Zaktualizowany: 2024 24 styczniaOpublikowano: 2020 20 marca
tort czekoladowo-kawowy

Przepis na rewelacyjny tort czekoladowo-kawowy na 8 urodziny bloga

Zapraszam na kawałek domowego tortu czekoladowo-kawowego! To połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnymi nutami kawy, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Ten tort jest przygotowany z najwyższej jakości składników, bez dodatku sztucznych konserwantów i barwników. Idealny na specjalne okazje lub jako słodka przekąska na co dzień. Spróbuj koniecznie!

czekoladowy tort z amaretto i mascarpone

Tort czekoladowo-kawowy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy i jednocześnie prosty do zrobienia tort, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

tort czekoladowo-kawowy

Tort czekoladowo-kawowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny i do tego piękny mimo swojej prostoty wilgotny tort czekoladowy z kawą przekładany pysznym kremem mascarpone. Taki tort będzie idealny na specjalne okazje.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 hour 25 minut
Porcje 12
Kalorie 390 kcal
Wyposażenie
  • Dwie formy do pieczenia o średnicy około 20 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe do tortu

składniki na poncz kawowy do tortu

  • ok 75 ml espresso ( lub mocnej kawy)
  • 100 ml amaretto
  • 2-3 łyżeczki cukru

składniki na krem z mascarpone do tortu

dodatkowo:

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe do tortu

  • Czekoladę połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, postaw na garnku z wodą – tak aby dno miseczki nie dotykało wody i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Zdejmij miskę z garnka i lekko ostudź.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.
    175 g masła, 200 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
    250 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  • Dodaj pojedynczo jajka i zmiksuj do połączenia.
    4 jajka
  • Wsyp porcjami mąkę na zmianę z maślanką – nie miksuj już za długo – tylko do połączenia składników.
    200 ml maślanki
  • Przełóż ciasto do dwóch form do pieczenia o średnicy około 20 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przekrój ciasta na dwa blaty – z jednego ciasta ścięłam dodatkowo wypukły wierzch i go rozdrobniłam.

Jak zrobić krem z mascarpone do tortu

  • Umieść w misce wszystkie składniki kremu – kremówka i mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone – i zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby krem się ubił i zgęstniał.
    500 g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietany kremówki – użyłam 30 %, 50 g cukru pudru, 2 łyżki amaretto

Tort czekoladowo-kawowy złożenie

  • Przygotuj poncz z kawy i amaretto.
    ok 75 ml espresso, 100 ml amaretto, 2-3 łyżeczki cukru
  • Nasącz nim blaty ciasta.
  • Każdy blat przełóż kremem – odłóż część kremu do posmarowania wierzchu tortu – i posyp tartą czekoladą.
  • Na koniec posmaruj wierzch i boki tortu.
  • Możesz dodatkowo obsypać boki pokruszonym ciastem oraz tartą czekoladą.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Tort schłodź w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 390kcalWeglowodany: 29gBiałko: 6gTłuszcz: 27g
Słowa kluczowe tort czekoladowy, tort z kawą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort tiramisu z czekoladą

Tort czekoladowo-kawowy – uwagi

Dziś mam dla was wyjątkowy tort czekoladowo-kawowy. A czemu wyjątkowy? Bo przygotowany na wyjątkową okoliczność :) Właśnie mój blog obchodzi swoje 8 urodziny. Sama się zdziwiłam, że to już tyle czasu jak prowadzę ten blog. Nie wiem kiedy ten czas przeleciał. W sumie – gdy czas mija nam miło, to płynie szybciej, więc to pewnie dlatego. Prowadzenie tego bloga nieźle mnie wciągnęło. Ciągle szukam nowych, fajnych przepisów, aby móc się nimi dzielić z wami. Staram się również rozwijać pod kątem fotograficznym, aby zdjęcia zachęcały was do pieczenia. Cieszę się, gdy widzę, że te moje starania odnoszą skutek i ciągle was przybywa. Korzystacie z przepisów i dzielicie się swoimi uwagami. Dziękuję wam za to i liczę na kolejny wspólny rok!

prosty torcik czekoladowy z kawą

Jak zrobić czekoladowy tort z kawą i mascarpone – wskazówki

Jak się może zorientowaliście, to jestem wielbicielką kawy – co prawda takiej z dużą ilością mleka, ale nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Dlatego tu też mamy kawowe nuty – czekoladowe ciasto nasączyłam kawą z amaretto – tak w stylu tiramisu. Do tego dodałam krem na bazie mascarpone i gorzką czekoladę. Wyszło przepysznie – czekoladowo, kawowo i kremowo – gorąco wam polecam.

prosty tort czekoladowy z kawą

Samo ciasto czekoladowe jest bardziej mięsiste i wilgotne niż tradycyjny biszkopt czekoladowy. Tu do ciasta dodałam gorzką czekoladę, masło, maślankę i mielone migdały. Dzięki temu otrzymałam niezmiernie bogate w smaku ciasto, które już samo z siebie smakuje rewelacyjnie! Spróbujcie koniecznie!

Jeśli nie chcecie używać kawy, to możecie ciasto nasączyć kawą zbożową, albo po prostu lekko osłodzoną herbatą (chociaż to ciasto jest dość wilgotne już samo z siebie).

czekoladowy torcik tiramisu
tort czekoladowo kawowy 7
tort tiramisu z mascarpone i amaretto
torcik czekoladowy z kremem

Polecane przepisy na torty domowe

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na rewelacyjne, pyszne i piękne torty, które zachwycą każdego. Tutaj polecam między innymi takie trzy przpisy:

Inspiracja.

Podziel się przepisem