Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia
Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe bez pieczenia.
Na herbatnikach, z biszkoptami nasączonymi kawą i pysznym kremem na bazie serka mascarpone.
Ja się nie mogłam mu oprzeć – ale to w końcu chałwa – chałwie nigdy nie mówię „nie” :)
Do tego połączenie chałwowego kremu z kawą jest jak dla mnie obłędne – mój mąż to się nawet pytał, czy to tiramisu.
Jednym słowem – jeśli jesteście wielbicielami tiramisu, to to ciasto będzie Wam również bardzo smakować :)
To ciasto chałwowe nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wygląda rewelacyjnie, więc będzie ozdobą każdego stołu. A że wychodzi go sporo (przygotowałam je w foremce 24/24 cm), to starczy dla wielu osób.
Dobrze go przechowywać w lodówce, bo w temperaturze pokojowej może się lekko rozpływać – nie wpływa to na jego walory smakowe, ale trudniej go nałożyć ;)
Jeśli lubicie chałwowe smaki, to spróbujcie również sernik chałwowy – przepyszny!
Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe przepis do druku

Chałwowiec
Składniki
nasączenie:
- 250 ml kawy mocnej
- 2 łyżeczki cukru
- 50 ml amaretto
krem:
- 300 g chałwy waniliowej
- 500 g serka mascarpone zimnego
- 3 łyżki cukru pudru lub do smaku
- 400 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
dodatkowo:
- 30 sztuk herbatników mniej więcej
- 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
Instrukcja
- Przygotuj poncz z kawy i odstaw do przestudzenia.
- Chałwę pokrusz, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone - zmiksuj blenderem na gładką masę - schowaj do lodówki do schłodzenia.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj do masy chałwowej i wymieszaj (odłóż 2-3 czubate łyżki kremu).
- Dno foremki o wielkości około 24/24 cm wyłóż herbatnikami.
- Na herbatniki wyłóż połowę kremu.
- Biszkopty zanurzaj w kawie, a następnie układaj na kremie, po ułożeniu warstw biszkoptów wyłóż resztę kremu.
- Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je odłożonym wcześniej kremem.
- Ciasto schłódź w lodówce.
- Przed podaniem oprósz dodatkowo kawą rozpuszczalną.
Udało się, krem chałwowy wstawiłam na 3 h do lodówki, a następnie połączyłem z bitą śmietaną krótko mieszając mikserem na najniższych obrotach. Użyłam tez droższego serka mascarpone – Epiu.
Super :)
Marzyłam o tym cieście, ale niestety mi się zważyło :(
Włóż krem do lodówki i schłódź. Spróbuj ponownie zmiskować jak będzie zimny
Postanowiłam wypróbować coś nowego na Święta i to był strzał w 10 w rodzinie miłośników chałwy. Zrobiłam tylko małą modyfikację – zamiast kulek dałam na wierzch cząstki orzechów włoskich. Minus tylko jeden – nie wszyscy goście zdążyli spróbować, bo zniknął w ekspresowym tempie. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Bardzo się cieszę, że ciasto tak zasmakowało :) wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń w Nowym Roku :)
Co to za kulki na wierzchu ciasta?
kuleczki Gerard
[…] również ciasto chałwowe – również przygotujecie je bez pieczenia […]
[…] takie przekładane ciasta bez pieczenia, to koniecznie wypróbujcie też przepis na pysznego kawowego chałwowca – palce lizać […]
Wygląda obłędnie! Nie ma mowy żeby takie ciasto komuś nie smakowało <3
Też tak uważam – to niemożliwe, aby nie smakowało :D
Mimo, że jest kawa to i tak byśmy chętnie zjadły, bo kochamy chałwę <3
Wszystkiego dobrego, samych najsłodszych chwil w nowym roku :*
Zawsze można zrezygnować z nasączania kawy i nasączyć herbatą :)