Tort czekoladowo-kawowy

i 8 urodziny bloga 🤩

 

tort czekoladowo-kawowy

 

Dziś mam dla was wyjątkowy tort czekoladowo-kawowy

A czemu wyjątkowy? Bo przygotowany na wyjątkową okoliczność :)

Właśnie mój blog obchodzi swoje 8 urodziny 😲😲

Sama się zdziwiłam, że to już tyle czasu jak prowadzę ten blog. Nie wiem kiedy ten czas przeleciał.

W sumie – gdy czas mija nam miło, to płynie szybciej, więc to pewnie dlatego.

Prowadzenie tego bloga nieźle mnie wciągnęło.

Ciągle szukam nowych, fajnych przepisów, aby móc się nimi dzielić z wami.

Staram się również rozwijać pod kątem fotograficznym, aby zdjęcia zachęcały was do pieczenia.

Cieszę się, gdy widzę, że te moje starania odnoszą skutek i ciągle was przybywa. Korzystacie z przepisów i dzielicie się swoimi uwagami.

Dziękuję wam za to i liczę na kolejny wspólny rok! 😁😁

A co do dzisiejszego torcika …

Jak się może zorientowaliście, to jestem wielbicielką kawy – co prawda takiej z dużą ilością mleka, ale nie wyobrażam sobie bez niej dnia.

Dlatego tu też mamy kawowe nuty – czekoladowe ciasto nasączyłam kawą z amaretto – tak w stylu tiramisu.

Do tego dodałam krem na bazie mascarpone i gorzką czekoladę.

Wyszło przepysznie – czekoladowo, kawowo i kremowo – gorąco wam polecam.

Jeśli nie chcecie używać kawy, to możecie ciasto nasączyć kawą zbożową, albo po prostu lekko osłodzoną herbatą (chociaż to ciasto jest dość wilgotne już samo z siebie).

 

czekoladowy tort z amaretto i mascarpone tort tiramisu z czekoladą
 

prosty torcik czekoladowy z kawą prosty tort czekoladowy z kawą
 

czekoladowy torcik tiramisu
 

tort tiramisu z mascarpone i amaretto torcik czekoladowy z kremem
 

Tort czekoladowo-kawowy – przepis do druku

 

tort czekoladowo-kawowy

Tort czekoladowo-kawowy

Wypieki Beaty
Przepis na dwie foremki o średnicy 20 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Danie Tort
Porcje 12
Kalorie 390 kcal

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

poncz kawowy:

  • około 75 ml espresso lub mocnej kawy
  • 100 ml amaretto
  • 2-3 łyżeczki cukru

dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • Czekoladę połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, postaw na garnku z wodą - tak aby dno miseczki nie dotykało wody i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Zdejmij miskę z garnka i lekko ostudź.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.
  • Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodaj rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  • Dodaj pojedynczo jajka i zmiksuj do połączenia.
  • Wsyp porcjami mąkę na zmianę z maślanką - nie miksuj już za długo - tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do dwóch form do pieczenia o średnicy około 20 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przekrój ciasta na dwa blaty - z jednego ciasta ścięłam dodatkowo wypukły wierzch i go rozdrobniłam.

krem:

  • Umieść w misce wszystkie składniki kremu - kremówka i mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone - i zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby krem się ubił i zgęstniał.

wykończenie:

  • Przygotuj poncz z kawy i amaretto.
  • Nasącz nim blaty ciasta.
  • Każdy blat przełóż kremem - odłóż część kremu do posmarowania wierzchu tortu - i posyp tartą czekoladą.
  • Na koniec posmaruj wierzch i boki tortu.
  • Możesz dodatkowo obsypać boki pokruszonym ciastem oraz tartą czekoladą.
  • Tort schłódź w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 390kcalWeglowodany: 29gBiałko: 6gTłuszcz: 27g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspiracja.