Domowe wafle to jeden ze smaków dzieciństwa – zaraz za szyszkami i blokiem czekoladowym  :)

Najpierw przygotowywała je moja mama, a potem już ja sama.

Moja mama najczęściej przekładała je domowym dżemem oraz kremem maślanym, ja sama najczęściej robiłam je kremem czekoladowym z mleka w proszku – i tą wersję uwielbiałam najbardziej :)

Teraz przy całym naszym zabieganiu i milionie spraw na głowie często nie mamy czasu na długie przesiadywanie w kuchni i korzystamy z pomocy w postaci gotowych produktów. Ja też lubię oszczędzać swój czas tam gdzie mogę, dlatego do swoich wafli wykorzystałam gotową masę kajmakową oraz krem orzechowo-czekoladowy (w typie nutelli).

Masę czekoladową wzbogaciłam garścią podprażonych orzechów laskowych,  które dodatkowo podkręciły orzechowy smak i nadały chrupkość waflom :)

Na koniec wafle polałam warstwą czekolady (czekolady nigdy za wiele) i posypałam posiekanymi orzechami laskowymi.

Efekt końcowy ….. jak z reklamy :)

wafle 4 zł

kajmak 5 zł

mina mojego syna po zjedzeniu wafelka – bezcenna :)

 

wafle z nutellą i kajmakiem3

wafle z nutellą i kajmakiem2

wafle z nutellą i kajmakiem5

 

wafle z nutellą

Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 4 duże suche wafle
  • pół puszki kajmaku (użyłam kajmak z Gostynia)
  • 200 g kremu czakoladowo-orzechowego
  • 50 g podprażonych na patelni i posiekanych orzechów laskowych
  • 200 g czekolady do dekoracji
  • garść posiekanych orzechów laskowych do dekoracji

Instrukcja
 

  • Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej), dodaj do niego posiekane orzechy i wymieszaj (krem dzięki pogrzaniu będzie bardziej płynny i będzie go łatwiej rozsmarować na waflu).
  • Na dużej desce do krojenia połóż jeden wafel, posmaruj go połową kajmaku i przykryj drugim waflem - delikatnie dociśnij.
  • Na wierzchu nowego wafla wyłóż całą masę czekoladową i równomiernie rozsmaruj.
  • Przykryj trzecim waflem i dociśnij.
  • Posmaruj wierzch wafla resztą masy kajmakowej, przykryj ostatnim waflem i dociśnij.
  • Przykryj wierzch wafli kawałkiem folii spożywczej lub aluminiowej.
  • Na górze wafli połóż kilka ciężki książek i odłóż całość na kilka godzin do sklejenia się.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Posmaruj nią wierzch wafli, posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Pokrój ostrym nożem na małe wafelki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.