Przepis na ciastka z jajkami na twardo i czekoladą

ciasteczka z gotowanymi jajkami


Ciastka z jajkami na twardo będą idealne po świętach – szczególnie jeśli zostały wam jakieś niezjedzone jajka (a dodam, że odrobina majonezu też nie będzie przeszkadzać ;)).

Możecie również użyć jajka po farbowaniu barwnikami!

Dodatkowo możecie wykorzystać tu wszelkie czekoladowe zające i jajeczka – wystarczy je pokruszyć i wrzucić do ciasta.

Jak zrobić ciasteczka z jajkami na twardo?

Ciasteczka robi się szybko i bardzo łatwo – koniecznie zaproście dzieci do pomocy!

Jajka obierzcie, drobniutko pokrójcie, albo zetrzyjcie na tarce – dodajcie je do miski z pozostałymi składnikami ciastek.

Teraz wystarczy już tylko zmiksować albo zagnieść razem wszystkie składniki.

Dużym plusem jest to, że nie trzeba nic wycinać – wystarczy utoczyć w dłoniach kulki z ciasta, ułożyć je na blaszce i upiec!

Ciasteczka w trakcie pieczenia się rozpływają i spłaszczają trzeba więc zachować między nimi odstępy.

Ja nabierałam takie kopiaste porcje ciasta – dużą łyżką i moje kulki były mniej więcej jak piłeczka do ping-ponga lub odrobinę większe.

Z tej porcji wyszło mi 20 takich ciasteczek.

Zapraszam was również na owsiane ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z czekoladą i solą oraz na ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami.

ciastka z jajkami na twardo

ciastka z kawałkami czekolady

ciasteczka z kawałkami czekolady

ciastka z jajkami na twardo

kakao z piankami

Ciastka z jajkami na twardo przepis do druku

ciasteczka z czekoladą

Ciastka z jajkami na twardo

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i proste ciasteczka z dodatkiem gotowanych jajek.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 20
Kalorie 170 kcal

Składniki
  

  • 200 g masła miękkiego
  • 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g czekolady posiekanej lub groszków czekoladowych

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  • Jajka jak najdrobniej posiekaj - im drobniej tym lepiej.
  • Mąkę przesiej przez sito z sodą i solą.
  • Do masy maślanej dodaj jajka i zmiksuj do połączenia.
  • Wsyp porcjami mąkę i miksuj do połączenia.
  • Na koniec wsyp czekoladę i wymieszaj łyżką.
  • Nabieraj spore porcje ciasta i tocz z niego w dłoniach kulki - mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga.
  • Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami, bo podczas pieczenia się rozpłyną i spłaszczą (ja je ułożyłam na dwóch blachach).
  • Piecz na termoobiegu (temperatura 170 stopni) około 10 minut - do zrumienia - zaraz po upieczeniu ciasteczka są mocno miękkie, więc nie ruszaj ich z blachy.
  • Ostygnięte ciasteczka przełóż do szczelnego pojemniczka.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 170kcalWeglowodany: 15gBiałko: 1.4gTłuszcz: 11gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.