ciasto marlenka

Przepis na pyszne przekładane ciasto marlenka

Przygotujcie dziś razem ze mną niezwykle pyszne ciasto warstwowe z kremem budyniowym. To ciasto składa się z wielu warstw miodowego ciasta przełożonego kremem z budyniu, masła i masy kajmakowej. Ciasto rozmięka od kremu i całość robi się wręcz rozpływająca w ustach. Marlenka to idealne ciasto na różne imprezy i święta, bo to ciasto na dużą blachę, które możecie podzielić na wiele porcji. Sprawdźcie mój przepis i zobaczcie jak zrobić ciasto marlenkę w domu :)

ciasto przekładane

Ciasto marlenka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne ciasta z dużą ilością warstw, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto marlenka

Ciasto marlenka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne wielowarstwowe ciasto miodowe przekładane kremem budyniowym.
4.30 z 10 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
12 hours
Czas całkowity 13 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o wielkości 24/24 cm lub 20/30.
Składniki

składniki na ciasto miodowe do marlenki

składniki na kajmakowy krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g – bez cukru (dałam jeden budyń śmietankowy i jeden karmelowy :)))
  • 750 ml mleka
  • 400 g masy kajmakowej ( – w temperaturze pokojowej)
  • 250 g masła (miękkiego)

dodatkowe składniki do marlenki

  • około 50-100 g orzechów (posiekanych drobno (do posypania wierzchu))
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto marlenka z kajmakowym kremem budyniowym

  • Przygotowanie ciasta zacznij od przygotowania budyniu – w garnku podgrzej dwie szklanki mleka, w pozostałym mleku rozmieszaj budynie.
    750 ml mleka, 2 budynie śmietankowe
  • Wlej zawartość do gotującego się mleka i mieszaj, aż budyń zgęstnieje (budyniu nie słodzimy), gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia – studź w temperaturze pokojowej.
  • W rondelku umieść masło, miód i cukier – podgrzej aż masło się rozpuści.
    125 g masła, 4 łyżki miodu, 70 g cukru pudru
  • Sodę zmieszaj z octem i dodaj do rondelka – masa się może spienić – zamieszaj, zdejmij z ognia i lekko ostudź.
    1 łyżka octu, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Do masy maślanej dodaj jajka oraz przesianą przez sito mąkę – mąkę dodawaj stopniowo – ciasto ma być zwarte, ale elastyczne i miękkie.
    2 jajka, około 350-450 g mąki pszennej
  • Podziel ciasto na 6 równych części (przykryj je folią spożywczą, aby nie obsychały).
  • Rozwałkuj ciasto na cieniutki placek o wielkości foremki – ciasto trzeba rozwałkować cienko jak na pierogi (ale nie przeźroczyście ;)).
  • Przełóż ciasto do foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 7 minut – w tym czasie rozwałkuj następny kawałek ciasta.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z foremki razem z papierem do pieczenia i odłóż do przestudzenia.
  • Po upieczeniu wszystkich blatów przygotuj krem.
  • Miękkie masło zmiksuj aż będzie białe i puszyste, dodaj po łyżce masę kajmakową, a następnie po łyżce ostudzony budyń.
    250 g masła, 400 g masy kajmakowej
  • Na dno foremki w której piekło się ciasto połóż jeden blat ciasta, posmaruj go cienką warstwą kremu, przykryj następnym blatem i posmaruj kremem.
  • Tak postępuj z każdym kawałkiem ciasta.
  • Ostatni blat możesz posmarować z wierzchu pozostałą masą kajmakową (ja miałam puszkę 510 g z Gostynia), a na nią wyłóż resztę kremu karmelowego.
  • Ciasto z wierzchu posyp zmiksowanymi orzechami.
    około 50-100 g orzechów
  • Ciasto schłodź przez noc.
  • Przed podaniem wyjmij ciasto wcześniej z lodówki, aby krem maślany lekko zmiękł.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto wartwowe z kremem, marlenka z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
marlenka

Marlenka ciasto z kremem kajmakowym – uwagi

Ciasto marlenkę zrobiłam, bo mnie przekonała do tego Katrina z bloga Smaki Katriny – myślałam, że takie ciasta są czasochłonne i trudne, a okazuje się, że to wcale nie jest prawda :)

Blaty na ciasto pieką się szybko i wszystko można zrobić w trakcie ich wypiekania.

Najdłużej trwa schładzanie w lodówce – najlepiej aby ciasto postało przez noc, tak aby ciasto miodowe zmiękło.

Ciasto Marlenka po takim pobycie w lodówce będzie miała trochę twardawy krem. Nie ma się co dziwić, skoro to krem na bazie masła.

Proponuję wiec wyjąć ciasto z pół godziny wcześniej, tak aby krem zmiękł – wtedy będziecie mogli w pełni cieszyć się smakiem tego ciasta :)

Nie ukrywam, że taki kawałek ma pewnie milion kalorii, ale ciasto jest tak smaczne, że trudno ;) zresztą spokojnie najecie się już po jednym kawałeczku.

Ciasto marlenka ze względu na swoją prezencję świetnie nada się na różne uroczystości i na święta – kto wie, może ja w tym roku wywiozę do babć taką właśnie marlenkę?

Podaję przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm – najwygodniej użyć foremkę ze zdejmowanym rantem.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na Boże Narodzenie i na ciasta z kremem.

marlenka
ciasto z kremem

Polecane przepisy na ciasta warstwowe

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta warstwowe idealne na specjalne okazje i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy: