Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia


chałwowiec


Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe bez pieczenia.

Na herbatnikach, z biszkoptami nasączonymi kawą i pysznym kremem na bazie serka mascarpone.

Ja się nie mogłam mu oprzeć – ale to w końcu chałwa – chałwie nigdy nie mówię „nie” :)

Do tego połączenie chałwowego kremu z kawą jest jak dla mnie obłędne – mój mąż to się nawet pytał, czy to tiramisu.

Jednym słowem – jeśli jesteście wielbicielami tiramisu, to to ciasto będzie Wam również bardzo smakować :)

To ciasto chałwowe nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wygląda rewelacyjnie, więc będzie ozdobą każdego stołu. A że wychodzi go sporo (przygotowałam je w foremce 24/24 cm), to starczy dla wielu osób.

Dobrze go przechowywać w lodówce, bo w temperaturze pokojowej może się lekko rozpływać – nie wpływa to na jego walory smakowe, ale trudniej go nałożyć ;)

Jeśli lubicie chałwowe smaki, to spróbujcie również sernik chałwowy – przepyszny!

ciasto chałwowe

chałwowiec

ciasto na herbatnikach bez pieczenia

ciasto z chałwą

chałwowiec bez pieczenia

ciasto chałwowiec

Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe przepis do druku

chałwowiec

Chałwowiec

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto chałwowe bez pieczenia na herbatnikach i z kremem chałwowym.
4.54 z 15 ocen
Czas przygotowania 30 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 30 minut
Danie Ciasta, Desery
Kuchnia Kuchnia amerykańska
Porcje 24

Składniki
  

nasączenie:

  • 250 ml kawy mocnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml amaretto

krem:

  • 300 g chałwy waniliowej
  • 500 g serka mascarpone zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • 400 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej

dodatkowo:

  • 30 sztuk herbatników mniej więcej
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych

Instrukcja
 

  • Przygotuj poncz z kawy i odstaw do przestudzenia.
  • Chałwę pokrusz, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone - zmiksuj blenderem na gładką masę - schowaj do lodówki do schłodzenia.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj do masy chałwowej i wymieszaj (odłóż 2-3 czubate łyżki kremu).
  • Dno foremki o wielkości około 24/24 cm wyłóż herbatnikami.
  • Na herbatniki wyłóż połowę kremu.
  • Biszkopty zanurzaj w kawie, a następnie układaj na kremie, po ułożeniu warstw biszkoptów wyłóż resztę kremu.
  • Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je odłożonym wcześniej kremem.
  • Ciasto schłódź w lodówce.
  • Przed podaniem oprósz dodatkowo kawą rozpuszczalną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

chalwowiec-9