Domowe wafle to jeden ze smaków dzieciństwa – zaraz za

Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe
Składniki
- 4 duże suche wafle
- pół puszki kajmaku (użyłam kajmak z Gostynia)
- 200 g kremu czakoladowo-orzechowego
- 50 g podprażonych na patelni i posiekanych orzechów laskowych
- 200 g czekolady do dekoracji
- garść posiekanych orzechów laskowych do dekoracji
Instrukcja
- Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej), dodaj do niego posiekane orzechy i wymieszaj (krem dzięki pogrzaniu będzie bardziej płynny i będzie go łatwiej rozsmarować na waflu).
- Na dużej desce do krojenia połóż jeden wafel, posmaruj go połową kajmaku i przykryj drugim waflem - delikatnie dociśnij.
- Na wierzchu nowego wafla wyłóż całą masę czekoladową i równomiernie rozsmaruj.
- Przykryj trzecim waflem i dociśnij.
- Posmaruj wierzch wafla resztą masy kajmakowej, przykryj ostatnim waflem i dociśnij.
- Przykryj wierzch wafli kawałkiem folii spożywczej lub aluminiowej.
- Na górze wafli połóż kilka ciężki książek i odłóż całość na kilka godzin do sklejenia się.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Posmaruj nią wierzch wafli, posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
- Pokrój ostrym nożem na małe wafelki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.