Przepis na czekoladowy tort snickers z orzechami
wpis z lokowaniem produktu
Ten tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi przygotowałam na urodziny męża i został jednogłośnie ochrzczony przez wszystkim tortem snickers :)
Postawiłam tu na połączenie czekolady, masła orzechowego i orzeszków ziemnych – tylko karmelu brakowało ;)
Chciałam się przy tej okazji podzielić moimi orzechowymi ulubieńcami.
Pierwszego myślę, że nie muszę przedstawiać – to masło orzechowe Mcennedy dostępne w wersji smooth i crunchy – obydwie wersje po prostu uwielbiam i wyjadam prosto ze słoiczka. Masło w wersji smooth idealnie nadaje się na różne kremy, a crunchy smaruję na naleśniki i pancakesy – z odrobiną rozpuszczonej czekolady tworzy duet idealny :)
Jak tylko masło orzechowe pojawia się w sklepie, to robię sobie zapas, bo szybko wychodzi.
Mój drugi ulubieniec to solone orzeszki ziemne Alesto – wstyd się przyznać, ale grzeszę z nimi. Mają w sobie coś uzależniającego i muszę się na prawdę pilnować, aby nie zjeść na raz pół paczki – zwykle wydzielam sobie po trochu do miseczki, ale co z tego skoro ją uzupełniam ;)
I na koniec mój ostatni hit i odkrycie – Choco Chips – kupiłam raz przypadkiem, mąż się do nich dossał i wciągnął jeszcze mnie. Niby takie niewinne, cieniutkie, chrupiące chipsy. Tylko, że to chipsy czekoladowe – czysty obłęd. Wypróbowałam wszystkie wersje smakowe i każda rewelacyjna, chociaż najbardziej lubię wersję Crispy Nuts :)
A te chipsy nie dość, że pyszne, to jeszcze jak się prezentują – są idealne do dekoracji wypieków – zresztą sami oceńcie.
Wszystkie te produkty kupicie w Lidlu – ja gorąco polecam :)
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na torty :)
Tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi przepis

Tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 300 g cukru
- 270 g mąki pszennej
- 55 g gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 jajka (użyłam rozmiar L)
- 3/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody wrzącej
krem orzechowy:
- 3-4 łyżki masła orzechowego smooth (bardzo czubiaste - mniej więcej tak jak na zdjęciu ;))
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 500 ml śmietany kremówki zimnej
- 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
krem czekoladowy:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
dodatkowo:
- orzeszki ziemne - do dekoracji
- Choco Chips - do dekoracji
Instrukcja
ciasto:
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.300 g cukru, 270 g mąki pszennej, 55 g gorzkiego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - poza wodą.3 jajka, 3/4 szklanki mleka, 0,5 szklanki oleju
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
- Wlej powoli wrzącą wodę i miksuj do połączenia.3/4 szklanki wody
- Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
krem orzechowy:
- Serek mascarpone zmiksuj z masłem orzechowym.250 g serka mascarpone, 3-4 łyżki masła orzechowego
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.500 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru
- Dodaj po łyżce serek mascarpone z masłem orzechowym i krótko zmiksuj.
krem czekoladowy:
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.250 ml śmietany kremówki, 150 g gorzkiej czekolady
- Dodaj masło i wymieszaj - podziel krem na dwie porcje.1 łyżka masła
- Odstaw czekoladę do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
wykończenie:
- Ostudzone ciasto czekoladowe przekrój na trzy krążki.
- Ciasto jest wilgotne i nie trzeba go dodatkowo nasączać, ale jeśli lubisz - to możesz :)
- Na spodni blat nałóż trochę kremu czekoladowego, na niego wyłóż mniej więcej 1/3 kremu orzechowego.
- Przykryj drugim blatem i powtórz czynności.
- Połóż ostatni blat, posmaruj kremem orzechowym.
- Polej mniej więcej połową kremu czekoladowego z drugiej części.
- Na wierzchu ułóż Choco Chips, na środek nasyp orzeszki ziemne.orzeszki ziemne, Choco Chips
- Pozostały krem czekoladowy - jeśli jeszcze jakiś jest schłodź w lodówce - gdy zgęstnieje przełóż go do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciśnij dekoracyjne kleksy.
- Tort schłodź w lodówce.