Przepis na rewelacyjny tort czekoladowo-kawowy
i 8 urodziny bloga 🤩
Dziś mam dla was wyjątkowy tort czekoladowo-kawowy ❤
A czemu wyjątkowy? Bo przygotowany na wyjątkową okoliczność :)
Właśnie mój blog obchodzi swoje 8 urodziny 😲😲
Sama się zdziwiłam, że to już tyle czasu jak prowadzę ten blog. Nie wiem kiedy ten czas przeleciał.
W sumie – gdy czas mija nam miło, to płynie szybciej, więc to pewnie dlatego.
Prowadzenie tego bloga nieźle mnie wciągnęło.
Ciągle szukam nowych, fajnych przepisów, aby móc się nimi dzielić z wami.
Staram się również rozwijać pod kątem fotograficznym, aby zdjęcia zachęcały was do pieczenia.
Cieszę się, gdy widzę, że te moje starania odnoszą skutek i ciągle was przybywa. Korzystacie z przepisów i dzielicie się swoimi uwagami.
Dziękuję wam za to i liczę na kolejny wspólny rok! 😁😁
A co do dzisiejszego torcika kawowego …
Jak się może zorientowaliście, to jestem wielbicielką kawy – co prawda takiej z dużą ilością mleka, ale nie wyobrażam sobie bez niej dnia.
Dlatego tu też mamy kawowe nuty – czekoladowe ciasto nasączyłam kawą z amaretto – tak w stylu tiramisu.
Do tego dodałam krem na bazie mascarpone i gorzką czekoladę.
Wyszło przepysznie – czekoladowo, kawowo i kremowo – gorąco wam polecam.
Jeśli nie chcecie używać kawy, to możecie ciasto nasączyć kawą zbożową, albo po prostu lekko osłodzoną herbatą (chociaż to ciasto jest dość wilgotne już samo z siebie).
Tort czekoladowo-kawowy – przepis do druku

Tort czekoladowo-kawowy
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki
- 50 g (pół szklanki) mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 175 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 duże jajka rozmiar L
- 200 ml maślanki w temperaturze pokojowej
krem:
- 500 g zimnego serka mascarpone
- 250 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
- 2 łyżki amaretto
dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce
Instrukcja
ciasto czekoladowe:
- Czekoladę połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, postaw na garnku z wodą - tak aby dno miseczki nie dotykało wody i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Zdejmij miskę z garnka i lekko ostudź.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.
- Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
- Do masy maślanej dodaj rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksuj.
- Dodaj pojedynczo jajka i zmiksuj do połączenia.
- Wsyp porcjami mąkę na zmianę z maślanką - nie miksuj już za długo - tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do dwóch form do pieczenia o średnicy około 20 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przekrój ciasta na dwa blaty - z jednego ciasta ścięłam dodatkowo wypukły wierzch i go rozdrobniłam.
krem:
- Umieść w misce wszystkie składniki kremu - kremówka i mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone - i zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby krem się ubił i zgęstniał.
wykończenie:
- Przygotuj poncz z kawy i amaretto.
- Nasącz nim blaty ciasta.
- Każdy blat przełóż kremem - odłóż część kremu do posmarowania wierzchu tortu - i posyp tartą czekoladą.
- Na koniec posmaruj wierzch i boki tortu.
- Możesz dodatkowo obsypać boki pokruszonym ciastem oraz tartą czekoladą.
- Tort schłódź w lodówce.