Przepis na kijowski torcik z bezami i z kremem budyniowo-maślanym

tort kijowski

Wpadł mi w internecie w oko tort kijowski i stwierdziłam, że upiekę sobie taki na urodziny :)

Muszę przyznać, że jako wzrokowca przyciągnęło mnie zdjęcie tego torcika.

Gdy zaczęłam czytać przepis to troszkę mina mi zrzędła.

A to dlatego, że akurat ten przepis był na kremie maślanym. Do tego takim z ogromnej ilości masła zmiksowanego jedynie z mlekiem skondensowanym.

Ja taki krem to używam czasami, ale tylko do obłożenia tortu i jakoś nie wyobrażam go sobie w środku …

Zaczęłam szperać i oczywiście dostałam całe mnóstwo przepisów i zdjęć, które często diametralnie różniły się między sobą – hmm.

Wyodrębniłam więc części wspólne – biszkopt, krem maślany, orzechy i bezy.

I tak postanowiłam zrobić moją wersję kijowskiego tortu :)

W zasadzie nie mam nawet pojęcia, czy taki typ tortu wywodzi się faktycznie z Kijowa, bo nie znam rosyjskiego ani ukraińskiego i nie jestem w stanie tego zweryfikować.

Jeśli są wśród was osoby z Ukrainy i mają pojęcie o takim torcie kijowskim to dajcie mi znać!

Jak zrobiłam swój tort kijowski?

Przygotowałam najpierw biały biszkopt i go wystudziłam.

Upiekłam nieduże bezy – i część z nich posypałam posiekanymi orzechami (użyłam gotowy krokant).

Teoretycznie powinniście tu użyć orzechy laskowe, ale możecie je zastąpić innymi.

Zamiast czystego kremu maślanego przygotowałam krem budyniowo-maślany – jedyny krem z masłem, który mogę jeść ze smakiem ;)

Dla przełamania słodyczy i nadania charakteru dodałam do tortu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki – ale możecie również użyć inny kwaskowaty dżem, albo świeże kwaskowate owoce.

Na koniec – tuż przed podaniem polałam górę tortu polewą czekoladową.

Aby całość nie była zbyt słodka użyłam tu gorzką czekoladę. Jeśli chcecie użyć mleczną czekoladę, to do przepisu weźcie mniej śmietany kremówki – tak 50-75 ml.

Kijowski tort łatwiej się pokroi jeśli będziecie go kroić ocieplonym nożem (wystarczy potrzymać go chwilę z gorącej wodzie) i gdy wyjmiecie go wcześniej z lodówki – tak z pół godziny.

Jeśli lubicie ciasta z kremem, to polecam wam również mój przepis na tort egipski – to też tort z kremem budyniowo-maślanym.

Dużo więcej pomysłów na torty urodzinowe i nie tylko znajdziecie w moich przepisach na torty.

Przy okazji polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty”, gdzie znajdziecie najlepsze przepisy na ciasta, w tym również na torty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Tort kijowski przepis

tort kijowski

Tort kijowski

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort z kremem budyniowo-maślanym i bezami z orzechami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 2 godz 30 minut
3 godz
Czas całkowity 6 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 302 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy maksymalnej 22 cm.

Składniki

biszkopt

bezy

  • 2 białka – z jajek rozmiar L
  • 100 g cukru – pół szklanki
  • orzechy – najlepiej laskowe – posiekane – może być krokant

krem budyniowo-maślany

nasączenie

dodatkowo

Instrukcja
 

biszkopt

  • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, boki zostaw puste i suche.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Białka lekko zmiksuj i gdy się napuszą dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    3 białka, 100 g cukru
    jak ubić białka na bezę
  • W tym czasie przesiej mąkę przez sito.
    75 g mąki pszennej
    przesiewanie mąki do biszkopta
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i zmiksuj na najniższych obrotach, albo wymieszaj łopatką.
    3 żółtka
    jak zrobić biszkopt
  • Dodaj mąkę i zmieszaj delikatnie.
    jak zrobić biszkopt biały
  • Przełóż ciasto do foremki i piecz przez mniej więcej 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

