Przepis na kijowski torcik z bezami i z kremem budyniowo-maślanym

Wpadł mi w internecie w oko tort kijowski i stwierdziłam, że upiekę sobie taki na urodziny :)
Muszę przyznać, że jako wzrokowca przyciągnęło mnie zdjęcie tego torcika.
Gdy zaczęłam czytać przepis to troszkę mina mi zrzędła.
A to dlatego, że akurat ten przepis był na kremie maślanym. Do tego takim z ogromnej ilości masła zmiksowanego jedynie z mlekiem skondensowanym.
Ja taki krem to używam czasami, ale tylko do obłożenia tortu i jakoś nie wyobrażam go sobie w środku …
Zaczęłam szperać i oczywiście dostałam całe mnóstwo przepisów i zdjęć, które często diametralnie różniły się między sobą – hmm.
Wyodrębniłam więc części wspólne – biszkopt, krem maślany, orzechy i bezy.
I tak postanowiłam zrobić moją wersję kijowskiego tortu :)
W zasadzie nie mam nawet pojęcia, czy taki typ tortu wywodzi się faktycznie z Kijowa, bo nie znam rosyjskiego ani ukraińskiego i nie jestem w stanie tego zweryfikować.
Jeśli są wśród was osoby z Ukrainy i mają pojęcie o takim torcie kijowskim to dajcie mi znać!
Jak zrobiłam swój tort kijowski?
Przygotowałam najpierw biały biszkopt i go wystudziłam.
Upiekłam nieduże bezy – i część z nich posypałam posiekanymi orzechami (użyłam gotowy krokant).
Teoretycznie powinniście tu użyć orzechy laskowe, ale możecie je zastąpić innymi.
Zamiast czystego kremu maślanego przygotowałam krem budyniowo-maślany – jedyny krem z masłem, który mogę jeść ze smakiem ;)
Dla przełamania słodyczy i nadania charakteru dodałam do tortu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki – ale możecie również użyć inny kwaskowaty dżem, albo świeże kwaskowate owoce.
Na koniec – tuż przed podaniem polałam górę tortu polewą czekoladową.
Aby całość nie była zbyt słodka użyłam tu gorzką czekoladę. Jeśli chcecie użyć mleczną czekoladę, to do przepisu weźcie mniej śmietany kremówki – tak 50-75 ml.
Kijowski tort łatwiej się pokroi jeśli będziecie go kroić ocieplonym nożem (wystarczy potrzymać go chwilę z gorącej wodzie) i gdy wyjmiecie go wcześniej z lodówki – tak z pół godziny.
Jeśli lubicie ciasta z kremem, to polecam wam również mój przepis na tort egipski – to też tort z kremem budyniowo-maślanym.
Dużo więcej pomysłów na torty urodzinowe i nie tylko znajdziecie w moich przepisach na torty.
Przy okazji polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty”, gdzie znajdziecie najlepsze przepisy na ciasta, w tym również na torty.








Tort kijowski przepis

Tort kijowski
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy maksymalnej 22 cm.
Składniki
biszkopt
- 3 białka z jajek rozmiar L
- 3 żółtka
- 100 g cukru – pół szklanki
- 75 g mąki pszennej – pół szklanki
bezy
- 2 białka – z jajek rozmiar L
- 100 g cukru – pół szklanki
- orzechy – najlepiej laskowe – posiekane – może być krokant
krem budyniowo-maślany
- 2 żółtka
- 100 g cukru – pół szklanki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 200 g masła miękkiego – w temperaturze pokojowej
nasączenie
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szklanka wody
dodatkowo
- dżem z czarnej porzeczki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
biszkopt
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, boki zostaw puste i suche.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Białka lekko zmiksuj i gdy się napuszą dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka będą białe, gęste i lśniące.3 białka, 100 g cukru
- W tym czasie przesiej mąkę przez sito.75 g mąki pszennej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i zmiksuj na najniższych obrotach, albo wymieszaj łopatką.3 żółtka
- Dodaj mąkę i zmieszaj delikatnie.
- Przełóż ciasto do foremki i piecz przez mniej więcej 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
bezy
- Białka lekko zmiksuj i gdy się napuszą dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka będą białe, gęste i lśniące.2 białka, 100 g cukru
- Przygotuj dużą blachę z piekarnika – wyłóż ją papierem do pieczenia – od spodu posmaruj go na rogach odrobiną ubitej bezy – to zapobiegnie "fruwaniu" papieru.
- Przełóż ubitą bezę do woreczka z dużą tylką – ja użyłam dwa woreczki z mniejszą i większą tylką, aby mieć dwa rozmiary bezików.
- Wyciśnij beziki na papier do pieczenia i część z nich posyp posiekanymi orzechami.orzechy
- Piecz bezy w 110 stopniach (termoobieg) przez około 1,5-2 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i zostaw tak bezy w środku aż ostygną.
- Ostudzone bezy przechowuj w szczelnym pojemniku.
krem budyniowo-maślany
- Do rondelka włóż żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę – wymieszaj dokładnie dodając po trochu mleko.100 g cukru, 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek mąki pszennej, 300 ml mleka
- Wlej resztę mleka i dokładnie wymieszaj.
- Zagotuj budyń i gotuj aż mocno zgęstnieje.
- Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą lub woreczkiem i odstaw do wystudzenia – w temperaturze pokojowej.
- Miękkie masło zmiksuj mikserem na wysokich obrotach – do momentu aż będzie białe i puszyste – ja miksuję około 10 minut.200 g masła
- Do ubitego masła dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i miksuj na średnich obrotach.
- Odłóż mniej więcej 1/4-1/3 kremu do pojemniczka.
- Do pozostałego kremu dodaj mniej więcej połowę bezików – tych z orzechami i bez – lekko je pokrusz i wymieszaj całość łopatką.
złożenie tortu
- Na ułóż spodni blat biszkoptu na paterze/talerzu i zapnij na nim rant z foremki.
- Nasącz biszkopt wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 szklanka wody
- Nałóż na biszkopt dżem z czarnej porzeczki (albo inny kwaskowaty dżem).dżem z czarnej porzeczki
- Wyłóż krem budyniowy z bezami i rozprowadź dokładnie.
- Drugi blat ciasta nasącz i posmaruj dżemem.
- Ostrożnie ułóż biszkopt na kremie dżemem do dołu.
- Schowaj ciasto do lodówki na około dwie godziny.
- Po schłodzeniu wyjmij tort z lodówki i zdejmij rant.
- Posmaruj boki oraz górę tortu odłożonym kremem.
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę – gdy przy ściankach zaczną się pojawiać bąbelki zdejmij garnek z ognia i dodaj do śmietany połamaną czekoladę.100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
- Mieszaj aż się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
- Odstaw polewę do lekkiego ostudzenia.
- Wylej czekoladę na wierzch tortu.
- Na koniec udekoruj pozostałymi bezikami – możesz też dodatkowo posypać wierzch posiekanymi orzechami.