Tort kijowski

Zaktualizowany: 2024 22 lutego
tort kijowski

Przepis na kijowski torcik z bezami i z kremem budyniowo-maślanym

Tort kijowski z kremem budyniowo-maślanym i słodkimi chrupiącymi bezami to pyszna i elegancka słodka przekąska idealna na specjalne okazje. Jego miękka i puszysta masa skrywa w sobie chrupiące bezowe kawałki, a całość okryta jest delikatnym kremem budyniowo-maślanym, który nadaje mu aksamitnej konsystencji i subtelnej słodyczy. To idealny wybór dla miłośników kremowych i chrupiących wypieków. Gorąco polecam!

przepis na tort kijowski z orzechami i kremem maślanym

Tort kijowski przepis przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na tort świetny na różne okazje takie jak urodziny, rocznice czy święta, to spróbuj tego niezwykłego tortu z bezami i kremem budyniowym :)

tort kijowski

Tort kijowski przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort z kremem budyniowo-maślanym i bezami z orzechami.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 2 hours 30 minut
3 hours
Czas całkowity 6 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 302 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy maksymalnej 22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do tortu kijowskiego

składniki na bezy z orzechami

  • 2 białka (- z jajek rozmiar L)
  • 100 g cukru (- pół szklanki)
  • orzechy (- najlepiej laskowe – posiekane – może być krokant)

składniki na krem budyniowo-maślany

składniki na nasączenie do tortu

dodatkowe składniki

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do tortu

  • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, boki zostaw puste i suche.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Białka lekko zmiksuj i gdy się napuszą dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    3 białka, 100 g cukru
    jak ubić białka na bezę
  • W tym czasie przesiej mąkę przez sito.
    75 g mąki pszennej
    przesiewanie mąki do biszkopta
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i zmiksuj na najniższych obrotach, albo wymieszaj łopatką.
    3 żółtka
    jak zrobić biszkopt
  • Dodaj mąkę i zmieszaj delikatnie.
    jak zrobić biszkopt biały
  • Przełóż ciasto do foremki i piecz przez mniej więcej 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić bezy z orzechami

  • Białka lekko zmiksuj i gdy się napuszą dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    2 białka, 100 g cukru
    jak ubić białka na bezę
  • Przygotuj dużą blachę z piekarnika – wyłóż ją papierem do pieczenia – od spodu posmaruj go na rogach odrobiną ubitej bezy – to zapobiegnie "fruwaniu" papieru.
  • Przełóż ubitą bezę do woreczka z dużą tylką – ja użyłam dwa woreczki z mniejszą i większą tylką, aby mieć dwa rozmiary bezików.
    jak przygotować bezy
  • Wyciśnij beziki na papier do pieczenia i część z nich posyp posiekanymi orzechami.
    orzechy
    jak zrobić bezy z kawałkami orzechów
  • Piecz bezy w 110 stopniach (termoobieg) przez około 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i zostaw tak bezy w środku aż ostygną.
  • Ostudzone bezy przechowuj w szczelnym pojemniku.

Jak zrobić krem budyniowo-maślany do tortu

  • Do rondelka włóż żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę – wymieszaj dokładnie dodając po trochu mleko.
    100 g cukru, 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek mąki pszennej, 300 ml mleka
  • Wlej resztę mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Zagotuj budyń i gotuj aż mocno zgęstnieje.
    przygotowanie budyniu
  • Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą lub woreczkiem i odstaw do wystudzenia – w temperaturze pokojowej.
    przygotowanie budyniu na krem
  • Miękkie masło zmiksuj mikserem na wysokich obrotach – do momentu aż będzie białe i puszyste – ja miksuję około 10 minut.
    200 g masła
    miksowanie masła
  • Do ubitego masła dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i miksuj na średnich obrotach.
    miksowanie masła z budyniem
  • Odłóż mniej więcej 1/4-1/3 kremu do pojemniczka.
  • Do pozostałego kremu dodaj mniej więcej połowę bezików – tych z orzechami i bez – lekko je pokrusz i wymieszaj całość łopatką.
    przygotowanie kremu budyniowego do torcika kijowskiego

Jak zrobić tort kijowski – złożenie

  • Na ułóż spodni blat biszkoptu na paterze/talerzu i zapnij na nim rant z foremki.
  • Nasącz biszkopt wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.
    2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 szklanka wody
  • Nałóż na biszkopt dżem z czarnej porzeczki (albo inny kwaskowaty dżem).
    dżem z czarnej porzeczki
    przygotowanie spodu biszkoptowego do tortu kijowskiego
  • Wyłóż krem budyniowy z bezami i rozprowadź dokładnie.
    jak przełożyć tort kijowski kremem
  • Drugi blat ciasta nasącz i posmaruj dżemem.
  • Ostrożnie ułóż biszkopt na kremie dżemem do dołu.
  • Schowaj ciasto do lodówki na około dwie godziny.
  • Po schłodzeniu wyjmij tort z lodówki i zdejmij rant.
  • Posmaruj boki oraz górę tortu odłożonym kremem.
  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę – gdy przy ściankach zaczną się pojawiać bąbelki zdejmij garnek z ognia i dodaj do śmietany połamaną czekoladę.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
    jak zrobić polewę czekoladową
  • Mieszaj aż się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
  • Odstaw polewę do lekkiego ostudzenia.
  • Wylej czekoladę na wierzch tortu.
  • Na koniec udekoruj pozostałymi bezikami – możesz też dodatkowo posypać wierzch posiekanymi orzechami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 302kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe kijowski tort, torcik z kremem maślanym, tort z bezami, tort z czarną porzeczką, tort z kremem budyniowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort z kremem maślanym, orzechami i bezikami

