Przepis na czekoladowy tort z kremem jagodowym

Od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tortu czekoladowo-malinowego Dorotki z Moich Wypieków.

Już wcześniej zaplanowałam sobie, że zrobię go na urodziny męża.

Niestety wszystko składało się przeciwko mnie i miałam problemy z zakupieniem malin :(

Mówi się, że potrzeba matką wynalazków i tak z powodu braku malin zdecydowałam się zastąpić je jagodami i tak powstał przepyszny tort czekoladowy z jagodami :)

Uprościłam i skróciłam znacznie oryginalny przepis na krem, ale wykorzystałam ciasto czekoladowe, które znacznie różni się od czekoladowego biszkoptu (bardziej przypomina swoją zwartą i mięsistą konsystencję brownie).

Torcik wyszedł przepyszny i mocno jagodowy – na pewno do powtórzenia :)

Podaję przepis na foremkę 22 cm.

Ps.

Przy okazji polecam inne moje przepisy na torty idealne na różne okazje.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 5 ocen
Postaw mi kawę

tort czekoladowy z jagodami

czekoladowy tort z jagodami i kremem jagodowym

wilgotne czekoladowe ciasto z jagodami i kremem

tort czekoladowy z jagodami i kremem

tort czekoladowy z jagodami

Tort czekoladowy z jagodami przepis

tort czekoladowo-jagodowy

Tort czekoladowy z jagodami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny czekoladowy tort z kremem jagodowym i jagodami.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 31 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

ciasto czekoladowe:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju
  • 1,5 szklanki cukru - 300 g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej - 1 i 1/3 szklanki
  • 80 g kakao
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

krem jagodowy:

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
    200 g mąki pszennej, 80 g kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj razem.
    4 jajka, 200 ml mleka, 170 ml oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj cukier i zmieszaną mąkę - wymieszaj łyżką do połączenia składników.
    1,5 szklanki cukru
  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej ciasto do formy.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).

krem:

  • Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.
    500 g serka mascarpone, 1 słoiczek konfitury

wykończenie:

  • Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
  • Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
  • Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.
    0,5 słoiczka konfitury
  • Udekoruj wierzch jagodami.
    1-2 szklanki jagód
Słowa kluczowe chocolate berry cake, ciasto na lato, ciasto z kremem, ciasto z kremem jagodowym, ciasto z owocami letnimi, wilgotne ciasto czekoladowe, wilgotny tort
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!