Przepis na bezę Pavlova z bitą śmietaną

Dziś Dzień Dziecka, więc jest kolorowo, bardzo słodko, owocowo, przepysznie i baaaardzo kusząco :)

Tort Pavlovej (lub Tort Pavlowej) to jeden z najbardziej znanych na świecie tortów i nie ma się co temu dziwić, bo jest po prostu przepyszny.

Leciutki, delikatny, obłędny w smaku i do tego – jak on wygląda :)

Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, bo trochę się piecze, a potem musi wystygnąć, ale jeśli nie macie tyle czasu, to w 4 godziny powinniście się z tym wyrobić. Jeszcze macie czas, to szybko do roboty :)

Ten tort ma jedną wadę – NIE można się mu oprzeć, a przynajmniej ja nie potrafię :)

Ja do swojego tortu wykorzystałam świeże truskawki i dodatkowo polałam go zmiksowanymi truskawkami (jak szaleć, to szaleć).

Do bitej śmietany dałam pół małego opakowania serca mascaropne, aby kremówka się lepiej trzymała (można dać przy ubijaniu śmietan-fixa).

Sama beza jest bardzo słodka, więc do kremówki nie dajemy wcale cukru, albo co najwyżej 2-3 łyżki cukru pudru.

Zobaczcie również inne moje przepisy na bezy.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pavlowa11 

pavlowa2 

pavlowa3 

pavlowa4 

Tort Pavlovej  przepis

pavlova

Tort Pavlovej

Wypieki Beaty
Przepis na słynny tort bezowy z bitą śmietaną i owocami.
5 z 2 ocen
Porcje 12

Składniki

Instrukcja
 

  • Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
    6 białek, 300 g cukru
  • Na koniec wlej ocet i wsyp mąkę ziemniaczaną - delikatnie wymieszaj.
    1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Pianę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj koło (aby sobie pomóc możesz na papierze odrysować koło przy pomocy tortownicy, albo dużego talerza).
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni i podpiecz bezę w tej temperaturze przez 2 minuty, a następnie zmniejsz grzanie do 120 stopni (termoobieg) i piecz bezę około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozwól bezie w ten sposób wystygnąć.
  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i serek mascarpone.
    500 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Śmietanę wyłóż na bezę.
  • Na wierzchu ułóż pokrojone owoce.
    około 1 kg owoców
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!