Kijowski tort z kremem budyniowym – uwagi

Wpadł mi w internecie w oko tort kijowski i stwierdziłam, że upiekę sobie taki na urodziny. Muszę przyznać, że jako wzrokowca przyciągnęło mnie zdjęcie tego torcika. Gdy zaczęłam czytać przepis to troszkę mina mi zrzędła. A to dlatego, że akurat ten przepis był na kremie maślanym. Do tego takim z ogromnej ilości masła zmiksowanego jedynie z mlekiem skondensowanym. Ja taki krem to używam czasami, ale tylko do obłożenia tortu i jakoś nie wyobrażam go sobie w środku. Zaczęłam szperać i oczywiście dostałam całe mnóstwo przepisów i zdjęć, które często diametralnie różniły się między sobą – hmm. Wyodrębniłam więc części wspólne – biszkopt, krem maślany, orzechy i bezy. I tak postanowiłam zrobić moją wersję kijowskiego tortu. W zasadzie nie mam nawet pojęcia, czy taki typ tortu wywodzi się faktycznie z Kijowa, bo nie znam rosyjskiego ani ukraińskiego i nie jestem w stanie tego zweryfikować. Jeśli są wśród was osoby z Ukrainy i mają pojęcie o takim torcie kijowskim to dajcie mi znać!

torcik kijowski z kremem budyniowym i bezami orzechowymi

Jak zrobić tort kijowski z kremem budyniowym – wskazówki

Przygotowałam najpierw biały biszkopt i go wystudziłam. Upiekłam nieduże bezy – i część z nich posypałam posiekanymi orzechami (użyłam gotowy krokant). Teoretycznie powinniście tu użyć orzechy laskowe, ale możecie je zastąpić innymi. Zamiast czystego kremu maślanego przygotowałam krem budyniowo-maślany – jedyny krem z masłem, który mogę jeść ze smakiem. Dla przełamania słodyczy i nadania charakteru dodałam do tortu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki – ale możecie również użyć inny kwaskowaty dżem, albo świeże kwaskowate owoce. Na koniec – tuż przed podaniem polałam górę tortu polewą czekoladową. Aby całość nie była zbyt słodka użyłam tu gorzką czekoladę. Jeśli chcecie użyć mleczną czekoladę, to do przepisu weźcie mniej śmietany kremówki – tak 50-75 ml. Kijowski tort łatwiej się pokroi jeśli będziecie go kroić ocieplonym nożem (wystarczy potrzymać go chwilę z gorącej wodzie) i gdy wyjmiecie go wcześniej z lodówki – tak z pół godziny.

kijowski tort z bezami z orzechami i kremem maślanym

Jeśli lubicie ciasta z kremem, to polecam wam również mój przepis na tort egipski – to też tort z kremem budyniowo-maślanym. Dużo więcej pomysłów na torty urodzinowe i nie tylko znajdziecie w moich przepisach na torty.

Przy okazji polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty”, gdzie znajdziecie najlepsze przepisy na ciasta, w tym również na torty.

kijowski torcik z kremem budyniowym i bezami z orzechami
pyszny tort kijowski z kremem budyniowym i dżemem z czarnej porzeczki
ciasto z kremem budyniowym i bezami orzechowymi
przepis na torcik z kremem budyniowym oraz z bezami i orzechami

Polecane przepisy na torty na różne okazje

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na różne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie torty:

Opublikowano: 2022 13 maja

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na tort kijowski

Przepis na pyszny tort z kremem budyniowo-maślanym oraz z orzechowymi bezami. Tort kijowski nie jest trudny do zrobienia, ale wymaga etapowego przygotowania. Jeśli pracę podzielicie sobie na etapy, to wszystko pójdzie wam łatwo i bez problemów. Jak zrobić tort kijowski? Po pierwsze - upieczcie biszkopt. Kiedy upiec biszkopt co tortu? Otóż biszkopt możecie upiec nawet ze trzy dni wcześniej. Zawińcie go szczelnie folią i użyjcie dopiero jak będziecie składać tort. Taki przestany trochę biszkopt dużo lepiej kroi się na blaty niż świeżo upieczony biszkopt. Po drugie - zróbcie małe bezy. Je też możecie upiec nawet kilka dni wcześniej. Wtedy po upieczeniu i ostudzeniu schowajcie do je szczelnego pojemnika. Takie bezy możecie przechowywać w pudełku nawet kilka miesięcy. Ja tak właśnie robię, że piekę co jakiś czas blachę bezików, przekładam je do pudełka i używam, gdy potrzebuję je jako dekorację do ciast i deserów. Po trzecie - ugotujcie budyń na krem budyniowy. Budyń musicie wystudzić w temperaturze pokojowej, więc zróbcie go np. rano, przykryjcie folią spożywczą, aby nie tworzyła się na nim skorupka i tak zostawcie do momentu przygotowania kremu na tort kijowski.

Kijowski tort z bezami

Zobaczcie mój dokładny przepis na kijowski tort opisany powyżej i sprawdźcie jak przygotować poszczególne elementy tortu. Etapy opisane krok po kroku, do tego fotografie z przygotowania przeprowadzą was przez cały proces. Taki tort z kremem budyniowo-maślanym przełożony kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki smakuje wybornie i jestem przekonana, że zasmakuje wszystkim gościom. Tort kijowski ma w kremie dodane bezy z orzechową posypką. Możecie również dodać do kremu dodatkowe posiekane orzechy - dodadzą one chrupkości i fajnego smaku. Tort bez bitej śmietany jest trochę cięższy, ale na pewno nie można mu odmówić ciekawego smaku i tekstury. Sami się przekonajcie :) Tort kijowski przepis możecie przygotować jak ja na urodziny, albo na jakąś inną rodzinną okazję. Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne nie tylko na urodziny.