Przepis na czekoladowy tort z kremem jagodowym
Od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tortu czekoladowo-malinowego Dorotki z Moich Wypieków.
Już wcześniej zaplanowałam sobie, że zrobię go na urodziny męża.
Niestety wszystko składało się przeciwko mnie i miałam problemy z zakupieniem malin :(
Mówi się, że potrzeba matką wynalazków i tak z powodu braku malin zdecydowałam się zastąpić je jagodami i tak powstał przepyszny tort czekoladowy z jagodami :)
Uprościłam i skróciłam znacznie oryginalny przepis na krem, ale wykorzystałam ciasto czekoladowe, które znacznie różni się od czekoladowego biszkoptu (bardziej przypomina swoją zwartą i mięsistą konsystencję brownie).
Torcik wyszedł przepyszny i mocno jagodowy – na pewno do powtórzenia :)
Podaję przepis na foremkę 22 cm.
Ps.
Przy okazji polecam inne moje przepisy na torty idealne na różne okazje.
Tort czekoladowy z jagodami przepis

Tort czekoladowy z jagodami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
ciasto czekoladowe:
krem jagodowy:
- 500 g serka mascarpone zimnego
- 1 słoiczek konfitury lub dżemu jagodowego (około 250 g)
Instrukcja
ciasto czekoladowe:
- Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.200 g mąki pszennej, 80 g kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj razem.4 jajka, 200 ml mleka, 170 ml oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj cukier i zmieszaną mąkę - wymieszaj łyżką do połączenia składników.1,5 szklanki cukru
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto do formy.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).
krem:
- Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.500 g serka mascarpone, 1 słoiczek konfitury
wykończenie:
- Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
- Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
- Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.0,5 słoiczka konfitury
- Udekoruj wierzch jagodami.1-2 szklanki jagód