tort kijowski

Przepis na kijowski torcik z bezami i z kremem budyniowo-maślanym

Tort kijowski z kremem budyniowo-maślanym i słodkimi chrupiącymi bezami to pyszna i elegancka słodka przekąska idealna na specjalne okazje. Jego miękka i puszysta masa skrywa w sobie chrupiące bezowe kawałki, a całość okryta jest delikatnym kremem budyniowo-maślanym, który nadaje mu aksamitnej konsystencji i subtelnej słodyczy. To idealny wybór dla miłośników kremowych i chrupiących wypieków. Gorąco polecam!

Tort kijowski przepis przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na tort świetny na różne okazje takie jak urodziny, rocznice czy święta, to spróbuj tego niezwykłego tortu z bezami i kremem budyniowym :)

tort kijowski

Tort kijowski przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort z kremem budyniowo-maślanym i bezami z orzechami.
4.58 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 2 hours 30 minut
3 hours
Czas całkowity 6 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 302 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy maksymalnej 22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do tortu kijowskiego

składniki na bezy z orzechami

  • 2 białka (- z jajek rozmiar L)
  • 100 g cukru (- pół szklanki)
  • orzechy (- najlepiej laskowe – posiekane – może być krokant)

składniki na krem budyniowo-maślany

składniki na nasączenie do tortu

dodatkowe składniki

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do tortu

  • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, boki zostaw puste i suche.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Białka lekko zmiksuj i gdy się napuszą dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    3 białka, 100 g cukru
    jak ubić białka na bezę
  • W tym czasie przesiej mąkę przez sito.
    75 g mąki pszennej
    przesiewanie mąki do biszkopta
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i zmiksuj na najniższych obrotach, albo wymieszaj łopatką.
    3 żółtka
    jak zrobić biszkopt
  • Dodaj mąkę i zmieszaj delikatnie.
    jak zrobić biszkopt biały
  • Przełóż ciasto do foremki i piecz przez mniej więcej 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić bezy z orzechami

  • Białka lekko zmiksuj i gdy się napuszą dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    2 białka, 100 g cukru
    jak ubić białka na bezę
  • Przygotuj dużą blachę z piekarnika – wyłóż ją papierem do pieczenia – od spodu posmaruj go na rogach odrobiną ubitej bezy – to zapobiegnie "fruwaniu" papieru.
  • Przełóż ubitą bezę do woreczka z dużą tylką – ja użyłam dwa woreczki z mniejszą i większą tylką, aby mieć dwa rozmiary bezików.
    jak przygotować bezy
  • Wyciśnij beziki na papier do pieczenia i część z nich posyp posiekanymi orzechami.
    orzechy
    jak zrobić bezy z kawałkami orzechów
  • Piecz bezy w 110 stopniach (termoobieg) przez około 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i zostaw tak bezy w środku aż ostygną.
  • Ostudzone bezy przechowuj w szczelnym pojemniku.

Jak zrobić krem budyniowo-maślany do tortu

  • Do rondelka włóż żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę – wymieszaj dokładnie dodając po trochu mleko.
    100 g cukru, 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek mąki pszennej, 300 ml mleka
  • Wlej resztę mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Zagotuj budyń i gotuj aż mocno zgęstnieje.
    przygotowanie budyniu
  • Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą lub woreczkiem i odstaw do wystudzenia – w temperaturze pokojowej.
    przygotowanie budyniu na krem
  • Miękkie masło zmiksuj mikserem na wysokich obrotach – do momentu aż będzie białe i puszyste – ja miksuję około 10 minut.
    200 g masła
    miksowanie masła
  • Do ubitego masła dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i miksuj na średnich obrotach.
    miksowanie masła z budyniem
  • Odłóż mniej więcej 1/4-1/3 kremu do pojemniczka.
  • Do pozostałego kremu dodaj mniej więcej połowę bezików – tych z orzechami i bez – lekko je pokrusz i wymieszaj całość łopatką.
    przygotowanie kremu budyniowego do torcika kijowskiego

