Przepis na super ciasteczka twarogowe z truskawkami

Mam dla Was pyszne, rozpływające się w ustach ciastka twarogowo-truskawkowe.

Twaróg dodałam do ciasta (dzięki temu ma świetny smak oraz delikatną, listkowaną fakturę – trochę podobnie do ciasta francuskiego).

Ciasteczka nadziane są dodatkowo masą twarogową i dżemem truskawkowym.

Samo ciasto rewelacyjnie się wałkuje i kroi, więc możecie upiec sobie ciasteczka w różnych kształtach – ja upiekłam część jako koperty, a część jako rogaliki.

Obydwie wersje są przepyszne ;)

Z tej porcji otrzymacie około 30 ciastek.

Ps. Użyłam kupny dżem i oczywiście pod wpływem temperatury jego część wypłynęła. Jeśli chcecie tego uniknąć, to możecie wykorzystać konfiturę.

I jeszcze jedno – zrobiłam zdjęcia w dwóch stylizacjach i nie mogłam się zdecydować na jedną, więc macie zdjęcia z obu :D

Koniecznie spróbujcie również truskawkowych scones oraz ciasteczek z truskawkami i czekoladą.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
ciastka twarogowo-truskawkowe

Ciastka twarogowo-truskawkowe przepis

ciastka twarogowo truskawkowe 1

Ciastka twarogowo-truskawkowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka twarogowe z truskawkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Deser
Porcje 30

Składniki

ciasto:

masa twarogowa:

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • dżem lub konfitura truskawkowa

Instrukcja
 

  • Zmiksuj twaróg z masłem, aż dobrze się połączą.
    250 g twarogu sernikowego, 230 g masła
  • Dodaj porcjami mąkę z solą i miksuj do połączenia.
    300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
  • Blat wysyp cukrem pudrem, wyłóż na niego ciasto .
  • Lekko zagnieć, podziel na 4 części, każdą lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30-60 minut.
  • Zmieszaj razem składniki masy twarogowej.
    250 g twarogu sernikowego, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Schłodzone ciasto wyjmij na blat wysypany mąką, posyp z wierzchu odrobiną mąki i rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra.
  • Wykrój z ciast kwadraty lub trójkąty, na każdy nałóż trochę twarogu i po łyżeczce dżemu truskawkowego.
    dżem
  • Złóż koperty lub zwiń rogaliki.
  • Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do zrumienienia).
  • Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.