tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 5

 

Ten tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi przygotowała na urodziny męża i został jednogłośnie ochrzczony przez wszystkim tortem snickers :)

Postawiłam tu na połączenie czekolady, masła orzechowego i orzeszków ziemnych – tylko karmelu brakowało ;)

Chciałam się przy tej okazji podzielić moimi orzechowymi ulubieńcami.

Pierwszego myślę, że nie muszę przedstawiać – to masło orzechowe Mcennedy dostępne w wersji smooth i crunchy – obydwie wersje po prostu uwielbiam i wyjadam prosto ze słoiczka. Masło w wersji smooth idealnie nadaje się na różne kremy, a crunchy smaruję na naleśniki i pancakesy – z odrobiną rozpuszczonej czekolady tworzy duet idealny :)

Jak tylko masło orzechowe pojawia się w sklepie, to robię sobie zapas, bo szybko wychodzi.

Mój drugi ulubieniec to solone orzeszki ziemne Alesto – wstyd się przyznać, ale grzeszę z nimi. Mają w sobie coś uzależniającego i muszę się na prawdę pilnować, aby nie zjeść na raz pół paczki – zwykle wydzielam sobie po trochu do miseczki, ale co z tego skoro ją uzupełniam ;)

I na koniec mój ostatni hit i odkrycie – Choco Chips – kupiłam raz przypadkiem, mąż się do nich dossał i wciągnął jeszcze mnie. Niby takie niewinne, cieniutkie, chrupiące chipsy. Tylko, że to chipsy czekoladowe – czysty obłęd. Wypróbowałam wszystkie wersje smakowe i każda rewelacyjna, chociaż najbardziej lubię wersję Crispy Nuts :)

A te chipsy nie dość, że pyszne, to jeszcze jak się prezentują – są idealne do dekoracji wypieków – zresztą sami oceńcie.

Wszystkie te produkty kupicie w Lidlu – ja gorąco polecam :)

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 1

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 2

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 3

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 4

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 7

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 8

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 10

 

peanut butter cake

Tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi

Wypieki Beaty
4.5 z 2 ocen

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

  • 300 g cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 55 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wrzącej wody

krem orzechowy:

krem czekoladowy:

dodatkowo:

  • orzeszki ziemne Alesto do dekoracji
  • Choco Chips w wersji Crispy Nuts

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - poza wodą.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  • Wlej powoli wrzącą wodę i miksuj do połączenia.
  • Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.

krem orzechowy:

  • Serek mascarpone zmiksuj z masłem orzechowym.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  • Dodaj po łyżce serek mascarpone z masłem orzechowym i krótko zmiksuj.

krem czekoladowy:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj masło i wymieszaj - podziel krem na dwie porcje.
  • Odstaw czekoladę do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

wykończenie:

  • Ostudzone ciasto czekoladowe przekrój na trzy krążki.
  • Ciasto jest wilgotne i nie trzeba go dodatkowo nasączać, ale jeśli lubisz - to możesz :)
  • Na spodni blat nałóż trochę kremu czekoladowego, na niego wyłóż mniej więcej 1/3 kremu orzechowego.
  • Przykryj drugim blatem i powtórz czynności.
  • Połóż ostatni blat, posmaruj kremem orzechowym.
  • Polej mniej więcej połową kremu czekoladowego z drugiej części.
  • Na wierzchu ułóż Choco Chips, na środek nasyp orzeszki ziemne.
  • Pozostały krem czekoladowy - jeśli jeszcze jakiś jest schłódź w lodówce - gdy zgęstnieje przełóż go do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciśnij dekoracyjne kleksy.
  • Tort schłódź w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 12