Jak zrobić tort kijowski – złożenie

  • Na ułóż spodni blat biszkoptu na paterze/talerzu i zapnij na nim rant z foremki.
  • Nasącz biszkopt wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.
    2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 szklanka wody
  • Nałóż na biszkopt dżem z czarnej porzeczki (albo inny kwaskowaty dżem).
    dżem z czarnej porzeczki
    przygotowanie spodu biszkoptowego do tortu kijowskiego
  • Wyłóż krem budyniowy z bezami i rozprowadź dokładnie.
    jak przełożyć tort kijowski kremem
  • Drugi blat ciasta nasącz i posmaruj dżemem.
  • Ostrożnie ułóż biszkopt na kremie dżemem do dołu.
  • Schowaj ciasto do lodówki na około dwie godziny.
  • Po schłodzeniu wyjmij tort z lodówki i zdejmij rant.
  • Posmaruj boki oraz górę tortu odłożonym kremem.
  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę – gdy przy ściankach zaczną się pojawiać bąbelki zdejmij garnek z ognia i dodaj do śmietany połamaną czekoladę.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
    jak zrobić polewę czekoladową
  • Mieszaj aż się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
  • Odstaw polewę do lekkiego ostudzenia.
  • Wylej czekoladę na wierzch tortu.
  • Na koniec udekoruj pozostałymi bezikami – możesz też dodatkowo posypać wierzch posiekanymi orzechami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 302kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe kijowski tort, torcik z kremem maślanym, tort z bezami, tort z czarną porzeczką, tort z kremem budyniowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Kijowski tort z kremem budyniowym – uwagi

Wpadł mi w internecie w oko tort kijowski i stwierdziłam, że upiekę sobie taki na urodziny :)

Muszę przyznać, że jako wzrokowca przyciągnęło mnie zdjęcie tego torcika.

Gdy zaczęłam czytać przepis to troszkę mina mi zrzędła.

A to dlatego, że akurat ten przepis był na kremie maślanym. Do tego takim z ogromnej ilości masła zmiksowanego jedynie z mlekiem skondensowanym.

Ja taki krem to używam czasami, ale tylko do obłożenia tortu i jakoś nie wyobrażam go sobie w środku …

Zaczęłam szperać i oczywiście dostałam całe mnóstwo przepisów i zdjęć, które często diametralnie różniły się między sobą – hmm.

Wyodrębniłam więc części wspólne – biszkopt, krem maślany, orzechy i bezy.

I tak postanowiłam zrobić moją wersję kijowskiego tortu :)

W zasadzie nie mam nawet pojęcia, czy taki typ tortu wywodzi się faktycznie z Kijowa, bo nie znam rosyjskiego ani ukraińskiego i nie jestem w stanie tego zweryfikować.

Jeśli są wśród was osoby z Ukrainy i mają pojęcie o takim torcie kijowskim to dajcie mi znać!

Jak zrobić tort kijowski z kremem budyniowym?

Przygotowałam najpierw biały biszkopt i go wystudziłam.

Upiekłam nieduże bezy – i część z nich posypałam posiekanymi orzechami (użyłam gotowy krokant).

Teoretycznie powinniście tu użyć orzechy laskowe, ale możecie je zastąpić innymi.

Zamiast czystego kremu maślanego przygotowałam krem budyniowo-maślany – jedyny krem z masłem, który mogę jeść ze smakiem ;)

Dla przełamania słodyczy i nadania charakteru dodałam do tortu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki – ale możecie również użyć inny kwaskowaty dżem, albo świeże kwaskowate owoce.

Na koniec – tuż przed podaniem polałam górę tortu polewą czekoladową.

Aby całość nie była zbyt słodka użyłam tu gorzką czekoladę. Jeśli chcecie użyć mleczną czekoladę, to do przepisu weźcie mniej śmietany kremówki – tak 50-75 ml.

Kijowski tort łatwiej się pokroi jeśli będziecie go kroić ocieplonym nożem (wystarczy potrzymać go chwilę z gorącej wodzie) i gdy wyjmiecie go wcześniej z lodówki – tak z pół godziny.

Jeśli lubicie ciasta z kremem, to polecam wam również mój przepis na tort egipski – to też tort z kremem budyniowo-maślanym.

Dużo więcej pomysłów na torty urodzinowe i nie tylko znajdziecie w moich przepisach na torty.

Przy okazji polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty”, gdzie znajdziecie najlepsze przepisy na ciasta, w tym również na torty.

Polecane przepisy na torty na różne okazje

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na różne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie torty: