Domowe wafle to jeden ze smaków dzieciństwa – zaraz za szyszkami i blokiem czekoladowym :)
Najpierw przygotowywała je moja mama, a potem już ja sama.
Moja mama najczęściej przekładała je domowym dżemem oraz kremem maślanym, ja sama najczęściej robiłam je kremem czekoladowym z mleka w proszku – i tą wersję uwielbiałam najbardziej :)
Teraz przy całym naszym zabieganiu i milionie spraw na głowie często nie mamy czasu na długie przesiadywanie w kuchni i korzystamy z pomocy w postaci gotowych produktów. Ja też lubię oszczędzać swój czas tam gdzie mogę, dlatego do swoich wafli wykorzystałam gotową masę kajmakową oraz krem orzechowo-czekoladowy (w typie nutelli).
Masę czekoladową wzbogaciłam garścią podprażonych orzechów laskowych, które dodatkowo podkręciły orzechowy smak i nadały chrupkość waflom :)
Na koniec wafle polałam warstwą czekolady (czekolady nigdy za wiele) i posypałam posiekanymi orzechami laskowymi.
Efekt końcowy ….. jak z reklamy :)
wafle 4 zł
kajmak 5 zł
mina mojego syna po zjedzeniu wafelka – bezcenna :)
Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe
- 4 duże suche wafle
- pół puszki kajmaku (użyłam kajmak z Gostynia)
- 200 g kremu czakoladowo-orzechowego
- 50 g podprażonych na patelni i posiekanych orzechów laskowych
- 200 g czekolady do dekoracji
- garść posiekanych orzechów laskowych do dekoracji
- Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej), dodaj do niego posiekane orzechy i wymieszaj (krem dzięki pogrzaniu będzie bardziej płynny i będzie go łatwiej rozsmarować na waflu).
- Na dużej desce do krojenia połóż jeden wafel, posmaruj go połową kajmaku i przykryj drugim waflem - delikatnie dociśnij.
- Na wierzchu nowego wafla wyłóż całą masę czekoladową i równomiernie rozsmaruj.
- Przykryj trzecim waflem i dociśnij.
- Posmaruj wierzch wafla resztą masy kajmakowej, przykryj ostatnim waflem i dociśnij.
- Przykryj wierzch wafli kawałkiem folii spożywczej lub aluminiowej.
- Na górze wafli połóż kilka ciężki książek i odłóż całość na kilka godzin do sklejenia się.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Posmaruj nią wierzch wafli, posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
- Pokrój ostrym nożem na małe wafelki.
Przepis własny.
fajne na deser, a dla dzieciaków na pewno najlepsze :)