Przepis na ciasto malinową chmurkę z bezą i migdałami
Dziś u mnie bardzo popularna malinowa chmurka przygotowana na lekkim biszkopcie. To ciasto na biszkopcie pod malinową chmurką może nawet zastąpić tort. Ciasto przygotowane w tortownicy na lekkim biszkopcie z malinami w galaretce i z puszystą bitą śmietaną idealnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :) Zobaczcie więc mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić malinową chmurkę w domu.
Spis treści
Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie przepis krok po kroku
Zrób ze mną pyszne i lekkie ciasto z malinami w galaretce, kremem śmietankowym i bezą. To ciasto malinowe przepięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdź koniecznie!
Malinowa chmurka na biszkopcie przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy mniej więcej 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
- 2 białka (rozmiar L)
- 2 żółtka
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 50 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na maliny w galaretce
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 500 ml wody (wrzącej)
- 2 opakowania galaretki (malinowej)
składniki na krem śmietankowy do ciasta malinowa chmurka
- 250 ml śmietany kremówki (użyłam 30% – mocno schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
składniki na bezę z migdałami
- 1 białko (z jajka L)
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 0,5 łyżeczki octu (lub soku z cytryny)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 garść płatków migdałowych
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta malinowa chmurka
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.2 białka, 50 g cukru
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z mąką ziemniaczaną.50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj – albo na niskich obrotach miksera, albo łopatką.2 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Foremkę do pieczenia o śr. 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Jeśli lubisz wilgotne biszkopty to nasącz go odrobiną wody z cukrem, albo osłodzoną herbatą.
Jak zrobić maliny do ciasta
- Galaretki malinowe zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.2 opakowania galaretki, 500 ml wody
- Dodaj maliny – jeśli masz je mrożone, to ich wcześniej nie rozmrażaj – wymieszaj i odstaw do wystudzenia.250 g malin
- Gdy galaretka zacznie tężeć wyłóż ją na biszkoptowy spód (foremka ma mieć dalej założony rant!) i schowaj do lodówki do stężenia.
Jak zrobić krem śmietankowy do ciasta
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z mascarpone i cukrem pudrem aż krem będzie bardzo gęsty.250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Nałóż krem na zastygniętą galaretkę z malinami.
- Schowaj foremkę ponownie do lodówki.
Jak zrobić bezę migdałową
- Białko zmiksuj z cukrem aż stanie się białe i bardzo gęste.1 białko, 50 g cukru
- Dodaj ocet/sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Foremkę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż bezę do foremki i wyrównaj.
- Posyp wierzch bezy płatkami migdałowymi.1 garść płatków migdałowych
- Piecz w 130 stopniach (termoobieg) przez około 45 minut.
- Po upieczeniu bezę ostudź.
- Ostrożnie oderwij papier od bezy – ja ją ułożyłam do góry nogami na talerzyku i odrywałam wtedy papier.
- Przełóż bezę na wierzch kremu śmietankowego i schowaj do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie – uwagi
Ciasto malinowa chmurka to bardzo popularne ciasto, które zwykle przygotowywane jest na kruchym cieście. Ja postanowiłam zrobić jego inną wersję – do tego znacznie lżejszą. Bo nie trzeba się wiele zastanawiać, aby dojść do faktu, że lekki biszkopt beztłuszczowy ma mniej kalorii niż kruche ciasto na maśle ;)
Moją malinową chmurkę przygotowałam więc na biszkopcie, a dodatkowo zrobiłam ją w tortownicy. Ostatecznie wygląda wręcz jak pyszny torcik! To ciasto może więc spokojnie być podane jako tort urodzinowy – super prawda?
Oprócz fajnego wyglądu to warstwowe ciasto z malinami smakuje wręcz rewelacyjnie! Pyszna malinowa galaretka z dużą ilością malin, lekki krem śmietankowy z dodatkiem mascarpone oraz beza z migdałami tworzą przepyszne połączenie.
Jeśli szukasz przepisu na lekkie ciasto z kremem, to to ciasto z galaretką i malinami będzie strzałem w 10! Spróbuj koniecznie!
Składniki na malinową chmurkę i zamienniki
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników:
- maliny – w sezonie na te owoce warto użyć świeże maliny, poza sezonem mogą być maliny mrożone – wtedy ich wcześniej nie rozmrażaj – tylko dodaj zamrożone maliny do galaretki. W sumie użyj 250 g malin świeżych lub mrożonych.
- galaretka – do tego ciasta używamy galaretki malinowe – dwa duże opakowania
- serek mascarpone – do kremu śmietankowego dodałam serek mascarpone, bo bardzo ładnie stabilizuje on krem i sprawia, że jest smaczniejszy. Jeśli nie masz gdzie kupić mascarpone, to możesz dodać do kremu śmietan-fix, aby bita śmietana była bardziej stabilna. Do kremu użyłam 125 g serka mascarpone, czyli pół standardowego opakowania.
- śmietana kremówka – ja tu użyłam płynną śmietanę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30% i użyłam 250 ml śmietany kremówki. Możesz też użyć śmietanę 36% – tylko wtedy zmieni się kaloryczność ciasta!
Jak zrobić malinową chmurkę – wskazówki
Zacznij oczywiście od upieczenia biszkopta. Możesz tu wykorzystać swój ulubiony przepis na biszkopt (najlepiej taki na foremkę 22 cm średnicy), albo skorzystać z mojego przepisu, który znajdziecie na dole. Co można użyć zamiast biszkopta? Jeśli nie masz jak go upiec, albo nie masz czasu, to możesz użyć gotowy spód biszkoptowy, albo biszkopciki (polecam tu takie podłużne jak do tiramisu). Jeśli zdecydujesz się na biszkopciki i małe beziki zamiast bezy migdałowej, to otrzymasz malinową chmurkę bez pieczenia :) Też fajnie!
Poza biszkoptem pieczecie również bezę z migdałami. Bezę robimy tradycyjnie – czyli miksujemy białko ze szczyptą soli i cukrem aż będzie ładnie puszyste i białe. Bezę na malinową chmurkę pieczemy również w tortownicy – tak aby była wielkości biszkopta.
Jakie maliny do malinowej chmurki?
Możecie użyć tu maliny mrożone. Dzięki temu warstwa galaretki z malinami szybciej stężeje. Zamrożone maliny dodajecie go rozpuszczonej galaretki i mieszacie. Zamrożone owoce mocno schładzają galaretkę, więc szybciej tężeje :)
Jak przechowywać malinową chmurkę?
Ciasto ze względu na krem śmietankowy dobrze jest przechowywać w lodówce. Ciasto może być przechowywane w lodówce przez około trzy dni.
Mam nadzieję, że ciasto malinowa chmurka na biszkopcie przypadnie wam do gustu i będziecie ją często przygotowywać :)
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała.
Ps.
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem, polecam wam między innymi malinową bezę, ciasto Danio, ciasto czekoladową chmurę, ciasto Kukułka albo ciasto chałwowe.
Przy okazji polecam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na ciastka, babeczki, ciasta i torty idealne na różne okazje.
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem. Tutaj polecam takie trzy przepisy: