    200 g masła
    miksowanie masła
  • Wtedy zacznij dodawać po łyżce ostudzony budyń i miksuj do połączenia.
    miksowanie masła z budyniem
  • Z gotowego kremu odłóż kilka łyżek kremu (będzie do wykorzystania na boki tortu).
    krem maślano-budyniowy

Jak zrobić karmel

  • Do rondelka o grubym dnie wsyp cukier i zagnij go podgrzewać na średnim ogniu.
    200 g cukru
  • Cukier zacznie się topić, część zacznie się zbijać w grudki – ja wtedy zwykle zaczynam mieszać cukier (należę do osób, które mieszają cukier na karmel :)) najlepiej mieszać cukier silikonową łopatką – uważajcie bo cukier jest bardzo gorący!
    przygotowanie karmelu
  • Karmel jest gotowy gdy cały cukier się rozpuści i ma kolor bursztynowy – jeśli zrobi się ciemno brązowy, to znaczy że się spalił i jest gorzki – taki karmel należy wylać, bo się nie nadaje!
    gotowy karmel
  • Gotowy karmel wylej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj po nim.
    wylewanie karmelu
  • Gdy karmel zastygnie połamcie go na mniejsze kawałki – można go potłuc np. tłuczkiem do mięsa albo wałkiem.
    łamanie karmelu

Jak zrobić krem śmietankowo-orzechowy do tortu

  • Orzechy do kremu powinny być uprażone – możecie kupić gotowe orzechy prażone. Jeśli macie zwykłe, to przełóżcie je na blachę od piekarnika i pieczcie w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut.
    120 g orzechów laskowych
  • Po tym czasie wyjmijcie orzechy i przełóżcie na ściereczkę albo ręczniki papierowe i pocierajcie dynamicznie, aby pozbyć się skórek.
  • Orzechy studzicie, a potem siekacie nożem.
  • Zimną śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie mocno ubita i gęsta.
    500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
    ubijanie kremówki
  • Do ubitej śmietany dodajemy posiekane ostudzone orzechy oraz połamany na kawałki karmel (ja odłożyłam kilka większych kawałków karmelu do dekoracji) i delikatnie mieszamy.
    bita śmietana z orzechami

Tort egipski – złożenie

  • Na talerzu albo paterze umieszczamy jeden blat ciasta i zapinamy na nim obręcz tortownicy.
  • Nakładamy na niego 1/3 kremu budyniowego i rozprowadzamy równą warstwą.
    składanie tortu
  • Na krem budyniowy nakładamy 1/3 kremu śmietankowego z orzechami i karmelem.
    składanie tortu
  • Układamy drugi blat i kremy.
  • Układamy trzeci blat i kremy.
    składanie tortu
  • Chowamy tort do lodówki do schłodzenia na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.
  • Po schłodzeniu ostrożnie zdejmujemy z tortu rant foremki.
  • Nakładamy na boki tortu odłożony krem budyniowy i wyrównujemy szpatułką lub łopatką.
    smarowanie tortu kremem
  • Posypujemy boki i wierzch tortu drobno posiekanymi orzechami laskowymi – mogą też być płatki migdałów.
    około 100 g orzechów laskowych
    obkładanie tort orzechami
  • Na wierzchu możemy ułożyć lub wbić odłożone kawałki połamanego karmelu.
Notatki
Ja robiłam tort w większej foremce – blaty były więc nieco niższe.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 325kcalWeglowodany: 24gBiałko: 5gTłuszcz: 23g
Słowa kluczowe czekoladowy tort bezowy, tort orzechowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
egipski tort z kremem budyniowym i śmietankowym

Dziś mam dla was urodzinowy tort egipski bo to już 10 urodziny mojego bloga! Jak co roku dziękuję Wam wszystkim Kochani za to, że jesteście ze mną. Jestem wam ogromnie wdzięczna za wszystkie odwiedziny, miłe komentarze i zdjęcia waszych smakowitych wypieków. Jeszcze raz dziękuję i zapraszam na torcik :)

tort orzechowy z kremem budyniowym i śmietankowym

Co to jest tort egipski?

Oto orzechowy torcik egipski.

Nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa „egipski” – przekopałam internet i nic nie znalazłam. Wszędzie o nim piszą, ale nikt nie jest pewny czemu tak jest nazywany i czy w Egipcie się go piecze. Zwał jak zwał, tort jest przepyszny i mocno kremowy – na kalorie przymykamy oko ;) i na 100% wart zrobienia!

Co my tu mamy dobrego?

