Przepis na kremowy tort orzechowy z kremem budyniowym i śmietankowym

tort egipski

Dziś mam dla was urodzinowy tort egipski bo to już 10 urodziny mojego bloga!

Jak co roku dziękuję Wam wszystkim Kochani za to, że jesteście ze mną.

Jestem wam ogromnie wdzięczna za wszystkie odwiedziny, miłe komentarze i zdjęcia waszych smakowitych wypieków.

Jeszcze raz dziękuję i zapraszam na torcik :)

Oto orzechowy torcik egipski.

Nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa „egipski” – przekopałam internet i nic nie znalazłam.

Wszędzie o nim piszą, ale nikt nie jest pewny czemu tak jest nazywany i czy w Egipcie się go piecze ;)

Zwał jak zwał, tort jest przepyszny i mocno kremowy – na kalorie przymykamy oko ;) i na 100% wart zrobienia!

Co my tu mamy dobrego?

  • trzy orzechowe blaty bezowe
  • waniliowy krem budyniowo-maślany
  • krem śmietankowy z posiekanymi orzechami laskowymi i kawałkami karmelu
  • mnóstwo prażonych orzechów laskowych

Tort jest dość mocno słodki, więc jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast, to możecie obniżyć trochę ilość cukru dodawanego do budyniu.

Wierzch tortu możecie również posypać płatkami migdałowymi.

Jak zrobić tort egipski?

Najlepiej podzielić sobie pracę na etapy. Wtedy wszystko pójdzie wam sprawnie i szybko.

Zacznijcie od upieczenia ciast orzechowych – trzeba je upiec oddzielnie. Ja upiekłam je dzień wcześniej i przechowałam do następnego dnia.

Rano zrobiłam budyń do kremu maślanego i zostawiłam na blacie do wystudzenia.

W trakcie przygotowałam karmel.

Kupiłam jedne mielone orzechy laskowe (to już nie musiałam ich mielić do blatów) oraz prażone orzechy laskowe, więc nie musiałam ich prażyć i obierać ze skórek :)

Na koniec zostało mi już tylko ubicie masła z budyniem i zmiksowanie kremówki.

Torcik złożyłam w założonym rancie i schowałam do lodówki.

Przed podaniem posmarowałam jeszcze boki krem i posypałam cały tort posiekanymi orzechami.

Koniec!

Do przepisu dodałam zdjęcia robione w trakcie przygotowań, więc mam nadzieję, że nie będziecie mieli żadnych problemów i zrobicie taki tort egipski na jakąś specjalną okazję.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na torty. Znajdziecie tam wiele ciekawych i smakowitych pomysłów!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę
tort orzechowy z kremem budyniowym i śmietankowym
tort egipski z orzechami i karmelem
egipski tort z kremem budyniowym i śmietankowym
tort z kremem budyniowym i orzechami laskowymi
tort z orzechami laskowymi i karmelem
urodzinowy tort egipski z orzechami

Tort egipski przepis do druku

egipski tort z kremem budyniowym i śmietankowym

Tort egipski

Wypieki Beaty
Przepis na mocno kremowy tort orzechowy z kremem budyniowym i śmietankowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 45 minut
6 godz
Czas całkowity 8 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 325 kcal

Wyposażenie

  • 3 formy do pieczenia o średnicy 20-22 cm.

Składniki

orzechowe blaty bezowe

krem budyniowy

karmel

krem śmietankowy

dodatkowo

Instrukcja
 

blaty bezowe

  • Białka zmiksuj lekko aby się spieniły, dodaj w trakcie cukier i miksuj razem aż białka będą białe i bardzo gęste.
    6 białek, 6 łyżek cukru
    ubijanie białek
  • Do ubitych białek dodaj zmielone orzechy laskowe wymieszane z mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
    1,5 łyżki mąki pszennej, 120 g orzechów laskowych
    beza z orzechami
  • Foremki wyłóż na dnie papierem do pieczenia, boki zostaw puste.
  • Podziel ciasto na trzy mniej więcej równe porcje i przełóż je do foremek, wyrównaj powierzchnię.
    pieczenie blatu
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij foremki i ostudź ciasta.
  • Jeśli nie masz trzech foremek, to piecz blaty pojedynczo – na każdy blat ubij 2 białka z 2 łyżkami cukru, dodaj do nich pół łyżki mąki i 40 g orzechów.

