Tort czekoladowo-kawowy

Zaktualizowany: 2024 24 stycznia
tort czekoladowo-kawowy

Przepis na rewelacyjny tort czekoladowo-kawowy na 8 urodziny bloga

Zapraszam na kawałek domowego tortu czekoladowo-kawowego! To połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnymi nutami kawy, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Ten tort jest przygotowany z najwyższej jakości składników, bez dodatku sztucznych konserwantów i barwników. Idealny na specjalne okazje lub jako słodka przekąska na co dzień. Spróbuj koniecznie!

czekoladowy tort z amaretto i mascarpone

Tort czekoladowo-kawowy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy i jednocześnie prosty do zrobienia tort, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

tort czekoladowo-kawowy

Tort czekoladowo-kawowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny i do tego piękny mimo swojej prostoty wilgotny tort czekoladowy z kawą przekładany pysznym kremem mascarpone. Taki tort będzie idealny na specjalne okazje.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 hour 25 minut
Porcje 12
Kalorie 390 kcal
Wyposażenie
  • Dwie formy do pieczenia o średnicy około 20 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe do tortu

składniki na poncz kawowy do tortu

  • ok 75 ml espresso ( lub mocnej kawy)
  • 100 ml amaretto
  • 2-3 łyżeczki cukru

składniki na krem z mascarpone do tortu

dodatkowo:

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe do tortu

  • Czekoladę połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, postaw na garnku z wodą – tak aby dno miseczki nie dotykało wody i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Zdejmij miskę z garnka i lekko ostudź.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.
    175 g masła, 200 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
    250 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  • Dodaj pojedynczo jajka i zmiksuj do połączenia.
    4 jajka
  • Wsyp porcjami mąkę na zmianę z maślanką – nie miksuj już za długo – tylko do połączenia składników.
    200 ml maślanki
  • Przełóż ciasto do dwóch form do pieczenia o średnicy około 20 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przekrój ciasta na dwa blaty – z jednego ciasta ścięłam dodatkowo wypukły wierzch i go rozdrobniłam.

Jak zrobić krem z mascarpone do tortu

  • Umieść w misce wszystkie składniki kremu – kremówka i mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone – i zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby krem się ubił i zgęstniał.
    500 g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietany kremówki – użyłam 30 %, 50 g cukru pudru, 2 łyżki amaretto

Tort czekoladowo-kawowy złożenie

  • Przygotuj poncz z kawy i amaretto.
    ok 75 ml espresso, 100 ml amaretto, 2-3 łyżeczki cukru
  • Nasącz nim blaty ciasta.
  • Każdy blat przełóż kremem – odłóż część kremu do posmarowania wierzchu tortu – i posyp tartą czekoladą.
  • Na koniec posmaruj wierzch i boki tortu.
  • Możesz dodatkowo obsypać boki pokruszonym ciastem oraz tartą czekoladą.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Tort schłodź w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 390kcalWeglowodany: 29gBiałko: 6gTłuszcz: 27g
Słowa kluczowe tort czekoladowy, tort z kawą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort tiramisu z czekoladą

Tort czekoladowo-kawowy – uwagi

Dziś mam dla was wyjątkowy tort czekoladowo-kawowy. A czemu wyjątkowy? Bo przygotowany na wyjątkową okoliczność :) Właśnie mój blog obchodzi swoje 8 urodziny. Sama się zdziwiłam, że to już tyle czasu jak prowadzę ten blog. Nie wiem kiedy ten czas przeleciał. W sumie – gdy czas mija nam miło, to płynie szybciej, więc to pewnie dlatego. Prowadzenie tego bloga nieźle mnie wciągnęło. Ciągle szukam nowych, fajnych przepisów, aby móc się nimi dzielić z wami. Staram się również rozwijać pod kątem fotograficznym, aby zdjęcia zachęcały was do pieczenia. Cieszę się, gdy widzę, że te moje starania odnoszą skutek i ciągle was przybywa. Korzystacie z przepisów i dzielicie się swoimi uwagami. Dziękuję wam za to i liczę na kolejny wspólny rok!

prosty torcik czekoladowy z kawą

Jak zrobić czekoladowy tort z kawą i mascarpone – wskazówki

Jak się może zorientowaliście, to jestem wielbicielką kawy – co prawda takiej z dużą ilością mleka, ale nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Dlatego tu też mamy kawowe nuty – czekoladowe ciasto nasączyłam kawą z amaretto – tak w stylu tiramisu. Do tego dodałam krem na bazie mascarpone i gorzką czekoladę. Wyszło przepysznie – czekoladowo, kawowo i kremowo – gorąco wam polecam.

prosty tort czekoladowy z kawą

Samo ciasto czekoladowe jest bardziej mięsiste i wilgotne niż tradycyjny biszkopt czekoladowy. Tu do ciasta dodałam gorzką czekoladę, masło, maślankę i mielone migdały. Dzięki temu otrzymałam niezmiernie bogate w smaku ciasto, które już samo z siebie smakuje rewelacyjnie! Spróbujcie koniecznie!

Jeśli nie chcecie używać kawy, to możecie ciasto nasączyć kawą zbożową, albo po prostu lekko osłodzoną herbatą (chociaż to ciasto jest dość wilgotne już samo z siebie).

czekoladowy torcik tiramisu
tort czekoladowo kawowy 7
tort tiramisu z mascarpone i amaretto
torcik czekoladowy z kremem

Polecane przepisy na torty domowe

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na rewelacyjne, pyszne i piękne torty, które zachwycą każdego. Tutaj polecam między innymi takie trzy przpisy:

Inspiracja.

Opublikowano: 2020 20 marca

Podziel się przepisem

7 komentarzy

  1. 37356134fbb78c8c22eaad8c8abb1120?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2021 4 stycznia w 22:27- Odpowiedz

    Wygląda bardzo zachęcająco ;)
    Planuję upiec ten tort na piątek i zastanawiam się, czy w ogóle dam radę jako osoba kompletnie początkująca…
    Zastanawiam się nad kilkoma rzeczami… Czy w przypadku jednej tortownicy można piec na dwie tury? Jak dobrać składniki na formę 28 cm? I czy amaretto można zastąpić aromatem migdałowym? I ostatnie – czy torcik powinien się przegryzać?
    Pozdrawiam <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 5 stycznia w 11:41- Odpowiedz

      Co do większej tortownicy, to skorzystaj z przeliczarki – https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/
      Jeśli chcesz piec na dwie tury, to najlepiej ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich oddzielnie przygotować. Amaretto możesz zastąpić aromatem migdałowym. Ja zwykle torty robię dzień wcześniej, tak aby tort się „ostał”

  2. 97461fd9b93e046c143f944575fb5d41?s=54&d=mm&r=g
    Martyna 2020 14 listopada w 09:57- Odpowiedz

    Uwielbiam Twojego bloga, jesteś wspaniała. Zawsze robię torty z Twoich przepisów :) ten tort będzie na moje urodziny w tym roku :) czy myślisz, że na każdą warstwę kremu można dodać cienką warstwę frużeliny z owoców leśnych?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 14 listopada w 14:11- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo Martyna :) super jest czytać takie komentarze :D Co do frużeliny, to pewnie, że możesz dać – będzie pysznie :)

  3. 64d4f485805a1323a251cd3849514684?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2020 17 kwietnia w 01:12- Odpowiedz

    Zaskoczyłam wszystkie swoje przyjaciółki tortem :) Wszystkim bardzo smakował.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 17 kwietnia w 18:12- Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę, że zasmakował tobie i koleżankom.

  4. c57c2c6f12786f14507bb39a981cb801?s=54&d=mm&r=g
    wedelka 2020 20 marca w 16:31- Odpowiedz

    Cudny torcik :) I gratulacje z okazji pięknej rocznicy :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy