Od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tortu czekoladowo-malinowego Dorotki z Moich Wypieków.
Już wcześniej zaplanowałam sobie, że zrobię go na urodziny męża.
Niestety wszystko składało się przeciwko mnie i miałam problemy z zakupieniem malin :(
Mówi się, że potrzeba matką wynalazków i tak z powodu braku malin zdecydowałam się zastąpić je jagodami i tak powstał przepyszny tort czekoladowy z jagodami :)
Uprościłam i skróciłam znacznie oryginalny przepis na krem, ale wykorzystałam ciasto czekoladowe, które znacznie różni się od czekoladowego biszkoptu (bardziej przypomina swoją zwartą i mięsistą konsystencję brownie).
Torcik wyszedł przepyszny i mocno jagodowy – na pewno do powtórzenia :)
Podaję przepis na foremkę 22 cm.
Tort czekoladowy z jagodami
- 4 duże jajka
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g serka mascarpone
- słoiczek konfitury lub dżemu jagodowego (około 250 g)
- pół słoiczka konfitury lub dżemu jagodowego
- 1-2 szklanki jagód
- Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj razem.
- Dodaj cukier i mąkę - wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto do formy.
- Piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).
- Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.
- Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
- Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
- Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.
- Udekoruj wierzch jagodami.
czy uda się tort obłożyć masa cukrową?
Pewnie, tylko musisz wcześniej posmarować ciasto z wierzchu – np. masłem zmiksowanym z cukrem pudrem.
Moje akurat w piekarniku… Mam nadzieję, że będzie pyszne. Już mi slinka cieknie jak patrzę na zdjęcia. Pozdrawiam
Życzę smacznego :)
Witam, mam w planach zrobienie tego tortu. Obawiam się tylko czy krem nie będzie zbyt ciężki.? Czy wystarczyło Pani tego kremu, aby jeszcze wysmarować boki.?
pozdrawiam. :))
Tak jak widać na zdjęciach, to na bokach nie ma zbyt wiele kremu. Jesli chcesz go mieć trochę więcej i żeby był lżejszy, to możesz dodać do niego z 250 ml ubitej śmietany kremówki
Wspaniały tort! Ciasto mega ciemne – prawie czarne ;) Przepysznie wilgotne w smaku. Mnie zafascynował krem. Jest stabilny, smaczny, w ogóle nie jest mdły. Pyszności :)
Zastanawiam się tylko nad użyciem zamiast jagód malin… Czy ktoś już próbował? Może się podzieli wrażeniami…
Bardzo się cieszę, że tort smakował. Maliny również sprawdzą się idealnie :)
Mnie tez sie podoba bardzo, ale obawiam sie o stabilnosc masy. Czy sie nie wylewa przy krojeniu?
Masa jest stabilna – nawet na zdjęciach widać, że się ładnie trzyma :) Trzeba tylko tort chłodzić w lodówce.
Będę próbować na urodziny męża…:) Mam pytanie , chciałabym tort udekorować polewą z czekolady zamiast pokruszonego ciasta ,czy to się uda?? :)
Jasne! Czekolada będzie idealna na ten torcik :)
[…] Tort czekoladowy z jagodami […]
Nie dośc że prosty, to przepyszny ! Zrobilam go na swoje 20ste urodziny i zrobil furore przy rodzinnym stole :) Nie mogli uwierzyc ze zrobiłam go sama, a nie kupilam w pobliskiej cukierni :) Moj pierwszy wypiek z tej strony ale na pewno nie ostatni :)
Bardzo się cieszę i zapraszam serdecznie :)
Super proste :)
Pięknie wygląda i pewnie jest pyszny. Muszę go wypróbować. Mniam ☺
Zapraszam bo warto :)
Ach te kolory! Cudowny :)
Dziękuję, dziękuję :)