krem budyniowy

  • Żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę umieść w garnku, dodaj część mleka i rozmieszaj trzepaczką lub mikserem, tak aby nie było grudek z mąki.
    6 łyżek cukru, 150 g cukru, 30 g cukru waniliowego, 80 g mąki pszennej, 350 ml mleka
  • Dodaj resztę mleka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
    przygotowanie budyniu
  • Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
    przygotowanie budyniu na krem
  • Miękkie masło zmiksuj mikserem na wysokich obrotach – miksuj 5-10 minut – aż masło będzie bardzo jasne i puszyste.
    200 g masła
    miksowanie masła
  • Wtedy zacznij dodawać po łyżce ostudzony budyń i miksuj do połączenia.
    miksowanie masła z budyniem
  • Z gotowego kremu odłóż kilka łyżek kremu (będzie do wykorzystania na boki tortu).
    krem maślano-budyniowy

karmel

  • Do rondelka o grubym dnie wsyp cukier i zagnij go podgrzewać na średnim ogniu.
    200 g cukru
  • Cukier zacznie się topić, część zacznie się zbijać w grudki – ja wtedy zwykle zaczynam mieszać cukier (należę do osób, które mieszają cukier na karmel :)) najlepiej mieszać cukier silikonową łopatką – uważajcie bo cukier jest bardzo gorący!
    przygotowanie karmelu
  • Karmel jest gotowy gdy cały cukier się rozpuści i ma kolor bursztynowy – jeśli zrobi się ciemno brązowy, to znaczy że się spalił i jest gorzki – taki karmel należy wylać, bo się nie nadaje!
    gotowy karmel
  • Gotowy karmel wylej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj po nim.
    wylewanie karmelu
  • Gdy karmel zastygnie połamcie go na mniejsze kawałki – można go potłuc np. tłuczkiem do mięsa albo wałkiem.
    łamanie karmelu

krem śmietankowo-orzechowy

  • Orzechy do kremu powinny być uprażone – możecie kupić gotowe orzechy prażone. Jeśli macie zwykłe, to przełóżcie je na blachę od piekarnika i pieczcie w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut.
    120 g orzechów laskowych
  • Po tym czasie wyjmijcie orzechy i przełóżcie na ściereczkę albo ręczniki papierowe i pocierajcie dynamicznie, aby pozbyć się skórek.
  • Orzechy studzicie, a potem siekacie nożem.
  • Zimną śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie mocno ubita i gęsta.
    500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
    ubijanie kremówki
  • Do ubitej śmietany dodajemy posiekane ostudzone orzechy oraz połamany na kawałki karmel (ja odłożyłam kilka większych kawałków karmelu do dekoracji) i delikatnie mieszamy.
    bita śmietana z orzechami

złożenie tortu

  • Na talerzu albo paterze umieszczamy jeden blat ciasta i zapinamy na nim obręcz tortownicy.
  • Nakładamy na niego 1/3 kremu budyniowego i rozprowadzamy równą warstwą.
    składanie tortu
  • Na krem budyniowy nakładamy 1/3 kremu śmietankowego z orzechami i karmelem.
    składanie tortu
  • Układamy drugi blat i kremy.
  • Układamy trzeci blat i kremy.
    składanie tortu
  • Chowamy tort do lodówki do schłodzenia na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.
  • Po schłodzeniu ostrożnie zdejmujemy z tortu rant foremki.
  • Nakładamy na boki tortu odłożony krem budyniowy i wyrównujemy szpatułką lub łopatką.
    smarowanie tortu kremem
  • Posypujemy boki i wierzch tortu drobno posiekanymi orzechami laskowymi – mogą też być płatki migdałów.
    około 100 g orzechów laskowych
    obkładanie tort orzechami
  • Na wierzchu możemy ułożyć lub wbić odłożone kawałki połamanego karmelu.

Notatki

Ja robiłam tort w większej foremce – blaty były więc nieco niższe.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 325kcalWeglowodany: 24gBiałko: 5gTłuszcz: 23g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!