Przepis na ciasto malinowa chmurka z bezą i migdałami

Ciasto malinowa chmurka to bardzo popularne ciasto, które zwykle przygotowywane jest na kruchym cieście.
Ja postanowiłam zrobić jego inną wersję – do tego znacznie lżejszą.
Bo nie trzeba się wiele zastanawiać, aby dojść do faktu, że lekki biszkopt beztłuszczowy ma mniej kalorii niż kruche ciasto na maśle ;)
Moją malinową chmurkę przygotowałam na biszkopcie, a dodatkowo zrobiłam ją w tortownicy.
Ostatecznie wygląda wręcz jak pyszny torcik!
Malinowa chmurka na biszkopcie może więc spokojnie być podana jako tort urodzinowy – super prawda?
Oprócz fajnego wyglądu to warstwowe ciasto z malinami smakuje wręcz rewelacyjnie!
Pyszna malinowa galaretka z dużą ilością malin, lekki krem śmietankowy z dodatkiem mascarpone oraz beza z migdałami tworzą przepyszne połączenie.
Jeśli szukacie przepisu na lekkie ciasto z kremem, to to ciasto z galaretką i malinami będzie strzałem w 10!
Spróbujcie koniecznie!
Ps.
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem, polecam wam między innymi malinową bezę, ciasto Danio, ciasto czekoladową chmurę, ciasto Kukułka albo ciasto chałwowe.






Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie przepis do druku

Malinowa chmurka na biszkopcie
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy mniej więcej 22 cm.
Składniki
biszkopt
- 2 białka rozmiar L
- 2 żółtka
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 50 g mąki 1/3 szklanki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
maliny
- 250 g malin mogą być mrożone
- 500 ml wody wrzącej
- 2 opakowania galaretki malinowej
krem śmietankowy
- 250 ml śmietany kremówki użyłam 30% – mocno schłodzonej
- 125 g serka mascarpone mocno schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
beza z migdałami
- 1 białko z jajka L
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 0,5 łyżeczki octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 garść płatków migdałowych
Instrukcja
biszkopt
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.2 białka, 50 g cukru
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z mąką ziemniaczaną.50 g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj – albo na niskich obrotach miksera, albo łopatką.2 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Foremkę do pieczenia o śr. 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Jeśli lubisz wilgotne biszkopty to nasącz go odrobiną wody z cukrem, albo osłodzoną herbatą.
maliny
- Galaretki malinowe zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.2 opakowania galaretki, 500 ml wody
- Dodaj maliny – jeśli masz je mrożone, to ich wcześniej nie rozmrażaj – wymieszaj i odstaw do wystudzenia.250 g malin
- Gdy galaretka zacznie tężeć wyłóż ją na biszkoptowy spód (foremka ma mieć dalej założony rant!) i schowaj do lodówki do stężenia.
krem śmietankowy
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z mascarpone i cukrem pudrem aż krem będzie bardzo gęsty.250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Nałóż krem na zastygniętą galaretkę z malinami.
- Schowaj foremkę ponownie do lodówki.
beza migdałowa
- Białko zmiksuj z cukrem aż stanie się białe i bardzo gęste.1 białko, 50 g cukru
- Dodaj ocet/sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Foremkę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż bezę do foremki i wyrównaj.
- Posyp wierzch bezy płatkami migdałowymi.1 garść płatków migdałowych
- Piecz w 130 stopniach (termoobieg) przez około 45 minut.
- Po upieczeniu bezę ostudź.
- Ostrożnie oderwij papier od bezy – ja ją ułożyłam do góry nogami na talerzyku i odrywałam wtedy papier.
- Przełóż bezę na wierzch kremu śmietankowego i schowaj do lodówki na przynajmniej 2 godziny.