Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia


chałwowiec


Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe bez pieczenia.

Na herbatnikach, z biszkoptami nasączonymi kawą i pysznym kremem na bazie serka mascarpone.

Ja się nie mogłam mu oprzeć – ale to w końcu chałwa – chałwie nigdy nie mówię „nie” :)

Do tego połączenie chałwowego kremu z kawą jest jak dla mnie obłędne – mój mąż to się nawet pytał, czy to tiramisu.

Jednym słowem – jeśli jesteście wielbicielami tiramisu, to to ciasto będzie Wam również bardzo smakować :)

To ciasto chałwowe nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wygląda rewelacyjnie, więc będzie ozdobą każdego stołu.

A że wychodzi go sporo (przygotowałam je w foremce 24/24 cm), to starczy dla wielu osób.

Dobrze go przechowywać w lodówce, bo po dłuższym staniu w temperaturze pokojowej może się lekko rozpływać. Nie wpływa to na jego walory smakowe, ale trudniej go nałożyć ;)

Jeśli z góry wiecie, że ciasto będzie musiało stać długo w cieple, to możecie dodać do kremu 2 łyżeczki żelatyny, aby krem był bardziej stabilny.

Jeśli lubicie chałwowe smaki, to spróbujcie również sernik chałwowy – przepyszny!

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ciasto chałwowe

chałwowiec

ciasto na herbatnikach bez pieczenia

ciasto z chałwą

chałwowiec bez pieczenia

ciasto chałwowiec

Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe przepis do druku

chałwowiec

Chałwowiec

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto chałwowe bez pieczenia na herbatnikach i z kremem chałwowym.
4.66 z 23 ocen
Czas przygotowania 30 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 30 minut
Porcje 24

Składniki

nasączenie:

krem:

dodatkowo:

  • 30 sztuk herbatników mniej więcej
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych

Instrukcja
 

  • Przygotuj poncz z kawy i odstaw do przestudzenia.
  • Chałwę pokrusz, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone - zmiksuj blenderem na gładką masę - schowaj do lodówki do schłodzenia.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj do masy chałwowej i wymieszaj (odłóż 2-3 czubate łyżki kremu).
  • Dno foremki o wielkości około 24/24 cm wyłóż herbatnikami.
  • Na herbatniki wyłóż połowę kremu.
  • Biszkopty zanurzaj w kawie, a następnie układaj na kremie, po ułożeniu warstw biszkoptów wyłóż resztę kremu.
  • Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je odłożonym wcześniej kremem.
  • Ciasto schłódź w lodówce.
  • Przed podaniem oprósz dodatkowo kawą rozpuszczalną.

Notatki

Jeśli chcesz dodać do kremu żelatynę to zalej dwie lekko czubate łyżeczki żelatyny zimną wodą - tylko tyle aby zakryła żelatynę - i odstaw ją na kilka minut do napęcznienia.
Podgrzej krótko żelatynę w mikrofalówce (około 10 sekund) lub w kąpieli wodnej - nie grzej jej za długo, bo przegrzana żelatyna traci swoje właściwości!
Do płynnej żelatyny dodaj czubatą łyżkę kremu i dokładnie wymieszaj. Dopiero teraz dodaj żelatynę do reszty kremu i zmiksuj na wysokich obrotach.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

chalwowiec-9