Kostka czekoladowo-pomarańczowa – bez pieczenia

 

kostka czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

 

Kostka czekoladowo-pomarańczowa to pyszne ciasto bez pieczenia.

Jest proste do wykonania, a efekt spektakularny.

Ciasto wygląda obłędnie i tak smakuje :)

Kupcie sporo herbatników kakaowych, dwa dżemy pomarańczowe, mascarpone i kremówkę.

Ten przepis to taka „wariacja” na temat ciasta marlenka – tam się trzeba trochę narobić z kruchymi blatami. Tu jest znacznie prościej – wystarczy kupić ciasteczka :D

Co ciasto możecie również przygotować w innych wariantach smakowych.  Jeśli nie przepadacie za dżemem pomarańczowym, to weźcie inny kwaskowaty – malinowy, wiśniowy lub porzeczkowy.

Konfiturę pomarańczową możecie również zrobić sami – mówię wam – taka domowa jest obłędna.

 

ciasto bez pieczenia na herbatanikach  ciasto bez pieczenia czekoladowo-pomarańczowe
 

kostka czekoladowa z pomarańczami  ciasto marlenka bez pieczenia
 

ciasto bez pieczenia czekoladowo-pomarańczowe  kostka czekoladowo-pomarańczowa

Przepis do druku

 

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Kostka czekoladowo-pomarańczowa

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 334 kcal

Składniki
  

  • około 420 g herbatników kakaowych
  • 500 ml bardzo zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 500 g zimnego serka mascarpone
  • około 4 czubate łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 2 dżemy pomarańczowe - około 500 g

Instrukcja
 

  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj po łyżce serek mascarpone i miksuj aż się ładnie połączą, a masa będzie gęsta.
  • Podziel masę śmietanową na 5 równych porcji.
  • Pierwszą porcją posmaruj ostrożnie herbatniki, połóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je połową dżemu.
  • Wyłóż drugą porcję kremu dokładnie rozsmaruj na ciastkach.
  • Ułóż trzecią warstwę ciasteczek i trzecią porcję kremu.
  • Czwartą warstwę ciasteczek posmaruj resztą dżemu pomarańczowego, a następnie kremem.
  • Wyłóż ostatnią warstwę ciasteczek i kremu.
  • Całość schłódź w lodówce przez noc, tak aby herbatniki zmiękły od kremu.
  • Prze podaniem udekoruj ciasto kandyzowaną skórką z pomarańczy oraz czekoladą.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 334kcalWeglowodany: 28gBiałko: 3gTłuszcz: 24gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!