Przepis na super ciasteczka twarogowe z truskawkami
Mam dla Was pyszne, rozpływające się w ustach ciastka twarogowo-truskawkowe.
Twaróg dodałam do ciasta (dzięki temu ma świetny smak oraz delikatną, listkowaną fakturę – trochę podobnie do ciasta francuskiego).
Ciasteczka nadziane są dodatkowo masą twarogową i dżemem truskawkowym.
Samo ciasto rewelacyjnie się wałkuje i kroi, więc możecie upiec sobie ciasteczka w różnych kształtach – ja upiekłam część jako koperty, a część jako rogaliki.
Obydwie wersje są przepyszne ;)
Z tej porcji otrzymacie około 30 ciastek.
Ps. Użyłam kupny dżem i oczywiście pod wpływem temperatury jego część wypłynęła. Jeśli chcecie tego uniknąć, to możecie wykorzystać konfiturę.
I jeszcze jedno – zrobiłam zdjęcia w dwóch stylizacjach i nie mogłam się zdecydować na jedną, więc macie zdjęcia z obu :D
Koniecznie spróbujcie również truskawkowych scones oraz ciasteczek z truskawkami i czekoladą.





Ciastka twarogowo-truskawkowe przepis

Ciastka twarogowo-truskawkowe
Składniki
ciasto:
- 250 g twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
- 230 g masła miękkiego
- 300 g mąki pszennej przesianej – 2 szklanki
- 0,5 łyżeczki soli
masa twarogowa:
- 250 g twarogu sernikowego
- 50 g cukru pudru 1/3 szklanki lub do smaku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- dżem lub konfitura truskawkowa
Instrukcja
- Zmiksuj twaróg z masłem, aż dobrze się połączą.250 g twarogu sernikowego, 230 g masła
- Dodaj porcjami mąkę z solą i miksuj do połączenia.300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
- Blat wysyp cukrem pudrem, wyłóż na niego ciasto .
- Lekko zagnieć, podziel na 4 części, każdą lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30-60 minut.
- Zmieszaj razem składniki masy twarogowej.250 g twarogu sernikowego, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Schłodzone ciasto wyjmij na blat wysypany mąką, posyp z wierzchu odrobiną mąki i rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra.
- Wykrój z ciast kwadraty lub trójkąty, na każdy nałóż trochę twarogu i po łyżeczce dżemu truskawkowego.dżem
- Złóż koperty lub zwiń rogaliki.
- Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do zrumienienia).
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Przepis znalazłam tutaj.