Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe z dżemem

 

proste rogaliki z dżemem

 

Pojechałam ostatnio na kilka dni do mojej siostry do Anglii. Ewa akurat urodziła kilka dni wcześniej córeczkę, to pomyślałam, że ją trochę porozpieszczam i zrobić jakieś ciacho 🙂

Wymyśliłam sobie, że upiekę bardzo prostą cytrynową babkę jogurtową, tylko zamiast w formie do babki upiekę ciasto w większej prostokątnej blaszce, że dodam pokrojone jabłka, a cytrynę zastąpię pomarańczami.

Posprawdzałam co Ewa ma w kuchni, a co muszę dokupić, upewniłam się, że ma proszek do pieczenia, bo nie mogłam go znaleźć i przystąpiłam do pracy.

Ciacho wpakowałam do piekarnika i się piecze, piecze, piecze, ale kurcze nic a nic nie rośnie …. hmmm biorę znowu „proszek do pieczenia” mojej siostry, na wierzchu „perfect for baking” a z tyłu „tapioca starch” – no tak siostra dała mi skrobię, a nie proszek do pieczenia 😀

Zakalec wyszedł jak z obrazka, ale tak pyszny, że ciacho zniknęło, a moja siostra stwierdziła, że w teraz wie, czemu ostatnio żadne ciasta jej nie wychodzą 😀 lol

Po tym dramatycznym cieście stwierdziłam, że tak to nie może zostać – jak to Wypieki Beaty przyjechały i serwują zakalca?? Co to to nie!

Szybko zagniotłam ciasto na te rogaliki – a do nich nie trzeba proszku do pieczenia 😀 i uratowałam swój honor 😀

Zachęcam was również do wypróbowania przepisu na rogaliki z makiem, albo na rogaliki z twarogiem i truskawkami.

 

rogaliki z dżemem

 

rogaliki z twarogu

 

twarożkowe rogaliki z dżemem

 

twarożkowe rogaliki

 

rogaliki z dżemem

 

Rogaliki twarogowe
 
Autor:
Składniki
  • 300 g mielonego twarogu
  • 300 g miękkiego masła
  • około 350-400 g mąki
  • dżem lub inne nadzienie
Wykonanie
  1. Z mąki, masła i twarogu zagnieć ciasto.
  2. Uformuj je w kulkę i schłódź w lodówce przez około 30-60 minut.
  3. Podziel schłodzone ciasto na mniejsze części, każdą rozwałkuj cienko i pokrój na trójkąty.
  4. Posmaruj ciasto w najszerszym miejscu dżemem i zwiń.
  5. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do ładnego zrumienia.
  7. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
 

 

 

Przepis znalazłam tutaj.

Related Post

Reklama

  • To ja miałam odwrotną historię. Do mąki samorosnącej dodałam dodatkowo proszku do pieczenia. Ciasto tak rosło, że i dwie foremki to byłoby za mało!

    • 🙂 to potwierdza, że jednak trzeba czytać czasami co jest napisane na opakowaniach 🙂

  • Ale my bardzo lubimy zakalce xD Choć rogalikiem też byśmy nie pogardziły 😀

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux