Przepis na makowiec warstwowy na cieście krucho-drożdżowym

makowiec warstwowy

Ten makowiec warstwowy wypatrzyłam na instagramie u Gotuj z cukiereczkiem i bardzo zachwyciły mnie jego warstwy.

Przed Bożym Narodzeniem nie miałam już czasu na jego upieczenie i zrobiłam go dopiero później.

Ciasto z makiem sobie zjedliśmy, a przepis sobie czekał i leżał, aż go wreszcie wrzucę na blog :)

Nie wystraszcie się długim opisem wykonania, bo ciasto nie jest trudne do zrobienia.

Bardziej wymaga troszkę czasu – w tym wyrastania przez noc.

Tak, tak – bo ten makowiec warstwowy przygotowujemy np. wieczorem, odstawiamy na kilkanaście godzin i dopiero wtedy pieczemy.

Jak zrobić makowiec na cieście krucho-drożdżowym?

Przygotowujemy proste i szybkie ciasto z dodatkiem drożdży i dzielimy go na 4 porcje.

Każdą z nich cieniutko wałkujemy na rozmiar blaszki.

Tak przygotowane cienkie blaty ciasta przekładamy masą makową, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Przez noc nasze ciasto krucho-drożdżowe rośnie sobie powolutku i napusza się.

Potem pieczemy swojego drożdżowego makowca i po upieczeniu ciasto ma takie piękne warstwy.

Jaki mak do makowca?

W tym przypadku polecam wam kupienie maku mielonego.

Będziecie potrzebować jedno opakowanie i jeszcze trochę z drugiego.

Mak mielony jest o tyle wygodny, że jest już wstępnie zmielony.

Dlatego przy tym makowcu wystarczy zalać go gorącym mlekiem i poczekać aż przestygnie.

Nie musicie go gotować i mielić kilkakrotnie w maszynce.

Ja do masy makowej nie dawałam żadnych bakalii i orzechów, ale jeśli je lubicie, to spokojnie możecie dodać.

Posiekajcie tylko orzechy, aby nie były za duże.

Gorąco polecam wam także inne moje wypieki z makiem – np. makowiec zakręcony, torcik makowo-brzoskwiniowy, drożdżowe bułeczki z makiem, ciasteczka z makiem czy też makowic japoński.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.8 z 5 ocen
Postaw mi kawę
ciasto z makiem na święta
makowiec na święta
kruche ciasto z makiem
ciasto krucho-drożdżowe z makiem
kruchy makowiec
makowiec z lukrem
ciasto makowiec z lukrem
kruchy makowiec

Makowiec warstwowy przepis do druku

makowiec warstwowy

Makowiec warstwowy

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny makowiec na cieście krucho-drożdżowym.
4.8 z 5 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 40 minut
12 godz
Czas całkowity 14 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 330 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.

Składniki

ciasto krucho-drożdżowe

masa makowa

  • 260 g maku mielonego
  • 320 ml mleka gorącego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 150 g cukru pudru 1 szklanka
  • 1 łyżka masła miękkiego
  • olejek migdałowy opcjonalnie – ja go uwielbiam do maku

lukier

Instrukcja
 

masa makowa

  • Mielony mak zalej gorącym mlekiem i odstaw do przestudzenia – u mnie mak wchłonął całe mleko. Jeśli po wystudzeniu mak jest dalej mokry, to gęste sito wyłóż gazą/pieluszką tetrową/ręcznikami papierowymi i przelej mak przez sito, tak aby pozbyć się nadmiaru wody.
    260 g maku, 320 ml mleka
    mak do makowca
  • Jajka zmiksuj krótko z cukrem pudrem i masłem.
    2 jajka, 150 g cukru pudru, 1 łyżka masła
    kruche ciasto do makowca
  • Dodaj masę jajeczną do maku i wymieszaj.
  • Możesz teraz dodać trochę oleju migdałowego jeśli go używasz.
    olejek migdałowy
  • Podziel mak na 3 mniej więcej równe porcje.

ciasto

  • Do drożdży dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie razem rozetrzyj – drożdże powinny stać się płynne.
    40 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
    rozczyn drożdżowy
  • Do mąki dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i drożdże.
    400 g mąki, 4 łyżki cukru pudru, 100 g masła, 1 łyżka cukru z wanilią
    jak zrobić kruche ciasto
  • Krótko razem wszystko posiekaj – możesz to zrobić nożem, albo jak ja w malakserze.
  • Zagnieć ciasto – jeśli ciasto słabo się ze sobą lepi, to dodaj trochę zimnej wody.
    3 żółtka, około 2 łyżki wody
  • Gotowe ciasto podziel na 4 równe porcje.
    kruche ciasto do makowca
  • Każdą porcję ciasta rozwałkuj bardzo cienko ( u mnie to było około 2 mm) na wielkość foremki. Dobrze jest wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy ciasto łatwiej przenieść do foremki.
    wałkowanie kruchego ciasta
  • W formie do pieczenia umieść pierwszy blat ciasta razem z papierem do pieczenia.
  • Na ciasto wyłóż jedną z części maku i dokładnie rozsmaruj po całości.
    mak do makowca
  • Nałóż drugi blat ciasta pomagając sobie papierem do pieczenia – ja go obróciłam do góry nogami i ostrożnie odkleiłam. Ewentualne nadmiarowe kawałki po bokach odetnij nożem i doklej tam, gdzie brakuje ciasta.
  • Na ciasto nałóż mak, nałóż następne ciasto i znowu mak.
  • Ułóż ostatni kawałek ciasta.
  • Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i zostaw tak w ciepłym miejscu na całą noc.
    ciasto krucho-drożdżowe
  • Rano zdejmij z ciasta folię i piecz makowiec w 190 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40 minut. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić z góry, to przykryj do w trakcie pieczenia folią spożywczą.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

lukier

  • Cukier puder wsyp do miseczki.
    200 g cukru pudru
    lukier do ciasta
  • Dodawaj do niego po łyżce mleka, aż uzyskasz lekko płynny lukier.
    kilka łyżek mleka
  • Lukrem posmaruj ciasto.
    jak zrobić lukier

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 330kcalWeglowodany: 40gBiałko: 8gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!