Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ciastka z jajkami na twardo

By |2018-04-05T10:54:59+00:002018 Kwiecień 6th|Ciasta czekoladowe, Ciasteczka, Wielkanoc|

Ciastka z jajkami na twardo i czekoladą

 

ciasteczka z gotowanymi jajkami

 

Ciastka z jajkami na twardo będą idealne po świętach – szczególnie jeśli zostały wam jakieś niezjedzone jajka (a dodam, że odrobina majonezu też nie będzie przeszkadzać ;)).

Dodatkowo możecie wykorzystać tu wszelkie czekoladowe zające i jajeczka – wystarczy je pokruszyć i wrzucić do ciasta.

Ciacha robi się szybko i bardzo łatwo – koniecznie zaproście dzieci do pomocy.

Dużym plusem jest to, że nie trzeba ich wycinać – wystarczy utoczyć w dłoniach kulki z ciasta, ułożyć je na blaszce i upiec.

Ciasteczka w trakcie pieczenia się rozpływają i spłaszczają trzeba więc zachować między nimi odstępy.

Ja nabierałam takie kopiaste porcje ciasta – dużą łyżką i moje kulki były mniej więcej jak piłeczka do ping-ponga lub odrobinę większe.

Z tej porcji wyszło mi 20 takich ciasteczek.

Zapraszam was również na owsiane ciasteczka z czekoladą, ciasteczka z czekoladą i solą oraz na ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami.

 

ciastka z jajkami na twardo

 

ciastka z kawałkami czekolady

 

ciasteczka z kawałkami czekolady

 

ciastka z jajkami na twardo

 

kakao z piankami

 

Ciastka z jajkami na twardo
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 20 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Ciastka
Ilość: 20
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka na twardo
  • szczypta soli
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Jajka jak najdrobniej posiekaj - im drobniej tym lepiej.
  3. Mąkę przesiej przez sito z sodą i solą.
  4. Do masy maślanej dodaj jajka i zmiksuj do połączenia.
  5. Wsyp porcjami mąkę i miksuj do połączenia.
  6. Na koniec wsyp czekoladę i wymieszaj łyżką.
  7. Nabieraj spore porcje ciasta i tocz z niego w dłoniach kulki - mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga.
  8. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami, bo podczas pieczenia się rozpłyną i spłaszczą (ja je ułożyłam na dwóch blachach).
  9. Piecz na termoobiegu (temperatura 170 stopni) około 10 minut - do zrumienia - zaraz po upieczeniu ciasteczka są mocno miękkie, więc nie ruszaj ich z blachy.
  10. Ostygnięte ciasteczka przełóż do szczelnego pojemniczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 ciastko Kalorie: 170 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 15 g Błonnik: 0,3 g Białka: 1,4 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.

Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: