Przepis na ciasto malinowa chmurka z bezą i migdałami

malinowa chmurka na biszkopcie

Ciasto malinowa chmurka to bardzo popularne ciasto, które zwykle przygotowywane jest na kruchym cieście.

Ja postanowiłam zrobić jego inną wersję – do tego znacznie lżejszą.

Bo nie trzeba się wiele zastanawiać, aby dojść do faktu, że lekki biszkopt beztłuszczowy ma mniej kalorii niż kruche ciasto na maśle ;)

Moją malinową chmurkę przygotowałam na biszkopcie, a dodatkowo zrobiłam ją w tortownicy.

Ostatecznie wygląda wręcz jak pyszny torcik!

Malinowa chmurka na biszkopcie może więc spokojnie być podana jako tort urodzinowy – super prawda?

Oprócz fajnego wyglądu to warstwowe ciasto z malinami smakuje wręcz rewelacyjnie!

Pyszna malinowa galaretka z dużą ilością malin, lekki krem śmietankowy z dodatkiem mascarpone oraz beza z migdałami tworzą przepyszne połączenie.

Jeśli szukacie przepisu na lekkie ciasto z kremem, to to ciasto z galaretką i malinami będzie strzałem w 10!

Spróbujcie koniecznie!

Ps.

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem, polecam wam między innymi malinową bezę, ciasto Danio, ciasto czekoladową chmurę, ciasto Kukułka albo ciasto chałwowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.66 z 20 ocen
Postaw mi kawę
ciasto malinowa chmurka z kremem
biszkopt z malinami i bezą
ciasto z kremem, malinami i bezą
ciasto z malinami i kremem
ciasto z galaretką i malinami
ciasto malinowa chmurka z bezą

Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie przepis do druku

malinowa chmurka na biszkopcie

Malinowa chmurka na biszkopcie

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ciasto z malinami w galaretce, kremem śmietankowym i bezą.
4.66 z 20 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 10 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 180 kcal

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy mniej więcej 22 cm.

Składniki

biszkopt

maliny

  • 250 g malin mogą być mrożone
  • 500 ml wody wrzącej
  • 2 opakowania galaretki malinowej

krem śmietankowy

beza z migdałami

  • 1 białko z jajka L
  • 50 g cukru 1/4 szklanki
  • 0,5 łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 garść płatków migdałowych

Instrukcja
 

biszkopt

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
    2 białka, 50 g cukru
  • W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z mąką ziemniaczaną.
    50 g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj – albo na niskich obrotach miksera, albo łopatką.
    2 żółtka
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Foremkę do pieczenia o śr. 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Jeśli lubisz wilgotne biszkopty to nasącz go odrobiną wody z cukrem, albo osłodzoną herbatą.

maliny

  • Galaretki malinowe zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
    2 opakowania galaretki, 500 ml wody
  • Dodaj maliny – jeśli masz je mrożone, to ich wcześniej nie rozmrażaj – wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
    250 g malin
  • Gdy galaretka zacznie tężeć wyłóż ją na biszkoptowy spód (foremka ma mieć dalej założony rant!) i schowaj do lodówki do stężenia.

krem śmietankowy

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z mascarpone i cukrem pudrem aż krem będzie bardzo gęsty.
    250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
  • Nałóż krem na zastygniętą galaretkę z malinami.
  • Schowaj foremkę ponownie do lodówki.

beza migdałowa

  • Białko zmiksuj z cukrem aż stanie się białe i bardzo gęste.
    1 białko, 50 g cukru
  • Dodaj ocet/sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
    0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Foremkę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż bezę do foremki i wyrównaj.
  • Posyp wierzch bezy płatkami migdałowymi.
    1 garść płatków migdałowych
  • Piecz w 130 stopniach (termoobieg) przez około 45 minut.
  • Po upieczeniu bezę ostudź.
  • Ostrożnie oderwij papier od bezy – ja ją ułożyłam do góry nogami na talerzyku i odrywałam wtedy papier.
  • Przełóż bezę na wierzch kremu śmietankowego i schowaj do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Notatki

Jeśli chcesz zrobić wersję zupełnie bez pieczenia, to biszkopt możesz zastąpić biszkopcikami, a zamiast bezy ułożyć na górze gotowe mini bezy i posypać je na koniec podprażonymi płatkami migdałowymi

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 21gBiałko: 4gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!