Od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tortu czekoladowo-malinowego Dorotki z Moich Wypieków.

Już wcześniej zaplanowałam sobie, że zrobię go na urodziny męża.

Niestety wszystko składało się przeciwko mnie i miałam problemy z zakupieniem malin :(

Mówi się, że potrzeba matką wynalazków i tak z powodu braku malin zdecydowałam się zastąpić je jagodami i tak powstał przepyszny tort czekoladowy z jagodami :)

Uprościłam i skróciłam znacznie oryginalny przepis na krem, ale wykorzystałam ciasto czekoladowe, które znacznie różni się od czekoladowego biszkoptu (bardziej przypomina swoją zwartą i mięsistą konsystencję brownie).

Torcik wyszedł przepyszny i mocno jagodowy – na pewno do powtórzenia :)

Podaję przepis na foremkę 22 cm.

tort czekoladowy z jagodami_1

tort czekoladowy z jagodami_3

tort czekoladowy z jagodami_5

tort czekoladowy z jagodami_7

tort czekoladowy z jagodami_9

 

tort czekoladowo-jagodowy

Tort czekoladowy z jagodami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

  • 4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

krem jagodowy:

dodatkowo:

  • pół słoiczka konfitury lub dżemu jagodowego
  • 1-2 szklanki jagód

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj razem.
  • Dodaj cukier i mąkę - wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej ciasto do formy.
  • Piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).

krem:

  • Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.

wykończenie:

  • Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
  • Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
  • Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.
  • Udekoruj wierzch jagodami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!