Domowe wafle to jeden ze smaków dzieciństwa – zaraz za wafle z nutellą i kajmakiem3

wafle z nutellą i kajmakiem2

wafle z nutellą i kajmakiem5

 

wafle z nutellą

Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki

  • 4 duże suche wafle
  • pół puszki kajmaku (użyłam kajmak z Gostynia)
  • 200 g kremu czakoladowo-orzechowego
  • 50 g podprażonych na patelni i posiekanych orzechów laskowych
  • 200 g czekolady do dekoracji
  • garść posiekanych orzechów laskowych do dekoracji

Instrukcja
 

  • Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej), dodaj do niego posiekane orzechy i wymieszaj (krem dzięki pogrzaniu będzie bardziej płynny i będzie go łatwiej rozsmarować na waflu).
  • Na dużej desce do krojenia połóż jeden wafel, posmaruj go połową kajmaku i przykryj drugim waflem - delikatnie dociśnij.
  • Na wierzchu nowego wafla wyłóż całą masę czekoladową i równomiernie rozsmaruj.
  • Przykryj trzecim waflem i dociśnij.
  • Posmaruj wierzch wafla resztą masy kajmakowej, przykryj ostatnim waflem i dociśnij.
  • Przykryj wierzch wafli kawałkiem folii spożywczej lub aluminiowej.
  • Na górze wafli połóż kilka ciężki książek i odłóż całość na kilka godzin do sklejenia się.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Posmaruj nią wierzch wafli, posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Pokrój ostrym nożem na małe wafelki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.