Przepis na makowiec warstwowy na cieście krucho-drożdżowym

Ten makowiec warstwowy wypatrzyłam na instagramie u Gotuj z cukiereczkiem i bardzo zachwyciły mnie jego warstwy.
Przed Bożym Narodzeniem nie miałam już czasu na jego upieczenie i zrobiłam go dopiero później.
Ciasto z makiem sobie zjedliśmy, a przepis sobie czekał i leżał, aż go wreszcie wrzucę na blog :)
Nie wystraszcie się długim opisem wykonania, bo ciasto nie jest trudne do zrobienia.
Bardziej wymaga troszkę czasu – w tym wyrastania przez noc.
Tak, tak – bo ten makowiec warstwowy przygotowujemy np. wieczorem, odstawiamy na kilkanaście godzin i dopiero wtedy pieczemy.
Jak zrobić makowiec na cieście krucho-drożdżowym?
Przygotowujemy proste i szybkie ciasto z dodatkiem drożdży i dzielimy go na 4 porcje.
Każdą z nich cieniutko wałkujemy na rozmiar blaszki.
Tak przygotowane cienkie blaty ciasta przekładamy masą makową, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Przez noc nasze ciasto krucho-drożdżowe rośnie sobie powolutku i napusza się.
Potem pieczemy swojego drożdżowego makowca i po upieczeniu ciasto ma takie piękne warstwy.
Jaki mak do makowca?
W tym przypadku polecam wam kupienie maku mielonego.
Będziecie potrzebować jedno opakowanie i jeszcze trochę z drugiego.
Mak mielony jest o tyle wygodny, że jest już wstępnie zmielony.
Dlatego przy tym makowcu wystarczy zalać go gorącym mlekiem i poczekać aż przestygnie.
Nie musicie go gotować i mielić kilkakrotnie w maszynce.
Ja do masy makowej nie dawałam żadnych bakalii i orzechów, ale jeśli je lubicie, to spokojnie możecie dodać.
Posiekajcie tylko orzechy, aby nie były za duże.
Gorąco polecam wam także inne moje wypieki z makiem – np. makowiec zakręcony, torcik makowo-brzoskwiniowy, drożdżowe bułeczki z makiem, ciasteczka z makiem czy też makowic japoński.








Makowiec warstwowy przepis do druku

Makowiec warstwowy
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki
ciasto krucho-drożdżowe
masa makowa
- 260 g maku mielonego
- 320 ml mleka gorącego
- 2 jajka rozmiar L
- 150 g cukru pudru 1 szklanka
- 1 łyżka masła miękkiego
- olejek migdałowy opcjonalnie – ja go uwielbiam do maku
lukier
- 200 g cukru pudru 1 i 1/3 szkanki
- kilka łyżek mleka do konsystencji
Instrukcja
masa makowa
- Mielony mak zalej gorącym mlekiem i odstaw do przestudzenia – u mnie mak wchłonął całe mleko. Jeśli po wystudzeniu mak jest dalej mokry, to gęste sito wyłóż gazą/pieluszką tetrową/ręcznikami papierowymi i przelej mak przez sito, tak aby pozbyć się nadmiaru wody.260 g maku, 320 ml mleka
- Jajka zmiksuj krótko z cukrem pudrem i masłem.2 jajka, 150 g cukru pudru, 1 łyżka masła
- Dodaj masę jajeczną do maku i wymieszaj.
- Możesz teraz dodać trochę oleju migdałowego jeśli go używasz.olejek migdałowy
- Podziel mak na 3 mniej więcej równe porcje.
ciasto
- Do drożdży dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie razem rozetrzyj – drożdże powinny stać się płynne.40 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Do mąki dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i drożdże.400 g mąki, 4 łyżki cukru pudru, 100 g masła, 1 łyżka cukru z wanilią
- Krótko razem wszystko posiekaj – możesz to zrobić nożem, albo jak ja w malakserze.
- Zagnieć ciasto – jeśli ciasto słabo się ze sobą lepi, to dodaj trochę zimnej wody.3 żółtka, około 2 łyżki wody
- Gotowe ciasto podziel na 4 równe porcje.
- Każdą porcję ciasta rozwałkuj bardzo cienko ( u mnie to było około 2 mm) na wielkość foremki. Dobrze jest wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy ciasto łatwiej przenieść do foremki.
- W formie do pieczenia umieść pierwszy blat ciasta razem z papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłóż jedną z części maku i dokładnie rozsmaruj po całości.
- Nałóż drugi blat ciasta pomagając sobie papierem do pieczenia – ja go obróciłam do góry nogami i ostrożnie odkleiłam. Ewentualne nadmiarowe kawałki po bokach odetnij nożem i doklej tam, gdzie brakuje ciasta.
- Na ciasto nałóż mak, nałóż następne ciasto i znowu mak.
- Ułóż ostatni kawałek ciasta.
- Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i zostaw tak w ciepłym miejscu na całą noc.
- Rano zdejmij z ciasta folię i piecz makowiec w 190 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40 minut. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić z góry, to przykryj do w trakcie pieczenia folią spożywczą.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
lukier
- Cukier puder wsyp do miseczki.200 g cukru pudru
- Dodawaj do niego po łyżce mleka, aż uzyskasz lekko płynny lukier.kilka łyżek mleka
- Lukrem posmaruj ciasto.