Przepis na kostkę czekoladowo-pomarańczową – bez pieczenia

kostka czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

Kostka czekoladowo-pomarańczowa to pyszne ciasto bez pieczenia.

Jest proste do wykonania, a osiągnięty efekt jest spektakularny.

Ciasto wygląda obłędnie i tak smakuje :)

Kupcie sporo herbatników kakaowych, dwa dżemy pomarańczowe, mascarpone i kremówkę.

Ten przepis to taka “wariacja” na temat ciasta marlenka – tam się trzeba trochę narobić z kruchymi blatami.

Tu jest znacznie prościej – wystarczy kupić ciasteczka :D

To ciasto czekoladowo-pomarańczowe możecie również przygotować w innych wariantach smakowych.

Jeśli nie przepadacie za dżemem pomarańczowym, to weźcie inny kwaskowaty – malinowy, wiśniowy lub porzeczkowy.

Konfiturę pomarańczową możecie również zrobić sami – mówię wam – taka domowa jest obłędna.

Polecam wam także inne przepisy na ciasta bez pieczenia z bloga :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

ciasto bez pieczenia na herbatanikach  ciasto bez pieczenia czekoladowo-pomarańczowe

kostka czekoladowa z pomarańczami  ciasto marlenka bez pieczenia

ciasto bez pieczenia czekoladowo-pomarańczowe  kostka czekoladowo-pomarańczowa

Kostka czekoladowo-pomarańczowa przepis do druku

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Kostka czekoladowo-pomarańczowa

Wypieki Beaty
Rewelacyjne ciasto bez pieczenia na herbatnikach kakaowych przekładanych kremem z mascarpone.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 334 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj po łyżce serek mascarpone i miksuj aż się ładnie połączą, a masa będzie gęsta.
  • Podziel masę śmietanową na 5 równych porcji.
  • Pierwszą porcją posmaruj ostrożnie herbatniki, połóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je połową dżemu.
  • Wyłóż drugą porcję kremu dokładnie rozsmaruj na ciastkach.
  • Ułóż trzecią warstwę ciasteczek i trzecią porcję kremu.
  • Czwartą warstwę ciasteczek posmaruj resztą dżemu pomarańczowego, a następnie kremem.
  • Wyłóż ostatnią warstwę ciasteczek i kremu.
  • Całość schłódź w lodówce przez noc, tak aby herbatniki zmiękły od kremu.
  • Prze podaniem udekoruj ciasto kandyzowaną skórką z pomarańczy oraz czekoladą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 334kcalWeglowodany: 28gBiałko: 3gTłuszcz: 24gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!