  • trzy orzechowe blaty bezowe
  • waniliowy krem budyniowo-maślany
  • krem śmietankowy z posiekanymi orzechami laskowymi i kawałkami karmelu
  • mnóstwo prażonych orzechów laskowych

Tort jest dość mocno słodki, więc jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast, to możecie obniżyć trochę ilość cukru dodawanego do budyniu. Wierzch tortu możecie również posypać płatkami migdałowymi.

tort egipski z orzechami i karmelem

Jak zrobić tort egipski – wskazówki

Najlepiej podzielić sobie pracę na etapy. Wtedy wszystko pójdzie wam sprawnie i szybko. Zacznijcie od upieczenia ciast orzechowych – trzeba je upiec oddzielnie. Ja upiekłam je dzień wcześniej i przechowałam do następnego dnia. Rano zrobiłam budyń do kremu maślanego i zostawiłam na blacie do wystudzenia. W trakcie przygotowałam karmel.

Kupiłam jedne mielone orzechy laskowe (to już nie musiałam ich mielić do blatów) oraz prażone orzechy laskowe, więc nie musiałam ich prażyć i obierać ze skórek :) Na koniec zostało mi już tylko ubicie masła z budyniem i zmiksowanie kremówki. Torcik złożyłam w założonym rancie i schowałam do lodówki. Przed podaniem posmarowałam jeszcze boki krem i posypałam cały tort posiekanymi orzechami.

Koniec!

Do przepisu dodałam zdjęcia robione w trakcie przygotowań, więc mam nadzieję, że nie będziecie mieli żadnych problemów i zrobicie taki tort egipski na jakąś specjalną okazję.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na torty. Znajdziecie tam wiele ciekawych i smakowitych pomysłów!

tort z orzechami laskowymi i karmelem
urodzinowy tort egipski z orzechami

Polecane przepisy na torty domowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pysze i piękne torty idealne na różne okazje i święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2022 21 marca

Podziel się przepisem

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na tort egipski

Przepis na niezwykły egipski tort orzechowy z kremem budyniowo-maślanym oraz śmietankowym. Tort jest słodki i mocno orzechowy, bo używamy do niego sporą ilość orzechów laskowych. Poza orzechami do kremu śmietankowego dodajemy pokruszone kawałki karmelu. Robimy również kremu budyniowo-maślany (od zera ;)). Ten tort wymaga trochę czasu, ale w istocie nie jest trudny do zrobienia. Jak zrobić tort egipski? Zaczynamy od upieczenia orzechowych blatów bezowych. Trzeba zrobić trzy takie blaty, więc albo pieczecie wszystkie na raz, albo każdy z nich przygotowujecie oddzielnie i oddzielnie pieczecie. Gotujemy domowy budyń waniliowy i miksujemy go z napuszonym masłem. Ubijamy śmietanę kremówkę i mieszamy ją z posiekanymi orzechami laskowymi i połamanym karmelem. Tymi kremami przekładamy blaty ciasta orzechowego.

Tort egipski przepis

Zobaczcie mój przepis na tort egipski z orzechami laskowymi i zobaczcie, że przy dobrej organizacji pracy przygotowanie takiego tortu orzechowego nie jest trudne! Podzielcie sobie pracę na etapy, a wszystko pójdzie wam szybko i sprawnie. A wracając do samego tortu egipskiego, to jest przepyszny! Dość słodki (dla mnie odrobinę za bardzo), ale jest też przeraźliwie słodki. A do tego nieziemsko pyszny. Można go przez te dwa kremy porównać trochę do naszej tradycyjnej kremówki. Krem budyniowy i śmietankowy wspaniale się uzupełniają i tworzą harmonijną całość z lekkimi blatami orzechowymi. Jak zrobić krem budyniowo-maślany? Najważniejsza jest tu temperatura budyniu i masła - muszą mieć ją podobną - pokojową. Inaczej po połączeniu krem może się zwarzyć.  Z kolei śmietana kremówka musi być mocno schłodzona, aby dała się dobrze ubić. W moim dokładnym przepisie na tort orzechowy zobaczycie również jak zrobić karmel. To nie jest trudne, a z moimi wskazówkami na pewno sobie poradzicie.

Tort egipski z orzechami

Ten orzechowy tort z kremem budyniowym smakuje wybornie, dajcie mu tylko postać trochę w lodówce, aby wszystkie smaki i faktury mogły się ładnie połączyć. Przed podaniem obsypcie go po bokach i wierzchu posiekanymi orzechami. Możecie również dodać dekorację z kawałków połamanego karmelu. Ten egipski tort orzechowy możecie przygotować na urodziny, na święta, albo rodzinną okazję. Bezowy tort orzechowy wspaniale się prezentuje i zasmakuje każdemu! Wypróbujcie więc mój przepis na tort egipski i przygotujcie go na specjalną okazję. Taki urodzinowy tort egipski każdemu się spodoba! Polecam wam również torcik malinowa chmurka na biszkopcie, karmelowy torcik musowy albo tort kajmakowy z czekoladą.