Przepis na ciastka peanut butter z czekoladą

ciasteczka peanut butter z czekoladą

Dziś mam dla was przepis na coś do przegryzienia między posiłkami – ciastka peanut butter z kawałkami czekolady i orzechami.

Takie ciasteczka orzechowe są bardzo sycące i już jedno wystarczy, aby zapanować nad głodem :)

Świetnie się spiszą jako przegryzka przed lub po treningu, w przerwie między lekcjami albo w pracy.

Co najważniejsze te ciastka orzechowe świetnie smakują i są dziecinnie proste do zrobienia!

Jakie składniki potrzebne są by zrobić ciastka peanut butter?

Po pierwsze potrzebujecie do nich zwykłe masło, oraz masło orzechowe.

Ja użyłam masło orzechowe z białą czekoladą (White Choco Peanut firmy Allnutrition), które już jest słodkie. Dlatego przy samych ciasteczkach mogłam maksymalnie obniżyć ilość dodawanego cukru.

Po drugie – orzechy i czekolada. Możecie użyć dowolne orzechy – ja użyłam włoskie i nerkowca.

Jaka czekolada? To też zależy od was. Ja użyłam mleczną czekoladę – co dodatkowo wpłynęło na rezygnację z dosypywanego cukru.

Jeśli więc użyjecie słodką czekoladę, to możecie ograniczyć biały cukier w ciastkach.

Zamiast białego cukru możecie też użyć ksylitol albo erytrol, a nawet miód.

W przepisie podaję ilość kilku łyżek, ale posłódźcie sobie do smaku.

Jeśli lubicie takie proste i szybkie ciasteczka, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciastka!

A z masłem orzechowym możecie również zrobić sobie przepyszną owsiankę peanut butter :)

ciasteczka z czekoladą i orzechami
ciastka peanut butter z czekoladą
ciastka peanut butter
ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i orzechami
ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Przepis na ciastka peanut butter z czekoladą i orzechami

ciasteczka z masłem orzechowym

Ciastka peanut butter

Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo smaczne ciasteczka z masłem orzechowym, czekoladą i orzechami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 22 sztuki
Kalorie 160 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem masło, masło orzechowe i cukier (ja go dałam mało, bo dodawałam słodką mleczną czekoladę i moje masło orzechowe też jest z białą czekoladą i jest słodkie).
  • Dodaj jajka i porcjami mąkę z sodą – miksuj na niskich obrotach.
  • Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i posiekane orzechy – wymieszaj.
  • Nabieraj łyżką porcje ciasta i tocz z nich kulki wielkości piłeczki do ping ponga.
  • Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 15 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Jeśli używasz gorzką czekoladę, to możesz dodać więcej cukru.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 160kcalWeglowodany: 13gBiałko: 4gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym SFD