Dziś Dzień Dziecka, więc jest kolorowo, bardzo słodko, owocowo, przepysznie i baaaardzo kusząco :)

Tort Pavlovej (lub Tort Pavlowej) to jeden z najbardziej znanych na świecie tortów i nie ma się co temu dziwić, bo jest po prostu przepyszny. Leciutki, delikatny, obłędny w smaku i do tego – jak on wygląda :)

Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, bo trochę się piecze, a potem musi wystygnąć, ale jeśli nie macie tyle czasu, to w 4 godziny powinniście się z tym wyrobić. Jeszcze macie czas, to szybko do roboty :)

Ten tort ma jedną wadę – NIE można się mu oprzeć, a przynajmniej ja nie potrafię :)

Ja do swojego tortu wykorzystałam świeże truskawki i dodatkowo polałam go zmiksowanymi truskawkami (jak szaleć, to szaleć), a do bitej śmietany dałam pół małego opakowania serca mascaropne, aby kremówka się lepiej trzymała (moża dać przy ubiajniu śmietan-fixa). Sama beza jest bardzo słodka, więc do kremówki nie dajemy wcale cukru, albo co najwyżej 2-3 łyżki cukru pudru.

 

 

 

 

pavlova

Tort Pavlovej

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Na koniec wlej ocet i wsyp mąkę ziemniaczaną.
  • Pianę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj koło (aby sobie pomóc możesz na papierze odrysować koło przy pomocy tortownicy, albo dużego talerza).
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni i podpiecz bezę w tej temperaturze przez 2 minuty, a następnie zmniejsz grzanie do 150 stopni i piecz bezę około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozwól bezie w ten sposób wystygnąć.
  • Ubij śmietanę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i ewentualnie trochę serka mascarpone. Śmietanę wyłóż na bezę, na wierzchu ułóż owoce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!