Ciasto marlenka

Zaktualizowany: 2023 3 października
ciasto marlenka

Przepis na pyszne przekładane ciasto marlenka

Przygotujcie dziś razem ze mną niezwykle pyszne ciasto warstwowe z kremem budyniowym. To ciasto składa się z wielu warstw miodowego ciasta przełożonego kremem z budyniu, masła i masy kajmakowej. Ciasto rozmięka od kremu i całość robi się wręcz rozpływająca w ustach. Marlenka to idealne ciasto na różne imprezy i święta, bo to ciasto na dużą blachę, które możecie podzielić na wiele porcji. Sprawdźcie mój przepis i zobaczcie jak zrobić ciasto marlenkę w domu :)

ciasto przekładane

Ciasto marlenka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne ciasta z dużą ilością warstw, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto marlenka

Ciasto marlenka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne wielowarstwowe ciasto miodowe przekładane kremem budyniowym.
4.30 z 10 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
12 hours
Czas całkowity 13 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o wielkości 24/24 cm lub 20/30.
Składniki

składniki na ciasto miodowe do marlenki

składniki na kajmakowy krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g – bez cukru (dałam jeden budyń śmietankowy i jeden karmelowy :)))
  • 750 ml mleka
  • 400 g masy kajmakowej ( – w temperaturze pokojowej)
  • 250 g masła (miękkiego)

dodatkowe składniki do marlenki

  • około 50-100 g orzechów (posiekanych drobno (do posypania wierzchu))
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto marlenka z kajmakowym kremem budyniowym

  • Przygotowanie ciasta zacznij od przygotowania budyniu – w garnku podgrzej dwie szklanki mleka, w pozostałym mleku rozmieszaj budynie.
    750 ml mleka, 2 budynie śmietankowe
  • Wlej zawartość do gotującego się mleka i mieszaj, aż budyń zgęstnieje (budyniu nie słodzimy), gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia – studź w temperaturze pokojowej.
  • W rondelku umieść masło, miód i cukier – podgrzej aż masło się rozpuści.
    125 g masła, 4 łyżki miodu, 70 g cukru pudru
  • Sodę zmieszaj z octem i dodaj do rondelka – masa się może spienić – zamieszaj, zdejmij z ognia i lekko ostudź.
    1 łyżka octu, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Do masy maślanej dodaj jajka oraz przesianą przez sito mąkę – mąkę dodawaj stopniowo – ciasto ma być zwarte, ale elastyczne i miękkie.
    2 jajka, około 350-450 g mąki pszennej
  • Podziel ciasto na 6 równych części (przykryj je folią spożywczą, aby nie obsychały).
  • Rozwałkuj ciasto na cieniutki placek o wielkości foremki – ciasto trzeba rozwałkować cienko jak na pierogi (ale nie przeźroczyście ;)).
  • Przełóż ciasto do foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 7 minut – w tym czasie rozwałkuj następny kawałek ciasta.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z foremki razem z papierem do pieczenia i odłóż do przestudzenia.
  • Po upieczeniu wszystkich blatów przygotuj krem.
  • Miękkie masło zmiksuj aż będzie białe i puszyste, dodaj po łyżce masę kajmakową, a następnie po łyżce ostudzony budyń.
    250 g masła, 400 g masy kajmakowej
  • Na dno foremki w której piekło się ciasto połóż jeden blat ciasta, posmaruj go cienką warstwą kremu, przykryj następnym blatem i posmaruj kremem.
  • Tak postępuj z każdym kawałkiem ciasta.
  • Ostatni blat możesz posmarować z wierzchu pozostałą masą kajmakową (ja miałam puszkę 510 g z Gostynia), a na nią wyłóż resztę kremu karmelowego.
  • Ciasto z wierzchu posyp zmiksowanymi orzechami.
    około 50-100 g orzechów
  • Ciasto schłodź przez noc.
  • Przed podaniem wyjmij ciasto wcześniej z lodówki, aby krem maślany lekko zmiękł.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto wartwowe z kremem, marlenka z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
marlenka

Marlenka ciasto z kremem kajmakowym – uwagi

Ciasto marlenkę zrobiłam, bo mnie przekonała do tego Katrina z bloga Smaki Katriny – myślałam, że takie ciasta są czasochłonne i trudne, a okazuje się, że to wcale nie jest prawda :)

Blaty na ciasto pieką się szybko i wszystko można zrobić w trakcie ich wypiekania.

Najdłużej trwa schładzanie w lodówce – najlepiej aby ciasto postało przez noc, tak aby ciasto miodowe zmiękło.

Ciasto Marlenka po takim pobycie w lodówce będzie miała trochę twardawy krem. Nie ma się co dziwić, skoro to krem na bazie masła.

Proponuję wiec wyjąć ciasto z pół godziny wcześniej, tak aby krem zmiękł – wtedy będziecie mogli w pełni cieszyć się smakiem tego ciasta :)

Nie ukrywam, że taki kawałek ma pewnie milion kalorii, ale ciasto jest tak smaczne, że trudno ;) zresztą spokojnie najecie się już po jednym kawałeczku.

Ciasto marlenka ze względu na swoją prezencję świetnie nada się na różne uroczystości i na święta – kto wie, może ja w tym roku wywiozę do babć taką właśnie marlenkę?

Podaję przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm – najwygodniej użyć foremkę ze zdejmowanym rantem.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na Boże Narodzenie i na ciasta z kremem.

marlenka
ciasto z kremem

Polecane przepisy na ciasta warstwowe

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta warstwowe idealne na specjalne okazje i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 2 grudnia

Podziel się przepisem

4.30 from 10 votes (10 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Ciasto Marlenka przepis

Warstwowe ciasto Marlenka to bardzo popularne tradycyjne ciasto. Składa się z warstw ciasta miodowego przekładanego kremem budyniowym z kajmakiem. Dlatego czasami nazywany jest też miodownikiem.

Przekładane ciasto warstwowe z kremem to idealne ciasto na wszelkie okoliczności. Ciasto Marlenka świetnie będzie się prezentować na świątecznym stole. W wielu domach miodownik króluje właśnie jako ciasto na Boże Narodzenie. Warstwy ciasta miodowego przełożonego kremem budyniowym pięknie wyglądają i robią wrażenie na każdym. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, ale wymaga trochę czasu. Szczególnie, że miodownik powinien postać przełożony kremem przynajmniej przez noc, aby warstwy ciasta miodowego zmiękły od kremu budyniowego. Wtedy ciasto Marlenkę można pokroić w piękne i równe kawałki. Przed podaniem warto posypać wierzch ciasta posiekanymi orzechami. Można go także polać sosem karmelowym. Ja tu najchętniej używam prostego domowego sosu toffee. Możecie go zrobić szybko w mikrofalówce!

Przepis na ciasto Miodownik

Ciasto miodownik możecie zrobić nie tylko na Boże Narodzenie. Świetnie się sprawdzi również jako ciasto na Wielkanoc. Jeśli planujecie większą imprezę rodzinną, albo towarzyską, to warto zrobić na nią ciasto marlenkę. Marlenka dzięki kremowi budyniowemu może długo stać na zewnątrz i nic się jej nie stanie. Ba! Będzie nawet lepsza! Krem budyniowy z dodatkiem masła zmięknie w temperaturze pokojowej i nabierze bardziej aksamitnej tekstury! Jeśli więc szukacie idealnego ciasta na imprezę, to polecam wam ciasto Marlenka! Poza miodownikiem na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta przekładane. Serdecznie zapraszam do ich wypróbowania!