Tort czekoladowo-kawowy

i 8 urodziny bloga 🤩

 

tort czekoladowo-kawowy

 

Dziś mam dla was wyjątkowy tort czekoladowo-kawowy

A czemu wyjątkowy? Bo przygotowany na wyjątkową okoliczność 🙂

Właśnie mój blog obchodzi swoje 8 urodziny 😲😲

Sama się zdziwiłam, że to już tyle czasu jak prowadzę ten blog. Nie wiem kiedy ten czas przeleciał.

W sumie – gdy czas mija nam miło, to płynie szybciej, więc to pewnie dlatego.

Prowadzenie tego bloga nieźle mnie wciągnęło.

Ciągle szukam nowych, fajnych przepisów, aby móc się nimi dzielić z wami.

Staram się również rozwijać pod kątem fotograficznym, aby zdjęcia zachęcały was do pieczenia.

Cieszę się, gdy widzę, że te moje starania odnoszą skutek i ciągle was przybywa. Korzystacie z przepisów i dzielicie się swoimi uwagami.

Dziękuję wam za to i liczę na kolejny wspólny rok! 😁😁

A co do dzisiejszego torcika …

Jak się może zorientowaliście, to jestem wielbicielką kawy – co prawda takiej z dużą ilością mleka, ale nie wyobrażam sobie bez niej dnia.

Dlatego tu też mamy kawowe nuty – czekoladowe ciasto nasączyłam kawą z amaretto – tak w stylu tiramisu.

Do tego dodałam krem na bazie mascarpone i gorzką czekoladę.

Wyszło przepysznie – czekoladowo, kawowo i kremowo – gorąco wam polecam.

Jeśli nie chcecie używać kawy, to możecie ciasto nasączyć kawą zbożową, albo po prostu lekko osłodzoną herbatą (chociaż to ciasto jest dość wilgotne już samo z siebie).

 

czekoladowy tort z amaretto i mascarpone tort tiramisu z czekoladą
 

prosty torcik czekoladowy z kawą prosty tort czekoladowy z kawą
 

czekoladowy torcik tiramisu
 

tort tiramisu z mascarpone i amaretto torcik czekoladowy z kremem
 

Tort czekoladowo-kawowy – przepis do druku

 

Tort czekoladowo-kawowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie foremki o średnicy 20 cm.
Autor:
Typ przepisu: Tort
Ilość: 12
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki
  • 50 g (pół szklanki) mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 duże jajka rozmiar L
  • 200 ml maślanki w temperaturze pokojowej
poncz kawowy:
  • około 75 ml espresso lub mocnej kawy
  • 100 ml amaretto
  • 2-3 łyżeczki cukru
krem:
  • 500 g zimnego serka mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto
dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
  1. Czekoladę połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, postaw na garnku z wodą - tak aby dno miseczki nie dotykało wody i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Zdejmij miskę z garnka i lekko ostudź.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.
  3. Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy maślanej dodaj rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  5. Dodaj pojedynczo jajka i zmiksuj do połączenia.
  6. Wsyp porcjami mąkę na zmianę z maślanką - nie miksuj już za długo - tylko do połączenia składników.
  7. Przełóż ciasto do dwóch form do pieczenia o średnicy około 20 cm.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
  10. Przekrój ciasta na dwa blaty - z jednego ciasta ścięłam dodatkowo wypukły wierzch i go rozdrobniłam.
krem:
  1. Umieść w misce wszystkie składniki kremu - kremówka i mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone - i zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby krem się ubił i zgęstniał.
wykończenie:
  1. Przygotuj poncz z kawy i amaretto.
  2. Nasącz nim blaty ciasta.
  3. Każdy blat przełóż kremem - odłóż część kremu do posmarowania wierzchu tortu - i posyp tartą czekoladą.
  4. Na koniec posmaruj wierzch i boki tortu.
  5. Możesz dodatkowo obsypać boki pokruszonym ciastem oraz tartą czekoladą.
  6. Tort schłódź w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 390 Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 29 g Białka: 6 g

 

Inspiracja.