Przepis na proste rogaliki twarogowe z dżemem

rogaliki twarogowe


Pojechałam ostatnio na kilka dni do mojej siostry do Anglii.

Ewa akurat urodziła kilka dni wcześniej córeczkę, to pomyślałam, że ją trochę porozpieszczam i zrobię jakieś ciacho :)

Wymyśliłam sobie, że upiekę bardzo prostą cytrynową babkę jogurtową, tylko zamiast w formie do babki upiekę ciasto w większej prostokątnej blaszce, że dodam pokrojone jabłka, a cytrynę zastąpię pomarańczami.

Posprawdzałam co Ewa ma w kuchni, a co muszę dokupić, upewniłam się, że ma proszek do pieczenia, bo nie mogłam go znaleźć i przystąpiłam do pracy.

Ciacho wpakowałam do piekarnika i się piecze, piecze, piecze, ale kurcze nic a nic nie rośnie …. hmmm biorę znowu „proszek do pieczenia” mojej siostry, na wierzchu „perfect for baking” a z tyłu „tapioca starch” – no tak siostra dała mi skrobię, a nie proszek do pieczenia :D

Zakalec wyszedł jak z obrazka, ale tak pyszny, że ciacho zniknęło, a moja siostra stwierdziła, że w teraz wie, czemu ostatnio żadne ciasta jej nie wychodzą :D

Po tym dramatycznym cieście stwierdziłam, że tak to nie może zostać – jak to Wypieki Beaty przyjechały i serwują zakalca?? Co to to nie!

Szybko zagniotłam ciasto na te rogaliki z twarogiem – a do nich nie trzeba proszku do pieczenia :D i uratowałam swój honor :D

Zachęcam was również do wypróbowania przepisu na rogaliki z makiem, albo na rogaliki z twarogiem i truskawkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

rogaliki z dżemem

rogaliki z twarogu

twarożkowe rogaliki z dżemem

twarożkowe rogaliki

rogaliki z dżemem

Rogaliki twarogowe przepis do druku

twarogowe rogaliki

Rogaliki twarogowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste kruche rogaliki z twarogiem i marmoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 45 minut
Danie Deser

Składniki

  • 300 g twarogu w kostce - zmielonego
  • 300 g masła miękkiego
  • około 350-400 g mąki pszennej
  • dżem lub inne nadzienie

Instrukcja
 

  • Z mąki, masła i twarogu zagnieć ciasto.
    300 g twarogu, 300 g masła, około 350-400 g mąki pszennej
  • Uformuj je w kulkę i schłodź w lodówce przez około 30-60 minut.
  • Podziel schłodzone ciasto na mniejsze części, każdą rozwałkuj cienko i pokrój na trójkąty.
  • Posmaruj ciasto w najszerszym miejscu dżemem i zwiń.
  • Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do ładnego zrumienia.
  • Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

rogaliki z twarogu 9

Przepis znalazłam na blogu Świat Ilony