Malinowa chmurka na biszkopcie

Zaktualizowany: 2024 23 maja
malinowa chmurka na biszkopcie

Przepis na ciasto malinową chmurkę z bezą i migdałami

Dziś u mnie bardzo popularna malinowa chmurka przygotowana na lekkim biszkopcie. To ciasto na biszkopcie pod malinową chmurką może nawet zastąpić tort. Ciasto przygotowane w tortownicy na lekkim biszkopcie z malinami w galaretce i z puszystą bitą śmietaną idealnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :) Zobaczcie więc mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić malinową chmurkę w domu.

ciasto z kremem, malinami i bezą

Pyszne ciasto malinowa chmurka na biszkopcie przepis krok po kroku

Zrób ze mną pyszne i lekkie ciasto z malinami w galaretce, kremem śmietankowym i bezą. To ciasto malinowe przepięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdź koniecznie!

malinowa chmurka na biszkopcie

Malinowa chmurka na biszkopcie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ciasto z malinami w galaretce, kremem śmietankowym i bezą.
4.75 z 48 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 10 minut
4 hours
Czas całkowity 6 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 180 kcal
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy mniej więcej 22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta

składniki na maliny w galaretce

  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 500 ml wody (wrzącej)
  • 2 opakowania galaretki (malinowej)

składniki na krem śmietankowy do ciasta malinowa chmurka

składniki na bezę z migdałami

  • 1 białko (z jajka L)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki octu (lub soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 garść płatków migdałowych
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do ciasta malinowa chmurka

    Krok 1 – przygotowanie biszkoptu

    • Białka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące – ja miksuję je na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
      2 białka, 50 g cukru
    • W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z mąką ziemniaczaną.
      50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj – albo na niskich obrotach miksera, albo łopatką.
      2 żółtka
    • Dodaj przesiane mąki i delikatnie wymieszaj.
    • Foremkę do pieczenia o śr. 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki foremki zostaw suche i czyste – bez smarowania i bez papieru.
    • Wyłóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
    • Piecz biszkopt w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ostudź.
    • Jeśli lubisz wilgotne biszkopty to nasącz go odrobiną wody z cukrem, albo osłodzoną herbatą.

    Krok 2 – przygotowanie warstwy malinowej

    • Galaretki malinowe zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
      2 opakowania galaretki, 500 ml wody
    • Dodaj maliny – jeśli masz je mrożone, to ich wcześniej nie rozmrażaj – wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
      250 g malin
    • Gdy galaretka zacznie tężeć wyłóż ją na biszkoptowy spód (foremka ma mieć dalej założony rant!) i schowaj do lodówki do stężenia. Pamiętaj, aby nie wykładać lejącej galaretki, bo wchłonie się ona w biszkopt i spłynie bokami!

    Krok 3 – przygotowanie kremu śmietankowego do ciasta

    • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem ze schłodzonym serkiem mascarpone i cukrem pudrem aż krem będzie bardzo gęsty.
      250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
    • Nałóż krem na zastygniętą galaretkę z malinami.
    • Schowaj foremkę z ciastem ponownie do lodówki.

    Krok 4 – przygotowanie bezy migdałowej

    • Białko zmiksuj z cukrem aż stanie się białe i bardzo gęste.
      1 białko, 50 g cukru
    • Dodaj ocet/sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
      0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • Foremkę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
    • Przełóż bezę do foremki i wyrównaj.
    • Posyp wierzch bezy płatkami migdałowymi.
      1 garść płatków migdałowych
    • Piecz bezę w 130 stopniach (termoobieg) przez około 45 minut.
    • Po upieczeniu bezę ostudź.
    • Ostrożnie oderwij papier od bezy – ja ją ułożyłam do góry nogami na talerzyku i odrywałam wtedy papier.
    • Przełóż bezę na wierzch kremu śmietankowego i schowaj do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 21gBiałko: 4gTłuszcz: 9g
    Słowa kluczowe chmurka malinowa, ciasto po malinową chmurką
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto z malinami i kremem

    Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie – uwagi

    Ciasto malinowa chmurka to bardzo popularne ciasto, które zwykle przygotowywane jest na kruchym cieście. Ja postanowiłam zrobić jego inną wersję – do tego znacznie lżejszą. Bo nie trzeba się wiele zastanawiać, aby dojść do faktu, że lekki biszkopt beztłuszczowy ma mniej kalorii niż kruche ciasto na maśle ;)

    Moją malinową chmurkę przygotowałam więc na biszkopcie, a dodatkowo zrobiłam ją w tortownicy. Ostatecznie wygląda wręcz jak pyszny torcik! To ciasto może więc spokojnie być podane jako tort urodzinowy – super prawda?

    Oprócz fajnego wyglądu to warstwowe ciasto z malinami smakuje wręcz rewelacyjnie! Pyszna malinowa galaretka z dużą ilością malin, lekki krem śmietankowy z dodatkiem mascarpone oraz beza z migdałami tworzą przepyszne połączenie.

    Jeśli szukasz przepisu na lekkie ciasto z kremem, to to ciasto z galaretką i malinami będzie strzałem w 10! Spróbuj koniecznie!

    ciasto malinowa chmurka z kremem

    Niezbędne składniki na malinową chmurkę i zamienniki

    Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników:

    • maliny – w sezonie na te owoce warto użyć świeże maliny, poza sezonem mogą być maliny mrożone – wtedy ich wcześniej nie rozmrażaj – tylko dodaj zamrożone maliny do galaretki. W sumie użyj 250 g malin świeżych lub mrożonych.
    • galaretka – do tego ciasta używamy galaretki malinowe – dwa duże opakowania
    • serek mascarpone – do kremu śmietankowego dodałam serek mascarpone, bo bardzo ładnie stabilizuje on krem i sprawia, że jest smaczniejszy. Jeśli nie masz gdzie kupić mascarpone, to możesz dodać do kremu śmietan-fix, aby bita śmietana była bardziej stabilna. Do kremu użyłam 125 g serka mascarpone, czyli pół standardowego opakowania.
    • śmietana kremówka – ja tu użyłam płynną śmietanę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30% i użyłam 250 ml śmietany kremówki. Możesz też użyć śmietanę 36% – tylko wtedy zmieni się kaloryczność ciasta!
    biszkopt z malinami i bezą

    Jak zrobić malinową chmurkę – wskazówki

    Zacznij oczywiście od upieczenia biszkopta. Możesz tu wykorzystać swój ulubiony przepis na biszkopt (najlepiej taki na foremkę 22 cm średnicy), albo skorzystać z mojego przepisu. Możesz też obejrzeć mój krótki film, gdzie pokazuję jak ja robię taki niski biszkopt. Ten przepis jest bardzo uniwersalny i wykorzystuję go przy wielu kremowych ciastach i torcikach.

    Poza biszkoptem pieczecie również bezę z migdałami. Jak upiec bezę do malinowej chmurki? Bezę robimy tradycyjnie – czyli miksujemy białko ze szczyptą soli i cukrem aż będzie ładnie puszyste i białe. Bezę na malinową chmurkę pieczemy również w tortownicy – tak aby była wielkości biszkopta.

    ciasto z galaretką i malinami

    Jakie użyć maliny do malinowej chmurki?

    Możecie użyć tu maliny mrożone. Dzięki temu warstwa galaretki z malinami szybciej stężeje. Zamrożone maliny dodajecie go rozpuszczonej galaretki i mieszacie. Zamrożone owoce mocno schładzają galaretkę, więc szybciej tężeje :)

    Malinowa chmurka na biszkoptach – w wersji bez pieczenia

    Jeśli nie masz ochoty na pieczenie biszkopta, albo nie masz do tego warunków, to możesz wykorzystać gotowy kupny spód biszkoptowy. Zamiast niego możesz również ułożyć w formie małe biszkopty i na nie wylać tężejącą galaretkę. Zamiast bezy wykorzystaj gotowe małe beziki, ułóż je na kremie śmietankowym, albo lekko rozkrusz. Na koniec posyp podprażonymi płatkami migdałowymi.

    Jak zrobić prażone migdały? Rozgrzej na kuchence suchą patelnię, wsyp płatki migdałowe i podsmażaj – co jakiś czas mieszając – aż płatki nabiorą ładnego lekko złotego, jasno brązowego koloru. Wtedy je przestudź i posyp nimi wierzch swojego ciasta.

    Jak przechowywać malinową chmurkę?

    Ciasto ze względu na krem śmietankowy dobrze jest przechowywać w lodówce. Ciasto może być przechowywane w lodówce przez około trzy dni.

    Mam nadzieję, że ciasto malinowa chmurka na biszkopcie przypadnie wam do gustu i będziecie ją często przygotowywać :)

    Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała.

    Malinowa chmurka kcal

    Ile kalorii ma malinowa chmurka? Otóż dzięki przygotowaniu malinowej chmurki na biszkopcie, zamiast na kruchym cieście zdołałam mocno obniżyć kaloryczność tego ciasta. I tak 100 g malinowej chmurki na biszkopcie ma około 180 kcal :) To bardzo fajna kaloryczność, można rzec ;)

    Ps.

    Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem, polecam wam między innymi malinową bezę, ciasto Danio, ciasto czekoladową chmurę, ciasto Kukułka albo ciasto chałwowe.

    Przy okazji polecam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na ciastka, babeczki, ciasta i torty idealne na różne okazje.

    ciasto malinowa chmurka z bezą

    Polecane przepisy na ciasta z kremem

    Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2022 11 lutego

    Podziel się przepisem

    4.75 from 48 votes (46 ratings without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    11 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Ciasto malinowa chmurka przepis

    Przepis na pyszne przekładane ciasto z malinami i kremem to zawsze pewniak, gdy szukamy przepisu na ciasto, które ma zrobić wrażenie na innych. To ciasto biszkoptowe z malinami wygląda i smakuje rewelacyjnie. Spokojnie możecie go podać jako pyszny tort na urodziny lub inną okazję. To ciasto warstwowe z kremem śmietankowym i galaretką malinową jest lekkie jak chmurka. Na pewno zasmakuje i dzieciom i dorosłym. Dzieci uwielbiają galaretki, a tu jest galaretka malinowa z dużą ilością malin. Moja malinowa chmurka zrobiona jest na biszkopcie, więc oprócz rewelacyjnego smaku ma również mniej kalorii od tradycyjnego ciasta robionego na kruchym spodzie.

    Malinowa chmurka na biszkoptach z galaretką

    To malinowe ciasto z kremem śmietankowym i galaretką sprawdzi się idealnie na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc i różne okazje rodzinne. Po przygotowaniu bezy migdałowej warto całe ciasto potrzymać przez kilka godzin w lodówce. Wtedy beza zmięknie od kremu śmietankowego z mascarpone i ciasto z bitą śmietaną i malinami będzie się łatwiej kroiło.

    Koniecznie wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto malinowa chmurka na biszkopcie. Zaskoczcie rodzinę i przyjaciół tym zachwycającym ciastem z malinami.

    Wypróbujcie również inne moje wypieki z malinami, polecam wam między innymi ciasto na żółtkach z malinami, ciasto malinową piankę, ciasto z twarogiem i owocami, blondie z owocami albo clafoutis z malinami.