Ciasto marlenka

 

ciasto marlenka

 

Ciasto marlenkę zrobiłam, bo mnie przekonała do tego Katrina z bloga Smaki Katriny – myślałam, że takie ciasta są czasochłonne i trudne, a okazuje się, że to wcale nie jest prawda :)

Blaty na ciasto pieką się szybko i wszystko można zrobić w trakcie ich wypiekania.

Najdłużej trwa schładzanie w lodówce – najlepiej aby ciasto postało przez noc, tak aby ciasto miodowe zmiękło.

Marlenka po takim pobycie w lodówce będzie miała trochę twardawy krem – nie ma się co dziwić, skoro to krem na bazie masła, więc proponuję wyjąć ciasto z pół godziny wcześniej, tak aby krem zmiękł – wtedy będziecie mogli w pełni cieszyć się smakiem tego ciasta :)

Nie ukrywam, że taki kawałek ma pewnie milion kalorii, ale ciasto jest tak smaczne, że trudno ;) zresztą spokojnie najecie się już po jednym kawałeczku.

Ciasto marlenka ze względu na swoją prezencję świetnie nada się na różne uroczystości i na święta – kto wie, może ja w tym roku wywiozę do babć taką właśnie marlenkę?

Podaję przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm – najwygodniej użyć foremkę ze zdejmowanym rantem.

ciasto przekładane

 

marlenka

 

ciasto z kremem

 

marlenka

 

ciasto marlenka

Ciasto marlenka

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o wielkości 24/24 cm.
4.2 z 5 ocen
Danie Ciasta

Składniki
  

ciasto:

krem:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g (dałam jeden budyń śmietankowy i jeden karmelowy :))
  • 3 szklanki mleka
  • 400 g masy kajmakowej - w temperaturze pokojowej
  • 250 g miękkiego masła

dodatkowo:

  • około 50-100 g posiekanych drobno orzechów (do posypania wierzchu)

Instrukcja
 

  • Przygotowanie ciasta zacznij od przygotowania budyniu - w garnku podgrzej dwie szklanki mleka, w pozostałym mleku rozmieszaj budynie, wlej zawartość do gotującego się mleka i mieszaj, aż budyń zgęstnieje (budyniu nie słodzimy), gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia - studź w temperaturze pokojowej.
  • W rondelku umieść masło, miód i cukier - podgrzej aż masło się rozpuści.
  • Sodę zmieszaj z octem i dodaj do rondelka - masa się może spienić - zamieszaj, zdejmij z ognia i lekko ostudź.
  • Do masy maślanej dodaj jajka oraz przesianą przez sito mąkę - mąkę dodawaj stopniowo - ciasto ma być zwarte, ale elastyczne i miękkie.
  • Podziel ciasto na 6 równych części (przykryj je folią spożywczą, aby nie obsychały).
  • Rozwałkuj ciasto na cieniutki placek o wielkości foremki - ciasto trzeba rozwałkować jak na pierogi (ale nie przeźroczyście ;)).
  • Przełóż ciasto do foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut - w tym czasie rozwałkuj następny kawałek ciasta.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z foremki razem z papierem do pieczenia i odłóż do przestudzenia.
  • Po upieczeniu wszystkich blatów przygotuj krem.
  • Miękkie masło zmiksuj, dodaj po łyżce masę kajmakową, a następnie po łyżce budyń.
  • Na dno foremki w której piekło się ciasto połóż jeden blat ciasta, posmaruj go cienką warstwą kremu, przykryj następnym blatem i posmaruj kremem.
  • Tak postęp z każdym kawałkiem ciasta.
  • Ostatni blat możesz posmarować z wierzchu pozostałą masą kajmakową (ja miałam puszkę 510 g z Gostynia), a na nią wyłóż resztę kremu karmelowego.
  • Ciasto z wierzchu posyp zmiksowanymi orzechami.
  • Ciasto schłódź przez noc.
  • Przed podaniem wyjmij ciasto wcześniej z lodówki, aby krem maślany lekko zmiękł.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!