bezy

  • Białka lekko zmiksuj i gdy się napuszą dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    2 białka, 100 g cukru
    jak ubić białka na bezę
  • Przygotuj dużą blachę z piekarnika – wyłóż ją papierem do pieczenia – od spodu posmaruj go na rogach odrobiną ubitej bezy – to zapobiegnie "fruwaniu" papieru.
  • Przełóż ubitą bezę do woreczka z dużą tylką – ja użyłam dwa woreczki z mniejszą i większą tylką, aby mieć dwa rozmiary bezików.
    jak przygotować bezy
  • Wyciśnij beziki na papier do pieczenia i część z nich posyp posiekanymi orzechami.
    orzechy
    jak zrobić bezy z kawałkami orzechów
  • Piecz bezy w 110 stopniach (termoobieg) przez około 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i zostaw tak bezy w środku aż ostygną.
  • Ostudzone bezy przechowuj w szczelnym pojemniku.

krem budyniowo-maślany

  • Do rondelka włóż żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę – wymieszaj dokładnie dodając po trochu mleko.
    100 g cukru, 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek mąki pszennej, 300 ml mleka
  • Wlej resztę mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Zagotuj budyń i gotuj aż mocno zgęstnieje.
    przygotowanie budyniu
  • Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą lub woreczkiem i odstaw do wystudzenia – w temperaturze pokojowej.
    przygotowanie budyniu na krem
  • Miękkie masło zmiksuj mikserem na wysokich obrotach – do momentu aż będzie białe i puszyste – ja miksuję około 10 minut.
    200 g masła
    miksowanie masła
  • Do ubitego masła dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i miksuj na średnich obrotach.
    miksowanie masła z budyniem
  • Odłóż mniej więcej 1/4-1/3 kremu do pojemniczka.
  • Do pozostałego kremu dodaj mniej więcej połowę bezików – tych z orzechami i bez – lekko je pokrusz i wymieszaj całość łopatką.
    przygotowanie kremu budyniowego do torcika kijowskiego

złożenie tortu

  • Na ułóż spodni blat biszkoptu na paterze/talerzu i zapnij na nim rant z foremki.
  • Nasącz biszkopt wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.
    2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 szklanka wody
  • Nałóż na biszkopt dżem z czarnej porzeczki (albo inny kwaskowaty dżem).
    dżem z czarnej porzeczki
    przygotowanie spodu biszkoptowego do tortu kijowskiego
  • Wyłóż krem budyniowy z bezami i rozprowadź dokładnie.
    jak przełożyć tort kijowski kremem
  • Drugi blat ciasta nasącz i posmaruj dżemem.
  • Ostrożnie ułóż biszkopt na kremie dżemem do dołu.
  • Schowaj ciasto do lodówki na około dwie godziny.
  • Po schłodzeniu wyjmij tort z lodówki i zdejmij rant.
  • Posmaruj boki oraz górę tortu odłożonym kremem.
  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę – gdy przy ściankach zaczną się pojawiać bąbelki zdejmij garnek z ognia i dodaj do śmietany połamaną czekoladę.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
    jak zrobić polewę czekoladową
  • Mieszaj aż się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
  • Odstaw polewę do lekkiego ostudzenia.
  • Wylej czekoladę na wierzch tortu.
  • Na koniec udekoruj pozostałymi bezikami – możesz też dodatkowo posypać wierzch posiekanymi orzechami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 302kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe kijowski tort, torcik z kremem maślanym, tort z bezami, tort z czarną porzeczką, tort z kremem budyniowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Tort egipski

Sprawdź ten przepis
egipski tort z kremem budyniowym i śmietankowym

Tort Sachera

Sprawdź ten przepis
tort sachera

Tort Pavlovej

Sprawdź ten przepis
pavlova