Przepis na ciastka peanut butter z czekoladą
wpis sponsorowany

Dziś mam dla was przepis na coś do przegryzienia między posiłkami – ciastka peanut butter z kawałkami czekolady i orzechami.
Takie ciasteczka orzechowe są bardzo sycące i już jedno wystarczy, aby zapanować nad głodem :)
Świetnie się spiszą jako przegryzka przed lub po treningu, w przerwie między lekcjami albo w pracy.
Co najważniejsze te ciastka orzechowe świetnie smakują i są dziecinnie proste do zrobienia!
Jakie składniki potrzebne są by zrobić ciastka peanut butter?
Po pierwsze potrzebujecie do nich zwykłe masło, oraz masło orzechowe.
Ja użyłam masło orzechowe z białą czekoladą (White Choco Peanut firmy Allnutrition), które już jest słodkie. Dlatego przy samych ciasteczkach mogłam maksymalnie obniżyć ilość dodawanego cukru.
Po drugie – orzechy i czekolada.
Możecie użyć dowolne orzechy – ja użyłam włoskie i nerkowca.
Jaka czekolada? To też zależy od was. Ja użyłam mleczną czekoladę – co dodatkowo wpłynęło na rezygnację z dosypywanego cukru.
Jeśli więc użyjecie słodką czekoladę, to możecie ograniczyć biały cukier w ciastkach.
Zamiast białego cukru możecie też użyć ksylitol albo erytrol, a nawet miód.
W przepisie podaję ilość kilku łyżek, ale posłódźcie sobie do smaku.
Jeśli lubicie takie proste i szybkie ciasteczka, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciastka!
A z masłem orzechowym możecie również zrobić sobie przepyszną owsiankę peanut butter :)






Przepis na ciastka peanut butter z czekoladą i orzechami

Ciastka peanut butter
Składniki
Instrukcja
- Zmiksuj razem masło, masło orzechowe i cukier (ja go dałam mało, bo dodawałam słodką mleczną czekoladę i moje masło orzechowe też jest z białą czekoladą i jest słodkie).100 g masła, 100 g masła orzechowego, 2-3 łyżki cukru
- Dodaj jajka i porcjami mąkę z sodą – miksuj na niskich obrotach.2 jajka, 300 g mąki, 1 łyżeczka sody
- Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i posiekane orzechy – wymieszaj.100 g czekolady, 100 g orzechów
- Nabieraj łyżką porcje ciasta i tocz z nich kulki wielkości piłeczki do ping ponga.
- Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 15 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym SFD
